Bästa grilltändaren 2024 – Perfekt glöd varje gång

Att tända på grillen en sommarkväll och fixa en storslagen måltid efter en dag i solen är det få saker som slår. Du tar fram köttet eller ditt vegetariska alternativ och sätter igång. Kommer du ha tur den här gången och få fart på grillen direkt? Eller kommer du stå och fightas med att få igång en bra glöd på ditt kol? För de allra flesta kan det vara ett jobbigt och tråkigt moment att försöka få fyr på grillen. Något som tar tid, och gör grillupplevelsen tråkigare.

När man vill grilla vill man ju grilla, inte stå och hålla på med tändare eller tändstickor för att överhuvudtaget kunna börja. Som tur är finns något som heter grilltändare. De gör just vad det låter som. De tänder din grill, konsekvent, varje gång. I den här artikeln har vi tagit fram vilka vi tycker är de bästa grilltändarna just nu!

Glödande grillkol.

Bäst i test bland grilltändare

Här går vi igenom de olika grilltändare som vi anser vara bäst i test just nu, baserat på egna tester samt genomgång av produktbland och recensioner av olika experter.

Weber Grillstarter

Grilltändare Weber Grillstarter

Föga förvånande hittar vi en grillstartare från Weber högst upp i listan. Weber är för er som inte är bekanta sedan innan, något av en ”grillgigant”. De producerar och säljer mycket bra och kvalitativa grillar och tillbehör. Inte konstigt att de också har en grilltändare att erbjuda med andra ord!

Konstruktionen på grilltändaren är ganska enkel. Du lägger i briketter i själva behållaren, och tänder på. Sedan låter du dem stå och brinna till sig lite i behållaren innan du häller ut det i din grill. Vips och så har du perfekt glöd.

Tändningen går snabbt och smärtfritt varje gång. Tack vare att briketterna ligger tätt på varandra i ett slutet område kan din låga inte släckas av vinden. Du får alltså ett jämt resultat varje gång! Den här modellen kommer i två storlekar, och det är den stora modellen vi har med på bild här ovan. Vi resonerade så att om du väljer en större kan du alltid välja att hälla i mindre briketter, men du kan ju aldrig överfylla en mindre behållare. Den stora grilltändaren har alltså högst värde! Om du är orolig för att din grill kanske är för stor kan du nog vara lugn. Den här modellen, som kallas skorsstenständare, kan tända upp till 3 kg briketter.

Grilltändaren är en så kallad manuell tändare, vilket betyder att det är du själv som tänder den. Alltså behöver den därför inte någon elektricitet som nästa produkt i listan behöver. Webers Grillstarter kan komma att kännas lite avancerad i början, men när man väl blivit van vid hur den fungerar så kommer du aldrig mer behöva strula med att tända din grill. Extra plus i kanten är att den är mycket hållbar och väl prissatt till det.

Elektrisk grilltändare Landmann

Elektrisk grilltändare Landmann

Härnäst hittar vi en helt annorlunda variant från hur vår första fungerade. Här handlar det inte om någon manuell tändare, utan istället går denna på el. Du lägger enkelt ned den bland kol eller briketter och väntar på att den blir varm nog. Till slut antänds kolet eller briketterna och inom kort har du en perfekt glöd utan strul.

Eftersom du själv inte behöver antända kolet eller briketterna är denna modell väldigt smidig. Det enda du behöver göra är att vänta på att det blir klart. En nackdel med just den här varianten är dock längden på kabeln. Den är 1.6 meter lång och behöver vara inkopplad under all tid som du vill använda den. Alltså under tiden då du tänder grillen. Du behöver såklart inte ha den i när grillen väl är tänd. Att kabeln är kort motverkar du ju med hjälp av en förlängningssladd om du skulle behöva det, men det kan vara något att tänka på oavsett. I övrigt är det en mycket smidig grilltändare.

En extra bonus med den här modellen som man kanske inte tänkt på är att man inte behöver använda någon tändvätska eller liknande. Grilltändaren blir så pass varm att den antänder kolet och briketterna ändå. En mycket trevlig och prisvärd grilltändare!

Burner Tändpåsar storpack, 500 st

Burner Tändpåsar storpack

Här har vi en mångsidig grilltändare som dessutom är lätt att plocka med sig! Perfekt om du ska grilla på stranden eller ute i skogen. Du kan lika lätt få fyr på en brasa som en grill med dessa. Detta handlar alltså om en grilltändare i form av små påsar med antändningsbart innehåll som brinner mycket bra. De är mycket lätta och använda, och du behöver inte oroa dig för att de ska ta slut i första taget då du får hela 500 stycken om du köper ett sådant här storpack.

Läser man Burners egna rekommendation säger de att du borde använda cirka två påsar till grillen. Ska du istället tända en brasa rekommenderar de 3 eller 4 påsar beroende på storlek. En påse brinner i cirka 10 till 12 minuter. Alltså gott om tid för kolet eller brasan att ta sig.

När man hör att man ska elda små plastpåsar tänker många direkt att det måste vara giftigt eller åtminstone dåligt för hälsan. Så är dock inte fallet med Burner Tändpåsar. De är tillverkade av en giftfri och brännbar folie som med andra ord släpper ifrån sig färre dåliga ämnen än till exempel vanlig tändvätska. Att få igång sommargrillen med dessa tändpåsar går väldigt smidig!

Är en grilltändare för dig?

Egentligen kan man kort och gott säga att alla som har en grill har ett behov av en grilltändare. Visst, du kan tända din grill utan men med hjälp av en grilltändare går det oerhört mycket fortare. Bara det faktumet att du kan förvänta dig samma resultat varje gång gör ju att du enkelt kan planera din grillning och alltid hålla tiderna. Förr kanske dina middagsplaner fått skjutas fram för att grillen vägrade tändas. Ett sånt problem kommer du aldrig ha igen med en grilltändare.

Som grädde på moset slipper du hålla på en massa med tändvätska framöver. En grilltändare gör alltså så att du slipper använda dessa kemikalier, och förhindrar också att röken från tändvätskan sätter sig i maten.

Vad ska du tänka på innan köp? – Köpguide

Om en grilltändare låter intressant kanske du nu är sugen på att göra ett köp. Så vad ska man tänka på innan spenderar sina riksdaler? Vi går igenom lite grundläggande saker här i guiden som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man är på jakt efter sin grilltändare.

Typ av grilltändare

Som vi har gått igenom i artikeln finns det lite olika typer av grilltändare. För att göra den listan kort så har vi alltså:

  • Material du antänder
  • Behållare för kol/briketter
  • Elektrisk tändare

Beroende på vad du har för förutsättningar kan du behöva fundera på ditt köp lite. Till en första anblick kan en elektrisk grilltändare låta mycket smidigt. Man får dock ej glömma att man också måste ha en viss närhet till ett eluttag, eller förlita sig på en förlängningskabel. Om det inte låter intressant kvarstår alltså att välja på en skorsstenständare eller tändpåsar. Om du inte är bunden till ett eluttag kan du ju ha grillen var som helst och då spelar det ingen roll vilken typ av grilltändare du vill använda så det är bara din preferens som spelar roll här. Värt att tänka på är dock att du kan ta med dig tändpåsar till en camping eller till stranden lättare än vad du kan få med dig en annan grilltändare.

Användarvänlighet

Det går inte att komma undan faktumet att en elektrisk grilltändare i sitt grundutförande är otroligt smidig och användarvänlig. Du helt enkelt startar den och låter den jobba.

Vill man dock göra det lite mer avancerat, och då menar vi lite, får man istället välja en skorstenständare. Då måste du fortfarande själv antända kolet eller briketterna och får själv vara med lite mer och bestämma än om man använder en elektrisk tändare.

Sist men inte minst får vi väl slå ett slag för klassiska tändare också, för det finns ju trots allt sådana också. De får jobbet gjort, men verkligen inte gratis. Det kan krävas mycket mer slit och tändvätska innan man får det som man vill ha det och ofta är mödan det inte värt.

Hur vi valde ut våra favoriter av grilltändare

Det finns ett gäng olika grilltändare där ute så det gäller att välja rätt. Vi kollade upp vilka olika varianter av grilltändare som finns och deras respektive funktioner. Sedan kollade vi om det var modeller som var på utgång eller om det var några andra anledningar till att vissa inte fanns i lager. Det hade ju varit tråkigt att göra en lista över produkter som inte går att köpa!

Vi läste mängder och åter mängder av recensioner och andra tester av de grilltändare vi hade i vårt urval. Detta för att så klart kunna bilda oss en bra uppfattning om vad som egentligen är viktigt för konsumenterna. Det spelar ju ingen roll om en grilltändare är gjord i titanium och kan lysa i 10 olika färger om ändå ingen gillar den. Efter att ha läst recensioner fick vi oss en god uppfattning om vad som var bra och dåligt med de olika grilltändarna.

Vi hade som mål att se till att du som kund blir nöjd oavsett vilket av våra alternativ du väljer. Därför ville vi ta in ett brett urval med många goda funktioner. Du som kund behöver heller aldrig oroa dig för att välja en dålig produkt om du tar den från vår lista, då dessa är undersökta och framtagna just för att de är riktigt riktigt bra. I listan hittar vi därför ett gäng mycket prisvärda och bra grilltändare som hjälper dig få ett klockrent resultat med grillen, varje gång du använder den!

Hur gick testerna av grilltändare till?

Våra testvinnande grilltändare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Då har vi kommit till slutet av vår artikel. Vi hoppas att ni fått inspiration till att inte bara grilla mer, men att grilla snabbare, bättre, och mer effektivt. Inget slår ju trots allt en riktigt god grillfest. Med någon av de grilltändare vi tar upp i artikeln kommer du kunna göra mycket mer med din grill och med vår köpguide i åtanke kan du enkelt välja rätt grilltändare för dina ändamål!

GrilltändareKommentarBästa pris
Weber GrillstarterBäst i testLäs mer…
Elektrisk grilltändare LandmannEtt bra valLäs mer…
Burner Tändpåsar storpackBäst & billigastLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar