Bästa fritösen 2024 – Smidigt, enkelt, gott friterat!

Friterad mat är jättegott. Det är ingen hemlighet. Det är inte konstigt att mängder av snabbmatskedjor lever på just det, att leverera friterad mat. Att det är på det sättet har dock gett friterad mat ett rykte. Ryktet att det är direkt ohälsosamt eftersom man förknippar det med snabbmat.

Så behöver det dock absolut inte vara. Nu för tiden är det jättelätt att köpa hem en riktigt bra fritös till det egna köket och fritera pommes, kyckling, eller varför inte mozzarellasticks hemma. I den här artikeln tar vi upp vilka fritöser vi tycker är bäst just nu. Vi tar också upp en köpguide du kan följa för att se till att du köper en fritös som passar just dig.

Bäst i test bland fritöser

Genom egna tester samt genomgång av olika utlåtande av experter har vi nedan sammanställt vilka fritöser som är bäst i test just nu.

Delonghi Multifry FH1396

Delonghi Multifry FH1396 Fritös

Först ut i listan hittar vi en riktigt mångsidig fritös från det gamla företaget Delonghi. De är inriktade på att göra förstklassiga produkter till den kräsne konsumenten. Från dem har vi alltså en fritös de kallar Multifry. Det är en elegant fritös som utan problem hanterar en stor mängd olika maträtter.

Med stor mängd maträtter menar vi verkligen stor. Antagligen större än du kanske anar. Fritösen kan såklart lösa de vanligaste maträtterna man tänker på när man hör ”friterat”, så som pommes eller kanske kyckling. Men Delonghi Multifry klarar mycket mer än så. Du kan använda den för att baka kakor, tillaga grytor, eller för att göra pizza. Minst sagt mångsidig. Hemligheten bakom hur den här modellen kan hantera så många olika typer av mat är tack vare dess olika värmeelement. Detta är alltså en så kallad airfryer med extrainsatta värmeelement som gör att du kan tillaga alla möjliga typer av mat.

Delonghi Multifry FH1396 har en stor tillagningskapacitet och klarar exempelvis av upp till 1.7 kilo potatis till när du vill fritera pommes. Som sagt innan så är detta en airfryer, och det som ofta medföljer med airfryers är att de är väldigt oljesnåla mot vad en traditionell fritös är. Så för att tillaga 1.7 kilo potatis behöver du endast tillsätta en sked olja. Alltid trevligt med goda och hälsosamma alternativ!

Om du tycker att detta låter intressant men är osäker på vilka olika saker du kan göra med din fritös så kan du vara lugn. Delonghi har även en app i vilken man hittar över 250 olika recept som går att göra i fritösen. Vi rekommenderar minst sagt den här premiummodellen!

Severin 2430 Airfryer

Severin 2430 Airfryer Fritös

Från premiumvarianten från Delonghi klättrar vi nu ned ett snäpp i prisklass. Vi tittar på Severin 2430 Airfryer, som precis som namnet antyder, är en airfryer. Vi pratade om i den föregående produkten hur du kan fritera med väldigt lite olja. Severin tar det ett steg längre och gör det möjligt att fritera och få ett bra resultat helt utan olja. Låter nästan för bra för att vara sant!

Anledningen till att den här fritösen går att använda utan olja är tack vare deras Rapid Air-teknik. Den ser till att du får en krispig yta på det du friterar, utan att göra maten torr eller dålig. Lite som magi, fast i verkligheten.

Den här modellen är utrustad med en LCD-display du använder för att se aktuell information och där du också kan göra dina inställningar. En trevlig funktion med den här fritösen är att den har en del färdiga program för standardmat. Det betyder att den kommer stänga av sig själv när programmet är klart för att se till att inte bränna din mat. En smidig funktion1!

Trots att detta är en billigare variant har Severin inte hållit tillbaka krutet. Fritösens behållare rymmer hela 3.2 liter, alltså nog med plats för att fritera en hel kyckling. När du sedan ska rengöra den efter matlagningen går även det som en dans. Alla delarna (förutom själva maskinen då) tål att diskas i diskmaskin. Snabbt smidigt och enkelt, precis som man vill att matlagning ska vara!

Caso Varmluftsfritös AF200

Caso Varmluftsfritös AF200

Här har vi ännu en hälsosam variant som löser gott friterad mat utan en droppe olja. Du kan dock använda olja om det är något du önskar. Den här fritösen kommer i en strömlinjeformad och stilren design och väger nätta 5.6 kilo.

Att den här fritösen väger så lite är tack vare dess konstruktion i plast. Det är dock en värmeresistent sådan, så man behöver inte oroa sig för att den ska ta skada av höga temperaturer. Med tanke på den låga vikten kan man lätt konstatera att den går enkelt att flytta på. Något som är extra smidigt om du föredrar att ställa in din fritös i ett skåp medan du inte använder den.

Den interna konstruktionen är i hållbart rostfritt stål. Ett mycket bra val av material för dig då det innebär att denna kommer hålla mycket bra om du tar hand om den. Fritösen kommer upp i temperaturer om mellan 60 och 200 grader vilket räcker gott och väl till att fritera i princip alla maträtter. Och det är en annan sak som är bra med den här modellen, du kan fritera lite vad du vill i den. Mycket multifunktionell med andra ord!

Tack vare att Casos varmluftsfritös har teknologi för snabbt cirkulerande varmluft tar matlagningen inte lång tid alls. På 15 minuter, 200 grader, får du klart pommes. På cirka 20 minuter och 180 grader blir du klar med kycklingklubbor. Detta är såklart också med mycket bra kvalité på friteringen. Du kan fritera upp till 2.5 liter av råvaror åt gången, alltså något mindre än den senaste vi kollade på men fortfarande klart godkänt! Även denna modell kommer med förinställda program, med en möjlighet till att styra fritösen manuellt.

OBH Nordica Actifry Genius XL

OBH Nordica Actifry Genius XL

Då airfryers exploderat i popularitet på senaste tiden är det inte konstigt att även denna modell är en airfryer. Här handlar det om en Actifry Genius XL från nordiska OBH Nordica. I vanlig ordning när det kommer till airfryers så tillagas maten här med snabbt cirkulerande varmluft. Namnet hintar dessutom dess storlek. Actifry Genius XL kan göra upp till 8 portioner av det du friterar. Trots att den gör så mycket mat levererar den bra resultat tack vare Dual Motion-teknologin som finns i fritösen. En bonus är att använda olja är frivilligt!

Att du kan tillaga hela 8 portioner gör detta till en optimal airfryer för den större familjen eller för den som ofta har vänner på besök. Något som är extra skönt är att du, trots att du lagat mat till 8 personer inte har jättemycket att diska. Fritösen använder ju bara en skål för att tillaga allt i. Skålen kan du sedan enkelt plocka ut ur fritösen och diska i diskmaskinen. Det gillar vi!

För att motverka att mat ska fastna i skålen i fritösen har OBH Nordica sett till att förse skålen med en non-stickbeläggning. Du kan räkna med att det är en kvalitativ beläggning dessutom. Detta då OBH Nordica ägs av samma företag som också äger Tefal, ett företag som gör jättebra non-stick stekpannor.

För att starta tillagningsprocessen behöver du bara lägga i mat i din airfryer, och sedan välja ett av de förinställda programmen. Av de programmen finns det hela nio(!) stycken för att låta dig få perfekt tillagad mat varje gång. Den här modellen har dessutom en varmhållningsfunktion som ser till att din friterade mat håller sig varm och god längre.

Det är en mycket bra airfryer som gör dig nöjd!

Sage BDF500 The Smart Fryer

Sage BDF500 The Smart Fryer

Lustigt nog hittar vi listans första faktiska ”riktiga” fritös längst ned. Här har vi alltså en Sage BDF500 The Smart Fryer som är en högkvalitativ oljefritös. Vad gör den här fritösen smart då? Kan en oljefritös vara smart? Jo men visst kan den det, och denna är faktiskt ganska smart.

Den är utrustad med sju stycken programknappar samt en liten LCD-display för att indikera program och tid. Det du gör är att du berättar för fritösen vad du vill fritera genom de olika knapparna. Sedan sänker du ned maten i den 1.2 kilo stora korgen. Fritösen ser sedan dina inställningar och ställer sedan automatiskt in temperatur och tidsåtgång. Väldigt cool funktion!

En oljefritös ger ett resultat väldigt nära de man får på snabbmatskedjorna vad det gäller krispighet i pommes och den här fritösen gör dig inte besviken. Faktum är att den här modellen är utrustad med en unik funktion kallad ”Twice Fried Fresh Chips”. Chips i det här fallet syftar alltså på pommes och inte såna chips man äter till fredagsmyset. Det funktionen gör är att den friterar dina pommes två gånger för att ge en mycket hög och god kvalitet.

För att nämna ännu en bokstavligt cool funktion så är den här modellen utrustad med en Cool Zone-teknologi. Vad det betyder för dig som användare är att den förbrukar mindre olja på längre tid. Alltså behöver du inte byta olja lika ofta som på en modell utan Cool Zone-teknologin. Designen på den här modellen är också något många hade kunnat kalla cool. Den är inspirerad av storköksfritöser, alltså sådana som används i stora restauranger. Den kommer i rostfritt stål och har lite av en industriell look. Den är dessutom lätt att plocka isär och rengöra. En sak som dock kan vara värd att nämna är att den drar 3000 watt, så se till att dina säkringar pallar trycket innan du kör igång.

Är det verkligen hälsosamt med fritös?

Huruvida friterad mat är hälsosamt eller inte beror på vad man faktiskt pratar om. I sin absoluta grund är ju potatis inte direkt onyttigt. Det är ju först vid oljan i fritösen som potatisen blir onyttig. Så vad händer om man använder en fritös som inte använder olja, eller åtminstone inte lika mycket olja? I den här artikeln har vi kollat på många varianter som gör just detta, de friterar mycket bra med lite eller ingen olja. Airfryers, eller varmluftsfritöser som det heter på svenska är alltså ett hälsosammare alternativ till friterad mat.

Sedan går det ju såklart att argumentera om smaken är lika bra i en airfryer som i en vanlig oljefritös. Som alltid när det kommer till smak är det svårt att säga något som gäller för alla. Men om man ska göra t.ex. pommes kan man ändå säga att en airfryer alltid ger bättre resultat än att göra det i ugnen.

Hur väljer jag bästa fritösen? – Köpguide

Om du blivit sugen på att göra egna jättegoda pommes hemma, eller om du vill prova på att göra lite friterad kyckling är du nu på jakt efter en fritös. Hur ska du veta vilken du ska välja? I den här köpguiden tar vi upp lite viktiga saker att tänka på inför ett köp.

Storlek

Något som är bra att fundera på är storleken på själva fritösen. Du måste ju få plats att förvara den någonstans. Ofta är airfryers större på höjden medan vanliga fritöser är större på djupet. Något som du också måste fundera på är hur mycket du vill kunna tillaga åt gången. Det finns många olika storlekar på fritöser nu för tiden så det är lätt att hitta något som passar dig.

Hygien

Nästa grej som är viktigt att tänka på är såklart hur man rengör den. Det är A och O att en fritös är lätt att rengöra. Oavsett om du använder en varmluftsfritös eller en vanlig oljefritös är det viktigt att kunna se till att den blir ordentligt ren. Kolla därför så att den modellen du köper är lätt att plocka isär, och om du kanske till och med kan diska vissa av delarna i diskmaskinen.

Olika maträtter

Vad vill du kunna fritera för olika typer av mat? Det är viktigt att tänka på för att man måste se till att fritösen man väljer klarar av att hantera många olika typer av råvaror. Till exempel så har fisk andra värmekrav än vad pommes har. Så se till att du väljer en modell med förinställda program eller en modell som du enkelt kan ställa in tid och värme så att du får rätt inställningar för din mat.

Materialet

Den här sista punkten är egentligen mindre viktig så länge man tar hand om sin fritös. Trots det kan det vara värt att nämna. En fritös i rostfritt stål kommer föga förvånande att ha en bättre generell hållbarhet än en i plast. Så vet man med sig att man kommer använda sin fritös flitigt kan det vara ett bra val att gå för en mer hållbar konstruktion.

Hur vi valde ut de bästa fritöserna

För att skapa den här topplistan började vi med att kolla vilka produkter som fanns på marknaden och vilka som är de mest populära just nu. Sedan tog vi del av en stor mängd tester utförda av experter. Allt från värmetålighet till effektivitet och resultat. När vi bildat oss en allmän uppfattning om vilka modeller som var vassast just nu gick vi och läste mängder av kundrecensioner. Det är ju ändå slutanvändarens åsikt som väger tyngst. Efter att vi sållat igenom massor av recensioner var vi redo att sätta ihop listan.

För att sedan skriva köpguiden tog vi inspiration från de olika recensionerna vi läst samt vilka generella drag som skilde sig åt hos de olika typerna av fritöser. Då blev det lätt att se vilka saker som var viktigast att tänka på när man ska göra ett köp av fritös.

Hur gick testerna av fritöserna till?

Våra testvinnande fritöserna i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Fritösen kan öppna dörren till en helt ny kulinarisk värld för dig. Helt plötsligt kan du testa alla de recept som du i vanliga fall avstått från. Att man kan göra så mycket med en fritös i dagsläget är mycket roligt och gör det till en central del av det moderna köket och ett måste i mångas liv.

Vi hoppas att ni blivit inspirerade till att köpa en fritös efter att ha sett vilka olika typer det finns där ute. Förhoppningsvis får ni också nytta av vår köpguide när ni ska göra ert köp, det kan sannolikt bli ett av era mest uppskattade köp!

FritösKommentarBästa priset
Delonghi Multifry FH1396Bäst i testLäs mer…
Severin 2430 AirfryerPremiumvalLäs mer…
Caso Varmluftsfritös AF200Hälsosamt valLäs mer…
OBH Nordica Actifry Genius XLBäst & billigastLäs mer…

Källor

Delonghi Multifry FH1396

9.8

Pris

9.8/10

Lämna en kommentar