Bästa täcket 2024 – Genomgång och köpguide

Är det något vi alla behöver är det sömn. Utan sömnen kan även de minsta problemen kännas som berg att bestiga, och man presterar sämre på jobbet eller i skolan.

Lyssnar man på nutida vetenskap rekommenderar dem att man sover runt 8 timmar varje natt. Ska vi spendera en tredjedel av vårat liv i sängen vill vi ju såklart att det ska vara väl spenderad tid. Därför har vi tittat på olika täcken som finns på marknaden nu för att se vad som skiljer dem åt. Vi uttalar oss också om vilket vi finner bäst att köpa i år.

Bäst i test bland täcken

Nedan hittar ni en genomgång av de täcken som visat sig vara bäst i test just nu.

Engmo Dun Cecilia

Bild på täcke Engmo Dun Cecilia

Engmo Dun är ingen främling till världen av täcken. De förekommer flera gånger i vår lista på det bästa täcket just nu. De har verkligen koll på hur man gör riktigt schyssta dunprodukter, och täcken är inget undantag. Engmo Dun har ett brett sortiment av högkvalitativa dunprodukter i många olika prisnivåer. De är en självsäker producent som erbjuder hela 10 års garanti på alla sina täcken. Det tackar man ju inte nej till!

Engmo Dun Cecilia är ett så kallat allround-täcke, vilket innebär att du utan problem kan använda det året om. Det går dessutom att köpa i olika värmekonfigurationer. Om du ofta upplever att du är frusen om nätterna kanske du vill köpa deras varma variant. Om motsatsen gäller kanske du istället vill ha deras variant ”Svalt”. De har också en variant ”Medium” för mellanliggarna.

Den här modellen från Engmo Dun innehåller 90% europeiskt vitt myskanddun. I Engmo Duns egna ord säger de att man ”vaggas till sömns under ett av våra mjukaste täcken”. Engmo Dun Cecilia har dessutom en bärighet på 10. Ett täckes bärighet är dess mått på värmeisolering. Är man ute efter ett lite varmare täcke kan man med fördel titta på Engmo Duns Astrid. Snäppet dyrare täcke då det innehåller 100% gåsdun som ger en bärighet på 12. Vi tar en närmare titt på Astrid härnäst i listan.

Engmo Dun Astrid

Bild på täcke Engmo Dun Astrid

Astrid-modellen är som sagt ett toppenval om man är ute efter ett kvalitativt duntäcke som håller länge. Just den här modellen har en slående design av stora rektangelsömmar. Den här designen tillåter täcket att behålla optimal form under mycket lång tid då dunet inte kan klumpa ihop sig inuti täcket. Engmo Dun Astrid är karaktäriserad för sin långvarade fluffiga profil.

Precis som med Cecilia kan man här välja tre olika värmeprofiler, alltså sval, medium eller varm. Alltså ger Engmo Dun dig återigen möjligheten att anpassa täcket just efter dina behov. Att Engmo Dun är tillmötesgående till sina kunder är inget konstigt. De är betraktade som ett lyxföretag, och en av leverantörerna av sovrumsprodukter till kungahuset. Engmo Duns täcken går också att hitta i sängarna i flera av Sveriges lyxhotell.

Om du är en miljömedveten konsument som också är en djurvän kan du sova gott med vetskapen om att Astrid får sitt dun som biprodukt av köttproduktionen. Det betyder alltså att Engmo Dun inte själva föder upp fåglar bara för att ta deras fjädrar, utan att de istället gör nytta av sånt som annars gått till svinn.

Mille Notti täcke Natura

Bild på täcke Mille Notti Natura

Nästa täcke vi tar oss en titt på kommer från svenskgrundade Mille Notti, och är deras duntäcke Natura. Mille Notti har jobbat hårt med att göra schyssta dunprodukter som ska kunna användas av alla. Faktum är att Astma- och allergiförbundet rekommenderar samtliga dunprodukter i Mille Nottis sortiment. Inte illa!

Till skillnad från föregående täcke är detta mindre fluffigt, och har istället en lägre profil som kan lämpa sig fint i många sovrum. Detta betyder dock inte att det är sämre på att behålla dunet inom sig. Det har nämligen ett tjockt yttre tyg som inte bara gör täcket väldigt tyst och mjukt, utan att det också bevarar dunet på sin plats. När du lyfter upp det 500 gram lätta täcket får du en känsla av sann kvalité, och du förstår direkt att detta är ett strålande val av vintertäcke. Att det är ett vintertäcke gör också att det inte har olika värmenivåer, utan bara säljs i ett utförande. Du kan såklart fortfarande välja bland olika storlekar på täcket.

