Bästa Routern 2024 – Bäst Wifi till ditt hem

Vad är egentligen en router? Varför behöver vi en sådan? Vilken är den bästa routern?

Alla dessa frågor svarar vi på i den här artikeln. Vi kommer gå igenom allt du behöver veta för att hitta i router-djungeln. Vi listar dessutom vilka vi tycker passar in på årets bästa router. Såklart tittar vi på routerns hastighet, pålitlighet, mångsidighet och framtidssäkerhet när vi gör vår bedömning. Allt fler saker i vår vardag vill ha en uppkoppling till internet så det har blivit viktigare än någonsin att se till att ens router klarar trycket.

Bäst i test av router

Det finns många olika routers att välja mellan och nedan hittar du de olika routers som är bäst i test just nu, enligt experter och våra egna tester.

Google Nest Wifi AC2200 Mesh-system 3-pack

Bild på Google Nest Wifi Router

Först ut i listan över årets bästa router hittar vi Googles Nest Wifi AC2200 Mesh-system. Det är en modern router som likt många andra just nu använder sig av ett mesh-system för att kunna täcka så stora ytor som möjligt. Vad mesh-system innebär är att man har fler små routrar istället för bara en. Det gör att du med fördel kan placera en mesh-nod i vardagsrummet, en i sovrummet och en i köket för att alltid ha full täckning på ditt trådlösa internet.

Google satsar hårt på att vara ett användarvänligt företag, så att komma igång med Nest Wifi AC2200 är inga konstigheter. Du får full koll på ditt nätverk i en app på telefonen, där du kan se anslutna enheter och göra andra konfigurationer.

Mesh-routrar gör ofta en avvägning mellan hastighet och täckning, och Google har lyckats få det bästa av båda världar med Google Nest Wifi AC2200. I varje mesh-router sitter dessutom en högtalare som gör att routern dubbeljobbar som en Google Assistent. Mycket smidigt!

TP-Link M7450 4G-router med modem AC1200

Bild på TP-Link M7450 4G-router

Härnäst tar vi oss en titt på en 4G-router. Vi vet att 5G är på ingång, men det är inte riktigt här ännu. Med en bra 4G-uppkoppling kan man dessutom få riktigt bra hastigheter. Den här routern är perfekt för dig som är på språng eller för dig som inte kan få bra hastigheter av en traditionell internetleverantör.

Här har TP-Link lyckats göra en riktigt bra produkt. Det handlar alltså om en batteridriven router med en batteritid på hela 15 timmar. Perfekt om du behöver jobba när du är på semester eller om barnen prompt måste kolla på Netflix. Routern är trots sin lilla storlek utrustad med dual-band teknik som alla moderna routrar är. Det betyder att den kan hantera väldigt höga hastigheter. Den kommer upp i 867 MB/s på 5GHz-bandet, och 300 MB/s på 2.4GHz-bandet. Mycket imponerande!

TP-Link M7450 har en liten display på framsidan som ger uppkopplingsinformation och annan statusinformation. Den har dessutom plats för ett Micro-SD-kort. Det är en förvånande egenskap hos en sådan här liten router. Routern kan alltså ta ett Micro-SD-kort och dela ut alla filerna på det till alla som är anslutna till routern. Väldigt smidig funktion. Har man filmer eller annan media på ett Micro-SD-kort kan alla i familjen ta del av det när de är anslutna.

Netgear Orbi AC3000 (RBK50)

Bild på Netgear Orbis AC3000

Vi tar oss en titt på ännu ett mesh-system. Här har vi en högpresterande modell från Netgear, designad för att täcka hela ditt hem med Wifi. Precis lika enkel att komma igång med som Googles Nest Wifi.

Med Netgear Orbi behöver du aldrig oroa dig över döda zoner i hemmet igen. Skulle de två Orbi-sateliterna som följer med inte vara nog för dina behov kan du alltid köpa en till för att bygga ut ditt trådlösa nätverk. Orbi AC3000 är dessutom utrustad med Netgears Tri-band Superhighway för att se till att du får maximal prestanda oavsett var du befinner dig.

Med det här mesh-systemet får du en riktigt bra upplevelse. Det är perfekt för dig som gillar att streama film i 4K, eller du som har många enheter uppkopplade hemma. Den är såklart också strålande för gaming.

Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000

Bild på Ubiquiti Unifi Dream Machine

Nu har vi kommit till vad vi tror kan vara den bästa routern i listan. Här har vi en kompromisslös router utvecklad för att vara otroligt pålitlig och kraftfull. Ubiquiti är kända för att göra väldigt kvalitativ nätverksutrustning som uppskattas såväl av vanliga konsumenter som professionella.

Ubiquiti Dream Machine router ger dig massvis med konfigurationsmöjligheter. Det är lätt att bygga ut nätverket med fler grejer ur Ubiquitis enorma sortiment av kvalitativa produkter. Skulle den här routern mot all förmodan inte räcka för dina behov kan du köpa till en prisbelönt Ubiquiti Unifi AP som förlänger ditt nätverk.

All installation och konfiguration sker enkelt via deras app eller webbgränssnitt. Det är mycket användarvänligt för den som bara vill att det ska fungera samtidigt som det erbjuder en enorm mängd tekniska funktioner för den som vill ta sig an sådant.

I grunden är Ubiquiti ett otroligt seriöst företag och deras produkter tummar aldrig på kvalité eller säkerhet. Den här router-modellen kommer utrustad med avancerade säkerhetsfunktioner som IPS och IDS för att hålla dig trygg när du surfar. Den har dessutom 4 stycken antenner inbyggda som ger dig en mycket bra räckvidd. Den är dessutom snabb och kommer upp i hastigheter upp till 1733 MB/s över 5GHz-bandet, och 300 MB/s på 2.4GHz-bandet.

Köper du en Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000 blir du inte besviken!

Köpguide – vad ska jag tänka på vid köp av router?

Det är mycket man måste tänka på när man ska köpa en router. Det är också ofta mycket svåra och konstiga ord man inte riktigt har koll på. I den här guiden går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på, samt förklarar några av de vanligaste termerna när det kommer till routrar och nätverk.

Vad ska jag tänka på vid köp av router?

ADSL, Mobilt, eller Fiber

Till att börja med är det bra att ha koll på delvis vad man har för anslutningsbehov och vad man har för begränsningar. Nu för tiden har de flesta hushåll i Sverige möjlighet till en stabil fiberuppkoppling. Det är det bästa och och mest pålitliga sättet att koppla upp sig på. Det möjliggör också höga hastigheter. Vet man med sig att man har en fiberuppkoppling är det såklart bra att välja en router som är snabb nog för att hantera höga hastigheter. Fiber har en teoretisk maxhastighet på flera tusen megabit.

Har man inte fått fiber ännu använder man sannolikt ADSL. ADSL är den gamla kopplingen när man använder telefonjacket för att få internet. Har man ADSL behöver man också ett modem, men det får man i princip alltid av sin internetleverantör. ADSL har en teoretisk maxhastighet på 60Mbit (megabit), och därför behöver man inte en lika kraftfull router. Bryr man sig om den interna hastigheten av nätverket behöver man såklart fortfarande en stark router, men vill man bara koppla upp sig behövs inget avancerat.

Om du varken har fiber eller bra ADSL kan en lösning vara en 4G-router/modem kombination. Då använder du samma typ av surf som du använder när du surfar på din mobil. Detta är det minst pålitliga alternativet då uppkopplingen inte alltid är samma. Fördelen med en bra 4G-router är att du kan ta med dig den vart du än går. Har du till exempel en sommarstuga, eller om du reser i husbil kan detta vara ett bra alternativ för att alltid kunna vara uppkopplad.

Hastigheter

Vi har snabbt pratat om hastigheten på den inkommande signalen. Det är den som mäts i megabit och som man ofta läser på internetleverantörernas webbsida när man ska beställa. Som sagt är fiber det snabbaste, och vanliga hastigheter man kan beställa är allt från 10 upp till 1000 Mbit.

En annan hastighet som är viktig att ha i åtanke är den interna hastigheten på nätverket. Det är den man brukar läsa när det står att en router klarar av 1500 Mbit över 5GHz. Om man vill kunna streama filmer och bilder från en hårddisk eller dator över det interna nätverket behöver man ha en hög hastighet för att det ska bli så bra som möjligt.

AC-standard, Wifi 6

När man pratar om hastigheter faller man naturligt in på AC-standard. AC-standard är den näst senaste standarden för wifi i hemmet, och den vanligaste man stöter på i dagsläget. Egentligen heter AC-standard Wifi 5. Den senaste standarden är Wifi 6 och är den snabbaste standarden hittills. Än så länge finns ingen större anledning att köpa en router med Wifi 6 för att så få enheter stödjer det. Nästan alla enheter stödjer dock Wifi 5. Vill man framtidssäkra sig kan Wifi 6 såklart vara värt att ta en titt på.

Det var inte så länge sedan organisationen Wifi Alliance bestämde sig för att börja kalla sina olika standarder för 1, 2, 3 och så vidare. Tidigare hette Wifi 5 till exempel 802.11ac. Wifi 5 är betydligt lättare att både säga och komma ihåg.

De största skillnaderna mellan de olika Wifi-standarderna är skillnader i hastighet, och i viss mån skillnad i effektiv räckvidd. Wifi 4 och framåt har stöd för det som kallas för dual band teknologi. Det är det man pratar om när man säger att routern både stödjer 5Ghz och 2.4GHz. 5GHz är snabbare än 2.4GHz, men har kortare effektiv räckvidd.

Vet man att man ofta kommer vara nära sin router eller om man har ett mesh-system behöver man inte oroa sig så mycket över de två olika frekvenserna. Det kan dock vara viktigt att välja rätt frekvens när man till exempel sätter upp en smart-tv eller en AppleTV. Om de kör på 5GHz kommer de få snabbare uppkoppling och det kommer gå lättare att streama högupplöst innehåll.

Hemmets storlek

Hur stort du bor är en stor faktor i vilken router du borde köpa. Bor du i en stor lägenhet eller hus kanske du borde satsa på ett mesh-system för att vara säker på att få full täckning. Bor du i ett mindre hus eller lägenhet räcker det ofta med en simplare router.

Hemmets storlek avgör routerns placering.
Placering av router

Ett mesh-system är såklart inte den enda lösningen på att få täckning i ett stort hus. Man kan också använda sig av en vanlig router och sedan placera ut vad som kallas för accesspunkter. Man kan säga att man nästan bygger sitt eget mesh-system med accesspunkterna.

Installation – enkelt?

Köper du en modern router kommer de ofta med tydliga instruktioner så att vem som helst ska kunna installera den. Det är också populärt att routertillverkarna har en tillhörande app för att göra det enkelt att komma igång.

Många routrar har en uppsjö av avancerade inställningar som vanliga användare aldrig behöver bry sig om. Det kan dock vara bra att veta att de finns där.

Administration

Som vi nyss pratade om finns det mycket avancerade funktioner hos en router som den vanliga användaren aldrig behöver bry sig om. Skulle man dock vara intresserad av att använda alla routerns inställningar och funktioner är det ju viktigt att man väljer en router som har det man letar efter.

Enklare inställningar man kan göra är att byta namn på det trådlösa nätverket. Man kan såklart också byta lösenord på det trådlösa nätverket. Det man får tänka på då är att allt som är kopplat till routern kommer tappa kopplingen om man byter namn eller lösenord. Det kan dock vara föredraget att byta till både ett namn och lösenord som är lätt att komma ihåg. Bor man i lägenhet och alla routrar runt omkring heter liknande kan det ibland vara jobbigt att hitta rätt. Har man satt ett eget lösenord blir det dessutom lättare att dela med sig av det till vänner som kommer på besök.

Traditionellt har man använt en webbläsare på en dator för att kunna ändra nätverksnamn (SSID) och lösenord (WPA2), men i dagsläget kan man oftast lösa sådant från en app. Appen ger dig också ofta tillgång till att se vilka enheter som är anslutna. Det kan vara smidigt för att se om man har någon obehörig på nätet eller om man bara är nyfiken.

Som förälder till barn med för mycket skärmtid kan administrering av anslutna enheter vara ett intressant alternativ. Man kan som förälder då enkelt gå in i appen för att stänga av Wifi till barnens dator eller telefon om de har svårt att lägga ifrån sig den.

Det är viktigt att man är försiktig när man pillar på inställningarna i routern så man inte råkar låsa ute sig själv.

Administration av router

Ordlista för routrar

Nu har det äntligen blivit dags att gå igenom lite olika termer som oftast används för att beskriva routrar och deras funktioner. Vissa äldre uttryck kanske vi bara snuddar vid, medan vi kan gå in på mer detalj på mer relevanta uttryck.

  • Wifi: Det vanligaste ordet för internetuppkopplingen har blivit synonymt med Wifi. Wifi i sig är egentligen inte din internetuppkoppling. Det är bara det protokoll enheter använder för trådlös kommunikation. I sin renaste form är det bara radiovågor som bär data till och från din router.
  • Dual Band: Benämning för router som har möjlighet för wifi-uppkoppling över både 5GHz-bandet och 2.4GHz-bandet. I praktiken betyder det att du kan ha två olika nätverksnamn (SSID) för samma nätverk, där skillnaden är att 5GHz-varianten går snabbare. I moderna mesh-system behöver man inte tänka på sånt, utan det sker automatiskt.
  • Wifi-standard/802.11xx: Wifi-standarden är ett snabbt sätt att se vilken prestanda man kan förvänta sig av sin router. Wifi 4 och framåt har stöd för dual band. I gamla termer hade man sagt att 802.11n/ac/ax har stöd för dual band. Ju nyare standard man använder, desto snabbare kan man förvänta sig att routern är.
  • WAN: WAN står för Wide Area Network, och är en benämning på en av portarna på routern. Det är den porten man kopplar in sitt modem, eller fiberjack. Man kan tänka på WAN-porten som sin dörr till internet.
  • LAN: LAN står för Local Area Network. På många routrar har man en eller flera LAN-portar. Där kan man t.ex. koppla in en dator eller andra nätverksprylar. LAN:et är ditt lokala nätverk, med alla de enheter som är uppkopplade till din router.
  • Fiber: Med fiber menar man oftast sättet internetsignalen kommer till ens hem. Ordet fiber syftar egentligen till optisk glasfiber, och med det syftar man på kabeln som skickar internetsignalen. Optisk fiber skickar nästan internetsignalen lika snabbt som ljusets hastighet.
  • SSID: Namnet för ditt nätverk heter ofta SSID i din routers inställningar.
  • WPA(2): Lösenordet för ditt nätverk heter ofta WPA2-nyckel. Det är viktigt att man skiljer på lösenordet till nätverket, WPA, och lösenordet till routern. Båda två står ofta på undersidan av routern och kan vara lätt att blanda ihop.
  • WPS: Många routrar har idag en liten WPS-knapp på sig. Stödjer dina enheter WPS kan du klicka på den här knappen på routern för att temporärt låsa upp den så att man inte behöver ange lösenord.
  • Accesspunkt: En accesspunkt är som en till router, utan en massa extra inställningar. Den enda funktionen av en accesspunkt är att förlänga nätverkets räckvidd.
  • Repeater: En gammal variant av accesspunkt som i dagsläget fungerar väldigt dåligt. Vi rekommenderar att man istället väljer ett mesh-system eller använder sig av accesspunkter.
  • Mesh: Med mesh menar man oftast att man har som ett ”spindelnät” av accesspunkter som alla pratar med varandra. Med ett mesh-system har man flera ”noder” utplacerade i hemmet för att få god räckvidd.

Hur gick testerna av router till?

Våra testvinnande router i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Att köpa ny router kan vara en svår utmaning för många. Det är en mycket teknisk produkt som för många bara måste fungera. Vi hoppas att ni har fått mer kunskap om vad man letar efter i en router, samt att ni fått lite inspiration till vilken router man borde köpa.

Alla de routrar vi kollat på i den här artikeln är riktigt bra, och de har alla sina specialiseringar.

Källor

Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar