Bästa citruspressen 2024 – en fräsch start med färskpressad juice varje morgon

Något jag tror vi alla kan komma överens om är att en bra hotellfrukost är oslagbar. Kanske sitter det i att allt är förberett när man kommer dit för att äta. Eller så sitter det i deras stora utbud av tillbehör. Vi tror dock att den riktiga hotellkänslan sitter i den nypressade juicen. Inget smakar så bra som en färskpressad bra apelsinjuice på morgonen. Varför ska man begränsa den lyxiga känslan till enstaka tillfällen när man kan köpa en citruspress för att ha hemma? I den här artikeln går vi igenom de bästa citruspressarna just nu, samt ger lite köpråd så att ni kan välja rätt när ni handlar!

Det finns många olika citruspressar där ute. Klassiska manuella juicepressar, och helt automatiska pressar som ger klockrent resultat varje gång. Fortsätt läsa för att se vilka som är bäst just nu!

Bäst i test bland citruspressar just nu

Nedan recenserar vi de olika citruspressar som valts ut som bäst i test just nu. Alla kommer med olika egenskaper, för- och nackdelar och jag hoppas du hittar en som passar just dig.

Philips Citruspress Vit HR2738/00

Bild på Philips Citruspress Vit HR2738

Philips är ett märke många känner till så de behöver ingen närmre introduktion. De har varit aktiva på marknaden länge och har ett gott rykte för att producera riktigt bra produkter inom många olika områden. Köksprylar är inget undantag. Citruspressen från Philips är trots sitt oinspirerade namn HR2738 en stor favorit. Det är en klassisk manuell press som får jobbet gjort.

Pressen består huvudsakligen av två delar. Pressmunstycket och behållaren för juicen. Trots sin nätta design går det i hela 500ml juice i bägaren. Det är ganska mycket frukt med andra ord! Bägaren är dessutom utrustad med en droppfri hällpip som underlättar vid servering. Pressmunstycket är specialdesignat för att passa alla olika typer av citrusfrukter. Oavsett vad du tänkt pressa kommer Philips HR2738 få jobbet gjort.

Mellan själva pressverktyget och bägaren finns också en sil. Denna ser till att sila bort kärnor och större bitar av fruktkött som inte lämpar sig i en juice. När du är färdig med citruspressen är det enkelt att få den ren igen. Det går nämligen lika bra att köra den i diskmaskin som att diska den för hand.

Om du känner att du är ute efter en mer fysisk citruspress, och inte behöver en massa tekniska funktioner ska du verkligen ta en titt på den här pressen. Eftersom den inte drivs på el kan du använda den var som helst, när som helst. Den är dessutom tillgänglig för ett överkomligt pris.

Severin Automatisk citruspress

Bild på Severin Automatisk citruspress

Härnäst i listan tittar vi på en automatisk variant från Severin. Severin är likt Philips aktiva inom många produktkategorier, men de är väldigt fokuserade på köksgeråd. Den här stilrena och automatiska juicepressen gör varje morgon till en fröjd. Det är hur lätt som helst att fixa till lite citrusjuice till frukosten.

Severins citruspress är som sagt automatisk. Det enda du behöver göra är att lägga in frukten. Pressen sköter resten. Väldigt smidigt! Pressen är sedan lätt att rengöra då alla smutsiga delar går att tvätta i diskmaskin. Detta är tack vare att maskinen går att plocka isär. Citruspressens delar är tillverkade i BPA-fri plast vilket är mer hälsosamt än vanlig plast. Motorn som sköter själva pressandet är på hela 50 watt. Med andra ord kan du vara säker på att få fint pressad juice varje gång.

Även den här modellen är utrustad med en droppfri pip. Du behöver alltså inte oroa dig för att den ska stå och droppa efter att du serverat ett glas juice. Den här pressen kommer i ett silvrigt utförande som gör att den enkelt smälter in i de flesta köken om man gillar att ha den framme mellan användningarna.

Smeg Citruspress

Bild på Smeg Citruspress

Nu tar vi oss en titt på en riktigt bra citruspress från Smeg. Smeg började komma in på svenska marknaden för köksutrustning för några år sedan, men de har varit aktiva i andra delar av världen sedan slutet på 40 talet. Alltså ännu en veteran som har koll på sina grejer. Den här juicepressen levererar ett fantastiskt resultat varje gång, och den är en fröjd att se på när den inte används.

Den här sticker ut från de föregående två då denna är tillverkad i metall. Yttersidan av citruspressen är gjord i robust aluminium som ser till att produkten kommer hålla länge. Själva kannan där juicen hamnar är tillverkat i titan. Alltså samma material som används när man bygger flygplan. Här har du en juicepress som du kan använda i många år framöver. Även den droppsäkra pipen är i metall, och den här gången i rostfritt stål. Det sista vi kan säga om konstruktionen är att den är försedd med gummifötter för att ge den extra bra grepp på underlaget. Mycket mindre risk för eventuellt spill!

Citruspressen från Smeg är likt många av deras andra produkter riktigt fint designad. Den är tydligt inspirerad av 50-talets runda former och kromade detaljer. Den kommer passa in snyggt i vilket kök den än ställs i. Har du dessutom fler Smeg-produkter får du ett snyggt tema.

WMF Stelio Citruspress

Bild på WMF Stelio Citruspress

Nu har vi kommit till sista pressen på listan. Sist men verkligen inte minst som man brukar säga. Här har vi en väldigt bra rostfri juicepress från det kända märket WMF. WMF betraktas av många som ledare inom rostfria köksredskap. De har allt från kaffekokare, till grytor, och bestick. WMF Stelio kommer alltså från en stark bakgrund, och den lever verkligen upp till WMF:s rykte.

Med den här pressen kan du utan bekymmer pressa många olika typer av citrusfrukter tack vare att maskinen levereras med två olika presskoner. Vet du med dig att du ska pressa grapefrukt kanske du vill använda den stora konen, medan om du ska pressa lime kanske du hellre har den lilla. Alla löstagbara delar går dessutom att tvätta i diskmaskinen vilket gör användningen mycket smidig.

Den här rostfria robusta citruspressen går lika lätt att använda till ett enkelt glas juice till frukosten som till att tappa upp en hel flaska med juice. Detta är tack vara WMF Stelios hällpipsdesign. Den här mycket hållbara citruspressen har också en kraftfull motor som ser till att pressningen går fort så att du får mer tid till att göra annat.

Är en citruspress något för dig?

Är du en riktig livsnjutare och inte nöjer dig med annat än det bästa? Då ska du såklart ha en fin juicepress som ger dig toppkvalité på juicen varje dag. Om du är en person som ofta önskar du hade juice hemma men inte orkar med mödan pressa juicen själv kan du ju med fördel köpa en automatisk juicepress!

En citruspress går som namnet antyder, bara att använda till citrusfrukter. Är man ute efter att kunna utvinna juice ur andra frukter än så får man istället titta på en råsaftcentrifug eller en slowjuicer.

Om du är en person som jobbar mycket med citrusjuicer i mat, eller till frukost är detta ett givet köp för dig. Du kan dessutom använda den om du ska bjuda på drinkar. Alla vet att en drink med färskpressad juice smakar bättre än koncentrat!

Köpguide – Hur väljer jag den bästa citruspressen?

Det finns ett gäng olika citruspressar på marknaden. Många är snarlika men vissa sticker ut mer än andra. Det är såklart bra att veta vad som finns när man väl går ut för att köpa sig en juicepress, så läs vidare här för att ta reda på allt du behöver veta!

Hur väljer jag den bästa citruspressen

Teknik

Det första man vill ta reda på är om man vill ha en automatisk eller manuell citruspress. En manuell citruspress har nog alla använt någon gång i livet. Det är inte svårare än att man pressar frukten mot en presskon som sedan för juicen ned i en bägare. Nackdelen med den manuella pressen är att mängden juice som kommer ut helt beror på hur stark du är i armen. Om du inte orkar pressa ut all juice ur frukten går det till svinn.

I en automatisk citruspress behöver man inte tänka på det. Man lägger in frukten och låter maskinen göra jobbet åt en. Samma felfria resultat varje gång. Det som avgör kvalitén på din automatiska press är ofta styrkan av motorn i pressen. Styrkan mäts ofta i watt och kan vara något att hålla utkik efter.

Material

En annan faktor som kan variera från en juicepress till en annan är materialet den är gjord i. De vanligaste materialen på marknaden är plast, metall, och trä. Oftast är de manuella pressarna gjorda i plast eller trä. De billigaste alternativen är oftast producerade i plast. Att de är gjorda i plast betyder inte att de är sämre än dem i metall, bara att det är ett billigare material.

Köper du en automatisk press kommer själva motorn såklart alltid vara gjord i metall. Många gånger kommer fler delar av pressen vara i metall också för att ge en lång livstid åt produkten, men det är inte omöjligt att se en bägare i plast till exempel.

Kanske har man ingen preferens vad det gäller materialet utan istället är mer driven av nästa punkt.

Pris

Priset på citruspressen är såklart i centrum. Det finns ett övre tak för vad en citruspress får kosta för många, och det taket är ofta inte jättehögt. Som med mycket annat dock gäller det här att man får vad man betalar för.

Att dyrare är bättre är dock bara sant till en viss gräns. Det finns ju såklart alltid lyxprodukter inom varje segment, men dem tittar vi inte på här idag. vi är mer intresserade av att undersöka sådana produkter ni faktiskt skulle vara intresserade av att köpa.

Med det sagt kan vi sammanfatta att du förmodligen blir nöjd med ett billigare alternativ, men att det finns fler funktioner till ett lite högre pris. De automatiska modellerna är till exempel ofta lite dyrare än de manuella, men där betalar du då för att slippa göra jobbet själv.

Storlek

Sist kan det vara bra att tänka på storleken av citruspressen. Både kärlet juicen hamnar i, och själva presskonen. Med en liten presskon kan du pressa alla typer av citrusfrukt, men det kan vara svårt att komma åt all juice. Med en stor kon kan det istället vara svårare att pressa exempelvis lime men lättare att pressa apelsin och grapefrukt.

Är man en stor familj kan det vara fördelaktigt att pressen antingen är snabb nog för att göra ny juice snabbt, eller att den har en stor behållare nog för hela familjens behov. Det är en enkel detalj att ta reda på när man köper en citruspress. Bor man litet kan det också vara värt att undersöka så att man får plats med en press hemma. Det är sannolikt inga problem med en manuell press men en automatisk tar lite större plats.

Hur valde vi ut årets bästa citruspressar?

Hur valde vi ut årets bästa citruspressar?

När vi hade bestämt oss för att skriva en lista på citruspressar började vi med att kolla vilka produkter som fanns på marknaden. Vi tog del av gamla recensioner för att se vad folk har uppskattat förr, och så tog vi del av tidigare gjorda produkttester. Det framstod ett tydligt tema på vilka som var bra och vilka som var dåliga. De som var allra bäst åkte in på vår lista.

Vi passade också på att läsa kundrecensioner till de olika pressarna vi undersökte för att se vad den allmänna uppfattningen var. Den är ju väldigt viktig i sådana här fall. De verkliga användningsförhållandena är det som spelar roll.

Hur gick testerna av citruspressar till?

Våra testvinnande citruspressar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Nu när vi kommit till slutet av artikeln hoppas vi att ni fått hjälp av vår produktlista. Kanske har ni också fått hjälp av vår köpguide. Det gäller att köpa rätt citruspress så man inte ångrar sig, för det är aldrig roligt att känna att man la pengarna i fel säck.

Oavsett vilken citruspress du väljer av dem vi har gått igenom i artikeln kommer du få en mycket bra upplevelse. Alla dessa pressarna gör det lätt för dig att unna dig själv en riktigt god och nyttig juice till frukosten innan jobbet eller skolan.

Referenser

Severin Automatisk citruspress

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar