Bästa laserskrivaren 2024 – Snabbare och smidigare än bläckskrivare

Man vill ha en skrivare som inte tar så mycket plats och som inte låter så mycket. Sedan vill man också att skrivaren ska klara av stora arbetsbelastningar. Sist men inte minst hade det varit toppen om skrivaren också var snabb. Kan man få tag på en sådan skrivare eller är det för bra för att vara sant?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Man kan faktiskt få tag på en sådan skrivare, och det finns dessutom många att välja på. Det handlar om laserskrivare. De skiljer sig från den traditionella bläckskrivaren genom att med hjälp av just laser skriva på papper för att ge ett färdigt resultat. Eftersom att laser rör sig med ljusets hastighet går det mycket snabbare att skriva ut ett papper med en laserskrivare! Vilken laserskrivare ska man välja då? Kolla in vår topplista nedanför för att hitta den bästa laserskrivaren just nu! Vi har också en köpguide för att hjälpa dig ta rätt beslut när du vill köpa din laserskrivare.

Bäst i Test bland laserskrivare

Här har vi vår topplista över de laserskrivarna som är bäst i test just nu. För att se till att representera alla olika prisklasser har vi försökt att få med tre olika men fortfarande väldigt bra skrivare. På så sätt tror vi att det ska finnas något för alla i vår topplista.

Canon i-Sensys MF641Cw

Canon i-Sensys MF641Cw laserskrivare

Först ut i listan hittar vi en produkt som är mycket mer än bara en skrivare. Faktum är att det är en multifunktionsmaskin. Med den här kontorsmaskinen från Canon kan du såväl kopiera och scanna foton och dokument, som att skriva ut både svartvitt och i färg. Med andra ord handlar det om en riktigt kompetent maskin som i princip inte lämnar någonting att önska. Oavsett vad du vill göra kan du göra det med den här multifunktionella laserskrivaren.

Eftersom att den här skrivaren är en del av premiumsegmentet så hör det till att du kan använda smidiga funktioner som att skriva på båda sidorna av ett papper. Med den här smarta funktionen kan potentiellt använda hälften så många papper, beroende på vad du tänkt skriva ut. Med andra ord kan du spara in pengar på den här skrivaren som annars gått till att köpa mer papper med en sämre skrivare!

Något vi glömde nämna tidigare är också att du skulle kunna använda den här skrivaren som en fax om du mot all förmodan skulle behöva det. Detta gör dock också så att skrivaren passar bra även i kontorsmiljö för det mindre företaget. Eftersom att den här laserskrivaren har en så bred funktionsuppsättning kan du alltså få användning för den både hemma och på jobbet om du skulle köpa en dit. En annan fördel med den här laserskrivaren är att den är mycket enkel att installera, så även om du aldrig rört en skrivare innan så kommer du klara av den här utan större bekymmer.

Sist men inte minst kan vi nämna att skrivaren är trådlös, vilket gör att du kan ställa den lite varsomhelst. Det betyder också att du utan problem kan använda din mobil, surfplatta eller dator för att skriva ut. Det är en mycket smidig funktion! För att hindra obehöriga från att skriva ut använder skrivaren en säkerhetskod som lösenord. Vi rekommenderar den här laserskrivaren till alla som behöver en otroligt mångsidig och prisvärd kontorsmaskin!

HP Laserjet Pro M102w

HP Laserjet Pro M102w laserskrivare

Härnäst har vi ännu en trådlös skrivare, men den här gången från HP! Med den här laserskrivaren har HP gått in för att göra en kompakt och kraftfull, men fortfarande prisvärd skrivare. Den är skrivaren är något mer inriktad för dig som bara vill ha en skrivare för dina mest grundläggande behov. Skrivaren skriver därför bara ut i svartvitt. Många gånger räcker det dock gott och väl, och just därför tog vi med den här laserskrivaren i vår topplista!

Den här skrivaren är väldigt snabb. Det är i och för sig många om inte alla laserskrivare. Den här skrivaren klarar dock av att skriva ut 22 sidor i minuten om det inte är komplexa mönster. Det är bara snäppet mer än 2 sekunder per sida. Har du bråttom att få ut många sidor av papper är detta alltså skrivaren för dig. Du kan dessutom koppla ihop den här skrivaren med diverse olika appar. Till exempel kan du koppla ihop den med Airprint och Google Cloud Print. På så sätt blir det enkelt att skriva ut saker oavsett var du befinner dig.

Skrivaren är dessutom mångsidig när det kommer till vilka storlekar på papper den klarar av. Den här modellen klarar nämligen av att skriva på allt från A4 och nedåt. Värt att nämna är också att den har en utskriftskvalité på 600×600 DPI.

Den här laserskrivaren från HP är ett givet val för dig som sällan är i behov av färgutskrift och som premierar en snabb och enkel installation. Bäst av allt är att den också säljs till ett bra pris!

HP LaserJet Pro M15W

HP LaserJet Pro M15W laserskrivare

Vår topplista har inte bara en, utan faktiskt två laserskrivare från HP. Det betyder bara en sak. HP är riktigt bra på att göra bra laserskrivare. Den här modellen är HPs minsta skrivarmodell och lämpar sig därför bra för dig med lite mindre kontorsyta, eller mindre plats hemma. Den gör dock fortfarande ett bra jobb, och du kommer inte bli mindre nöjd med resultatet bara för att skrivaren är liten.

Den här skrivaren har en hastighet på cirka 18 sidor i minuten. Det är något långsammare än den tidigare modellen vi tittade på. Den stora skillnaden här är dock att den här skrivaren är en bra bit mindre än den föregående. Något som är imponerande för den här mindre laserskrivaren är att det får plats hela 100 stycken papper i den. Du kan alltså skriva ut de flesta större rapporterna utan att behöva fylla på med mer papper. Väldigt bra funktion! Även denna maskin har stöd för lite olika formfaktorer på utskriften. Här handlar det om A4, A5, A6, vykort och kuvertstorlek. I princip allt du kan tänkas behöva utan att köpa en riktigt stor skrivare.

Även den här laserskrivaren är trådlös och kontrolleras enkelt från både mobil och dator. Den här modellen har dessutom teknik som förbättrar kvalitén på uppkopplingen så att du alltid ska kunna skriva ut det du behöver. Den här skrivaren gör sig mycket bra både hemma och på kontoret, och är dessutom en väldigt bra prissatt modell. Vi rekommenderar den här laserskrivaren starkt!

Borde jag köpa en laserskrivare?

Laserskrivaren är ett givet val för dig som ofta finner att du skriver ut dokument med övervägande delar text. Laserskrivare är nämligen experter på det. De skriver ut dokument med text otroligt fort och med väldigt hög kvalité. Det som skiljer en laserskrivare från en vanlig bläckskrivare är delvis utskriftstekniken och priset.

Oftast är en laserskrivare något dyrare i inköp än vad en bläckskrivare är. Väl på plats är den dock billigare i drift. Det gör den till det ultimata valet om du ofta skriver ut mycket papper med mycket text. Om du i dagsläget har en bläckskrivare kanske du tröttnat på att byta bläckpatroner, och då kan en laserskrivare vara nästa steg framåt.

Den enda gången vi inte rekommenderar en laserskrivare är om du skriver ut sällan, eller om du skriver ut mycket bilder som antingen blir bättre med en fotoskrivare eller riktigt bra bläckskrivare.

Köpguide – tänk på detta när du köper laserskrivare

Om du bestämt dig för att köpa en laserskrivare så finns det lite olika saker att tänka på. I den här delen av artikeln går vi igenom det viktigaste. Läs vidare för att kunna ta ett informerat beslut när du väljer din laserskrivare!

Typ av laserskrivare

Det finns två huvudsakliga typer av laser. Det handlar om monolaser och färglaser.

Monolaser kallas den laser som sitter i de skrivare som bara kan skriva ut i svartvitt. Detta räcker gott och väl för många, och dessa skrivare är också oftast billigare än de som också klarar av att skriva ut med färg.

Färglaser brukar man kalla den andra typen av laser som klarar av att skriva ut i mängder av olika färger. Som vi sa innan så är den här typen av laser oftast dyrare så man får tänka efter om man faktiskt kommer att använda funktionen. Hur ofta behöver man egentligen skriva ut i färg?

Olika specifikationer

Det finns två huvudkategorier av skrivare. Det handlar om singelfunktionsskrivare, och multifunktionsskrivare, eller MFP.

En singelfunktionsskrivare är enbart en skrivare. Den klarar av att skriva ut antingen bara i svartvitt, eller också i färg.

Det andra alternativet är en multifunktionsskrivare. Den typen av skrivare innehåller oftast ett gäng fler funktioner så som fax, scanner och kopiator. En sådan typ av skrivare kan vara det optimala för hemmakontoret för den som ofta kommer på sig själv med att behöva skanna eller kopiera något.

Utöver dessa två kategorier finns också ett gäng andra tekniska specifikationer att göra sig bekant med.

Anslutningstypen. Detta är hur du kommer att ansluta till skrivaren. Förr i tiden behövde man använda speciella kablar till en dator för att kunna skriva ut. Nu för tiden är det mycket mer vanligt att skrivarna är trådlösa och att man skriver ut via wifi. Man kan såklart fortfarande också skriva ut via kabel, men det går allt oftare över nätverket hemma. Utöver detta kan skrivaren också ha plats för både USB och minneskort.

