Powerbanken kommer ofta till undsättning när man varit ute på äventyr en längre tid och är i behov av påfyllning av telefonbatteriet. Powerbanken börjar dessutom bli en allt vanligare del av mångas liv då dagens appar och mobiler blir allt mer energikrävande.
En mobil kan ju bara bli upp till en viss storlek innan den känns för stor och det är ju där powerbanken kommer in i bilden. Så oavsett om du har en telefon med stort eller litet batteri kan du tänkas behöva en powerbank för att fylla på när det börjar ta slut. Powerbanks är extra smidigt när man är utomhus en längre stund. Som kanske på en camping eller en lång promenad. Det finns dessutom extra kraftfulla powerbanks som kan ladda mindre laptops!
Läs vidare i vår artikel för att ta reda på vilken som är den bästa powerbanken just nu!
Bäst i test bland powerbank
Nedan följer vår topplista över vilka som de bästa powerbanksen just nu. Listan av bäst i test powerbank är sammanställd med hjälp av recensioner och expertutlåtande.
Hyperjuice USB-C Powerbank för dator och mobil

Först ut hittar vi ett otroligt kraftpaket som inte bara laddar din mobil men som också klarar av din laptop. Inte illa för en liten powerbank! Powerbanken har flera olika anslutningsportar beroende på hur hög laddningseffekt du behöver. Den går dessutom att ansluta till med USB-C vilket är toppen nu när alltfler produkter börjar använda den sladden.
Den här kraftfulla powerbanken kommer med en kapacitet på hela 27000 mAh. Det betyder att du kan ladda en del av ett laptopbatteri eller en smartphone flera gånger om. Trots den här stora kapaciteten går det fort att ladda powerbanken full. Det tar bara en timme. Under tiden du laddar powerbanken kan den i sin tur också ladda andra produkter. Väldigt smidigt om du bara har ett eluttag men ett behov av att kanske ladda både laptop och mobil samtidigt. Du kan också ladda flera mobiler eller andra USB-produkter.
Som sagt flera gånger går det att ladda även laptops med den här kraftfulla powerbanken. Det betyder alltså att den behöver kunna skicka ut ganska så kraftigt med ström. Totalt kan den ge ut 130 watt. Den har två portar för snabbladdning där den ena är på 60 och den andra på 100 watt. Det betyder alltså att man vill koppla sin laptop på porten med 100 watt för att få ut all effekt.
Det här är en mångsidig powerbank och det rör sig alltså om en premiumprodukt. Därför är den snäppet dyrare än många andra powerbanks men man får verkligen vad man betalar för med denna. Den här silvriga powerbanken är väl värd sitt pris!
Andersson PRB 2.2 Wireless 10.000 mAh

Om du vill sticka ut lite extra när du ska ladda din egen telefon eller kanske erbjuda lite extraladdning åt en kompis kan du ta en titt på den här powerbanken från Andersson. Det är nämligen så att den här stora laddaren stödjer trådlös laddning! Laddaren använder sig av Qi-standarden vilket innebär att den borde fungera med i princip alla moderna mobiltelefoner som har stöd för trådlös laddning. Förutom trådlös laddning så har den här powerbanken två uttag för andra produkter du behöver ladda.
Den här powerbanken är snäppet mindre än den första vi tittade på och denna har en kapacitet på 10000 mAh. Det är dock fortfarande mer än tillräckligt för ett par fulla uppladdningar av ett vanligt telefonbatteri. För att sedan veta hur mycket kraft som är kvar i powerbanken behöver du bara ta en titt på den lilla display som finns på. Man aktiverar displayen med en enkel knapptryckning och sedan får man se hur mycket ström som finns kvar i den.
Som sagt är det väldigt häftigt och smidigt att kunna ladda trådlöst med en powerbank men det slutar inte där. Powerbanken är dessutom ungefär lika stor som en mobil vilket gör den enkel att använda samtidigt som du håller mobilen i handen eller när den ligger i fickan. Den trådlösa laddaren har en effekt på 5 watt så du behöver inte oroa dig för att den ska bli för varm när du använder den heller.
Trots att den här powerbanken har en stor kapacitet på 10000 mAh väger den bara 218 gram, och är gjord i stark aluminium. För att ladda upp din powerbank använder du smidigt nog antingen en lightningladdare eller microUSB-laddare. Något de allra flesta har.
Linocell Powerbank med solcellsladdning 8000 mAh

Här har vi listans powerbank med minst kapacitet. Men bara lugn! Den räcker fortfarande för flera uppladdningar av din telefons batteri. Den här kommer dessutom med en extra cool funktion som gör att den går att använda mycket längre än de andra i listan. Den här går nämligen att ladda upp med solceller. Så tänk dig att du är ute på en campingtrip till skogen, och du har med din telefon för att fotografera lite. Då är det ju väldigt tråkigt om batteriet skulle ta slut. Ett bra tillfälle att packa ned en powerbank, och extra bra med den här modellen från Linocell! När din powerbank laddat upp din telefon ett par gånger behöver du bara lägga ut den i solen ett tag och sedan är den redo att användas igen!
Den här powerbanken kommer med en kapacitet på 8000 mAh vilket är kring 2-3 gånger så stort som ett vanligt iPhone-batteri. Powerbanken har dessutom två portar för att underlätta vid laddning av flera enheter. Powerbankens batterinivå indikeras med hjälp av små dioder. Den totala effekten av powerbanken är 10.5 watt, så den är inte supersnabb, men det gör ju inget om man till exempel vill ladda över natten.
Powerbanken är som sagt väldigt smidig för utomhusaktiviteter och för att lägga till fördelar så kan vi nämna att den har en inbyggd liten ficklampa i sig. Något som kan vara smidigt om man glömt ta med sig en annan ficklampa. Det kan också hjälpa när du ska koppla in dina sladdar till powerbanken. Ytterligare smidig grej är att powerbanken är ihopfällbar så att du lätt kan få ned den i din packning utan att den tar för stor plats.
Med den lite mindre kapaciteten på 8000 mAh hamnar powerbanken på en lägre prisnivå än de andra på listan. Men det är fortfarande ett mycket bra köp för den som kan dra nytta av solcellsladdningen!
Goobay Powerbank 10000 mAh

Här har vi ännu en powerbank med stöd för trådlös laddning! Den här modellen är från Goobay och kommer som många andra powerbanks med en kapacitet på 10000 mAh. Med andra ord räcker den för flera uppladdningar av ditt telefonbatteri. Extra smidigt med denna är att du kan ladda upp till tre enheter samtidigt tack vare att den har två stycken USB-portar tillsammans med sin trådlösa laddning. Väldigt smidigt om man är flera som fått slut på batteri eller om man har flera enheter som man behöver ladda upp.
Något som är extra bra med den här laddaren är att den har stöd för Qualcomm Quick Charge eller QQC. Om du har en telefon som stödjer det så kommer det alltså gå extra snabbt att ladda upp telefonen. Powerbanken har stöd för detta i både sin USB-C och vanliga USB-A port. För att sedan ladda upp powerbanken igen använder du antingen USB-C eller micro-USB.
Det här är ett exempel på en mycket bra och pålitlig powerbank som du kan få stor nytta av så väl hemma som ute på äventyr. Och att det går att ladda trådlöst med Qi-standarden är bara en extra cool funktion som höjer värdet ännu ett snäpp!
Köpguide – Hur väljer du rätt powerbank?
Nästan alla med en smartphone har idag känt att de skulle behövt ha en powerbank vid ett eller annat tillfälle. Kanske har telefonen dött vid ett olägligt tillfälle, eller så har du fått slut när du väntat ett viktigt samtal eller varit ute i skogen på promenad. Mycket jobbiga situationer som enkelt motverkas med hjälp av en powerbank.

Man kan ofta höra om hur nya telefoner ska ha en batteritid på upp till 20 timmar och liknande höga siffror. Då kanske man tänker att en powerbank låter onödigt. Det man ofta inte tänker på är att de höga siffrorna telefontillverkarna berättar om är tiden telefonen kan vara på utan att skärmen är tänd. Det vill säga, när den bara ligger och spelar musik eller har ett samtal igång. Det är ju en helt annan sak att sitta och kolla på videos eller spela spel och chatta på mobilen. Då kan de omtalade 20 timmarna snabbt gå ner till under 6.
Den nämnda batteritiden hos din mobil brukar också bara gälla splitter nya telefoner. I dag är det vanligt att man har en telefon i minst två år, och ofta lite längre. Mot slutet av telefonens livslängd brukar batteriet bli väldigt dåligt. För att du inte ska drabbas för hårt av det är det smidigt att ha med sig en powerbank när man har långt till närmsta vägguttag.
Alltfler appar och webbsidor blir alltmer strömhungriga och telefonernas batterier hänger inte riktigt med i svängarna. Som tur är finns den smarta och smidiga lösningen i en powerbank. Det finns dock fler än en modell att välja på som vi sett i vår topplista. Det gör att det kan vara svårt att veta vilken man borde välja. Här i köpguiden går vi igenom lite grejer som är bra att tänka på inför köp av en powerbank! Det finns ju olika kraftfulla varianter beroende på vad du tänkt använda dem till.
Kapacitet
Kapaciteten på ett batteri mäts i regel i mAh och avser hur mycket ström som finns i det. En iPhones batteri ligger ofta runt 2300-2700 mAh. Ta reda på hur stort batteri du har innan du köper en powerbank för att få en uppfattning om hur många laddningar du kommer få ut av din powerbank. Du kan med fördel köpa en som är lite större än vad du behöver för att bli framtidssäkrad. Telefoner i framtiden kommer antagligen ha större batteri. Vet du att du också kommer behöva ladda din laptop med powerbanken är det bra om du köper en som har stor kapacitet. Powerbanken från Hyperjuice i vår lista är ett exempel på en med stor kapacitet.
Storlek
Sedan har vi så klart den fysiska storleken på powerbanken. Visst att det är smidigt att kunna ladda upp sina enheter på vift, men det är ju inte direkt kul om powerbanken är stor som en ryggsäck. Nu är de sällan särskilt stora men det kan ändå vara något att fundera på. Ska du ladda dina prylar i ryggsäcken kanske det spelar mindre roll. Ska du däremot få plats med powerbanken i fickan är det en bra idé att den är rätt liten. Om du har mycket packning ut till en camping t.ex. är det ju också fördelaktigt om powerbanken inte är för stor.
Anslutningar
Har du många batteridrivna enheter kanske du vill kunna ladda flera av dem samtidigt. Då behöver du en större powerbank med fler än en anslutning till sig. Det är ganska vanligt att de lite bättre powerbanksen har minst två anslutningar till sig. Det kan också vara så att portarna har begränsningar i strömmen de kan ge. En vanlig USB-port ger 2.1A så vill man ladda snabbare ska man leta efter en port med 3A eller mer. I kombination med det kan det ofta också vara så att de olika portarna kommer med olika effekt som lämpar sig olika bra för olika enheter. Det för oss naturligt in på nästa sak att tänka på, nämligen effekten.
Effekt
Om du vill kunna snabbladda med din powerbank måste du se till att den klarar av att ladda med den watt din snabbladdare vanligtvis har. En snabb snabbladdare har en effekt på cirka 60 watt. Allt under det går långsammare, och allt över det går snabbare. Om du bara vill ladda ”vanligt” behöver du inte tänka på vilken effekt powerbanken har. Det blir dock extra viktigt att tänka på om man vill ladda en laptop. Vissa mindre laptops går att ladda med 60 watt, men oftast kan du behöva upp till 100 watt för att ge tillräckligt med ström. Det är alltså något som är viktigt att tänka på innan man köper powerbanken.
Funktioner
Och så kommer vi till funktioner. Vill du till exempel att din powerbank ska kunna ladda trådlöst? Eller vill du kanske att den ska ha en inbyggd ficklampa? Kanske är det viktigt för dig med en display för att indikera laddningsnivå eller så räcker det med simpla led-lampor. Dessa är alla grejer som kan variera från powerbank till powerbank så det kan vara något att ta med sig när man är ute efter en ny powerbank. Det kan också vara bra att kontrollera hur snabbt det går att ladda upp powerbanken, och se om den är vädertålig eller ej.

Hur gick testerna av powerbank till?
Våra testvinnande powerbank i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.
Sammanfattning
Nu har vi kommit till slutet av artikeln och med det hoppas vi att du blivit inspirerad till att köpa dig en bra powerbank. Kanske blir du den kompisen på nästa fest som kan bidra med att ladda någons mobil. Eller så är du räddaren i nöden när ni är på språng. En powerbank kommer ofta till nytta så vi hoppas ni fått all information ni behöver i vår köpguide för att ta ett bra beslut!
Powerbank | Kommentar | Bästa pris |
Hyperjuice USB-C | Bäst i test | Läs mer… |
Andersson PRB 2.2 Wireless | Multi laddning | Läs mer… |
Linocell Powerbank med solcellsladdning | Med solceller | Läs mer… |
Goobay Powerbank 10000 mAh | Bästa trådlösa | Läs mer… |
Källor
- https://www.hypershop.com/products/hyperjuice-130w-usb-c-battery
- https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/elartiklar/powerbank/andersson-prb-2-2-wireless-10-000-mah/1006666.13728/
- https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/ladda-koppla/powerbank/linocell-powerbank-med-solcellsladdning-8000-mah-p99477
- https://www.amazon.se/goobay-55152-Goobay-powerbank-10000mAh/dp/B07M5B527V
- https://www.utsidan.se/forum/threads/solcellsladdare.87184/