Bästa kaffebönorna 2024 – Det bästa inom kaffevärlden

Vare sig det är till frukosten, mellanmålet eller kvällsfikan är det aldrig fel med en kopp kaffe. Ännu bättre så om det är gott kaffe. Något som börjar ta fart nu på senare tid är att mala sitt kaffe själv. Det är ju nämligen så man får det bästa kaffet! Visst kan man använda en vanlig bryggare, kapselmaskin, eller kanske till och med snabbkaffe, men det står sig verkligen svalt i jämförelse med egenmalda kaffebönor.

Med kaffebönor kan du hitta nya smakkombinationer du inte visste fanns. En helt ny värld uppenbarar sig för dig och kaffepassionen tänds på nytt. I den här artikeln går vi igenom lite olika typer av kaffebönor för att se vilka som finns och vilka vi tycker är bäst just nu! Vi har också en köpguide för att gå igenom vad som kan skilja sig med olika kaffebönor.

Bäst i test bland kaffebönor

Nedan recenserar vi de olika kaffebönor som valts ut som bäst i test just nu. Alla kommer med olika smaker och egenskaper, för- och nackdelar och vi hoppas du hittar en som passar just dig.

Witt Burning Love

Witt Burning Love Kaffebönor

Först ut i listan hittar vi en härlig mix av bönor som ger ett fylligt och aromatiskt kaffe. Mixen består av lika delar brasilianska och colombianska bönor och ger en god smak av Sydamerika. Kaffet fungerar lika bra för finsmakaren som för den som bara dricker för att komma igång på morgonen. I kaffet hittar vi toner av jordgubbar och björnbär. Smakupplevelsen avslutas sedan med kakao i en mild och fruktig syrlighet.

Dessa bönor gör sig också bra för en god espresso. Tack vare kaffets sötma får din espresso en bra bas och du levererar en grym upplevelse både till dig själv och dina gäster som du bjuder på ditt fantastiska kaffe.

Namnet Burning Love kan vid en första anblick kännas lite lustigt. Syftar de på att kaffet är starkt likt chili? Nejdå, men kaffe serveras ju bäst varmt, och Burning Love är den första sensationen du upplever efter att du smakat ett kaffe med dessa härliga kaffebönor. Bönorna har blivit ljust rostade för att lämna rum för alla smaknyanser.

Det är inte bara kaffet som smakar fantastiskt, utan hela framställningsprocessen är lika fantastisk. För att få fram dessa högkvalitativa kaffebönorna plockar man mogna bär och låter dem soltorka med fruktköttet kvar på bönorna. Tekniken som heter Pulped Naturally är väl beprövad och används för att ge en rik smak.

Om du är en kaffeälskare så som oss kommer du garanterat att älska dessa förstklassiga bönor. Man börjar varje dag på topp!

Caffé Mauro De Luxe

 Caffé Mauro De Luxe

Härnäst i listan hittar vi premiumbönor från Italien. Detta kaffet, likt det förra består av en härlig blandning av olika kaffebönor för att ge en spännande smakkombination. Här handlar det om en kombination av de välkända Arabciabönorna tillsammans med Robustabönor. Blandningen är 70% Arabica och 30% Robusta, och av Arabican finns det hela fem olika sorter i förpackningen. Det ger en komplex smak som ger en hint av choklad med en aning krydda. En oemotståndlig kombination i våra ögon. Den väl utvalda kombinationen av Arabicabönor ger en perfekt balans av frukt, sötma och viss mängd syra.

De Luxe är ett kaffe för dig som är lite mer av en finsmakare och som mer än gärna tar en god espresso. Den gör sig också fantastiskt bra i kaffedrinkar. En bra espresso gjord på De Luxe tar dig direkt till Italien och du känner nästan medelhavsbrisen när du tar en espresso på verandan på morgonen. Ett kaffe i absolut världsklass.

Producenterna av De Luxe, Caffé Mauro är själva ett italienskt företag och således kan du veta att de har koll på hela sin produktion. Det är alltså inget kaffe som bara marknadsförs som italienskt, utan detta är verkligen italienskt i allt från bönorna till förpackningen. Med en över tid förfinad tillverkningsprocess är det inte konstigt att de tar sig in på en andraplats i vår topplista över de bästa kaffebönorna just nu.

Johan & Nyström Brazil Fortaleza

Johan & Nyström Brazil Fortaleza kaffebönor

Här har vi listans mest lättillgängliga kaffe. Du kan enkelt koka detta i en vanlig filterbryggare. Det gör att så många som möjligt ska kunna ta del av detta mycket goda och exkvisita kaffe. Det är dessutom ett mycket smakrikt kaffe med inslag av choklad, hasselnöt och karamell. En riktigt härlig smakbomb som sällan sitter fel. Du behöver inte vara en kaffeexpert för att finna nöjet och glädjen i ett bra kaffe, och det är något som blir extra tydligt med detta lätthanterade kaffet. Det är producerat av det svenska företaget Johan & Nyström och är av brasiliansk karaktär. Det är ett fylligt och gott kaffe utan att kännas pretentiöst.

I vanlig ordning handlar även detta om hela kaffebönor du själv maler ner innan du brygger ditt kaffe. Något som kanske vid en första anblick låter som ett problem om du är ny till världen av färskmalt kaffe. När du väl smakat ditt egenmalda kaffe kommer du aldrig tänka så igen. Då kommer du inte kunna vänta på att få mala nästa omgång kaffe, och dessutom kanske dela med dig till dina gäster för att sprida glädjen och lyckan som finns i ett riktigt gott kaffe.

Du kanske tycker att det låter lite konstigt att ett svenskt företag gör ett brasilianskt kaffe och javisst, det kanske är lite oväntat. Men faktum är att det i princip bara är till din fördel. Ett svenskt företag innebär att de anställda och arbetande på kaffeodlingarna jobbar under schyssta villkor och ser till att bli rätt kompenserade för sitt arbete. Det ger en extra god smak till kaffet att veta att det är rätt framställt. Det är också så att Johan & Nyström gått ihop med ett gäng mindre producenter i Brasilien för att ta fram detta kaffet istället för att satsa på stora företagsfarmar. På det sättet blir det en mer personlig koppling till varje paket kaffe som säljs.

Om du vill ha ett otroligt gott kaffe med en bred smak ska du inte leta längre. Detta kaffet är för dig! Med detta får du en enkel introduktion till en helt ny värld av gott och nymalt kaffe. Och med kaffe som detta, ett hantverk från Brasilien får du bland det bästa som finns på marknaden. Svensk företagskvalité kombinerat med fantastiska brasilianska råvaror kan inte bli annat än succé!

Vem är kaffebönor för?

Om du tillhör gruppen kaffeälskande svenskar finns det en god chans att du hade uppskattat kaffebönor. Oavsett om du så började dricka kaffe igår eller för 10 år sedan är det en helt ny, men ändå bekant upplevelse att mala sina egna bönor och brygga kaffe från kaffets absoluta grundstomme. Du får en helt ny värld av smaker, och bryggandet blir en mer intim upplevelse. Det blir mer Ditt kaffe, än vanligt köpkaffe.

Att bjuda gäster och familj på egenmalt kaffe sitter aldrig fel. Chansen är stor att kaffet kommer att uppskattas mycket, och att fler blir introducerade till världen av kaffebönor. Det extra fina med kaffebönor är att du enkelt kan ha dem vid sidan av ditt vanliga kaffe. Det är optimalt om du inte alltid är sugen på att mala kaffe, eller om du hellre sparar dina kaffebönor till lite mer väl valda tillfällen. Alltså förlorar du inget på att ha dem hemma då de går snabbt att tillreda när du väl känner för det.

Inget fika blir så bra som med nymalt kaffe, och allra bäst blir det med kvalitativa bönor. Vi rekommenderar dig såklart att kolla in de bönorna vi tar upp i vår topplista. Då försäkrar du dig om att du får den bästa tänkbara upplevelsen! Du och dina kaffekompisar kommer att tacka oss senare!

Köpguide – Vad är viktigt att tänka på med kaffebönor?

Det finns en uppsjö av olika typer av kaffebönor med olika smaker och karaktärer. Det är inte alltid lätt att veta vilken man borde välja, så här går vi igenom de viktigaste sakerna att ha i åtanke när man står inför ett köp.

Bönor och rostning

Det finns mängder och åter mängder av olika typer av kaffebönor. Det kan vara svårt att veta vilka man gillar utan att testa ett gäng först. Det finns de som har mer smak och de som har mindre smak. Sedan finns det som vi har tagit upp i vår topplista, lite olika kombinationer för att uppnå alltmer komplexa smakprofiler. De allra vanligaste bönorna känner du säkert igen. Det handlar såklart om Arabica och Robusta. Robusta är något mer bitter än Arabica. Arabica å andra sidan är en av de minst beska bönorna och gör sig bra i en mild kopp kaffe. Om du däremot föredrar en bittrare kraftig kopp kaffe är alltså Robusta rätt väg att gå. Som vi sagt innan finns det olika kombinationer av olika bönor för att uppnå olika resultat. Som om det inte vore nog så påverkar även rostningen smaken på kaffet. Det är omöjligt för oss att säga vad som är bäst för dig så det gäller att du provar dig fram. Det finns allt från hårdrostade mörka sorter, till ljusare lättrostade varianter.

Rosteri

På tal om rostning så finns det dessutom ett flertal olika rosterier som alla ger lite olika smak. Det är lite likt hur whisky smakar olika beroende på varifrån det kommer. Det finns mängder av rosterier i Sverige, och likt hur det finns mikrobryggerier av öl så börjar det även dyka upp mikrorosterier för högklassigt kaffe. Du får prova dig fram bland olika rosterier för att hitta det du föredrar mest. Det är en rolig smakresa att gå på och vem vet, kanske hittar du en eller flera favoriter på vägen!

Miljömärkningar

Kaffe kommer inte alltför sällan från platser där arbetsplatsvillkor och miljöfrågor inte är en prioritet. Vill man vara säker på att de som framställt ens kaffe har det bra, och att miljön tas om hand kan man naturligtvis handla ekologiska kaffebönor. Det finns mycket gott och bra kaffe som är Fairtrademärkt eller som har andra märkningar för att signalera att kaffet är bra producerat. Ofta är det klart och tydligt från förpackningen om det har någon typ av märkning men ibland kan det vara svårt att veta. Då kan man enkelt kontakta leverantören för att ta reda på hur det står till. De brukar vara snabba på att svara på den typen av frågor. När du köper ditt kaffe kan det alltså vara en bra idé att ta reda på vad de olika märkningarna betyder för att veta vilken typ av kaffe det är du köper. För vissa är det enda som spelar roll att kaffet smakar bra, och för andra är det också viktigt var det kommer ifrån, även om prislappen blir något högre.

Hur gjordes urvalet av kaffebönor?

I den här listan fokuserade vi på att få med något för alla. Såväl kaffeproffset som amatören ska kunna hitta något i den här listan och bli ytterst nöjd med sitt köp. Kaffebönor kan dock verka vara en hel vetenskap så innan vi kunde sätta ihop vår topplista fick vi göra en hel del efterforskning. Vi läste på massor om olika typer av bönor och rosterier och vad det i sin tur innebär för smaken och karaktären på kaffet. Vi försökte hitta olika kaffebönor som var lätta att få tag på i Sverige men som också skulle vara bra framställda. Sedan var det viktigt att se till att kaffet var något utöver det vanliga. Det resulterade i vår topplista som innehåller mycket högkvalitativt kaffe som inte gör någon besviken.

Efter att ha samlat in en stor mängd information kunde vi vara säkra på att listan blev bra. Det finns många finsmakare i Sverige så det var inte svårt att få mycket information om de olika typerna av bönor och rosterier. Det blev också klart för oss att det finns mängder att välja på, så det är en rolig resa att ge sig in på om man kommer in i världen av kaffebönor!

Kaffebönor bäst i test.

Hur gick testerna av kaffebönor till?

Våra testvinnande kaffebönor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Det finns otroligt många olika typer av kaffe med varierande grad av kvalité, smak, och karaktär. Kanske vill du ha ett kaffe som smakar choklad, eller kanske jordgubbe. Oavsett vad så finns det ett kaffe för dig. I den här listan har vi sett till att ta fram de allra bästa typerna av kaffebönor så att du kan bli nöjd oavsett vilken av dessa du väljer. Världen av kaffebönor är en rolig och stor sådan och det finns många resor att göra. Kanske kan du till och med resa ned till Italien eller Brasilien för att prova på och köpa kaffebönor som är lokalproducerade. Om du vill ge dig själv och dina kaffegäster en riktigt god smakupplevelse vid nästa fikatillfälle råder det ingen tvekan om att nymalet kaffe från kvalitativa kaffebönor är rätt väg att gå!

KaffebönorKommentarBästa pris
Witt Burning LoveFylligt och aromtisktLäs mer…
Caffé Mauro De LuxeSpännande smakkombinationLäs mer…
Johan & Nyström Brazil FortalezaSmakrikt kaffeLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar