Om du är en av alla de svenskar som på senare tid investerat i en sous vide kanske du har märkt att en helt ny matlagningsvärld har öppnats för dig. Med din sous vide kan du tillaga all typ av mat och dessutom med hög precision.
Din sous vide underlättar markant vid matlagningen då den är väldigt självgående. Än är det kanske många som inte riktigt vågat hoppa på sous vide-tåget. Då kan du komma och leda vägen med de 10 recept vi tar upp i den här artikeln! I dessa 10 enkla recept får du idéer på vad du kan använda din sous vide till och du får anledning att bjuda till middag flera gånger om för prova alla dina nya recept!

Kött- och fågelrätter sous vide
Just kött och kyckling kan vara extra knepigt att få till perfekt om man gör traditionell matlagning. Om du istället använder din sous vide kan du i princip garantera perfekt resultat varje gång. Det enda du behöver göra är att vakuumförsluta ditt kött eller kyckling tillsammans med resterande ingredienser i en vakuumpåse. Sedan sköter din sous vide resten!
Kycklingfilé med salviasmör och aubergine
Här har vi en utsökt kycklingrätt med tillbehör av aubergine och spännande salviasmör. Efter viss förberedelse kan du enkelt tillaga en fantastiskt god måltid med en mör kyckling. Dina gäster kommer garanterat att imponeras!
Ingredienser för 4 personer:
4 medelstora kycklingfiléer
100 g smör
1 msk citronsaft
1/2 dl finhackad salvia (färsk)
2 auberginer
2 msk olivolja
Salt och peppar
Den här rätten tar ett litet tag att tillaga. Kycklingen tar längst tid av allt, så vi börjar med den. Vi saltar den och lägger den i en vakuumpåse och placerar den i en vattenfylldskål. Sedan ska den tillbringa två timmar i en 65-gradig sous vide. På så sätt får du ett klockrent resultat!
När kycklingen är färdig är det dags att gå över till auberginen. Vi skär upp den i centimetertjocka skivor och blandar dem tillsammans med de andra ingredienserna. Vi blandar alltså aubergine, olivolja, salt och peppar innan vi vakuumförsluter påsen och påbörjar tillagningen. Den här påsen ska spendera en timme och 30 minuter i en 84-gradig sous vide.
Medan auberginen tillagas har vi tid och möjlighet att börja tillreda salviasmöret. Det är den här lilla detaljen som får rätten att sticka ut ur mängden! Det vi gör är att vi vispar smöret luftigt med hjälp av en elvisp. Under tiden tillsätter vi salt, citronsaft och salvia som vi finhackat. När vi fått det bra blandat tar vi och formar det till en korv och försluter i aluminiumfolie för att sedan låta det ligga i kylen tills dess att maten är redo att serveras.
Innan vi är helt klara med den här rätten och innan den är redo att serveras vill vi bara se till att vår kyckling får en aptitlig gyllenbrun yta. Vi bryner den under några minuter för att få önskat resultat, och sedan serverar vi kycklingen tillsammans med auberginerna och det förberedda smöret! Resultatet blir klockrent varje gång!
Det här receptet går inte jättefort, men det smakar otroligt bra och är väl värt tiden i vår mening. Ge det ett försök!
Entrecôte sous vide
Entrecôte är ett praktexempel på ett kött man inte vill misslyckas med. Delvis för att man inte alltför ofta tillagar det, men delvis också för att det blir så himla gott när det är gjort rätt. Med en sous vide behöver du aldrig oroa dig för att tillaga det fel. Med rätt inställningar på sous viden kan inget gå fel, och du får en fantastiskt god och mör köttbit varje gång.
Ingredienser för 6 portioner
1 kg entrecôte
Salt och peppar
Smör
Färsk rosmarin
Det här receptet är något lättare än det föregående kycklingreceptet. Du tar enkelt fram köttet och kryddar det med salt och peppar. När det är gjort behöver du bara lägga den i en vakuumpåse tillsammans med lite smör och rosmarinkvistar för att höja smakerna ett extra snäpp. Efter att påsen är förberedd ska den vila i sous viden i två timmar i 56 grader. När tiden passerat är sous viden färdiganvänd. Då återstår det bara att torka av köttbitarna för att sedan bryna dem. Köttet bryns tills dess att det fått en fin stekyta. Här kan du krydda med någon mer krydda du vill ha, för att sedan servera det tillsammans med t.ex. klyftpotatis. En mycket god rätt som är enklare än någonsin att göra tack vare sous vide!
Fiskrätter sous vide
Kött slår aldrig fel, men ibland är riktigt gott med fisk också. Du kan givetvis tillaga även fisk med din sous vide, så här tar vi upp några bra recept! Från och med nu kan du alltid bjuda på goda fiskrätter utan att vara rädd för att det ska bli dåligt!
Laxflié med örter och apelsinhollandaise
Här har vi en mycket fin rätt gjord på lax. Du kanske tror att du upplevt allt som går att hitta hos laxen, men vi rekommenderar dig att prova denna rätten innan du är säker. Lax slår aldrig fel, och i kombination med den här lite annorlunda men fortfarande mycket goda apelsinhollandaisen får man en unik upplevelse. Den örtiga potatisen är pricken över i:et som gör rätten en succé varje gång.
Ingredienser för 4 personer:
Laxfilé
200 g smör
4 äggulor
1 apelsin
2 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
800 g potatis
Färska örter
Olivolja
Till att börja med så förbereder vi laxen genom att skära upp den i lämpliga bitar för att placeras tillsammans med salt och peppar i en vakuumpåse. När detta gjorts ska den placeras i sous viden i 20 minuter i 60 grader.
För att tillreda den här lite speciella såsen börjar vi med att bryna smöret tills det fått en gyllenbrun färg. Därefter tar vi fram en kastrull för att tillreda resten av ingredienserna. I kastrullen lägger vi äggulor, apelsinsaft, vinäger och lite apelsinzest. Zesten ser till att ge en ännu lite starkare smak av apelsin. Vi vispar ihop allt i ett vattenbad. När det blivit ordentligt vispat avlägsnar vi det från vattenbadet för att tillsätta smöret. Vi toppar av såsen med peppar och salt för att ställa in smaken.
Sist ut hittar vi örtpotatisen som även den behöver viss förberedelse. Vi kokar den mjuk för att sedan hälla över lite olivolja, färska örter och lite salt. Potatisen blir oemotståndligt god och tillsammans med laxen och såsen på tallriken har du sannolikt en ny favoriträtt!
Torskrygg sous vide
Var det någon som sa perfekt torsk utan ansträngning? Det är precis vad du får om du följer det här receptet för torskrygg i sous vide. Receptet är inte hugget i sten och du kan enkelt vända och vrida lite på det för att få det att passa dig! Du kan välja såväl kryddor som tillbehör till den här rätten. Kanske föredrar du bulgur eller potatismos till din torsk, och då är det bara till att göra det!
Ingredienser 1 person
1 Torskrygg
Salt och peppar
Önskade tillbehör
För att tillreda själva torsken lägger du torskryggen i en vakuumpåse tillsammans med lite salt och peppar. Sedan lägger du den i din sous vide och sätter temperaturen på 48 grader. Beroende på hur stor torskbiten är behöver du låta den tillagas i mellan 30 till 40 minuter. Väl färdig är det bara att lägga upp den med dina valda tillbehör och avnjuta en fantastisk torskrygg!

Vegetariska och veganska sous vide rätter
När man hör sous vide är det inte ovanligt att man direkt tänker på kött eller fisk. Men det betyder ju såklart inte att du är begränsad till bara det. Du kan lika enkelt tillaga vegetariska eller veganska rätter med din sous vide. Det gäller bara att veta hur man gör! Många av de rätterna vi tar upp i den här sektionen hade varit mycket svårare att tillaga utan en sous vide, men om du har en sådan så kan du göra riktiga mästerverk även i det vegetariska eller veganska köket!
En stor fördel med sous viden är att den behåller råvarornas näringsinnehåll bättre än vad traditionell tillagning gör tack vare att råvarorna är vakuumförpackade. All mat du lagar med din sous vide kommer ha större mängd vitaminer och mineraler än vanligt tillagad mat och det gör ju din redan hälsosamma mat ännu bättre! Nedan tar vi en titt på några goda rätter du kan göra med din sous vide!
Mästerlig Ratatouille sous vide
Inget passar bättre att göra i din sous vide än en förstklassig ratatouille. Den är otroligt smakrik och passar bjudningen oavsett vilka gäster som kommer. Helt fri från djurprodukter och gluten gör den här rätten till ett säkert kort!
Ingredienser för 4 personer:
3 paprikor (olika färger för ett mer varierat näringsinnehåll)
1 rödlök
1 zucchini
4 plommontomater
Olivolja
1 msk färskpressad citronjuice
Salt och peppar (eventuellt örter som till exempel timjan)
Vi börjar med att ta fram en vakuumpåse. I den ska vi sedan lägga i våra grönsaker som vi hackat i medelstora bitar. Förutom grönsakerna ska vi också lägga i olivolja och citronjuice i påsen. Väl gjort ska vi försluta påsen och sedan börja använda vår sous vide. Fyll din vattenbehållare till cirka 3/4 och ställ in din sous vide på 75 grader. Det kommer ta en timme och 30 minuter för grönsakerna att tillagas så till dess att det är färdigt har du tid över till annat.
När det väl är klart lägger du upp dem på ett serveringsfat och gör den sista kryddningen samt dekoreringen om så önskas. En riktig klassiker som verkligen går hem hos alla!
Smakrik blomkål med dill och gurkmeja
Vi går vidare i vår lista och hittar här ett recept som även det är både vegetariskt och veganskt. Vi rekommenderar den här rätten antingen som huvudrätt eller möjligtvis som ett tillbehör. Den här rätten har intressanta och tydliga smaker som kommer från kombinationen av blomkål med dill och gurkmeja!
Ingredienser för 4-6 personer:
Blomkål i bitar
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
Salt och peppar
Färsk dill
Gurkmeja (färsk eller pulver)
Ett extra plus med den här rätten är att den inte kräver särskilt mycket förberedelser. Den är enkel att göra och ger dig mer tid till att sköta annat som du behöver göra. Det enda du behöver göra är att sjuda alla ingredienser förutom blomkålen och dillen. Låt det sjuda i pannan tills vätskan blivit något tjockare.
Nu tar du fram några glasburkar som du får plats med blomkålen i. Du lägger i blomkålen i burkarna, och tillsätter vätskan från stekpannan. När detta gjorts är burkarna redo för din sous vide. Du lägger dem i vattenbadet och ställer sous viden på 60 grader. Du kommer ha gott om tid till att göra annat då tillagningen tar 3 timmar. Väl färdigt kommer du dock ha fantastiskt god inlagd blomkål. Tack vare att den blir inlagd av processen så vet du att den håller mycket längre än vanligt tillagad blomkål.
Sous vide Chili-Garlic Tofu
Här har vi ännu en rätt som görs mycket enklare med hjälp av din sous vide. Här handlar det om tofu! Receptet sätter en liten spinn på det hela och gör den lite starkare med chili och garlic. Tofu kan vara svårt att få helt bra när man jobbar med det på vanligt vis men med en sous vide har det aldrig varit enklare att veta att man får bra resultat varje gång.
Ingredienser för 4-6 personer:
1 paket hård tofu
1/4 dl kinesisk soja
1/2 råsocker
1/4 dl sesamolja
2 msk chili/vitlöksmassa.
Bäst av allt är att receptet går fort att förbereda. Du skivar upp tofun och steker den gyllenbrun varpå du slänger i den i en vakuumpåse tillsammans med resterande ingredienser. När din påse är förberedd lägger du den i vattenbehållaren och ställer sous viden på 82 grader. Låt den stå där i fyra timmar för bästa resultat. Sedan är det bara att servera till dina gäster med önskat tillbehör!
Tillbehör och sidorätter
Nu har vi pratat en del om huvudrätter men din sous vide gör sig användbar till mer än så! Nu kollar vi på några goda tillbehör till dina maträtter som din sous vide kan hjälpa dig med. Kanske får du upp ögonen för något nytt recept!
Tomatsås Sous Vide Style
Vi börjar med en tomatsås. Vad är bättre än en perfekt tomatsås? Du kan ha den här till lite vad du vill. Kanske till pastan eller pizzan, eller kanske bara som dipp. Här följer ingredienserna till den perfekta tomatsåsen.
Ingredienser
2 matskedar olivolja
1/2 kopp schalottenlök
1/2 kopp gul lök
2 medium stora vitlöksklyftor
Färsk oregano
Färska tomater (cirka 1 kg)
Färsk timjan
Basilika (cirka 6 blad)
Färsk persilja (hackad).
Först ut vill du finhacka och bryna lökarna i cirka 5 minuter. Detta görs i olivoljan för bästa resultat och smak. Efter detta åker löken ner i en vakuumpåse tillsammans med de hela tomaterna och kryddorna. Sedan placeras påsen i vattenbehållaren varpå sous viden ställs in på 83 grader. Vanligtvis när vi jobbar med sous vide vill vi vakuumförpacka våra ingredienser med en vakuummaskin men det behöver vi inte göra här. Istället räcker det att vi sänker ned påsen i vattnet för att låta vattnet knuffa ut luften ur påsen.
Ingredienserna ska tillredas av sous viden i 50 minuter. När tiden har gått tar du ut tomaterna och sparar undan såsen när den svalnat. Avlägsna skinnet från tomaterna och lägg dem sedan tillsammans med resterande ingredienser i en matlagningsberedare för att sedan mixa till önskad konsistens. När detta är gjort har du framställt en perfekt tomatsås redo att användas till valfri maträtt!
Perfekt tillagade majskolvar
Vem kunde ha anat att även majskolvar skulle bli bättre i en sous vide? Här presenterar vi ett nytt sätt att göra det på som kommer bevara mycket mer av smaken i majsen och se till att hela smakupplevelsen blir bättre. När man i vanliga fall kokar majsen kan mycket av smaken försvinna och det motverkar vi här med hjälp av vår sous vide.
Ingredienser
Majskolvar
Smör
Färsk chili
Färsk persilja
Salt och peppar
Detta är verkligen inte raketforskning så vem som helst kan tillaga perfekta majskolvar. Det enda du behöver göra är att lägga alla ingredienser i en vakuumpåse och suga ut luften ur den. Smöret ser till att kolvarna blir ordentligt täckta med alla ingredienser för att ge en strålande smak. Här kan du ju själv experimentera med de olika kryddorna för att hitta något som passar dig! Påsen ska sedan placeras i vatten med din sous vide inställd på 86 grader, och där ska den ligga i 45 till 60 minuter beroende på storleken på majsen!
Potatismos med vitlök och rosmarin
Nu kanske ni tror att vi tappat det helt. Vem behöver en sous vide för att göra potatismos? Antagligen ingen, men det betyder inte att det inte går! Resultatet blir dessutom i vanlig ordning, bättre än om man gjort det på traditionellt vis. Mer smak och perfekt resultat varje gång. Varför inte prova?
Ingredienser
1 kg potatis
5 vitlöksklyftor
Färsk rosmarin
200 g smör (osaltat)
1 dl fet mjölk
Salt
Här ska din sous vide gå rätt varmt. Ställ in den på 90 grader för att få bäst resultat. Skala och hacka potatisen i medeltjocka skivor. Vakuumförpacka sedan potatisen med resten av ingredienserna och låt det stå i sous viden i en timme och 30 minuter innan de är helt klara. När påsen väl svalnat kan du avlägsna örterna och spara undan vätskan. Mosa potatisen och vispa i vätskan från vakuumpåsen. Resultatet blir oslagbart!
Vi hoppas att dessa recept ska ge er ny inspiration till att göra fler rätter med er sous vide! Smaklig spis!
Hej.
Trevlig sida du har skapat.
Jag är relativt ny med Sous Vide men tycker det är väldigt kul och det blir för det mesta väldigt bra.
Jag har en fråga om Vitlök och Sous Vide. Många skriver att det inte är så bra då det kan utvecklas vissa gifta ämnen.
Nu har du skrivit det på potatismos och bara kört 1,5 tim. Detta kanske då är ok när det inte är så långt tid.
Jag gillar ju nämligen vitlök och därför jag undrar. Jag använder vitklökspulver eller mindre torkade vitlöksbitar.
Kul att läsa dina recept.
Mvh Claes