Engmo Dun Louise

Bild på täcke Engmo Dun Louise

Vi avslutar årets lista över det bästa täcket med Engmo Dun Louise. Här har Engmo Dun inte sparat på krutet. De har tagit fram ett riktigt lyxigt täcke, tänkt att använda året om. Nog för att priset sticker iväg lite när man går upp i lyxnivåerna, men det kan också visa sig vara väl värt det. Som sagt spenderar vi mycket tid i sängen, och kan vi göra den tiden kvalitativ vinner vi på det i längden!

En av anledningarna till lyxklassen på Engmo Dun Louise är att det är stoppat med en kombination av gåsdun och ejderdun. För er som är obekanta med ejderdun kan man kort sammanfatta det med att det är den finaste dunkvalitén man kan hitta.

Täcken med den här fyllningen brukar karaktäriseras av att de känns tyngdlösa, samtidigt som de ser ut som ett härligt moln. Det här fluffiga täcket håller, tack vare sin stoppning, värme mycket bra. Engmo Dun har med Louise också fokuserat på att designa täcket för att vara omslutande. Dunet ska vara noga placerat för att ge dig en så bra sömn som möjligt.

Med Engmo Dun Louise blir alla nätter en äkta fröjd, och alla dagar likaså.

Vad ska man tänka på vid köp av täcke? – Köpguide

Det absolut viktigaste säger sig självt. Du måste tycka att täcket är skönt, och du måste ha råd med att köpa det. När det väl är ur vägen kan man börja tänka på allt annat. Sånt som kan vara viktigt att fundera på är såklart storlek, material, bärighet och om det är bra för allergier. Det kan också vara bra att kolla på ett täcke som passar året runt om man inte vill köpa flera.

Täckets material

I den här artikeln har vi gått igenom många duntäcken, men det är också för att de många gånger är de bästa täckena. Det finns såklart andra material att välja på, både på stoppning och på exteriören.

Om man är ute efter att skaffa ett täcke till sommaren och ett till vintern kan det vara bra att ha koll på vad man egentligen letar efter. För att få en så bra sömn som möjligt på sommaren vill du ha ett lätt och tunt täcke som inte håller dig för varm. På vintern vill du istället ha ett tjockare och lite fluffigare täcke som håller värmen bättre. Något som gäller för både vinter- och sommartäcket är att de måste temperaturreglerande. Det får man genom att bestycka täcket med ett material som andas. Har man ett täcke som kan andas minimeras risken för att bakterier och fukt stannar kvar i täcket.

Ytterlagret på täcket består ofta av bomull, och stoppningen består ofta av fjädrar och dun. Är man däremot känslig mot detta eller helt enkelt föredrar ett täcke utan djurprodukter finns även täcken med syntetisk stoppning.

Anledningen till att många täcken är stoppade med just fjädrar och dun är att de har en god isolationsförmåga, samt att det är ett naturligt ämne som är nedbrytningsbart. Det är också en smidig stoppning då man får god isolationsförmåga till en väldigt låg vikt.

Metod för att hitta bästa täcket

Vi har redan under artikelns gång etablerat att det är viktigt att man inte snålar med sovrummet, eftersom man spenderar så mycket tid där. Täcket är ju som bekant en central del av sovrummets alla delar, och för att göra den här listan rättvisa har vi undersökt en stor mängd täcken för att hitta vad som vi tycker är de bästa man kan köpa just nu.

I den här listan vi gått igenom har vi tagit upp ett gäng riktigt bra duntäcken som passar både året om, och som lämpar sig som vintertäcke. Vi har dessutom lyft täcken som är hållbart och schysst tillverkade. Produkterna vi tittat på har varit allt annat än skräp. Det har många gånger varit så att täckena fått delad förstaplats för att de alla är riktigt bra på det de gör.

För att ta reda på vilka parametrar vi skulle undersöka har vi tagit del av såväl nya som gamla rön om hur man borde sova, vad man ska ha för täcke, och hur mycket det påverkar. Med den här bakgrunden har vi sedan kunnat utvärdera täcken på ett jämlikt sätt för att kunna ställa dem mot varandra. Dunbutiken har varit en stor inspirationskälla, och likaså Ringsted Dun.

Vi har också läst tester om täcken för att se vad som kännetecknar ett slitstarkt täcke och vad man borde leta efter när man ska köpa täcke år 2020. En lång garanti är alltid ett mycket gott tecken.

För att få ännu mer kött på benen när du ska ut i djungeln av täcken kan du passa på att läsa dessa lite äldre recensioner av täcken nedan.

Äldre recensioner

Nedan återfinns ett antal andra täcken som är riktigt bra men är på väg att gå ut och kan därför vara svåra att får tag i. Vi tycker ändå att dom är värda att nämnas i detta test av täcken.

Gripsholm Täcke Nelson

Bild på täcke Gripsholm Nelson

Något som kännetecknar de skandinaviska länderna är att vi inte nöjer oss med vad som helst. Vi vill gärna att det ska vara snyggt och prydligt, och vi är historiskt sett väldigt designmedvetna. Det svenska företaget Gripsholm kör vidare på det här spåret med sitt täcke, Nelson.

Nelson är ett tunnare täcke som lämpar sig för våren och sommaren, eller kanske för att ta med i husbilen eller husvagnen om de tenderar att bli varma under nätterna. Forskningen säger oss att det är viktigt att matcha rätt täcke till rätt omständigheter. Detta är för att få en så bra sömn som möjligt så det är något man kan ha i bakhuvudet när man väljer täcke.

Nelson är ett täcke skapat för att imitera känslan och upplevelsen av dun trots att det är syntetiskt framtaget. Det är tillverkat i microfiber, och har en fyllning av fiber. Den sista pusselbiten för att imitera dunkänslan kommer från det yttersta lagret av vävd bomullscambric. Gripsholm har verkligen lyckats bra med det här täcket. Som med alla bra täcken är även detta temperaturreglerande.

Gripsholm Nelson är ett ypperligt val för dig som allergiker, eller vegan då täcket som sagt är helt fritt från djurprodukter. Trots att täcket inte innehåller några fjädrar eller dun har Gripsholm lyckats mycket bra med att skapa ett fluffigt täcke.

Zebra Collection Gosa

Bild på Zebra Collection Gosa

Zebra Collection Gosa är egentligen, som namnet berättar om, en kollektion av produkter. Det handlar såklart om produkter för sovrummet. Zebra är ett svenskt företag, och har precis som Gripsholm koll på vad vi i Sverige gillar att inreda våra hem med. Hög kvalité, snygg design, och noll kompromisser.

Vi tittar specifikt på täcket Gosa här, och vi kan konstatera att det är ett ordentligt vintertäcke. Om du är orolig över att frysa i vinter behöver du inte leta längre, Gosa är verkligen för dig. Täckets stoppning består av 70% europeiskt anddun och 30% andfjädrar. Det hela är omsvept i ett ytterlager av bomullscambric som gör täcket både varmt, mjukt, och luftigt.

Om man är en miljömedveten konsument kan man handla Zebras Gosa-täcke med gott samvete. Eftersom täcket endast består av naturliga delar innebär det såklart att det är organiskt nedbrytbart. Det är dessutom väldigt hållbart och kommer stå dig till tjänst länge om du tar hand om det. Skulle vintertäcket vara för varmt för dig finns även en svalare variant som heter Gosa Medium.

Hur gick testerna av täcken till?

Våra testvinnande täcken i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

När det kommer till täcken finns det mycket att tänka på, och mycket att ta hänsyn till. Ett bra täcke är ofta en betydande investering och då vill man sällan göra fel. Förhoppningsvis har den här genomgången av det bästa täcket just nu varit till god hjälp. Vi hoppas också att vår köpguide har gett lite insikt i hur ditt val av täcke kan se ut.

Vi har i artikeln gått igenom en mängd olika täcken med olika stoppning, ytlager, och värmeegenskaper. Gemensamt för dem alla är att de är alla riktigt bra täcken. Du kommer med god sannolikhet bli mycket nöjd, oavsett vilket täcke du väljer utav de vi gått igenom här. Täcket är ju som sagt en stor del av vad som gör din sömn bra, och utan sömn fungerar vi sämre!

Källor

Engmo Dun Cecilia

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar