Bästa komposten 2024 – Ta vara på och återvinn ditt svinn!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Ingen kan väl missat att trenderna på senaste åren har varit att börja ta hand mer om vår miljö. Som ett bra första steg i den riktningen kan en kompost vara en rolig och enkel plats att börja på. Det första du tänker på när du hör ordet kompost kanske inte är rolig som jag just beskrev den, men det handlar bara om vad man gör med den! Med komposten kan du ju ta hand om ditt eget nedbrytningsbara avfall och på så sätt ”skapa” egen jord. Den kan du sedan använda för att göra dina egna odlingar och på så sätt bli helt självförsörjande med dina planteringar. Komposten kan alltså bli en naturlig del av trädgårdsarbetandet. Nytta för både dig och miljön, det kan väl inte bli bättre än så? Dessutom får du ju mer för dina pengar när du kan återvinna ditt eget hushållsavfall.

För att ge dig inspiration till vilka komposter som finns och för att se till att du väljer rätt när du väl vill köpa en så har vi satt ihop en topplista nedan. Där hittar du den bästa komposten just nu, både varmkompost och kallkompost. Efter det kommer även en köpguide med lite riktlinjer på vad man ska tänka på när man ska köpa en kompost. Läs vidare för att ta reda på vilken som är den bästa komposten just nu!

Bäst i Test bland komposter

Vi har tagit fram och publicerar nedan vilka komposter som är bäst i test just nu. Efter egna tester samt studier av andra tester av trädgårdskomposter kan vi nedan hjälpa dig med att hitta bäst kompost för dig och din trädgård.

GreenLine Master+

GreenLine Master+ Kompost

Först ut i listan har vi en kompost som är klassisk i sitt utförande. Den ser ut som en stor grön eller svart tunna och man förstår direkt vad det handlar om för funktionalitet. Komposten har en stabil och kraftfull konstruktion som gör att den står emot både ur och skur. Faktum är att den här modellen klarar av att kompostera avfall i så låga temperaturer som -25 grader! Det är inte illa.

Tack vare att komposten är utrustad med luftkanaler går det snabbt att kompostera ditt avfall då gaser från komposteringen kan komma ut. När det kommer till vad du kan kompostera så är svaret; nästan vad som helst som är organiskt. Det betyder att såväl trädgårds- som köksavfall går bra att kompostera. För att påbörja själva komposteringen så ska du först ha fyllt komposten med det avfall du vill. Sedan stänger du locket och försluter låsmekanismen för att se till att komposten blir tät. Sedan låter man den stå där och jobba ett tag. När du vill tömma den och se resultatet öppnar du en av sidorna och får se all din nya jord. Som mest kan du kompostera 375 liter så den rymmer ganska mycket jord!

När det kommer till placering är det bäst att ställa den så att du har lätt att använda den. Det är också bra om den står på antingen jord eller gräs så att maskar kan komma in i den och arbeta. Det är också bra för att låta restvatten rinna ut i gräset istället för på plattor eller asfalt. För bästa resultat ska komposten stå skyddad från vind och sol. I skugga och mörker jobbar den bäst. Tack vare sin mörkgröna färg kan den enkelt smälta in fint i omgivningen och gör att den inte sticker ut alls.

Detta är en mycket prisvärd men samtidigt mycket bra kompost! Vi rekommenderar den starkt då den fyller alla kraven för en bra kompost. Somliga kan tycka att den är lite väl högt prissatt, men vi säger att det är rättfärdigat. Oftast är det ju så att kvalité kostar, och så även här, men bara precis lagom mycket.

Greenline Master 375

Greenline Master 375 Kompost

Här har vi ännu en bra kompost från Greenline. Denna rymmer precis som föregående kompost, 375 liter utav bra och återvunnen jord. När man väl börjat använda en kompost är det svårt att tänka sig att man någonsin varit utan. Man får dubbel användning för all sin mat eftersom att även matskräpet går att kompostera.

Den här modellen rymmer som sagt 375 liter och den arbetar dessutom väldigt snabbt. Greenline Master 375 fungerar som bäst över 15 graders temperatur. Anledningen till den specifika temperaturen kommer från att Greenline utrustat den här komposten med speciell teknik. Den kallas för Thermotec och ser till att din kompost arbetar så snabbt den kan.

Precis som den föregående komposten från Greenline så klarar den här av att stå emot mycket väder och slitage utan att ta skada. När det kommer till placering av komposten så gäller det även här att den ska placeras mörkt och helst lite vindskyddad. Greenline Master 375 har också en tjock botten som ser till att avfallet omvandlas till jord snabbare. När den väl är klar och du vill tömma den för att se jorden du fått fram så är det enkelt. Man öppnar helt enkelt en av sidorna och så blir jorden lätt att komma åt. Det är perfekt att alltid veta att man aldrig är långt ifrån lite kvalitativ jord hemma!

Denna komposten är en av de bästa på marknaden tack vare sin robusta konstruktion och goda syretillförsel. Vi rekommenderar denna till dig som kommer att kompostera det mesta av ditt avfall när temperaturen överstiger 15 grader.

Garantia Thermo-King

Garantia Thermo-King Kompost

Härnäst i listan hittar vi Garantia Thermo-King. Det är en mer likformig kompost som påminner mer om en soptunna än vad de tidigare två komposterna gjorde. Den här modellen är grön till färgen och smälter därför in bra bredvid antingen din soptunna eller kanske undanskymt vid lite buskage. Den här komposten är tillverkad i Thermolen. Det kanske inte säger dig jättemycket, men det betyder att den är mycket värmeisolerad och ser till att påskynda komposteringsprocessen. Och på tal om själva komposteringen så rymmer den här modellen hela 400 liter! Det är något mer än de andra komposterna i listan och är perfekt för dig som behöver mycket jord!

De absolut största fördelarna med den här modellen är helt klart användarvänligheten och dess stabila konstruktion. Det är enkelt för dig att använda den även om det är din första kompost. Den stabila konstruktionen i Thermolen gör dessutom att den arbetar snabbt och att du snabbt kan se ditt resultat. Allt från montering till rengöring och annat underhåll är superenkelt vilket gör den här modellen otroligt prisvärd.

Med en sån här genomtänkt och bra produkt är det svårt att hitta nackdelar. Det enda vi kan tänka oss som potentiell nackdel är färgen. Det är ju såklart upp till varje person att avgöra vad de tycker om färgen så det är svårt att bedöma. Vi tycker att den fungerar, men den kanske inte passar in hos alla!

Greenline Garden Easy

Greenline Garden Easy Kompost

Greenline har här med Garden Easy försökt få till en ultimata kombinationen av fukt, näring, och syre när det kommer till kompostering. Det är ju trots allt kombinationen av dessa som gör en kompost riktigt bra. Greenline har lyckats strålande med att få den här modellen, Garden Easy, att bli optimalt fungerande. Komposten på 300 liter ser till att du får gott om jord när det är dags att planera sommarblommorna eller kanske för att göra en välbehövlig omplantering inomhus.

Konstruktionen av Garden Easy består av kraftfulla väggar som är optimerade för syretillförsel. Dess rektangulära konstruktion gör det också enkelt att snabbt uppskatta hur mycket jord som finns i den och hur mycket till som får plats. Likformigheten i designen gör det också lätt för dig som gillar att gå in för komposteringen lite extra. Den här konstruktionen gör det väldigt enkelt att skapa flera olika lager av kompostering. Det gör att du till exempel kan få ett lager som är extra rikt på något visst ämne som du vet att dina blommor mår bra av. Det ger vi den här komposten extra poäng för!

Precis som med Greenlines andra komposter behöver du bara lyfta ena väggen för att komma åt all din jord. När du är redo att låta den användas igen är det som vanligt bra att tänka på att den står skyddad från direkt solljus. Designen på den här komposten är svart, och det gör att insidan såklart blir mycket mörkare än om den varit en ljusare färg. Det är en extra anledning till att den här kan kompostera väldigt fort.

Den här komposten är mycket prisvärd och är det exemplariska alternativet för dig som inte vill lägga några större pengar på att bli mer miljövänlig!

Borde jag köpa en kompost?

Om du är en person med gröna fingrar, eller om du kanske funderar på att träna upp dina trädgårdskunskaper så kan det vara kul att ha en kompost. Inte nog med att du får gratis jord av den, så får du dessutom ett projekt att följa över tid. Det är lite spännande att ha ett eget kretslopp hemma i trädgården. Beroende på vad man planterar med sin jord kan man verkligen få uppleva hela processen från jord, till bord, till jord igen.

En kompost är inte bara smidig att använda och bra för dig, utan den är även bra för miljön. Det är en av de största anledningarna till att folk köper komposter i dagsläget. Man gör en god insats för miljön samtidigt som man får organiskt och nyttig jord på köpet. Oavsett vilken storlek på trädgård, eller hur stort planteringsintresse du har så får du plats med en kompost. Då hjälper du både dig själv när du väl behöver jorden, samt miljön. Väldigt smidigt också med tanke på att den helt enkelt bara står och gör sitt jobb utomhus utan att du behöver störas av den.

Köpguide – tänk på detta när du köper kompost

Nu har vi presenterat vilka som är de bästa komposterna just nu. Nu är det dags att kolla lite på vad som är viktigt att tänka på när man står inför köp av kompost. Vilka egenskaper har en kompost? Spelar det någon roll vilken färg den har, eller vilket material den är gjord i? Det och mer ska vi ta reda på nedanför. Läs vidare för att kunna ta informerade beslut om ditt köp!

Storlek på kompostens behållare

Först ut tittar vi på storleken. Den här beror inte helt oväntat på hur stor plats du har på din tomt för att klämma in en kompost. Om själva ytan inte är ett problem kommer vi direkt till nästa punkt. Hur mycket jord behöver du, eller hur mycket vill du ha? Tror du att du kommer att använda komposten flitigt eller mer sällan? Oavsett ditt användningsområde kan man förhålla sig till grundregler för att köpa såna här grejer. Alltså att man alltid borde köpa snäppet större än man tror att man behöver. Det värsta som finns är ju när man råkat köpa få små prylar!

Kompostens behållare

När det kommer till själva behållaren finns det inte jättemycket att säga. De allra flesta fylls på uppifrån och töms från sidan. Något som kan vara värt att undersöka för dig är just från vilken sida den töms. Om du tänkt placera komposten på något särskilt ställe kan det ju vara bra att veta om du kan tömma den där den står. En kompost på 300 liter väger ju nämligen just, 300 liter. Så det är ju inget man flyttar på hur som helst!

Det finns komposter vars behållare är både med och utan lock. Oftast får man bättre prestanda hos komposter med lock. Därför har vi föredragit sådana när vi valt ut vår topplista. Locket förhindrar ju dessutom råttor, flugor, och andra skadedjur från att ta sig in till komposten.

Varm- eller kallkompost?

Nästa punkt som kan vara bra att fundera på är vilken typ av kompostering man vill ha. Det finns både kallkompost och varmkompost. Skillnaden mellan de båda är att varmkomposten oftast är väldigt bra värmeisolerad. En kallkompost å andra sidan har knappt någon isolering alls. För att sammanfatta det hela väldigt kort så kan man säga att kallkompost är för dig som bara tänkt slänga trädgårdsavfall i komposten. Vill du istället kunna göra dig av med matavfall och liknande i din kompost är varmkompost rätt väg att gå. Det har att göra med hur intensiv förmultningsprocessen blir. De flesta komposterna på marknaden idag är varmkomposter just för att de är mer mångsidiga, men det finns såklart fortfarande bra kallkomposter!

Tömning eller tid?

En kompost fungerar som så att du lägger i färskt material uppifrån, och som sedan förmultnar och blir till jord. Jorden hamnar alltså i botten av komposten. Här blir det då viktigt att se till att det är lätt att få ut den färdiga jorden. I de allra flesta fallen har en kompost en liten lucka eller liknande för att göra det enkelt att få ut den färdiga jorden. För att göra det ännu lite smidigare kan många komposter ha invändiga fack för olika steg av komposteringen. På så sätt vet du att det som finns längst ned i komposten alltid är färdigt att plocka ut och använda varpå det högre upp i komposten fortfarande bearbetas.

Kompostering är mycket smidigt och har många fördelar. Vi har genom texten pratat om komposter som är snabba och gör ett bra jobb. När vi pratar om snabba menar vi dessvärre inte timmar eller dagar. Det rör sig istället om flera månader. Det tar ofta allt mellan 2 och 4 månader innan det mesta brutits ned i komposten. Sen tar det upp till 6 månader för att bilda själva jorden som du sedan kan använda. Med andra ord är kompostering inget för den utan tålamod. Detta är en lång process som tar tid. Men resultatet är egenskapad jord som många gånger kan vara bättre än den man köper!

Kommunens regler och riktlinjer

Något de flesta missar när det kommer till kompostering är att man egentligen borde kolla med sin kommun innan man sätter igång. Alla kommuner har unika regler för vad som gäller angående kompostering. Det gäller att man håller sig uppdaterad på vad man får och inte får göra när det kommer till sådant. I många fall måste en kompost anmälas till miljökontoret i kommunen för att de ska kunna hålla koll på vad som händer.

Hur valdes våra bäst i test komposter ut?

Efter att vi fått en grund med bra information gick vi vidare i skapandet av den här artikeln och började kolla på användarrecensioner. Det är ju trots allt det viktigaste. På så sätt får man ju reda på hur bra komposterna fungerat i verkligheten. Efter att vi fått en klar bild över vilka komposter som fanns och vilka som var bra satte vi ihop listan. Vi kan med säkerhet säga att alla komposter i listan gör ett riktigt bra jobb och att listan är fri från dåliga produkter!

Hur gick testerna av komposter till?

Våra testvinnande komposter i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av komposter

Om du som många andra fått upp ögonen för en mer miljövänlig livsstil är komposten nästa steg att ta. Eller om du bara gillar idén på att skapa din egen jord. Oavsett hur du känner är en kompost ett måste i allas trädgård. Du kan enkelt återvinna organiska restprodukter från såväl hushåll som trädgård. Det går inte att gå miste om alla kompostens fördelar. Det bästa av allt är att komposten sköter sig självt när du stänger locket. Ge den lite tid och så vips har du massor av kvalitativ jord att använda till nästa plantering.

KompostPris och omdöme
GreenLine Master+Läs mer…
Greenline Master 375Läs mer…
Garantia Thermo-KingLäs mer…
Garden EasyLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar