Bästa perkolatorn 2024 – Smidiga bryggare med gott resultat

Kaffe är för många av oss livsviktigt, och vad är inte bättre än en riktigt god kopp kaffe? Det vanligaste sättet vi får till oss kaffet är genom den klassiska kaffebryggaren. Det fungerar ganska bra, men när man vill komma åt de riktigt goda smakerna av kaffet räcker det inte med en vanlig bryggare. Då vill du istället plocka fram din perkolator (ofta felstavat som ”perkulator”). Det är en speciell typ av kaffebryggare om i princip fungerar liknande till en vanlig kaffebryggare, men där resultatet allt som oftast är bättre hos perkolatorn.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du som vi tycker att en perkolator låter intressant ska du absolut läsa vidare för att ta reda på vilken som är den bästa perkolatorn just nu. Det finns nämligen gott om perkolatorer att välja på så det kan vara en god idé att bli beläst på området. För att hjälpa dig ta det sista beslutet inför ditt köp av perkolator kan du också kolla in vår köpguide där vi går igenom det viktigaste att tänka på.

Bäst i Test bland perkolatorer

Här följer vår topplista över de perkolatorerna som är bäst i tjust nu. Perkolatorer kan se snarlika ut trots att deras innanmäten och prestanda skiljer sig avsevärt. Först ut har vi en riktig klassiker.

C3 Perkolator Rostfritt stål 12kp

C3 Perkolator Rostfritt stål 12kp

C3 är ett av Sveriges mest populära märken när det kommer till elektriska köksapparater, men särskilt när det kommer till perkolatorer. Det är till och med så att C3 är det mest sålda märket när det kommer till perkolatorer. Från denna lilla bit av information kan man direkt bilda sig uppfattningen om att C3 är ett mycket bra märke att ha att göra med.

Den här perkolatorn är mycket lättanvänd. Efter att du använt den till kaffet går den enkelt och snabbt att rengöra, och tur är väl det, prylar håller ju längre om man håller dem rena. Just den här perkolatorn är en mycket kraftfull sådan som klarar av att brygga hela 12 koppar kaffe samtidigt. Det är inte helt illa att kunna få till så mycket kaffe så smidigt. Det underlättar väsentligt när man ska bjuda gäster på kaffe, eller när kaffet ska serveras till efterrätt vid middag. Värt att nämna här är ju att du givetvis kan göra färre koppar än 12, men att det minsta antalet är 4.

När det kommer till stilen och designen på den här perkolatorn så finner vi den att vara en tidlös sådan. Den ser mycket elegant och stilig ut i sitt rostfria stål. Den passar mycket väl in i köket, och den är dessutom enkel att förvara då den inte tar mer plats än själva kannan.

Som alltid när man köper nya produkter vill man ju att de ska vara hållbart designade. Som tur är så är denna perkolator från C3 mycket välgenomtänkt. Den är anpassad till EU:s EKO-direktiv. Detta betyder att perkolatorn är energisnål och att den också har automatisk avstängning för att se till att ingen onödig energi går till spillo. För att veta när kaffet är klart är perkolatorn utrustad med en signallampa som slår om när kaffet är redo att drickas. Kaffet du får är varmt, starkt, och mycket smakfullt. Med andra ord precis som man vill ha det.

Gear Michael 2.0 Perkolator

Gear Michael 2.0 Perkolator

Härnäst på listan har vi en riktig kundfavorit. Detta är en perkolator från märket Gear. Gear är en väletablerad producent av olika typer av köksutrustning så man kan räkna med att deras perkolator Michael 2.0 ska hålla en hög kvalité.

Den här perkolatorn har en liknande design till den föregående vi tittade på. Även med denna modell handlar det om en kanna i rostfritt stål som gör sig bra i de allra flesta köken. Denna perkolator har en något mer retroinspirerat utseende än den föregående perkolatorn. Perkolatorn har en enkel hällpip och ett robust handtag i plast som gör att det är enkelt att hålla i perkolatorn utan att bränna sig. För att visa att kaffet är färdigt används en lysdiod på nederkanten av perkolatorn. Denna modellen har också möjlighet att hålla kaffet varmt ett tag efter att kokningen avslutats, och även detta signaleras med hjälp av en liten lampa som lyser. Som längst kommer perkolatorn att vara igång i 40 minuter efter det att kaffet är färdigbryggt. Detta är även i linjer med EU:s EKO-direktiv.

När det kommer till användarvänligheten så är den mycket god. Vi har redan berättat att perkolatorn har ett värmeisolerande handtag som ser till att man inte bränner sig. Utöver detta har perkolatorn också en mycket stabil bas som även den är värmeisolerad. Detta kan vara en stor fördel om man vill kunna placera sin perkolator på ömtåliga ytor. Det sista som kan vara bra att ha sagt med denna perkolator är att den klarar av att brygga mellan 4 och 12 koppar kaffe, så även med denna perkolator kan du enkelt göra kaffe till dig och alla dina vänner.

C3 Perkolator Borstat stål 10kp

C3 Perkolator Borstat stål 10kp

Som vi nämnde när vi pratade om den andra perkolatorn från C3 i vår topplista så är de marknadsledande på perkolatorer i Sverige. Därför är det ju inte alls förvånande att vi nu har kommit till listans andra perkolator från just C3. Den här gången handlar det om en modell som ser snäppet mindre modern ut, och som istället har en lite mer klassisk stil med fler svarta detaljer i hållbar plast. Designen är framtagen av Björn Sahlén som har skapat en skandinavisk design med ett elegant intryck.

Även här har vi en kraftfull perkolator som brygger dig gott och fint kaffe utan problem. Denna modellen klarar av att koka mellan 4 och 10 koppar med mycket gott och smakrikt kaffe. För att dessutom spara in på strömmen så har den här perkolatorn likt de andra vi tittat på en automatisk avstängningsfunktion. Perkolatorn stänger av sig själv 40 minuter efter att kaffet är färdigbryggt. Det är alltid smidigt att kunna spara in på lite ström som annars gått till spillo.

För att indikera när kaffet är färdigbryggt har denna perkolator en signallampa som tänds. Då vet du att kaffet har perfekt smak och temperatur för att ge en mycket angenäm upplevelse.

Vem borde köpa en perkolator?

Perkolatorn är kort sammanfattat bara en bättre kaffebryggare. Så alla som gillar kaffe i någon utsträckning hade mått bra av att ha en perkolator hemma. Vi förstår att det kanske inte låter jätteroligt att behöva gå och köpa en perkolator om man redan har en bryggare man är nöjd med. Så är det ju naturligtvis. Däremot kan det vara en bra idé att kolla in perkolatorer om man är på jakt efter en ny kaffebryggare. Dessutom är en perkolator väldigt smidig och du kan enkelt ta med den ut till uteplatsen utan att förlora värmen, något en vanlig bryggare kanske inte löser lika enkelt.

Den stora fördelen med perkolatorer är att många uppfattar att den ger en bättre smak på kaffet jämfört med vanliga bryggare. Detta sägs bero på att bryggningsprocessen är mer förfinad i en perkolator jämfört med vanliga bryggare. I en perkolator passerar vattnet genom kaffet flera gånger innan det börjar kokas. I en vanlig bryggare passeras vattnet bara en gång. Effekten från att vattnet får passera kaffet många gånger sägs vara att smakerna ska bli mer tydliga. Ytterligare en stor fördel hos perkolatorn är att den stänger av sig själv när kaffet är klart. På så sätt behöver du inte oroa dig för att kaffet ska brännas.

Det finns ännu en fördel med perkolatorn, och den här gången är det kaffefiltret. Filtret i en perkolator är gjort i metall och kan därför användas utan att behöva bytas. Man rengör helt enkelt perkolatorn efter användning och så är den helt ren. En vanlig kaffebryggare förlitar sig ju oftast på filter som man slänger efter en användning. Det är knappast miljövänligt, så även här vinner perkolatorn.

Köpguide – tänk på detta när du köper perkolator

När du ska köpa en perkolator finns det lite olika grejer som kan vara bra att tänka på. Det är inte jätteavancerat, men det finns ändå några saker som är viktigare än andra. Om du vill lära dig mer om vilka saker som är bra att tänka på när du ska köpa din perkolator kan du läsa vidare här där vi går igenom allt du behöver tänka på!

Antal koppar

En perkolator kan göra en maximal mängd koppar. Detta är oftast 6, 10, eller 12 koppar. Beroende på vem du är som kaffedrickare kan ditt val här vara avgörande. Om du exempelvis ofta har vänner och bekanta på besök kan det vara en bra idé att köpa en perkolator som klarar av att brygga många koppar. Likaså kan det vara en bra idé att köpa en stor perkolator om du har en stor kaffedrickande familj. Är du istället helt ensam om uppskattningen för kaffe kanske det är bättre med en något mindre variant.

Perkolatorns bryggtid

Beroende på vilken effekt perkolatorn har kommer den att vara olika stark. En riktigt effektiv perkolator kommer att arbeta snabbare än en med lägre effekt. Nu för tiden har de flesta perkolatorer liknande effekt på cirka 1000 watt, så detta är sannolikt inget du behöver tänka på jättemycket. Vi tyckte dock att det var värt att nämna. Istället för att fokusera på effekten är det bättre att fundera över antalet koppar eller kanske perkolatorns design.

Priset på perkolatorn

När det kommer till priset så är det oftast inte jättehögt. Det är i de allra flesta fallen lägre än priset på de finaste vanliga kaffebryggarna. Trots detta tycker många att perkolatorkaffet är godare än det vanliga kaffet. Vår rekommendation när det kommer till priset är att välja något som passar dig, för de allra flesta perkolatorer levererar bra kvalité i förhållande till sitt pris. Alltså är det svårt att göra ett dåligt val.

Perkolatorns design

Då du sannolikt kommer vilja ha din perkolator nära till hands kan det vara en bra idé att fundera på designen. Det är ju inte roligt att köpa en ful perkolator om den kommer att stå framme hela tiden. Men om du istället köper en perkolator som du kan ha när du vill fika utomhus, eller när du har gäster på besök och snabbt behöver mycket kaffe spelar designen mindre roll. Då kanske du till och med kan förvara perkolatorn i ett förråd så att den inte tar upp någon plats, och heller inte syns.

Hur valdes våra bäst i test perkolatorer ut?

För att kunna välja ut de bästa perkolatorerna på marknaden just nu var vi tvungna att göra en bred undersökning. Viktigast av allt var att välja ut perkolatorer som ger den klassiskt överlägset goda smaken som man får av just perkolatorer. För att hitta denna hörde vi faktiskt av oss till flertalet fik som ofta använder perkolatorer för att hantera kaffe smidigt på uteserveringar. Vi fick mycket bra insikter av detta, och vi grävde vidare och pratade med tillverkare av kaffe för att se vad de hade att säga om saken.

För att få ännu lite mer information om kaffe, olika bryggare, och vad man ska tänka på hörde vi av oss till kunniga baristor som vi varit i kontakt med innan. Kunskaperna alla dessa experter delat med sig av har sedan hjälpt oss att kunna sålla ut bland alla de perkolatorer som finns på marknaden. Resultatet kan ni skåda ovan i vår topplista. Vi har försökt så gott som det går att välja ut de bästa perkolatorerna just nu. Vi tycker att vi lyckats väldigt bra med detta!

Hur gick testerna av perkolatorer till?

Våra testvinnande perkolatorer i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av perkolatorer

När det kommer till kaffe är det inte mycket som slår en bra perkolator i smidighet och smak. Du får otroligt mycket för pengarna om du investerar i en bra perkolator. De är hållbara, stilrena, och levererar bra kaffe. De håller dessutom ofta värmen väldigt bra. I en perkolator kan du få plats med upp till 12 koppar kaffe, och detta är då också mycket välsmakande sådant.

I den här artikeln kan du hitta såväl topplista över de bästa perkolatorerna just nu, såväl som en köpguide som ger dig lite extra hjälp på traven när du ska välja din perkolator!

PerkolatorPris och omdöme
C3 Perkolator Rostfritt stål 12kpLäs mer…
Gear Michael 2.0 PerkolatorLäs mer…
C3 Perkolator Borstat stål 10kpLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar