Bästa Kockkniven 2024 – för både proffs och amatör

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Cervera, Kökets Favoriter, KitcheTime och Bagaren & Kocken

En bra kockkniv är ett måste när man ska laga mat, eller nästan i alla fall. Det gör det både enklare och roligare, och det får matlagningen att gå smidigare. En kniv som är slö eller håller dålig kvalitet leder ofta till att det går betydligt långsammare att skära och hacka, eller att resultatet blir sämre.

I det här testet har vi tagit fram tre stycken riktigt bra kockknivar i olika prisklasser, från olika märken och med olika egenskaper. Här kan du med stor sannolikhet hitta en kniv som passar dig utmärkt, utifrån dina kriterier och behov. Alla knivar är riktigt bra, men som sagt kan egenskaper och priser variera – och utifrån det kan du hitta den som är det bästa valet för dig.

Bäst i Test bland kockknivar

Här kommer vi att presentera de bästa kockknivarna som vi kan hitta, och våra egna favoriter. Du kommer att få veta vad vi gillar med dessa knivar, när de passar allra bäst och allt annat du behöver veta. Vi hoppas att det här ska hjälpa dig att hitta den bästa kockkniven för dig – oavsett om du letar efter en högkvalitativ och proffsig kockkniv, eller en prisvärd men samtidigt riktigt effektiv kniv. Här finns kockknivar som passar alla, helt enkelt.

Victorinox Kockkniv 15 cm Rosenträ

Victorinox Kockkniv 15 cm Rosenträ

Det här är en mycket prisvärd kockkniv, med överraskande egenskaper och kvalitet. Handtaget är skönt att hålla i och gör kniven bekväm att använda, kniven är enkel att rengöra och den är tillverkad i rostfritt stål med en fantastisk skärpa.

Eftersom det här är en allround kniv så passar den för allt, men den smidiga storleken gör att den passar extra bra för grönsaker och liknande. Den klarar dock av det mesta och kan utan problem användas även till annat än grönsaker.

Den här kockkniven har en tidlös design med ett skönt handtag i polerat rosenträ. Handtaget är tåligt och står emot fukt riktigt bra. Den tål maskindisk, men för allra bäst livslängd så bör den handdiskas.

Här får du hög kvalitet, snygg och stilren design och framför allt en fantastisk funktion – till ett riktigt bra pris. Det här är ett utmärkt val för den som behöver en riktigt bra kockkniv men inte vill behöva spendera allt för mycket på den.

Ame Santokukniv handtag i Kanadalärk 18 cm

Ame Santokukniv handtag i Kanadalärk 18 cm

Den här kockkniven har inte bara en annorlunda och snygg design, utan den är också riktigt effektiv och praktisk. Designen är inspirerad av regn, och ”ame” betyder just regn på japanska.

Bladet på denna kniv är handbankat och har fem lager av AUS10-stål, samt bolster och ändstycke i rostfritt stål och ett riktigt vackert handtag av Kanadalärk.

Den här kockkniven passar för det mesta – allt från frukt, grönsaker och rotsaker till fågel, fisk och kött. Den här kockkniven klarar alltså det mesta, och tar sig igenom i stort sett alla råvaror utan några större problem.

Det här är verkligen en trevlig kockkniv att använda. Handtaget ger ett stadigt grepp och bladet gör det enkelt och smidigt att hacka och skära, oavsett vad man gör och vilka råvaror man jobbar med.

Denna fantastiska lilla kockkniv är ett utmärkt val för den som söker en riktigt effektiv kniv som har många användningsområden och som klarar det mesta, samtidigt som den är riktigt snygg att se på.

Walnut Wood Kockkniv 20 cm Valnöt

Walnut Wood Kockkniv 20 cm Valnöt

Om du letar efter en riktigt effektiv och högkvalitativ kockkniv, då är det här ett bra val. Här finns bara fördelar, och en hel del sådana också. Först och främst är det en riktigt snygg kniv, med ett lite exklusivt utseende. Trähandtaget har snygga detaljer i guld och ger ett lyxigt intryck, och bladet ser faktiskt både effektivt och snyggt ut.

Det här är även en multifunktionell kockkniv som passar för det mesta, och som är perfekt balanserad. Det är en allround kniv som kan användas för i stort sett allt – att skära kött, finhacka örter, skiva grönsaker eller vad man än vill göra.

Bladet har en hög profil som tillsammans med det exklusiva handtaget ger ordentligt utrymme mellan handen och skärbrädan. Mässingsövergången mellan bladet och handtaget ger ett perfekt stöd när man håller den i ett pinch grip.

Stålet är lätt att slipa, och har en vass egg som faktiskt håller sig vass. Här får du hög kvalitet, en vacker och elegant design och en långvarig prestanda. Och, såklart, en riktigt effektiv kockkniv som klarar av det mesta.

Det här är en kniv som du gärna låter synas, eftersom den inte bara är en högkvalitativ och mycket effektiv kockkniv, utan även är riktigt snygg. Den blir lite som en inredningsdetalj, om du låter den stå synlig. Och när det är dags att laga mat, då har du alltid en riktigt proffsig och effektiv kockkniv till hands.

Köpguide – tänk på detta när du köper kockkniv

När du ska köpa en ny kockkniv så är det två saker som kan vara bra att tänka på: Först och främst, ta gärna god tid på dig att hitta rätt – jämför olika knivar och utgå från dina behov och vad du själv föredrar. Och för det andra så kan det vara värt att investera i en riktigt bra kniv, istället för att köpa de billigaste som går att hitta. Med det sagt så behöver du inte betala flera tusenlappar, men lite mer än de billigaste.

Att använda en riktigt bra kockkniv gör inte bara matlagningen betydligt enklare, utan även roligare. Allra helst bör man välja en allroundkniv som är mångsidig, och går att använda till många olika råvaror. På så sätt behöver man inte ha så många olika knivar – kanske räcker det med en enda, till och med.

Det kan dock vara bra att tänka på att långt ifrån alla allroundknivar klarar allt. Även om kniven utger sig för att klara alla råvaror så är det inte säkert att den gör det. För att vara på den säkra sidan bör man alltså läsa på ordentligt om olika kockknivar, och framför allt om de man är mest intresserad av. Läs gärna recensioner för att få veta vad andra tycker, eller fråga vänner och bekanta vad de har testat och rekommenderar.

När du väljer kockkniv bör du fokusera på kvalitet, effektivitet och komfort. Att kniven håller länge är förstås viktigt, men även att den är bekväm att hålla i och använda och – förstås – att den är effektiv och faktiskt gör det enklare och roligare att laga mat. En bra kockkniv gör nästan jobbet åt dig, och det är det du bör leta efter.

Tänk på att alla kockknivar inte kan diskas i diskmaskin, och även om de tål det så kan det vara en bättre idé att diska förhand. Maskindisk kan nämligen få kniven att förlora sin skärpa, och göra den sämre. Ta väl hand om dina kockknivar så att de håller länge, och framför allt behåller sin skärpa och fortsätter vara effektiva.

Hur valdes våra bäst i test kockknivar ut?

Vi valde ut de bästa kockknivarna genom att ta reda på hur bra de fungerar, dels med olika råvaror men också generellt – vi ville hitta de knivar som är bäst som allround och som alltså fungerar för många olika ändamål.

För att kunna bilda oss en så bra uppfattning som möjligt om knivarna så har vi gjort en ordentlig research och jämfört ett stort antal olika knivar, för att kunna ta fram de allra bästa. Men fokuset har ändå varit att utvärdera funktion, hållbarhet och komfort.

På detta sätt kunde vi utesluta de kockknivar som inte höll måttet, och välja ut de som faktiskt är riktigt bra. Självklart finns det många kockknivar som är bra, men här har vi valt ut tre stycken som är några av de allra bästa. Vi har valt att blanda olika prisklasser för att alla ska kunna hitta en som passar, oavsett hur mycket man kan eller vill spendera på en kockkniv.

Hur gick testerna av kockknivar till?

Våra testvinnande kockknivar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av kockknivar

I det här testet har vi tagit fram tre stycken riktigt bra kockknivar i olika prisklasser, som är såväl effektiva som bekväma att använda och även håller en hög kvalitet. Vi har fokuserat på hållbarhet, komfort och hur bra de klarar av olika råvaror för att kunna ta fram de allra bästa kockknivarna. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig som är på jakt efter en riktigt bra kockkniv, och att någon av våra favoriter även är rätt val för dig. För precis som med allting annat så gäller det inte enbart att hitta den som är bäst generellt, utan snarare att hitta den som är bäst för just dig.

I vårt utförliga test av kockknivar har vi testat och presenterat våra tankar och recensioner av tre olika bäst i test kockknivar. Från en billig kockkniv som samtidigt fungerar riktigt bra till några dyrare men mycket mer premium kockknivar som har det mesta man kan önska sig av en kockkniv. Nedan är vår sammanställning av aktuella bäst i test kockknivar.

KockknivPris och omdöme
Victorinox Kockkniv 15 cm RosenträLäs mer…
Ame Santokukniv handtag i Kanadalärk 18 cmLäs mer…
Walnut Wood Kockkniv 20 cm ValnötLäs mer…

Källor

Victorinox Kockkniv

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar