Bästa övervakningskameran 2024 – Håll koll på dina ägor även när du inte är hemma

Det blir allt vanligare och vanligare att vi har dyra prylar hemma. Oavsett om det är tv-apparater, datorer, eller smycken, så vill vi ju att det ska ligga tryggt hemma även om vi inte är där. Länge har lösningen varit att anlita ett säkerhetsbolag för att installera hemlarm. På senare tid har det dock kommit en ny lösning som gör det hela mycket smidigare. Man kan enkelt köpa sina egna övervakningskameror och sätta upp runt sin tomt eller inne i huset. Det är perfekt för att kunna åka och semestra en längre stund utan att vara orolig för inbrott eller andra tråkigheter när man är bortrest.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Det bästa av allt med den här typen av övervakningskameror är hur lätta de är att installera. Det tar inte lång tid tills du täckt alla dina känsliga ytor med kamerasikt. I den här artikeln går vi igenom vilka vi tycker är de bästa övervakningskamerorna just nu för att du ska kunna hitta det absoluta bästa. För att sedan hjälpa dig ta köpbeslutet har vi inkluderat en köpguide!

Bäst i Test bland övervakningskameror

Nedan hittar vi de bästa övervakningskamerorna just nu. Vi har sett till att välja modeller som fungerar lika bra inomhus som utomhus. På så sätt vet du att det du köper fungerar oavsett var du tänkt använda dem!

Netgear Arlo Pro 2 VMS4230P

Netgear Arlo Pro 2 VMS4230P Övervakningskamera

Först ut hittar vi en övervakningskamera från Netgear. Att bara kalla det för en övervakningskamera är dock lite missledande. I det här fallet handlar det om ett paket med två stycken övervakningskameror, samt en basstation för hemövervakning. Här får man minst sagt mycket för pengarna med andra ord!

De två kamerorna som kommer med är sprängfyllda med spännande och avancerad teknik som hjälper dig hålla koll på domänerna medan du är på språng. Installationen är busenkel och du kommer igång hur fort som helst. Dessa kameror är ett praktexempel på teknik som aldrig strular och bara fungerar. Dessa kameror är mycket imponerande. De har uppladdningsbara batterier, mörkerseende, rörelseupptäckning, samt inspelningsförmåga i full HD. För att göra systemet ännu smidigare har kamerorna också både högtalare och mikrofon. Med hjälp av det kan du prata med dem du ser på kamerabilden. Kamerorna fästs med magneter och är enkla att sätta dit och ta ned igen. Sist men inte minst ska vi nämna att kamerorna är helt trådlösa, samt vädertåliga med en klassificering på IP65.

Som sagt får du med dig två kameror i det här paketet. Du får också basstationen som kamerorna kopplas till. Om du känner att två kameror är lite för lite för dina behov eller krav så kan du vara lugn. Du kan hur enkelt som helst köpa till fler kameror och enkelt ansluta dem till samma basstation. På så sätt kan du fylla på med så många kameror du behöver. För att öka användarvänligheten ytterligare ett snäpp är det värt att tillägga att du till och med kan köpa den förra generationens övervakningskameror och koppla in till systemet. På så sätt kanske du kan spara någon krona när det väl kommer till att bygga ut antalet kameror.

När kamerorna upptäcker något i sitt synfält kan de spara videoklippet på olika ställen. Antingen Netgears moln, eller en USB-hårddisk. Du kan också få notiser till din telefon och surfplatta när kamerorna snappat upp något.

För att sammanfatta det hela kan vi enkelt säga att Netgear Arlo Pro 2, är ett riktigt bra val för den som vill ha ett kompetent övervakningssystem hemma.

Ubiquiti UVC-G3-Dome

Ubiquiti UVC-G3-Dome Övervakningskamera

Nästa kamera vi tittar på är från nätverksexperterna Ubiquiti. Ubiquiti serverar en mängd olika produkter i diverse kategorier. Gemensamt för de flesta av produkterna är att de är nätverksanslutna och använder mycket avancerad och bra teknik. Den här kameran är inget undantag.

Kameran kommer med full HD kvalitet och går bra att använda både inomhus och utomhus. Monteringsanordningen som medföljer är mycket smidig. Du kan montera den här kameran i princip var som helst där du vill ha den. Den går bra att sätta både på tak, vägg, och på stolpar. Du har med andra ord alla valmöjligheter du kan tänkas behöva.

Precis som Netgears kameror så är dessa utrustade med mikrofon, rörelsedetektering, och mörkerseende. Något extra smidigt med den här modellen är också att kameran är konstruerad med ett kulfäste. Det gör att du kan ställa in vinkeln på kameran mer exakt till hur du vill ha den. När det kommer till installation är det något mer bökigt än varianten från Netgear. Den här kameran drivs av PoE, eller Power over Ethernet. Vad det betyder är att du behöver dra en nätverkskabel dit du vill att kameran ska sitta. Väl på plats fungerar den väldigt smidigt och du ser lätt allt du behöver kunna se i den tillhörande appen eller på datorn. Kameran ansluts till Ubiquitis övervakningssystem Unifi Video Controller. Antingen via NVR eller via en PC.

Om du behöver en bra utomhuskamera som aldrig gör dig besviken är detta rätt val för dig. Att kameran dessutom klarar av att filma i mellan -30 och +70 grader gör den till ett bra val för dig som bor just i Sverige med det varierande klimatet.

Behöver jag en övervakningskamera?

Vi skulle kunna säga direkt att vi rekommenderar alla som har saker de inte vill bli av med, att skaffa en övervakningskamera. Det är helt enkelt för smidigt för att inte skaffa en.

Anledningen till att övervakningskameror blivit så mycket större på senare tid är just för att de också blivit så mycket mer smidigare att använda. Du behöver inte göra någon avancerad installation. På sin höjd behöver du kanske dra en kabel dit kameran ska sitta, men många modeller har också trådlösa kameror. Kameror är nu för tiden så pass billiga och lättillgängliga att alla borde skaffa en. Det är dessutom så att du kan få tag på ett mycket kompetent övervakningssystem för förhållandevis lite pengar jämfört med bara 10 år sedan.

Fördelarna med att ha övervakningskameror går att räkna länge. Med en övervakningskamera kan du enkelt hålla koll på hemmet även när du inte är hemma. När du sitter på stranden i Spanien eller kanske Thailand så kanske du blir nyfiken på vad som händer hemma. Med en övervakningskamera hemma är det lika enkelt som att bara ta upp en app för att enkelt kunna se vad som händer hemma.

På samma sätt som du kan använda kameran för att hålla koll när du är på semester så kan du också använda den för att hålla koll på husdjuren när du är på jobbet. Om du nyligen köpt en hundvalp så kan det kännas tryggt att kunna se till att den inte hinner riva hela huset innan du kommer hem. Ytterligare ett annat användningsområde för övervakningskameran är om du har en sommarstuga du vill hålla lite koll på. Allt som behövs är en övervakningskamera samt en internetuppkoppling så har du alltid stenkoll på vad som händer.

Ett sista bra tips till vad man kan ha en övervakningskamera till är istället för en babymonitor. Du kan enkelt sätta upp övervakningskameror i barnens rum för att både få bild och ljud från rummet för att kunna se att de sover ordentligt eller om de vaknat och vill ha hjälp med något. När barnen sedan blivit lite större kan du ju enkelt flytta kamerorna och använda dem till något annat.

För att sammanfatta detta lite kan man säga att det finns otroligt många bra möjligheter när det kommer till övervakningskameror. Du kan enkelt använda dem som komplement till vanliga vakt- och säkerhetsbolag, för att få ännu lite extra säkerhet hemma.

Köpguide – tänk på detta när du köper övervakningskamera

Nu har vi gått igenom vår topplista över övervakningskameror. Vi har också pratat lite om vad man kan tänkas använda en övervakningskamera till. Nu är det alltså dags för att titta på hur man gör det bästa valet när man är ute efter en övervakningskamera. Det finns ju trots allt rätt många olika modeller och varianter att välja på.

Först och främst är det nog bra att vi börjar med att prata om att det finns lagar kring hur sånt här får skötas. Det handlar om exakt vad man filmar och till vilket ändamål. Du kan läsa mer om dessa lagar på datainspektionens webbplats.

Antal övervakningskameror

När du har koll på vad som gäller kring övervakning är det dags att börja fundera på hur många kameror du behöver. Bor du litet, eller har du få känsliga ytor? I sådana fall kommer du kanske undan med att bara använda en kamera. Men så fort det blir lite större än så lär du vilja ha fler kameror för att få bra täckning. Det gäller att man placerar dem smidigt så att man får se det man vill se i kamerorna. Här kan man ju till exempel välja om man vill se så mycket som möjligt samtidigt, eller om man bara ska fokusera kameran på en enstaka dörr eller fönster. Se också till att de kamerorna du köper går att ”bygga ut” med fler kameror om behovet skulle uppstå.

Strömtillförsel

När det kommer till övervakningskameror finns det egentligen tre huvudsakliga sätt för dem att få ström på. Antingen är de batteridrivna. Då behöver du plocka ned dem med jämna mellanrum för att ladda upp dem igen. Det kan kanske verka osmidigt, men det kan också vara osmidigt att dra strömkabel dit man vill ha sina kameror. Så det är en avvägning man får göra.

Om de inte drivs av batteri kanske de drivs av det som kallas PoE. Power over Ethernet innebär att kamerorna får sin ström av nätverksporten. För att klara av att ge ström över nätverkskabeln måste man dock ha tillräckligt kapabel nätverksutrustning. Man kan också köpa en PoE-omvandlare som ser till att skicka lite extra ström i kabeln.

Sist men inte minst kan en kamera också vara strömförsedd med en vanlig strömkabel. Detta är kanske det sättet som behöver mest jobb, eftersom du då måste dra både nätverkskabel och strömkabel till varje plats där du vill ha dina kameror. Om detta låter som ett problem för dig så får du välja batteridrivna kameror.

Speciella funktioner

Traditionella övervakningskameror är konstant på. De spelar alltid in allting. Nu för tiden har vi smartare lösningar. Kolla om den kameran du köper har alternativet för att använda inspelning vid rörelsedetektering. På så vis ser du till att övervakningskameran bara spelar in när den ser att något rör sig. Väldigt smidigt att kameran inte alltid spelar in och fyller upp hårddisk efter hårddisk.

I princip alla bra övervakningskameror som är värda sina pengar i dagsläget, har mörkerseende. Men oavsett kan det vara något som är värt att dubbelkolla när man ska välja kamera. Du vill se till att kameran har ett bra mörkerseende för att försäkra dig om att du kan använda kamerorna även på kvällarna och nätterna när det är sämre ljusförhållanden.

Sist men inte minst kan vi nämna inspelningskvalitén här. Du vill att din kamera spelar in i minst 720p, men allra helst 1080p. 1080p är samma sak som Full HD, och ser till att du får bra klarhet i de inspelade filmerna. Detta kan vara till stor hjälp om man vill kunna se detaljer och liknande i sina klipp.

Fuktkänslighet

Många kameror som är tänkta att användas både inomhus och utomhus har något som kallas för en IP-klassificering. den här siffran berättar om hur tålig kameran är för naturens påverkan. Här gäller det att du tänker efter när det kommer till placering av kameran. Kommer den sitta i direkt påverkan av såväl vind som regn och snö? Eller kommer den sitta tort undanskymd från naturens kraft? Om du vet att dina kameror kommer att vara utsatta för vind och vatten kan det vara en bra idé att se till att kamerorna har bra IP-klassificering så att de klarar av att jobba även under press.

Uppkopplingstyp

Vi har redan pratat lite kort om olika anslutningsmöjligheter för kamerorna, men vi måste också prata om hur de ska skicka informationen till ditt nätverk. Om du har batteridrivna kameror kommer de med största sannolikhet vara trådlöst uppkopplade till sin basstation. Detta är många gånger inget problem, men om man har en dålig wifi-signal till kamerorna eller bara instabilt wifi överlag kanske man vill tänka om. Huvudtanken med övervakningskameror är ju att de ska vara pålitliga och fungera dygnet runt hela tiden. Om du istället ansluter dem med kabel kan du vara säker på att de kommer fungera precis som tänkt hela tiden.

Hur valdes våra bäst i test övervakningskameror ut?

Att välja övervakningskameror är inget man gör över en natt. För att kunna sätta ihop vår topplista över de bästa övervakningskamerorna just nu behövde vi göra lite grundläggande arbete. Vi har läst på om hur kameror överhuvudtaget fungerar, för att kunna använda den kunskapen när vi analyserat de kameror vi valt till listan. Sist men inte minst har vi också konsulterat gamla tester och prover av kameror för att se vilka som funkat bra förr och vilka som funkat bra under en lång tid.

När vi tillslut fått all information och kunskap vi ville ha kunde vi gå vidare och sätta ihop listan. Resultatet blev en topplista helt utan dåliga produkter. Listan innehåller bara kvalitativa produkter som gör jobbet klockrent under alla omständigheter.

Hur gick testerna av övervakningskameror till?

Våra testvinnande övervakningskameror i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av övervakningskameror

När man är på språng kan det vara skönt att veta att ens ägodelar är kvar där man lämnade dem. Med den enkla lösningen som är övervakningskameror kan du enkelt hålla koll på både ditt hem och trädgård utan problem. Vill du kan du även sätta upp kameror vid sommarstugan eller i barnrummet. Det finns massa möjligheter och allihop syftar till att minska din oro och stress så att du kan njuta fullt ut av livet! Vi hoppas att du ska bli inspirerad att inhandla övervakningskameror nu när du tagit del av vår topplista och köpguide!

ÖvervakningskamerorPris och omdöme
Netgear Arlo Pro 2 VMS4230PLäs mer…
Ubiquiti UVC-G3-DomeLäs mer…

Källor

Netgear Arlo Pro 2

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar