Bästa gjutjärnsgrytan 2024 – Oslagbar mat och kvalité

Ett kök är inte komplett utan en gjutjärnsgryta. Det är inte bara en fantastisk gryta, utan också en mycket stabil ugnssäker form. Gjutjärnsgrytan är mycket mångsidig och kan lika enkelt användas till fredagstacosen som långkoket. En ytterligare bonus med gjutjärnsgrytan är att den är otroligt beständig och kan med rätt omsorg enkelt vara med dig hela livet!

Om en gjutjärnsgryta låter intressant ska du läsa vidare för att hitta vår topplista över de bästa gjutjärnsgrytorna just nu. Vi har även skrivit ihop en köpguide för att hjälpa er hitta rätt bland alla de gjutjärnsgrytor som går att köpa.

Bäst i test bland gjutjärnsgrytor

Nedan sammanställer vi de olika gjutjärnsgrytor som valts ut som bäst i test just nu, baserat på egna tester samt sammanställning av olika recensioner och tester av gjutjärngrytor.

Skeppshult gjutjärnsgryta

Skeppshult gjutjärnsgryta

Högst upp i listan hittar vi såklart en gjutjärnsgryta från Skeppshult. Att det inte är särskilt förvånande att hitta Skeppshult på topp är för att de även var på topp när vi skrev om gjutjärnspannor. Det kan ni läsa mer om här.

Den här modellen från Skeppshult är oval och rymmer 6 liter. Som vanligt med Skeppshult kommer den här grytan i deras klassiska svarta finish. Färgen kommer från den naturliga oljebeläggning alla Skeppshults gjutjärnsgrytor är belagda med. Att den här grytan är så stor gör att du nästan aldrig kommer känna dig begränsad. Tack vare Skeppshults goda kvalité har grytan en otroligt jämn värmefördelning som gör att du likaväl kan göra små som stora måltider i din gryta.

Skeppshult är ju ett gammalt svenskt märke och tillverkar sina grytor enligt gammal tradition. Det betyder att varje gryta är helt unik och att de kommer utan artificiell beläggning. Den kommer såklart med en non-stickbeläggning i form av en naturlig oljebeläggning. Den här naturliga tillverkningsprocessen gör att grytan går att använda med alla värmekällor och att den är mycket lätt att rengöra. Allt du behöver är varmt vatten.

Med Skeppshult gjutjärnsgryta gäller dock det gamla talspråket ”kostar det så smakar det”. Men vi står verkligen fast vid att den här investeringen är väl värd. Tar du hand om den här kvalitativa grytan kan du nämligen ha med den livet ut!

Staub gjutjärnsgryta

Staub gjutjärnsgryta

Vad är fransmännens svar på Skeppshult? Jo, Staub. Här tittar vi på en modell som är snäppet mindre än den från Skeppshult men som fortfarande ser till att göra ett mycket bra jobb. Precis som med Skeppshults gjutjärnsgryta klarar den här av att stå i ugnen, och även denna gryta känns mycket kvalitativ. Något som dock skiljer den åt från Skeppshults gjutjärnsgryta är att den här är emaljerad och således ter sig på ett annorlunda sätt. En emaljerad gryta kan till exempel aldrig rosta, något som en vanlig gjutjärnsgryta kan göra om man inte tar hand om den. Något man får passa sig för med emaljerade grytor är att undvika stora temperaturförändringar då det kan skada emaljen.

Emaljeringen på den här gjutjärnsgrytan försämrar dock inte värmefördelningsförmågan på något sätt, och därför kan även denna gryta användas på alla typer av spistoppar. Något som är en extra bonus med den här grytan är att locket är specialgjort för att låta avdunstat vatten komma ned i grytan igen för att se till att man inte går miste om för mycket vätska vid matlagningen.

Vi talade om hur Skeppshults gjutjärnsgryta kan komma till att bli en riktigt bra investering som står sig över lång tid framöver. Detsamma gäller även för den här grytan från Staub. Ett mycket bra val om man vill prova på en fransk gjutjärnsgryta!

Nordwik gjutjärnsgryta

Nordwik Gjutjärnsgryta

Här hittar vi ännu en emaljerad gjutjärnsgryta, och denna gången från Nordwiks. I den här modellen hittar vi tjockt gjutjärn som fördelar värmen jämnt över maten och ger dig ett bra resultat varje gång. Förutom förstklassigt gjutjärn så är locket gjort i rostfritt stål. Även här är locket särskilt utformat för att låta kondenserat vatten att landa i grytan igen.

I vanlig ordning innebär emaljeringen att grytan är helt rostskyddad, men det betyder också som vanligt att man får passa sig för hastiga temperaturändringar för att skydda emaljen. En annan fördel med emaljen är att den motverkar en viss järnsmak som annars kan komma av att använda en gjutjärnsgryta. Det är alltså extra roligt att använda den här grytan till långkok såväl som på spisen och i ugnen.

Nordwik har en lång historia av att leverera kvalitativa köksprodukter till de svenska köken. De sviker inte sin historia av god kvalité med den här fenomenala gjutjärnsgrytan. Som en sista bonus har den här grytan en vit insida som enkelt låter dig se om grytan är smutsig.

Satake Nabe Gjutjärnsgryta

Satake Nabe Gjutjärnsgryta

Sist ut i listan hittar vi en lite speciell gjutjärnsgryta. Den är tillverkad av japanska Satake och har ett bågformat handtag som går över grytan istället för två handtag som de andra grytorna haft. Precis som att japanerna är kända för fin konst och hög klass så kommer den här gjutjärnsgrytan levererad med två olika lock för att återspegla det eleganta japanska arvet. Det ena locket är ett vanligt lock som gör grytan ugnstålig. Det andra locket är det lite mer exklusiva trälocket som ger grytan en påtaglig närvaro när den står framdukad.

Den här gjutjärnsgrytan är något mindre än de andra vi kollat på och den här kommer in på 2.7 liter. Den kan dock fortfarande användas både i ugn och på alla hällar och är därför mycket mångsidig. Den här modellen är inte emaljerad som de tidigare två vilket gör att du borde undvika att diska den här med diskmedel. Försök istället att använda varmt vatten och en diskborste. Detta för att inte skada beläggningen av olja.

Den här japanska grytan talar högt om kvalité och stil när den står där på bordet. Det är ett mycket bra val av gjutjärnsgryta och kan ge ditt kök ett ordentligt lyft.

Är en gjutjärnsgryta något för dig?

Om du gillar god mat och hög kvalité så borde du köpa en gjutjärnsgryta. Det är det korta svaret. En gjutjärnsgryta tillåter dig att göra väldigt mycket olika saker. Det är ju trots allt en beständig stor gryta med en naturlig non-stick beläggning. Du kan enkelt laga mat till hela familjen i grytan, och den är perfekt för att göra långkok i. Du kan tillaga alla olika typer av rätter, med allt från en nudelrätt till älggryta. Gjutjärnet har dessutom en fantastisk värmedelningsförmåga som gör grytan fantastiskt bra för att steka i.

Som vi sagt ett antal gånger i den här texten så handlar gjutjärn om ett väldigt hållbart material. Det är inte alls ovanligt att se gjutjärnsgrytor gå i arv. Tack vare att de är ganska enkla att underhålla är det många som ser gjutjärnsgrytan som ett givet inköp som man kan få nytta och glädje av i flera flera år framöver.

Man hör ofta folk som säger att en gjutjärnsgryta blir bättre ju mer man använder den och det stämmer! Den naturliga beläggningen stärks av det stekfett man använder när man lagar mat i grytan. Det är väldigt smidigt, särskilt eftersom att man med fördel kan använda grytan för att steka i. Ska man göra en gryta där något ska förstekas så kan man använda grytan både som stekpanna och som ugnsform. Ingen extra disk med andra ord!

Som en sista fördel man kan ta upp så är gjutjärnsgrytor faktiskt bra för alla oss som ofta har järnbrist. Faktum är att en gjutjärnsgryta släpper ifrån sig små ofarliga mängder järn under matlagningen. När du sedan äter maten får i alltså i dig kosttillskott på köpet! Alltså kan man enkelt motivera köpet som ett köp för hälsan!

Köpguide för gjutjärnsgryta – Vad ska man tänka på?

Vad ska man då tänka på när man står inför att köpa en gjutjärnsgryta? Det finns lite olika saker som spelar roll som vi tittar närmre på i den här delen av artikeln. De mest uppenbara sakerna är ju storleken och formen, men sedan går det ju också att välja mellan att köpa en emaljerad gryta eller inte. Baserat på vad man har för idéer för sin gjutjärnsgryta finns det lite olika aspekter att tänka extra på!

Formen

Gjutjärnsgrytans form kan spela stor roll beroende på ditt användningsområde. Om du ska använda den på en traditionell spis kanske det blir knepigt att få maximal kontaktyta med spisplattan om du har en oval form på grytan. Har du istället en induktionshäll eller en gasspis är ju det mindre viktigt att tänka på. Om du har en liten ugn kan en oval form också vara problematisk om den är för stor för att gå in i ugnen. Faktum är att många föredrar just den ovala formen för att använda i ugnen. De ovala formerna brukar oftast vara något större än de runda.

Storleken

Nästa sak som är viktigt att tänka på är ju så klart storleken. Ska du laga mat till en stor familj, eller om du ofta har mycket gäster på besök vill du ju såklart ha en stor gjutjärnsgryta. Det är ju alltid tråkigt att behöva använda flera grytor för att få all mat redo till kvällsmaten eller middagsbjudningen. Köper du en stor gjutjärnsgryta försvinner ju det problemet helt och hållet! Vanliga storlekar går mellan 3 och 7 liter. Ett tips från oss är att alltid köpa en lite större gryta än man tror att man kanske behöver för man vet aldrig när det kan komma till nytta. Även om man bara lagar mat till sig själv är en stor gryta att föredra då man enkelt kan göra många matlådor!

Vikten

Något som håller tätt ihop med storleken är vikten. Gjutjärnsgrytor är kända för att vara tunga verktyg. Det är inte något alla uppskattar. Kanske är det därför man är tveksam till att köpa sig en egen gjutjärnsgryta. Kanske är det till och med så att man har ledproblem eller annan värk som gör det direkt opraktiskt att använda en tung gryta. Detta är såklart något bara du själv kan veta. Det kan dock finnas en lösning för dig som inte vill ha en tung gryta, och det är att kolla på de modeller som är gjutna i det som kallas för lättviktsgjutjärn. Man tappar lite av järnets värmeledningsförmåga i och med att grytan är gjord av mindre material men om det låter dig ta del av alla andra av gjutjärnets fördelar är det kanske ett lågt pris att betala.

Värmetålighet

Som regel kan man anta att alla gjutjärnsgrytor går att använda i ugnen utan större eftertanke. Det finns dock såklart undantag till regeln. Om du har en gryta med handtag eller knopp i trä eller annat värmekänsligt material som till exempel silikon eller gummi kanske värmetåligheten påverkas. Om du vet med dig att du kommer vilja använda din gryta i ugnen kan det därför vara bra att kontrollera vilken värmetålighet grytan har innan köp. För att vara säker på att klara de flesta ugnarna vill du köpa en gryta vars handtag eller knoppar är i gjutjärn eller exempelvis stål.

Emaljering

Sist men inte minst är det viktigt att prata om ytskiktet. Det börjar bli alltmer vanligt att se emaljerade gjutjärnsgrytor. En stor anledning till att de börjat bli mer och mer populära är för att de är lätta att ta hand om. Du kan diska din emaljerade gryta med diskmedel, som vilken annan gryta som helst. Om din gjutjärnsgryta inte är emaljerad ska du som bekant undvika att använda diskmedel. Med andra ord är det mindre att tänka på när det kommer till den emaljerade grytan. Å andra sidan är emaljeringen inget naturligt material på samma sätt som en vanlig inbränd gjutjärnsgryta. Det innebär att ett slitet emalj är förstört medan en en sliten vanlig gryta går att återställa till sin forna glans utan större problem. En sista bonus med den emaljerade grytan är att den inte kan rosta.

Hur vi valde den bästa gjutjärnsgrytan

För att kunna göra den här topplistan krävdes en del efterforskning. Vi tog del av tidigare gjorda tester för att bilda oss en uppfattning om vad som varit bra vid tidigare års gjutjärnsgrytor.

När vi bildat oss en stark bas på vad vi ville hitta i en gjutjärnsgryta började vi läsa på om de olika modellerna som finns på marknaden nu. Vi beaktade alla de olika egenskaperna de olika grytorna hade för att se vad som var bra och dåligt. I samma veva läste vi massor av användarrecensioner för att se till att grytorna funkat bra även i de hem där de används.

När allt detta var gjort hade vi sedan en stabil grund för att enkelt kunna sätta ihop en lista på riktigt bra gjutjärnspannor som inte kommer att göra någon besviken. Ingen utav de grytor i den här artikeln är på något sätt dåliga, utan alla är istället mycket bra val till ditt kök!

Hur gick testerna av gjutjärnsgrytor till?

Våra testvinnande gjutjärnsgrytor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av artikeln på den här mångsidiga och mycket kostnadseffektiva kökspryl. Gjutjärnsgrytan är verkligen en sådan gryta som betalar sig själv om och om igen med tanke på hur länge man kan använda den.

Vi hoppas att ni fått inspiration att köpa en bra gjutjärnsgryta efter att ha läst vår topplista och köpguide!

GjutjärnsgrytaKommentarLägsta pris
Skeppshult gjutjärnsgrytaBäst i testLäs mer…
Staub gjutjärnsgrytaProffsigLäs mer…
Nordwik gjutjärnsgrytaBra valLäs mer…
Satake Nabe gjutjärnsgrytaSpecialareLäs mer…

Källor

Skeppshult gjutjärnsgryta

10

Pris

10.0/10

Smak

9.9/10

Lämna en kommentar