Bästa kudden 2024 – Vakna utvilad varje dag!

Precis som när det kommer till täcken, som vi skrivit om tidigare, så är kudden en stor del av komforten i sängen. Och komforten i sängen leder till huruvida du får bra kvalité på din sömn eller inte. Du vill ju såklart maximera din komfort, och därmed din kvalité för att se till att ge dig själv de bästa förutsättningarna för en bra och energirik dag. Man brukar ju prata om att man ”laddar batterierna” när man sover, och man vill ju se till att man laddar dem ordentligt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

I den här artikeln listar vi de bästa kuddarna just nu, samt en köpguide för att hjälpa dig med ditt köp! Läs vidare för att ta reda på vilken kudde du borde köpa nästa gång du behöver en ny.

Bäst i Test bland kuddar

Här har vi vår topplista över vilka som är de bästa kuddarna i test just nu! I listan hittar vi allt från dun till silke för att se till att det ska finnas något för alla! Här hoppas vi att du ska hitta skönaste kudden för just dig och dina behov.

Mille Notti Dunkudde Mondo

Mille Notti Dunkudde Mondo

Först ut hittar vi en riktig toppenkudde från Mille Notti. Här har vi alltså en dunkudde av högsta kvalité. Kudden är fylld med anddun som känns fantastiskt skönt att sova på. Anddunet har också den fantastiska egenskapen att vara värmereglerande. För det mesta håller sig kudden i samma temperatur som du är i. På så sätt känns kudden perfekt för sängen.

Vissa kan uppleva problem med att sova på kuddar av naturligt material så som dun. Det kan delvis bero på hur känslan av kudden är. Men det kan också bero på hur kudden luktar. Vi kan med glädje berätta att de problemen inte finns hos den här kudden. Den känns fantastiskt lyxig och skön, och den har ingen utstickande speciell lukt heller. Allt som allt är den här kudden riktigt bra och vi kan enkelt rekommendera den till alla som vill liva upp sin säng lite.

När det kommer till att hålla kudden ren och fräsch görs det enklast genom dels vädring och dels tvättning. Kudden går bra att tvätta i tvättmaskin vilket gör det hela mycket enkelt och smidigt. Kuddens dun är dessutom IDFL-certifierad. Det betyder att fåglarna vars dun kudden använder inte kom till skada under tillverkningen av kudden. Du kan alltså sova med gott samvete när du använder den här kudden.

Det här är en premiumprodukt och det faktumet speglas även i priset. Vi tycker dock att den lyxiga känslan och designen på kudden gör den väl värt investeringen. Som en sista stor fördel kan vi nämna att den rekommenderas av Astma & Allergiförbundet.

Tempur Cloud kudde

Tempur Cloud kudde

När det talas om sängar och dess tillbehör kommer man förr eller senare över namnet Tempur. De är en jätte inom området och har under flera års tid levererat riktiga toppengrejer till sovrummet. Deras största fokus är god sömn som också är bra för hälsan. Av det skälet hamnar även denna kudden i något av ett premiumsegment, då kvalitativa kuddar inte är gratis att tillverka.

Som man hör på namnet ska det vara som att lägga huvudet på ett moln när man använder den här kudden. Låter ju minst sagt mycket trevligt. Kudden är också tillverkad i ett speciellt utvecklat material från Tempur. Det handlar om materialet TEMPUR ES material. ”ES” där står för extra soft, och materialet ämnar att ge dig stöd för nacken samtidigt som den också är mjuk och skön att sova på.

Något Tempur brukar vara bra på är kuddar som formar sig efter huvudet på användaren. Så är även fallet här. Tempur Cloud formar sig efter nackkonturen och huvudformen och ger en otroligt bra sov-upplevelse varje natt. Det som får den här kudden att sticka ut från Tempurs övriga sortiment är sättet kudden känns på. Tempurs kuddar är oftast av den hårdare sorten för att kunna ge gott om stöd för huvudet och nacken. Den här kudden är betydligt mjukare men lyckas ändå lika bra med att vara bra dig.

Det skyddande överdraget till kudden är tvåsidigt för att ge olika textur och känsla. Det är lätt att ta av och tvätta dessutom. Så hygienen för den här kudden är på topp! Värt att nämna är att överdraget bara borde tvättas i 40 grader så att det inte riskerar att krympa.

Hästens Maranga kudde

Hästens Maranga kudde

Härnäst har vi en fin kudde från Hästen. Hästen har gjort högkvalitativa sängar i många år och är givetvis också bra på andra sängtillbehör. Här hittar vi en kudde som består av en kombination av både dun och fjädrar. Detta ger en otrolig luftighet till kudden som verkligen känns lyxig. I kudden hittar vi 50% anddun, och 50% andfjädrar.

Den speciella uppsättningen fjädrar och dun ser också till att kudden är bra på att anpassa sig efter dig så att du får en så bra upplevelse som möjligt när du använder den. Förutom insidan av kudden kan det också vara bra att nämna utsidan. Den är gjord av 100% vitt bomull. Kuddens materialval är väldigt bra för att ge en kvalitativ och skön känsla.

För att man ska få en så bra och hälsosam sömn som möjligt så vill man att ryggraden, nacken, och luftstrupen ska vara så raka som möjligt. Om man sover på ett sådant sätt så maximerar man kroppens syretillförsel. Det är extra bra då syret behövs för hjärnan under natten när den förbereder sig för dagen som ska komma. Hästen känner såklart till detta och har sett till att deras kuddar i princip alltid är rätt låga. En extra bonus som kommer med en låg kudde är att det också motverkar snarkningar.

Hästen gör som många vet väldigt bra sängar, och faktum är att de har gjort en säng i samma serie som den här kudden. Vi kan starkt rekommendera den här kudden i kombination med Hästens säng, eller också fristående. Den här kudden är kort och gott en väldigt bra kudde.

Carpe Diem Beds Silke kudde 

Carpe Diem Beds Silke kudde

När vi satte ihop den här listan tänkte vi såklart också på alla er som är allergiker eller känsliga mot bomull. Därför hittade vi den här silkeskudden från Carpe Diem. Förutom att silke är skönt är det också ett perfekt alternativ till bomull. Just den här silkeskudden är gjord på fint mullbärssilke. För att ge extra bra stöd och form är det också polyester i kudden.

Silke överlag har intressanta egenskaper som gör att det är ett bra val av kudde. Silke är naturligt smuts och dammavvisande, något vi inte tackar nej till i sängen, som annars kan dra åt sig både damm och smuts. Förutom det har Silke intressanta värmeegenskaper. Silket känns varmt när det är kallt i rummet, och det svalt när det är varmt i rummet. Med andra ord får du alltid den känslan du vill ha när du lägger dig för att sova. Ytterligare en bra sak med den här silkeskudden är att den absorberar överflödig fukt under tiden som du sover. Det gör att kudden alltid känns fräsch. Kudden i fint silke av mullbär gör också att kudden får ett lyxigt utseende.

Den här kudden är av storleken 50×60 centimeter. För att ta hand om den på bästa möjliga sätt och för att se till att den håller sig fin länge rekommenderas du att lufta den utomhus med jämna mellanrum. När du luftar den vill du dock undvika att ha den i för starkt solljus. Vi rekommenderar den här kudden för att den är riktigt skön och har bra funktioner. Dessutom är den snygg och gör sig bra i en fin säng!

Engmo Dun Cecilia

Engmo Dun Cecilia kudde

Den här kudden är en absolut bästsäljare som verkligen förtjänar en plats på den här listan. Engmo Dun gör bara kvalitetsprodukter i dun och de har flera täcken med på vår topplista över täcken. Den här kudden är inget undantag. Faktum är att den här kudden är med i samma serie som ett av de bästa täckena just nu också. Det fina med den här kudden är dess interna struktur. I kudden hittar vi tre stycken kammare. De olika kammarna har olika mängder med dun för att göra kudden så bra för din nacke som möjligt. I de yttre kammarna hittar vi 90% dun, och i den inre hittar vi 30% dun. Dunet som återfinns i kudden är från myskänder och ger en otroligt skön och kvalitativ känsla.

Genomgående för alla Engmo Duns produkter är att de har jobbat hårt med allergicertifiering. Alla deras produkter har därför idag två olika allergicertifikat. Certifikaten är Nomite och Downafresh. Alltså gäller det även den här kudden. Kudden har gjorts på ett sådant sätt som gör det svårt eller omöjligt för bakterier att få fäste. Kudden är också gjord så att den minimerar damm och smutspartiklar. Dessa faktorer är ju avgörande för dig med allergier, och därför är den här kudden ett toppenval för er!

Engmo Dun har tänkt på allt med den här kudden. Därför finns den tillgänglig i tre olika storleksklasser. Storleken avser egentligen bara höjden på själva kudden. Du kan välja mellan hög, medium, och låg. Vi rekommenderar den här kudden till alla som vill ha en riktigt bra kudde som ger stöd en lång tid framöver!

Engmo Dun Astrid

Engmo Dun Astrid kudde

Som vi redan sagt så vet Engmo Dun vad de håller på med när det kommer till sängtillbehör. Därför är det inte konstigt att de har två kuddar med på den här listan. Även den här gången handlar det om en kudde som också har ett ”tillhörande” täcke som vi skrivit om i vår topplista över täcken. Den här kudden, Astrid, går också att få i lite olika höjder, precis som den föregående vi kollade på. Du kan alltså i princip vara helt säker på att du kan hitta en variant av den här kudden som passar dig.

Eftersom du kan välja både storlek men också fasthet i den här kudden så kan du välja en som ger dig den optimala sovpositionen i sängen. Det är ju som vi kommit fram till, väldigt viktigt att sova bra för att få ett bra liv. Vi spenderar ju trots allt cirka en tredjedel av livet i sängen. Den här kudden går bra att använda oavsett om du föredrar att sova på rygg, mage, eller på sidan.

Eftersom att den här kudden kommer från Engmo Dun så vet vi ju redan att den är allergicertifierad, men det kan vara värt att nämna en extra gång. Du som är allergiker kan alltså välja den här kudden utan problem. När det kommer till de olika konfigurationerna av den här kudden så kan vi nämna att den mjukaste varianten innehåller 90% gåsdun, där den mer fasta varianten har 60% gåsdun istället. Gåsdunet är av finaste sort och försäkrar dig om en god upplevelse.

En sista grej som kan vara kul att nämna är att Engmo Dun är en kunglig hovleverantör, vilket betyder att du skulle kunna köpa och använda samma kuddar och täcken som självaste kungen använder! Vem vill inte sova som en kung?

Ringsted Dun Omtanke

Ringsted Dun Omtanke kudde

Den här kudden är unik. Det är inte i hur den ser ut, den ser ju ut som en vanlig vit kudde. Det unika sitter i att den här kudden är 100% ekologisk. Den kommer från Danmark och är en riktigt bra dunkudde. Tack vare att den är helt ekologisk så rekommenderas den av den danska djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse.

När Ringsted skulle göra den här kudden gick de inför det så hårt de kunde för att leverera den kudden som är snällast mot djuren. Därför är den här kudden både Svanenmärkt och GOTS-certifierad. Dunet i kudden kommer från frigående änder från Västgylland. Det som gör kudden så pass unik är att det bara finns cirka 1500 sådana änder kvar. Alltså får du en kudde du kan vara säker på att inte många andra har. Om du för någon anledning skulle vara orolig över att din kudde skulle gå sönder när du sover på den så kan du sova lugnt. Du får nämligen 10-års garanti på kudden. Det signalerar att Ringsted är väldigt bekväma i sin produkt och verkligen tror på den. Ett bra val för dig med andra ord.

Som om att den här kudden inte redan fått nog med bra betyg så kan vi glatt meddela att den också har OEKO-TEX Standard 100, och Nomite, och downfresh allergicertifikat. Alla dessa ord och certifikat berättar historien om en kudde som är helt allergicertifierad, och också fri från kemikalier. Den här kudden är så ren och fin som en kudde kan bli. Förutom detta har kudden också en hög fjäderandel i mitten av kudden. Detta ger en kudde med god formhållningsförmåga och stabilitet. Ringsteds 10-års garanti är inte alls svår att tro på.

Om du vill kunna sova verkligt gott om nätterna, med ett rent samvete så är den här kudden för dig. 100% ekologisk, och 100% jättebra. Den här kudden har allt du kan önska dig och lite till. Vi rekommenderar den här starkt.

Köpguide – tänk på detta när du köper kudde

Att sova handlar inte bara om att blunda, vänta i 8 timmar, och sedan vakna igen. Att sova är mycket mer än så. Det är en tid då din hjärna återhämtar sig från dagen som varit, och förbereder sig för dagen som ska komma. Det är även under den här tiden som dina muskler återhämtar sig från dagens slit. För att du ska få ut så mycket som möjligt av sömnen är det ju viktigt att du får en så god sömn som möjligt. Kudden du sover på spelar stor roll här, och det finns mycket att tänka på innan man gör sitt val. I den här delen av artikeln går vi igenom några av viktigaste sakerna att ha i åtanke.

Rätt kudde till rätt madrass

Om du har en säng med en bra madrass som är tänkt att avlasta kroppen är det viktigt att du köper en kudde som kompletterar den effekten. Köper du en dålig kudde kan effekten motverkas. Resultatet blir då att du sover extra dåligt. Därför behöver du veta vilken sovstil och sovposition du oftast har för att kunna välja rätt kudde för dig. Om du till exempel har en hård madrass vill du ha en högre kudde för att kompensera för att du inte kommer sjunka ned i madrassen. Om du istället har en mjuk madrass vill du också ha en lägre kudde. Detta för att se till att din ryggrad hålls så rak som möjligt under natten.

Kuddens form

Ett snabbt test för en bra kudde är att den ska hålla sin form under hela natten då du använder den. Detta för att se till att kudden har nog med stöd för dig och din nacke. Detta gäller inte kuddar med minnesskum av förklarliga skäl. Man hör ofta om personer som pratar om att de vänder och vrider sig mycket i sömnen. Vissa delar av det kan komma från vad personen drömmer. Men det mesta av det kommer från att de inte lyckas hitta en bra position för huvudet på kudden.

Om du föredrar att sova på sidan vill du leta efter en lite fastare kudde så att du får det stöd du behöver. För att hitta en sådan kudde vill du ha en som har en viss mängd fjädrar för att balansera ut dunet.

Kuddens material

Nästa grej som kan vara bra att fundera lite på är kuddens material. Dunkuddar är bland det mest populära tack vare deras värmereglerande egenskaper och deras fluffighet. Men det finns ju också andra kuddar, som vi sett i vår topplista. Det finns ju bland annat kuddar av silke, och kuddar av andra syntetiska material. Vad du behöver beror också på om du har någon allergi av något slag.

Överlag kan man säga att dunkuddar oftast är mjukare än syntetiska kuddar, men det behöver inte vara en regel. På senare tid har det börjat komma syntetiska kuddar som efterliknar dun i känsla och funktion. Detta är ju ett toppenalternativ för veganer som annars avstår från dunkuddarna.

För att göra ett garanterat bra val rekommenderar vi att du satsar på en kudde med allergicertifikat då dessa överlag håller god kvalité. För att en kudde ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du väljer en som har bra resistans mot smuts och damm.

Hur valdes våra bäst i test kuddar ut?

Vi började vi kolla på gamla tester som gjorts på såväl kuddar som täcken för att lära oss mer om effekterna av olika typer och uppsättningar av dun, polyester, och fjädrar. På så sätt kunde vi lära oss hur alla dessa sakerna höll ihop. När vi väl gjort detta kunde vi börja göra ett urval av kuddar att fokusera mer på. Då började vi också läsa användarrecensioner för att få veta vad användarna tyckt om kuddarna.

Till slut när vi gjort omfattande eftersökningar, kunde vi sätta ihop en topplista med de bästa kuddarna just nu. Vi kunde också se till att välja sådana som fungerar för alla med allergier. Vi kunde också se till att få in kuddar som inte är stoppade med dun för att ha alternativ med för alla.

Hur gick testerna av kuddar till?

Våra testvinnande kuddar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av kuddar

Man får aldrig underskatta kraften av en god natts sömn. Med en bra kudde höjer du din sömns lägstanivå, och du kan ta livet till nya höjder. Det är dock viktigt att välja rätt kudde så att man inte råkar motverka de goda effekterna av en bra kudde. Ta en titt på vår topplista för att få veta vilka som är de bästa kuddarna just nu, och läs sedan vår köpguide för att ta det bästa beslutet när du ska köpa din nästa kudde!

KuddarPris och omdöme
Mille Notti Dunkudde MondoLäs mer…
Tempur Cloud kuddeLäs mer…
Hästens Maranga kuddeLäs mer…
Carpe Diem Beds Silke kudde Läs mer…
Engmo Dun CeciliaLäs mer…
Engmo Dun AstridLäs mer…
Ringsted Dun OmtankeLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar