Bästa osthyveln 2024 – Felfria ostskivor till frukosten

De allra flesta av oss älskar ost. Man kan njuta av en god bit ost närsomhelst på dygnet, men nästan alla är överens om att det är något särskilt med att äta en god ostmacka på morgonen till frukosten. Trots detta har alltför många dåliga redskap när det kommer till att hantera osten. Detta kanske låter konstigt, men det är faktiskt en otrolig skillnad mellan olika osthyvlar, och det är just det vi ska titta på i den här artikeln.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Med en ordentlig osthyvel får du inte bara precision med dina ostskivor, utan du vet också att du kan lita på den dag ut och dag in. Den kommer i princip aldrig att bli dålig. Hur vet man då vilken osthyvel man ska köpa om man är ute efter en ny eller känner för att köpa till en extra att ha hemma? Jo då ska man läsa vidare i den här artikeln för att ta reda på vilken som är den bästa osthyveln just nu. Det finns trots allt många att välja på så det är inte alltid helt enkelt att hitta rätt.

Bäst i Test bland osthyvlar

Här följer vår topplista över de bästa osthyvlarna på marknaden just nu. Det finns en otrolig mängd av olika osthyvlar att välja på så vår topplista är en bra plats att börja på om man ska ge sig in i världen av olika hyvlar.

Björklund Osthyvel Original 1925

Björklund Osthyvel Original 1925

Osthyveln är historiskt sett vanligt förekommande i skandinaviska hem tack vare vår kärlek till just ost. Därför är det ju inte annat än väldigt passande att vi har med den här osthyveln från norska Björklund. Om man inte känner till osthyvelns historia så tar vi den snabbt här. Det är nämligen så att norska Thor Björklund uppfann och patenterade den första osthyveln. Än idag är Björklund den enda tillverkaren av osthyvlar i Norge.

Den här osthyveln vi valt ut är en hyllning till den klassiska osthyveln Björklund släppte 1925. Designen är alltså beprövad många gånger om men står sig starkt även med dagens mått mätt. Den här osthyveln har en klassisk design med rundade former som gör den både skön att hålla i och elegant att se på.

När det kommer till materialet är osthyveln tillverkad i stål. 8 procent av stålet är nickel och 18 procent är krom. Om man inte känner till kvalitetsklasser för stål kan vi enkelt konstatera att det handlar om en premiumprodukt utan dess like. För att sätta kronan på verket är stålet också behandlat på ett sådant sätt som gör att osten aldrig fastnar när man hyvlar den.

Om du är ute efter det bästa du kan få för dina pengar så är den här osthyveln rätt väg att gå.

Iittala Collective Tools Osthyvel 22 cm

Iittala Collective Tools Osthyvel 22 cm

Om du är ute efter en osthyvel som har ett mycket mer modernt utseende ska du istället ta en titt på Collective Tools från väletablerade finska Iittala. Osthyveln har en unik design olik mycket annat på marknaden. Det är mycket tack vare att den och flera andra produkter i samma kollektion är designade av den kända arkitekten Antonio Cittero.

När det kommer till storleken på den här unika osthyveln så mäter den 22 centimeter lång. Den är välbalanserad och har en bra avrundad form på handtaget. Det tillsammans gör att den ligger väldigt skönt i handen och går hur bra som helst att använda. Den här osthyveln kommer inte att göra dig besviken då den har precis rätt mängd stil, elegans, och funktion.

Osthyvelns sammansättning består av starkt rostfritt stål vilket betyder att du kan ha den här osthyveln väldigt länge utan att den slits ut. Att den är gjord i rostfritt stål betyder också att den har en bra tyngd till sig och det ökar helhetsintrycket när man väl använder den.

Om du vill ha en osthyvel som sticker ut lite och som också gör sig fint om den får vara framme på det dukade bordet så är detta verkligen rätt väg att gå. De fina formerna hos den här osthyveln gör den verkligen till en stor vinnare i vår bok.

Rösle Osthyvel

Rösle Osthyvel

Osthyveln från Rösle är en lite speciell typ av osthyvel. Den här är designad för att göra väldigt tunna skivor av ost. En riktigt tunn ostskiva smakar aldrig fel.

När den här osthyveln designades så gjordes den det med ostens smak i åtanke. Det är nämligen så att konstruktionen från den här osthyveln hjälper till lite extra för att få osten att släppa ifrån sig sina smaker och aromer. Du får alltså väldigt tunna och väldigt smakrika skivor av ost. Allt detta tack vare ett väldigt tunt och väldigt vasst knivblad.

När det kommer till konstruktionen är osthyveln 24 centimeter lång och tillverkad i kraftfullt rostfritt stål. Med andra ord kommer även den här osthyveln att hålla väldigt länge. Något som dock kan vara bra att tänka på för att förlänga livslängden på osthyveln är att inte få med den i diskmaskinen. Om den skulle åka med i diskmaskinen riskerar man att själva kniven blir slö och det vill man ju helst undvika!

Detta är osthyveln för dig som verkligen vill få ut varje detalj av ostens smak. Denna osthyvel är också bra för dig som uppskattar att kunna hänga upp din köksutrustning då denna är försedd med en liten ögla längst ned på skaftet.

Köpguide – tänk på detta när du köper osthyvel

När man kommer ut i världen märker man rätt fort att fenomenet med att köpa en stor bit ost för att sedan hyvla själv är ganska så isolerat till norden. Varför det är så är inte helt enkelt att besvara. Däremot kan vi konstatera att osthyveln haft en given plats i nästan alla svenska hem sedan mitten av 1920-talet då Thor Björklund skapade den första osthyveln. Sedan hans patent på den briljanta hyveln gick ut har fler och fler aktörer försökt sig på att skapa sin egen variant av osthyveln. Idag kan man hitta modeller i allt från plast till rent stål.

Man kanske tänker att osthyveln egentligen är irrelevant så länge den gör sitt jobb, men så är det inte riktigt. Det är faktiskt väldigt stor skillnad på att använda en bra eller en dålig osthyvel. När du väl ska köpa din egen osthyvel finns det alltså lite olika saker att hålla utkik efter för att få en så bra osthyvel som möjligt. Vi går igenom de viktigaste detaljerna nedan.

Osthyvelns design

Jag kan med stor säkerhet anta att de allra flesta av er som är ute efter en osthyvel i första hand vill använda den till att hyvla just ost. Dock kvarstår faktumet att man även kan hyvla andra saker med en osthyvel. Det är inte helt ovanligt att se folk hyvla bland annat grönsaker eller hårt smör med en osthyvel. Om detta är något även du är intresserad av är det viktigt att du köper en osthyvel som är stark och har en kraftfull konstruktion.

När man ska köpa osthyvel finns det två olika huvudkategorier av hyvlar man måste hålla koll på. De allra vanligaste modellerna är sådana som är gjorda i någon form av metall och som har en vass kniv för att kunna hyvla osten. En sån osthyvel är alltså bra för hårdare ostar, grönsaker, och annat du kan få för dig att hyvla. Om du istället är intresserad av att hyvla lite mjukare ostar så borde ta en titt på en annan typ av osthyvel.

Den andra typen av osthyvel som finns är en sådan som använder en vass tråd för att skära sönder osten. Detta är fördelaktigt just när du vill hyvla mjuk ost då den hårda metallen hos en vanlig osthyvel ofta annars bara förstör osten.

Det finns alltså lite att tänka på när det kommer till själva designen och utformningen av osthyveln.

Greppvänligheten

Greppet på osthyveln är fortsatt en väldigt viktig detalj. Ett bra grepp låter dig hantera osthyveln med både bra kraft och precision. Detta är något som du kommer behöva för att lyckas hyvla den sista lilla biten av osten som alltid blir kvar.

Om du känner till att du tidigare haft problem med den sista biten av osten så är det antagligen för att du har haft en för dålig osthyvel. Med en ordentlig sådan kan du enkelt hyvla upp även den sista biten av osten. Leta gärna därför efter en modell som ligger skönt i handen och som också känns robust.

Material och skärpa

Materialet hos din osthyvel spelar stor roll när det kommer både till användarvänligheten men också hållbarheten hos din osthyvel. En osthyvel som är tillverkad i ett kvalitativt material kommer att hålla väldigt länge och du kommer länge kunna dra nytta av osthyvelns goda funktion.

En annan god anledning till att välja en osthyvel i ett kvalitativt material är för att den kommer ta längre tid på sig innan bladet hinner bli slött. Detta är en viktig aspekt för oss för det finns inget värre än när osthyveln blivit för slö för att göra ett bra jobb. Hyveln kommer inte längre skära igenom osten, utan den kommer istället att slita isär den. Det är inget man vill vara med om. Därför rekommenderar vi att man satsar på en osthyvel i ett hårt och hållbart material för att få en så lång livslängd som möjligt.

Hantering och rengöring av osthyveln

För att du ska kunna njuta av din osthyvels funktion så länge som möjligt är det viktigt att du också tar väl hand om den. En tumregel man kan ha med sig är att försöka rengöra osthyveln så snabbt som möjligt efter man är klar med den. På så sätt förhindrar man att ostrester fastnar och skadar ytbeläggningen på osthyveln.

När det kommer till själva diskningen av osthyveln så finns det olika rekommendationer för olika osthyvlar. Det bästa man kan göra är att kolla i den dokumentation som följer med osthyveln. Vissa kan nämligen inte köras i diskmaskin medan andra kan. Det kan bero på att knivbladet blir slöare av maskindisk eller att den riskerar att ta annan skada.

Hur gick testerna av osthyvlar till?

Våra testvinnande osthyvlar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av osthyvlar

Osthyveln har länge funnits att köpa och den har länge haft en självklar plats i våra hem. När man ska köpa en ny gäller det att man har koll på vad marknaden har att erbjuda för det finns en stor mängd osthyvlar att välja på nu för tiden. Allt från design till material och storlek har påverkan dels på hur osten smakar men också hur länge din osthyvel kommer att hålla.

För att aldrig riskera att göra ett dåligt köp rekommenderar vi att ni kollar in vår topplista över de bästa osthyvlarna just nu. För att få ännu lite mer kött på benen när det kommer till att köpa osthyvlar rekommenderar vi att ni också tar en titt på vår köpguide för att få all information om de viktigaste sakerna att tänka på innan man går till köp av en ny osthyvel!

OsthyvelPris och omdöme
Björklund Osthyvel Original 1925Läs mer…
Iittala Collective Tools Osthyvel 22 cmLäs mer…
Rösle OsthyvelLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar