Bästa lasermätaren 2024 – Få exakta mått överallt!

Det är aldrig en bra idé att chansa med dina mätningar. Det värsta som finns är när man råkar få någon liten detalj fel och råkar förstöra alla sina planer. Av den anledningen kan det vara en mycket bra idé att lita på en lasermätare istället för en traditionell mätmetod. Lasermätaren låter dig inte bara göra väldigt exakta mätningar, utan den hjälper dig också att mäta såna platser som kan vara svåråtkomliga. Att mäta i mindre rum och att mäta i hörn blir mycket lättare med en bra lasermätare.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du dessutom köper en bra lasermätare kan du få hjälp med att mäta ut volym, area och andra indirekta mått. De extra bra mätarna kan också lagra den här informationen i din mobil.

Det finns många lasermätare att välja på när man väl börjar leta. Det kan vara svårt att veta vilka som är bra och vad som skiljer dem åt. För att göra det lättare för dig har vi satt ihop en topplista över de bästa lasermätarna just nu. Vi har även gjort en köpguide för dig för att förklara de vanligaste begreppen i sammanhanget.

Bäst i Test bland lasermätare

Här följer vår topplista av riktigt bra lasermätare som är bäst i test just nu. Vi har sett till att välja ut modeller som ska passa alla typer av köpare.

Makita LD080PI

Makita LD080PI lasermätare

Makita är en långvarig producent av högkvalitativa mätinstrument och andra verktyg. De har varit med länge och haft mycket tid på sig att bli otroligt kompetenta på det de gör. Det märks tydligt med deras lasermätare LD080PI som är en otroligt precis och exakt lasermätare. Med en sån här behöver du aldrig oroa dig för att mäta fel igen.

Den här modellen av lasermätare är extra bra på att göra mätningar på svåråtkomliga platser. Kanske har du en trång garderob eller annat skrymsle du skulle vilja mäta upp med precision. Lasermätaren är dessutom väldigt enkel att använda. All information du behöver presenteras på den tydliga displayen. På displayen kan du bland annat se de 20 mätningar du kan ha sparade samtidigt på enheten. Det gör det smidigt om du måste hålla koll på flera mått samtidigt. När det kommer till själva mätningarna klarar den här mätaren av att mäta upp till 80 meter. Med andra ord täcker den in ganska många användningsområden.

En extra smidig funktion som kommer med den här mätaren är att den går att rotera i 360 grader när den används vilket gör att du kan göra stora ytmätningar. För att du snabbt ska komma igång med dina mätningar kommer det med batterier med lasermätaren. För att du också ska känna dig trygg med att använda den levereras den med ett skyddande fodral. Det kan vara smidigt då man ibland använder mätaren i tuffa miljöer.

Det här är en otroligt kompetent mätare som med sina många och smidiga funktioner gör att den förtjänar en förstaplats på listan.

Hitachi Dm6

Hitachi Dm6 lasermätare

Hitatchi är ännu en professionell producent av diverse prylar och verktyg. De är aktiva inom ett stort gäng av områden tack vare deras kunniga ingenjörer. Den här lasermätaren är ännu ett resultat av briljans från deras håll. Det är en mycket tålig mätare som du kan ta med dig lite överallt för att mäta med. Den är liten och kompakt men fortfarande väldigt funktionsrik.

Den här lasermätaren mäter inte bara väldigt exakta mått, den har också flera andra smidiga funktioner du säkert kommer kunna ta nytta av. En annan smidig grej med den här mätaren är att displayen har inbyggd belysning. Det gör att du enkelt kan använda mätaren även på platser med dålig belysning. På tal om skärmen kan vi nämna att den är väldigt informativ och berättar diverse bra information för dig.

En annan smidig funktion hos den här lasermätaren är att den kan monteras på ett stativ. Det gör att du kan ha den väldigt stabil och försäkra dig om att du får väldigt exakta mätningar. Du kan också ställa mätningen efter en timer, samt ändra enhet på mätningen efter behov.

Den här lasermätaren drivs smidigt nog av vanliga batterier, och ett par av batterier kan räcka i mellan 5000 till 8000 mätningar. Det gör att detta blir ett sådant verktyg som du alltid kan lita på och som alltid fungerar. Det är ju trots allt det viktigaste, att det ska gå smidigt att använda mätaren när man väl behöver den. En sista bra grej med den här lasermätaren är att den både är vatten- och dammavstötande så att du kan använda den även i lite tuffare väderförhållanden.

Bosch Zamo III Basic Premium

Bosch Zamo III Basic Premium lasermätare

Sist ut i listan hittar vi en väldigt vass lasermätare från ingen mindre än Bosch. Bosch brukar hitta in på diverse topplistor när man pratar om verktyg och liknande. De är ju trots allt branschledande i det mesta de ger sig in på. Den här modellen av lasermätare är av den mycket prisvärda typen. Du får mycket mätning för relativt lite pengar. Detta är dessutom en av deras mer populära lasermätare som är ännu en bekräftelse på hur bra den är.

Den här lasermätaren är inte särskilt stor men den klarar av mycket ändå. Den har många bra funktioner du kan ta nytta av och den är mycket praktisk att använda. Eftersom att den är lite mindre är den tänkt att användas på lite mindre ytor och klarar av mått på upp till 20 meter. Tack vare sin lilla storlek väger den inte heller särskilt mycket. Den väger bara 0.8 kilo, och är därför väldigt enkel att ta med sig.

Här har vi alltså en väldigt smidig och liten lasermätare som ändå ser till att få jobbet gjort. Den är ett ypperligt val om du ofta mäter saker hemma, eller om du ofta hjälper andra med att snickra och mäta saker. En nackdel med den här modellen är just att den inte kan mäta längre än 20 meter, men å andra sidan väger den så lite och är så kompakt att det är en kompromiss man gärna tar. Det förmånliga priset väger också upp en hel del.

Behöver jag en lasermätare?

Om du som många andra tröttnat på att gå runt med måttband eller tumstock är en lasermätare den naturliga utvecklingen. Den är inte bara smartare, den är också smidigare. Kanske mäter du ofta hemma eller på jobbet, då kan du få stor nytta av en lasermätare. Den kan göra ditt jobb både snabbare och mer exakt.

Olika modeller av lasermätare har olika funktioner, och vissa mätare kan skicka mätningarna direkt till din mobil eller dator för extra smidig funktionalitet. Med en lasermätare kommer du aldrig göra slarvfel igen då lasermätaren fungerar tack vare grundläggande fysiska lagar, och litar inte på exaktheten av en tumstock eller ögonmått. En lasermätare kan dock kännas som en dyrare investering jämfört med en tumstock. Men för att kontra den tanken kan man fråga sig, kan jag mäta 50 meter med min tumstock? Jovisst kan du det, men det tar bra mycket längre tid än vad det gör med din lasermätare. Lasermätaren kan också göra ytmätningar för att kunna säga hur mycket material du behöver köpa in för att exempelvis lägga plattor i trädgården.

Fler och fler inser smidigheten med en bra lasermätare och de blir allt fler i butikerna. Idag kan du köpa lasermätare i diverse trädgårds- och byggbutiker och valen är många. För att göra det lättare för dig kan du kolla in vår topplista där vi redan sållat ut bland alla de alternativ som finns. Om du är mer intresserad av vilka funktioner du ska leta efter kan du läsa vår köpguide nedan.

Köpguide – tänk på detta när du köper lasermätare

Det kan kännas jobbigt att sätta sig för att försöka hitta rätt lasermätare. Men med rätt information blir det plötsligt mycket lättare. När du väl blivit informerad nog att se skillnaderna mellan de olika modellerna som finns blir det också väldigt mycket lättare att se huruvida produkterna är prisvärda eller ej. Du kan också snabbt se om en mätare har de funktionerna du är ute efter.

När det kommer till hanteringen av lasermätaren vill du ju såklart att den ska vara så enkel att hantera som möjligt. Alltså ska du kunna göra så mycket som möjligt med så lite ansträngning som möjligt. En stor aspekt till smidigheten är enhetens display. Med en bra display får du rätt information vid rätt tidpunkt och precis tillräckligt med information.

En riktigt bra lasermätare sparar också flera mätningar i minnet så att du inte ska behöva anteckna en massa. Ett extra plus är om mätaren kan skicka över informationen till telefonen. Då har du alltid med dig mätningarna var du än går. Det är extra smidigt om du råkar ha vägarna förbi möbelaffären eller byggvaruhuset och ska köpa möbler. Eftersom du alltid har telefonen med dig har du också alltid mätningarna med dig.

De riktigt avancerade lasermätarna har kraftfulla funktioner som kan hjälpa till vid mätandet. Det gäller dock att känna efter vad du ska använda verktyget till. Om du inte ska göra väldigt avancerade mätningar kanske du kommer undan med en enklare lasermätare. Då sparar du sannolikt också in på priset.

Olika typer av digitala mätare

När det kommer digitala mätverktyg finns det lite fler att välja på än bara lasermätare. I den här texten skriver vi bara om lasermätaren då den är väldigt lättillgänglig och populär. Det kan dock vara bra att känna till skillnaderna mellan de olika alternativen så att man kan ta informerade beslut.

Förutom lasermätare som vi pratar om i den här artikeln så finns också elektroniska tumstockar och ultraljudsmätare. Dessa kan variera i komplexitet men de har ofta många funktioner för avancerade mätningar.

Lasermätare

Lasermätaren är den mest populära typen av digitalt mätverktyg. Den är förhållandevis billig och du kan få väldigt exakta mått väldigt snabbt. Du kan enkelt köpa allt material i exakt den storleken du behöver till ditt projekt. Det finns många modeller att välja på och många bra sådana också. Det finns en lasermätare för alla.

Ultraljudsmätare

Som du hör på namnet mäter detta verktyg med hjälp av ultraljud. Ljud är mindre exakt än ljus så detta verktyg kan aldrig ge lika exakt mätning som en vanlig lasermätare kan. Det kan dock vara ett alternativ när exakt precision inte är ett måste. Den här typen av mätare är ofta billigare än lasermätare.

Elektronisk tumstock

Denna typ av verktyg är ett direkt substitut för måttband och tumstockar. Dessa verktyg är dock begränsade i sin funktionalitet. En stor fördel med den här typen av mätare är att de ofta är väldigt kompakta och går att ha med sig överallt. Denna typ av verktyg är ofta väldigt billigt, men vi rekommenderar att man tittar på en något mer kompetent lasermätare som kan göra mer.

Är laserstrålen farlig?

Det korta svaret är nej. Lasern från lasermätaren är inte tillräckligt ljus eller kraftfull för att orsaka permanent skada. Det kan dock vara obehagligt att titta på lasern men du tar ingen faktisk skada av det såvida du inte har känsliga ögon. Lasern är ofta av klass två och därför inte farlig.

Hur valdes våra bäst i test lasermätare ut?

Vårt främsta fokus för den här topplistan var att välja ut lasermätare som var väldigt exakta. Det är ju ingen vits med att ha en lasermätare som mäter sämre än en traditionell tumstock. Andra bonusar var om enheterna hade bra displayer och informativa sådana. Det var också viktigt att lasermätarna kändes intuitiva att använda.

För att göra listan inkluderande har vi valt ut kompetenta lasermätare från olika prisnivåer. I vår topplista finns alltså lasermätare för alla typer av användare. Vi såg också till att välja ut bra modeller från etablerade tillverkare som har ett gott rykte sedan innan. För att få mer kött på benen har vi undersökt tidigare tester för att se vilka modeller och funktioner som fungerat bra tidigare.

Hur gick testerna av lasermätare till?

Våra testvinnande lasermätare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av lasermätare

Om du ofta finner dig mätandes med ett dåligt måttband eller en osmidig tumstock kan en lasermätare vara din nästa investering. Med lasermätaren får du exakta mått utan problem och du behöver spendera mindre tid på att få till de perfekta måtten med en tumstock.

För att hjälpa dig på traven med köpet av en ny lasermätare har vi tagit fram en topplista med de bästa lasermätarna just nu. Lasermätarna på topplistan är mycket bra sådana som ser till att göra ett bra jobb varje gång. För att du också ska kunna lära dig mer om just lasermätare finns också köpguiden där du kan läsa mer för att förstå dig på dem bättre.

LasermätarePris och omdöme
Makita LD080PILäs mer…
Hitachi Dm6Läs mer…
Bosch Zamo III Basic PremiumLäs mer…

Källor

Makita LD080PI

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar