Bästa induktionsspisen 2024 – Bli mer effektiv i köket, och få god mat på köpet!

Att laga mat är nödvändigt för de allra flesta av oss. Det är dock inte alltid så roligt som man kanske hade velat att det var. Det kan bero på flera saker. Ofta kan det vara så att den utrustning man har helt enkelt inte är bra nog för att det ska vara roligt att laga mat. Om du känner igen dig i det kanske det är dags för dig att kolla in en ny spis! Det är en av de köksprylar vi väntar längst med att byta ut, så chansen är att en uppgradering kommer att göra stor skillnad för dig.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Den mest mångsidiga och populära spisen i dagsläget är induktionsspisen. Den använder avancerad magnetism för att värma upp dina kastruller och stekpannor. Resultatet är en spis som knappt blir varm att ta på, men som värmer upp dina kastruller och stekpannor otroligt fort. Du får också god möjlighet att ställa in värmen till precis det du vill ha den.

Det finns många olika induktionsspisar att välja på så det därför kan det vara bra att kolla in vår topplista över de bästa induktionsspisarna just nu. Vi har även en köpguide med bra saker att tänka på innan du köper en induktionsspis.

Bäst i Test bland induktionsspisar

Här kommer vår topplista över de induktionsspisarna som är bäst i test just nu! Vi har försökt att få med induktionsspisar i olika prisklasser så att det ska finnas spisar till allas behov.

La Germania RIS9IND61BXR

La Germania RIS9IND61BXR induktionsspis

Först ut hittar vi en otroligt kompetent spis som gör ett väldigt bra jobb. Tack vare att det är en induktionsspis tar den nytta av alla de fördelar som kommer med induktionsspisar. Du får snabbt både upp och ned temperatur på dina olika spisplattor. Du kan alltså lätt förhindra att saker bränns fast, och enkelt förhindra att saker och ting kokar över. Det går dessutom väldigt fort att koka upp vatten och annat på en sådan här spis. Den här kraftfulla spisen kommer från det erkända märket La Germania.

Eftersom att själva spishällen är gjord i glas är den mycket enkel att rengöra. Aldrig igen kommer du att ha en smutsig spis då den är så lätt att rengöra. Induktionshällen är uppdelad i fem ytor som alla går att ställa in individuellt. Det finns gott om plats på hällen för diverse stora kastruller och stekpannor.

Den här spisen är i den lite större klassen och har en stor ugn på hela 85 liter. Du kan alltså enkelt bjuda hela släkten på mat utan minsta bekymmer. Trots att spisen har en så pass stor ugn har den fortfarande en väldigt bra energiklass. Den är klassad till A+ vilket är väldigt trevligt då man många gånger har igång spisen under en längre period. Faktum är också att A+ är det högsta betyget en spis kan få när det kommer till energiklassning. Väldigt bra med andra ord.

Är du ute efter en stor induktionsspis som klarar av alla utmaningar du kastar på den så är detta helt rätt val!

Cylinda SIB 6362 KVE RF Rostfritt stål

Cylinda SIB 6362 KVE RF Rostfritt stål induktionsspis

Nästa spis är från märket Cylinda. I vanlig ordning har Cylinda sett till att göra en riktigt bra produkt med den här induktionsspisen. Den enkla rostfria designen gör att den här spisen passar in i de allra flesta köken. Skulle man vilja ha spisen i ett annat utförande går den också att få i vitt.

Eftersom att detta då är en induktionsspis går den givetvis väldigt fort att använda. Du kokar snabbt upp lite vatten till din pasta, och du får snabbt fart på stekningen. Den här induktionsspisen har fyra stycken värmezoner på hällen, och en mycket bra ugn. Ugnen är på 77 liter, så du kan enkelt göra mycket mat med den här. En trevlig bonus med den här ugnen är också att den har en inbyggd termometer. På så sätt kan du ställa in ugnen så att den stängs av vid en viss temperatur och liknande. Sådana smidigheter uppskattas starkt!

En annan stor fördel med den här spisen är att hällen är väldigt lätt att rengöra. Det är ju tack vare att det är en induktionshäll i glas, men vi tyckte att det var viktigt att nämna ändå. Den här spisen är en mycket prisvärd modell som enkelt får en självklar plats i de hem den används. Vi rekommenderar den starkt.

Siemens HL9R4T020U

Siemens HL9R4T020U induktionsspis

Är det svårt att hitta en enkel spis som fungerar väldigt bra? Kan man köpa en spis som inte har en massa konstiga funktioner, utan som bara fungerar? Javisst kan man göra det. Det är en spis från Siemens du vill ha om du vill ha en enkel spis som gör jobbet utan problem. Den här spisen har hög precision i sina värmezoner och ger dig en jämn och bra värmefördelning. I vanliga fall brukar man ju prata om hur snabba induktionsspisar är, och denna spisen är såklart inget undantag. Något som dock är värt att nämna är att den här har en boost-funktion. Det betyder att den kan värmas upp extra fort. Det har aldrig gått så fort att få upp värmen som med den här spisen.

Tack vare den väldigt snabba induktionshällen kan man snabbt komma igång med matlagningen. Det finns en FastPreheat-funktion som gör att du får upp temperaturen till önskade nivåer utan några som helst bekymmer. Det är en väldigt smidig funktion när man har bråttom med maten.

När det kommer till ugnen så finns en smidig funktion även där. Den kallas för 3D HotAir. Den ser till att det du har i ugnen får en helt jämn värmefördelning. Det är otroligt viktigt med en bra värmefördelning om du exempelvis gillar att baka. Med den här spisen kan du enkelt göra stora och fina bakverk och få bra resultat varje gång. Tack vare den här bra funktionen kan du också ha tre plåtar inne i ugnen samtidigt. Alla plåtarna kommer att få en jämn värmefördelning så att du kan laga mycket mat samtidigt.

En sista bra sak med den här ugnen är att den har en speciell funktion för rengöring. Den kallas ActiveClean. Det är en pyrolytisk funktion som hettar upp rester i ugnen och gör dem till aska. Askan kan du sedan enkelt torka upp. Detta är med andra ord en väldigt bra och funktionell spis.

Blomberg HITM 8430X Svart

Blomberg HITM 8430X Svart induktionsspis

Blomberg har gjort nästa spis på listan. Även den här gången handlar det om en tillverkare med väldigt gott rykte. Den här spisen lever enkelt upp till det goda rykte som föregår Blomberg, så detta är ett säkert kort att välja om du är ute efter en bra spis. Även den här spisen är i vanlig ordning enkel att rengöra. Här gäller det både själva spishällen, men också ugnen.

På tal om ugnen är den på 82 liter, så du får in väldigt mycket mat i den om du så önskar. Anledningen till att den är lätt att rengöra kommer från att ugnen har ett självrengöringsprogram. Det är med hjälp av ånga som ugnen rengör sig själv. Du ställer enkelt in en behållare med vatten i ugnen och startar programmet. Ångan som bildas av vattnet arbetar sedan för att lösa upp eventuell smuts.

När det kommer till att faktiskt använda själva ugnen så finns det intressanta funktioner även där. Det är nämligen så att ugnen är utrustad med teleskopskenor. Det betyder att plåtar och galler ligger som i förbestämda skenor. Det gör det väldigt enkelt att ta in och ut saker ur ugnen, och risken för att du ska bränna dig är i princip obefintlig. Eftersom att skenorna gör att det är lättare att ta in och ut saker ur ugnen minskar också risken för att du ska spilla eller stänka ned ugnen. Helt enkelt en väldigt smidig funktion!

Den här induktionsspisen från Blomberg är en riktigt vass variant som vi rekommenderar till alla som vill ha in en stilren spis i antingen vitt eller rostfritt stål i köket.

Smeg CSK92IPX9 Rostfritt stål

Smeg CSK92IPX9 Rostfritt stål induktionsspis

Nu har vi kommit till en riktig gigant. Både i köket överlag, men också i storlek av spisen. Det handlar alltså om en förstklassig spis från märket Smeg. Smeg har exploderat i popularitet på senaste tiden och de har tagit många kök med storm med sin retroinspirerade design. När det kommer till den här spisen så handlar det såklart om en induktionsspis med en häll i glas. Alltså är den som vanligt enkel att rengöra. Den här spisen är något större än vanligt och har plats för fem stycken värmezoner.

Den här spisen har också plats för två stycken separata ugnar. En större vanlig ugn, och sedan en mindre som kanske passar för antingen varmhållning eller tillagning av något lite mindre. Den vanliga ugnen är dessutom också självrengörande. Tekniken som används är pyrolys. Den värmer upp ugnen till 500 grader för att göra all smuts till aska så att ugnen sedan är enklare att rengöra. Ytterligare en smidig detalj när det kommer till rengöringen är att ugnsluckan går att öppna för att rengöra glasdörren. Den här spisen är alltså hur lätt som helst att hålla perfekt städad!

Även den här ugnen är utrustad med det som kallas teleskopskenor. Alltså behöver du knappt oroa dig för att bränna dig när du ska ta in och ut saker ur ugnen. Eftersom att saker och ting bokstavligt talat går på räls är det osannolikt att något kan gå fel!

Med en sådan här spis med fem värmezoner och en ugnsvolym på 70 liter kan du enkelt tillaga mängder av mat. Den här spisen passar dig som har längtan efter kvalitén av Smeg och som också har behovet av en lite större induktionsspis.

Borde jag köpa en induktionsspis?

Om du är i behov av en ny spis finns det i princip ingen anledning för dig att inte välja en induktionsspis. Det finns massor av fördelar med induktionsspisar, och de börjar komma ned ganska mycket i pris. Dock är det värt att nämna att du kanske inte borde byta ut din spis om den fortfarande fungerar. Däremot kan det vara intressant att kolla på att byta till en induktionsspis om du ändå ska renovera köket.

En anledning som många lyfter fram när de ska köpa induktionsspis är säkerheten. Eftersom att spisen använder induktion för att värma upp kastruller och stekpannor blir själva värmezonerna aldrig faktiskt varma. När du stängt av spisen svalnar hällen mycket snabbare än en spis av annan teknik. Det kan alltså vara en fördel om man vill minimera risken för brännskador i köket.

En sak som dock kan vara bra att tänka på innan man köper en induktionsspis är att inte alla kastruller eller stekpannor fungerar. Det har att göra med materialet av det redskap du vill använda. Det går att kolla upp så att dina kastruller och stekpannor går att använda med en induktionsspis ganska enkelt. Det kan vara en bra idé att göra det innan man spenderar pengar på en induktionsspis.

För att kontrollera att en kastrull eller stekpanna kommer att fungera med en induktionsspis behöver du bara göra ett enkelt test. Om du kan se att undersidan av redskapet är magnetiskt kommer det att fungera på en induktionsspis. Du behöver alltså bara en enkel magnet för att undersöka det.

Köpguide – tänk på detta när du köper induktionsspis

Att välja spis är inte helt enkelt. Spisen är ju ett exempel på en sådan sak man inte gärna byter särskilt ofta så därför är det extra viktigt att det blir bra när man väl byter. För att hjälpa dig välja rätt spis har vi skrivit ihop en köpguide över de vanligaste sakerna man borde fundera på när man står inför ett köp. Läs vidare för att få all information du behöver!

Induktionsspisens storlek

När man pratar om spisens storlek menar man ofta hur bred den är samt hur stor ugn den har. Många kök har fasta storlekar för spisen. Många gånger har man alltså inget annat val än att köpa en spis som passar där hemma. Om du verkligen vill ha en speciell modell som är för stor eller för liten så går det ju alltid att renovera den biten av köket för att få plats med din drömspis. De vanligaste måtten är 50, 70, eller 90 centimeter. Det är alltså bra om du tar reda på hur bred spis du får plats med innan du börjar leta. En rekommendation från oss är att välja den största spisen du får plats med eftersom att man helst aldrig vill känna att man inte har utrymme nog i ugnen.

Effekt och värme

Effekten på spisen säger allt du behöver veta om hur snabb den kommer att vara. Om du har en spis med hög effekt kommer den gå snabbt att värma upp, och den kommer också klara av att värma upp till höga temperaturer. Om du till exempel gillar det asiatiska köket och gärna wokar vill du ha en spis på minst 1100 watt. Då kan du vara säker på att få ett bra resultat. Om du istället väljer en spis på en mycket lägre effekt kan spisen kännas långsam. Du kan också uppleva att saker inte blir fullt så varma som du hade önskat. Här gäller samma tankesätt som med storleken. Det är bättre att du väljer en spis med lite högre effekt än för lite. Det är bättre att ha mer kraft men välja att spara, än att helt enkelt vara för klen.

Spisens pris

Spisar går som mycket annat att få i många olika prisklasser. Ofta gäller det också att du får vad du betalar för. Men efter en viss prispunkt betalar man ofta också för märket på spisen. Allteftersom induktionsspisen blivit mer populär har även kvalitén ökat. Idag kan du utan några problem köpa en relativt billig induktionsspis och få en riktigt bra spis för de pengarna. Så stirra dig inte blind på priset, utan utgå istället efter de funktioner och design du vill ha.

Nuvarande köksutrustning

En nästan avgörande faktor för din nästa spis kan vara vad du har för kastruller och stekpannor hemma. Om du råkar vara utrustad med sådant som inte är magnetiskt har du stor otur. Det är nämligen så att en kastrull eller stekpanna måste vara magnetisk för att fungera på en induktionsspis. Kontrollera därför så att du kan använda alla eller en stor del av dina nuvarande kastruller och stekpannor. Annars kan det bli en mycket dyr historia om du helt plötsligt måste byta ut alla dina redskap till spisen.

Hur valdes våra bäst i test induktionsspisar ut?

För att kunna välja ut de bästa induktionsspisarna just nu var vi tvungna att bli belästa på området. Vi konsulterade massor av material för att förstå oss på spisar bättre. Sedan läste vi också tidigare tester för att se vilka kriterier som är viktigast när det handlar om spisar.

När vi väl fått all information började vi sålla ut bland alla de induktionsspisar som finns på marknaden. Det tog inte lång tid innan vi lyckats ta fram de allra bästa induktionsspisarna just nu.

Hur gick testerna av induktionsspisar till?

Våra testvinnande induktionsspisar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av induktionsspisar

Spis köper man inte särskilt ofta, men nästa gång du utrustar ditt kök kommer du antagligen vilja ha en induktionsspis för alla dess fördelar. Det finns många spisar att välja på så för att underlätta för dig har vi nu tagit fram de bästa induktionsspisarna just nu. Kolla in vår lista för att veta vad du kommer ställa i ditt nya kök!

InduktionsspisPris och omdöme
La Germania RIS9IND61BXRLäs mer…
Cylinda SIB 6362 KVE RF Rostfritt stålLäs mer…
Siemens HL9R4T020ULäs mer…
Blomberg HITM 8430X SvartLäs mer…
Smeg CSK92IPX9 Rostfritt stålLäs mer…

Källor

1 svar på ”Bästa induktionsspisen 2024 – Bli mer effektiv i köket, och få god mat på köpet!”

Lämna en kommentar