DPI, eller ”Dots per inch”. Detta är upplösningen på det skrivaren skriver ut. Ju högre värde på DPI, desto tydligare blir det du skriver ut. Ett klassiskt A4-papper i ett ordbehandlingsprogram är ofta runt 300 DPI.

Mobila utskrifter. Den här funktionen börjar bli alltmer förekommande. Det handlar om att du kan lägga till skrivaren som en betrodd skrivare i dina onlinekonton så som ditt Google eller Applekonto. Det gör att du kan skriva ut oavsett var du befinner dig eftersom att både du och din skrivare är kopplade till samma konto.

E-postutskrift. Den här funktionen finns också ofta nu för tiden, även om få använder den. Det är en funktion som ger din skrivare en egen e-postadress. Allt du mailar till adressen blir sedan utskrivet av skrivaren. Detta är en föregångare till mobila utskrifter.

Duplex. Detta är benämningen för tekniken som möjliggör utskrift på båda sidor om ett papper. Det är både ett miljövänligt och smidigt alternativ.

Utskriftshastigheten

När det kommer till hastigheten av skrivaren är det många som inte bryr sig alls. Huvudsaken för många är att pappret kommer ut överhuvudtaget. För andra är det dock inte lika enkelt. För alla som vill ha en snabb skrivare är det viktigt att kolla på skrivarens hastighet som oftast anges i sidor per minut. Måttet som anges ska dock inte tas som fakta eftersom att flera faktorer påverkar den verkliga hastigheten. Det kan dock användas som en indikation.

Överlag är laserskrivare väldigt snabba så detta är sällan något man faktiskt måste tänka på. Något man däremot bör tänka lite på är att skrivaren har en uppvärmningstid efter att den varit avstängd en längre stund. Förutom det går skrivaren i regel ganska snabbt.

Olika utskriftsformat

Den tveklöst vanligaste storleken på papper är A4-storleken. De flesta ordbehandlingsprogrammen har det som standard, och det är dessutom utsett till standard på flera platser i världen. Av den anledningen är det ju inte konstigt att det är den storlek de allra flesta skrivarna är byggda för.

Det finns såklart andra skrivare som klarar lite fler storlekar. Om du behöver skriva ut något riktigt stort så som A3, behöver du antagligen en lite större skrivare. Om du ska skriva ut något mindre än A4 behöver du oftast inte tänka mer på det än att ladda rätt papper i maskinen. Många skrivare som klarar av A4 klarar också av storlekar mindre än A4.

Priset på laserskrivaren

Priset för en laserskrivare sticker ofta iväg rätt fort. Det beror oftast på att skrivarna är väldigt bra och väldigt effektiva. Därför är det inte jättekonstigt att de är dyra. Något som också är sant dock är att de är billigare i drift än andra skrivare ofta är. Något man kan ha i åtanke är också att man får se laserskrivaren som en investering som man kommer kunna ha framtida nytta av i många år. Om man tänker på det sättet så blir priset plötsligt mycket lägre.

En generell riktlinje när det kommer till laserskrivare är att färgskrivare oftast är dyrare än så kallade monoskrivare.

Hur valdes våra bäst i test laserskrivare ut?

För att kunna välja ut skrivarna till vår topplista började vi med att djupdyka i tidigare gjorda tester och undersökningar. Efter att vi gjort det gick vi vidare med vår process och började ta del av användarrecensioner.

För att få det sista underlaget vi behövde till vår topplista så gick vi igenom bästsäljande skrivare just nu och sammanställde alla funktioner som de bästa hade gemensamt. Sedan kunde vi enkelt sätta ihop den här topplistan över de bästa laserskrivarna just nu!

Hur gick testerna av laserskrivare till?

Våra testvinnande laserskrivare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av laserskrivare

Om du så som många andra skriver ut mycket papper hemma kanske du kan få en snabbare vardag genom att uppgradera dig till en bra laserskrivare. En laserskrivare är inte bara snabbare än en bläckskrivare, utan kostar också mindre i längden. I den här artikeln har vi pratat om vår topplista över laserskrivare för att visa vilka som är bäst just nu. Förutom det har vi också tagit fram en köpguide över det viktigaste att tänka på innan man väl köper sin skrivare. Vi hoppas att ni ska känna er inspirerade att uppgradera er till en laserskrivare!

LaserskrivarePris och omdöme
Canon i-Sensys MF641CwLäs mer…
HP Laserjet Pro M102wLäs mer…
HP LaserJet Pro M15WLäs mer…

Källor

Canon i-Sensys MF641Cw

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar