Bästa dammsugaren 2023 – rent och fint utan slit

Tänk dig känslan när du vet att du egentligen behöver dammsuga golvet, men när soffan också kallar dig. Det hade varit så skönt att slå sig ned och ta det lugnt men då förblir golvet smutsigt. Det är en tråkig situation vi alla infinner oss i ibland.

Tänk om det inte behövde vara så, tänk om dammsugandet faktiskt var roligt! Då skulle man ju aldrig dra sig för att dammsuga och man skulle dessutom ha det rent och fint hemma mycket oftare. Är detta en möjlighet eller bara önsketänkande?

I den här artikeln har vi kollat på vilka vi tycker är de bästa dammsugarna just nu som minst sagt har möjligheten att göra dammsugandet mer effektivt, men också roligt! Läs vidare för att ta reda på vilka som är de bästa dammsugarna just nu. Vi har även med en sektion där vi pratar om vad man ska tänka på inför köp av dammsugare.

Bäst i test bland dammsugare

Nedan har vi sammanställt vilka dammsugare som vi valt ut som bäst i test bland dammsugare just nu. Detta baserat på egna tester samt recensioner av dammsugare från användare samt omdömen från olika hemsidor.

Miele Complete C3 Cat&Dog

Bild på Miele Complete C3 Cat&Dog Dammsugare

Först i listan hittar vi inte helt oväntat en mångsidig dammsugare som kan lösa många av vardagens problem. Den här modellen kommer med tre olika munstycken för att ge den möjlighet att dammsuga många olika ytor med hög effektivitet. De munstycken som följer med är ett fogmunstycke som naturligtvis används för fogar. Sedan följer det också med ett turbomunstycke, och det är namnet på munstycket som är specialiserat på att dammsuga djurhår. Sist men inte minst följer det också med ett möbelmunstycke.

Dammsugaren kommer utrustad med en kraftfull motor på 890 watt för att försäkra dig om att du får en mycket god sugkraft. En stor motor låter ofta mycket, men en bra stor motor klarar ofta av att vara tyst utan att kompromissa. En sån hittar vi här. Som mest kommer dammsugaren upp i 76 dB(A) och det är helt klart godkänt. Själva kammaren för dammsugarpåsar mäter upp i 4.5 liter. Med andra ord behöver du inte byta påse särskilt ofta.

För att göra dammsugaren så smidig som möjligt att använda har Miele utrustat dammsugaren med ett teleskoprör för att låta dig anpassa dammsugaren efter hur du vill ha den. Kanske ska du dammsuga något i taket, och då kan det vara smidigt att kunna förlänga röret en bit. Och på tal om att nå långt, så har den här dammsugaren en arbetsradie på hela 12 meter. Du täcker in ganska många rum på en så stor arbetsradie. För att vidare underlätta hanteringen av dammsugaren är den utrustad med ett ergonomiskt handtag och hjul som kan svänga i 360 grader.

Miele Complete Cat&Dog är för dig som vill ha en lättanvänd och mångsidig dammsugare.

Nilfisk Select Champagne

Bild på Nilfisk Select Champagne dammsugare

Här har vi listans första dammsugare som är särskilt bra för allergiker. Det är nämligen så att den här modellen kommer utrustad med vad som kallas ett HEPA-filter. Filtret kan suga upp och filtrera mikroskopiska partiklar.

Förutom att ha ett HEPA-filter så är denna dammsugaren också en lättviktare. Den väger in på cirka 6.4 kilo och är därför mycket lätt att bära runt på. Med en arbetsradie på 11.2 meter kanske du inte kommer behöva bära den jättemycket ändå, men det är absolut en fördel. Då den här modellen väger lite mindre betyder det också att den har plats för en lite mindre påse än föregående modell. I Nilfisk Select Champagne får du plats med 3.1 liter stora påsar.

Den förra modellen premierades för sin goda sugförmåga till en förhållandevis låg ljudvolym. Med Nilfisk Select Champagne får vi en lägre sugkraft, med en motor på 650 watt. Ljudvolymen är dock nästan densamma, nämligen 75 dB(A). Är det något man har åsikter om så ska man lägga det på minnet när man funderar på den här dammsugaren.

Något den här dammsugaren gör bättre än föregångaren i artikeln är att den kommer med hela fyra olika munstycken. Ett för parkett, ett för möbler, ett för fogar, och ett turbomunstycke. Även denna modell kommer med ett teleskoprör för att ge dig inställningsmöjligheter. En lättviktare med många möjligheter!

Bosch BGS5335 Zoo

Bild på Bosch BGS5335 Zoo

Som proffs på motorer och maskinteknik är det inte konstigt att en modell från Bosch återfinns på listan. Här handlar det om en som är speciellt inriktad på djurägare. Något som dessutom återspeglas i namnet med ”Zoo”.

Bosch har sett till att verkligen fullproppa den här dammsugaren med innovativ teknik. Bland all teknik hittar vi deras Unique SensorBagless teknologi som håller dammsugaren tyst med en ljudnivå på 74dB(A). Den här teknologin gör dessutom att den här dammsugaren inte har någon påse. Istället samlas dammet i en behållare. Den är mycket lätt att tömma.

Förutom Unique SensorBagless-teknologin så har den också SelfClean System som automatiskt rengör dammsugarens inre filter för att den alltid ska skicka ut ren och bra luft. Den har dessutom ett HEPA-filter vilket gör dammsugaren ypperligt bra på att plocka upp mikroskopiska partiklar.

Som sagt är den här dammsugaren extra bra för djurägare. Det återspeglas i dammsugarens prestandaklass, A. Det betyder att den har en mycket god sugförmåga, oavsett underlag. Det gör också att dammsugaren är exceptionell på att suga upp djurhår från samtliga möbler och golv på ett bra och hygieniskt sätt.

Electrolux ErgoRapido 14

Bild på Electrolux ErgoRapido 14

Vi avslutar listan med lite av en specialare. Här handlar det om en sladdlös dammsugare. Vi tog med den för att den löser sådana problem som en vanlig inte riktigt hanterar. Den här typen av dammsugare går exempelvis snabbare att plocka fram och plocka bort. Den är dessutom lättare att förvara då den är så liten.

Electrolux ErgoRapido 14 är en så kallad 2-i-1 handdammsugare. Det betyder att du kan plocka ut själva dammsugaren ur sitt handtag för att använda den på bordsytor eller andra trängre områden. Med den här typen av dammsugare behöver du inte köpa in dammsugarpåsar längre då dammet här samlas i en behållare som man enkelt tömmer.

För att ladda dammsugaren ställer du den enkelt i sin laddningsstation varpå den blir fullt laddad efter 240 minuter. Med ett fullt batteri kan du använda dammsugaren i 30 minuter. Det brukar räcka gott och väl för mindre hushåll eller lägenheter. Just eftersom att den här är så smidig är det inte jätteviktigt hur länge man kan använda den eftersom det går så snabbt att plocka fram den. Det återspeglas även i behållaren storlek på 0.5 liter.

När det kommer till sugkraft så kan man inte riktigt mäta den på samma sätt som man hade gjort med en vanlig dammsugare. Den här har en motor på 10 watt, men har en jämförbar sugkraft med en vanlig dammsugare. Dammsugaren kommer upp i ljudnivåer av 79 dB(A), så det kan vara något att tänka på.

Detta är en dammsugare för dig som har ett mindre hushåll eller som vill komplettera din vanliga dammsugare med en lite smidigare modell.

Köpguide – vilken dammsugare blir din nästa?

Nu när vi gått igenom vår topplista är det dags att kolla på vad det är man behöver tänka på inför ett köp av dammsugare. Det blir sällan bra om man bara väljer första bästa utan att tänka på vad det är man faktiskt är ute efter. Idag finns det ju mängder av dammsugare i olika prisklasser och funktioner.

Dina behov

Först och främst är det viktigt att tänka efter på vad man faktiskt ska ha dammsugaren till. Är det bara till hemmet? Eller ska den fungera minst lika bra att dammsuga upp grus och sådant för när man vill städa bilen? Har ni mycket mattor hemma eller är det hårt underlag som gäller?

Alla de faktorer är viktiga att skänka en tanke åt. De avgör vilken typ av dammsugare du kan köpa. Om du har mycket mattor måste du fokusera på att köpa en vars munstycke gör sig bra för mattor. För det ska tilläggas att mattor är en svår typ av underlag att få helt rent med dammsugare. För att verkligen få bort alla små partiklar ur mattorna är det viktigt att man köper en kraftfull dammsugare.

En sista grej som är värt att tänka på när det kommer till dig själv är huruvida du är allergiker eller inte. Eller kanske om du har vänner som är allergiska. Köper du en bra dammsugare med inbyggt HEPA-filter kan du vara säker på att de allergener du suger upp stannar i dammsugaren. Det är smidigt om man får sina allergiska kompisar på besök. Det du vill leta efter i en dammsugare heter alltså HEPA-filter.

Storleken på dammsugarpåsarna

När man har köpt en dammsugare så är allt man behöver göra att koppla in den och köra eller? Nej, tyvärr. Riktigt så enkelt är det inte. Du måste ju stoppa in en dammsugarpåse i din dammsugare innan den kan fungera som den ska. Det är något man ofta glömmer bort att tänka på vid köp av dammsugare, att dammsugarpåsar också kostar pengar.

Dammsugarpåsar kan vara en dyr historia men på senare tid har det blivit lättare och lättare att hitta påsar som inte kostar så mycket, även om det kanske inte är originalpåsar. Ett sätt man kan tänka sig lösa problemet på är att helt enkelt se till att köpa en dammsugare med större påsar. Nackdelen med den lösningen är att de påsarna man ändå måste köpa ofta är dyrare eftersom de är större. Innan du köper din dammsugare kan det alltså vara bra att se om det går att köpa billigare dammsugarpåsar som passar till den modellen du tänkt köpa.

Något som man dock får ha med sig är att en större påse ofta betyder större dammsugare. Det gäller att undersöka sina förvaringsmöjligheter så att den dammsugaren man köper inte blir för stor.

Ljudnivån

En annan grej som kan vara värt att skänka en tanke åt är ljudvolymen. Du kommer använda din dammsugare flera gånger i månaden, så det är ju såklart skönt om den har en behaglig ljudnivå så att du slipper bli döv när du dammsuger. Det kan dessutom vara något att fundera på om man vet att man gillar att dammsuga sent på kvällarna. Har man en högljudd dammsugare på kvällen blir man snabbt ovän med grannarna. En tyst dammsugare är ju dessutom skonsam mot sovande barn.

I de allra flesta fallen hittar man dammsugare i intervallet 60 och 80 dB. Detta är dock ingen linjär skala, så ljudet skiljer sig ganska mycket mellan 60 och 80 dB. Kolla efter dammsugare med lägre dB om du är känslig för högt ljud.

Priset

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på priset. Det är ju aldrig kul att spräcka ekonomin för en dammsugare. Det finns mycket bra dammsugare i alla olika prisklasser idag och som vanligt brukar man få bättre prestanda och funktion ju mer den kostar. Men om man vet att man vill ha specifika funktioner kan man enkelt sortera listan på dammsugare efter sin preferens.

Hur vi valde ut dammsugarna

För att kunna ta fram den här listan över vilka som är de bästa dammsugarna just nu har vi behövt sammanställa en del information. Vi har tagit del av recensioner från såväl experter som vanliga användare och använt det i kombination med produkttester. Testerna har indikerat vilka dammsugare som presterar bra och vilka som presterar dåligt.

På samma sätt fick vi även inspirationen till vad vi ville få med till vår köpguide. Det som vägde tyngst när vi gjorde vår artikel var dock så klart användarnas recensioner då vi finner att de oftast återspeglar produkten bäst.

Hur gick testerna av dammsugare till?

Våra testvinnande dammsugare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Att välja en dammsugare är inte alltid helt enkelt så vi hoppas att ni ska ha fått information och inspiration efter att ha läst den här artikeln. Vårt mål är att ni ska känna er redo att köpa er nästa dammsugare redan nu!

DammsugareKommentarBästa pris
Miele Complete C3 Cat&DogBäst i testLäs mer…
Nilfisk Select ChampagneAllergivänligLäs mer…
Bosch BGS5335 ZooBra för djurägareLäs mer…

Källor

Miele Complete C3 Cat&Dog

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar