Bästa toppmatade tvättmaskinen 2024 – Tvättmaskin som gör jobbet utan att ta plats

I princip alla behöver en tvättmaskin i någon utsträckning. Bor man i ett lägenhetshus är det ofta så att man delar tvättrummet med flera andra i huset. Det kan gå bra men ofta vill man ha en tvättmaskin för sig själv. Många gånger kanske man inte kan få in en fullstor tvättmaskin i sin lägenhet, eller lite mindre hus eller kanske sommarstuga. Då kan det vara en idé att titta på en toppmatad tvättmaskin. De tar nämligen upp mycket mindre yta då de centrifugeras åt ett annat håll än en mer ”traditionell” tvättmaskin.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om detta låter intressant för dig ska du definitivt läsa vidare för att ta reda på vilken som är den bästa toppmatade tvättmaskinen just nu! Vi har även skrivit en köpguide för att hjälpa dig ta beslutet om vilken toppmatad tvättmaskin du borde köpa.

Bäst i Test bland toppmatade tvättmaskiner

Här följer vår topplista över de toppmatade tvättmaskinerna som är bäst i test just nu. Först ut hittar vi en mycket bra tvättmaskin från Hoover.

Hoover HNOTS382DA-S

Hoover HNOTS382DA-S toppmatad tvättmaskin

Hoover gör sig själva kända genom att vara ett företag som gång på gång levererar toppklassiga produkter och det till överkomliga priser! Den här toppmatade tvättmaskinen är inget undantag och fyller alla våra krav för en riktigt bra toppmatad tvättmaskin.

Utan att vara för negativ mot toppmatade tvättmaskiner så brukar de ofta inte se lika estetiskt tilltalande ut som vanliga tvättmaskiner. Den här modellen från Hoover är dock ett stort undantag då den här modellen är riktigt snygg att kolla på. Den smälter in bra i de flesta rum den ställs i så det är inga konstigheter att få en sådan här att passa in. Förutom att den ser bra ut är den även bra på sitt jobb, och det är ju egentligen det viktigaste.

Den här maskinen har en hastighet på 1200 varv i minuten, och kan därför se till att dina kläder blir ordentligt tvättade utan att maskinen låter för högt. Som mest kommer maskinen upp i 77 dB, men det är bara när den kör som snabbast. Annars är den ett antal decibel lägre i ljudnivå när det bara är vanlig drift. Det gör den här maskinen bra i lägenhetsmiljö då den inte lär störa några grannar. Det är ju också bra att den här maskinen har ett så lågt antal decibel då den här typen av tvättmaskiner ofta ställs just i lägenheter.

När det kommer till kapaciteten får du in 8 kg tvätt i den. Det är en rätt vanlig gräns och betyder att du får in ganska mycket tvätt utan problem. Trots sin snabba hastighet och stora kapacitet är den här tvättmaskinen energiklassad A+++, vilket är riktigt bra för en tvättmaskin, och dessutom den högsta energimärkningen en produkt kan ha i dagsläget.

Om du är ute efter en snygg toppmatad maskin som klarar av mycket tvätt och till en låg ljudnivå har du hittat rätt med den här modellen från Hoover.

Electrolux EW6T5226C3

Electrolux EW6T5226C3 toppmatad tvättmaskin

Härnäst tittar vi på en maskin från Electrolux. Det är ett stort och känt varumärke inom vitvarubranschen. De har många års erfarenhet och tenderar att producera riktigt kvalitativa produkter till såväl kök som tvättstuga och badrum. Den här modellen av toppmatad tvättmaskin kommer med en kapacitet på 6 kg, och med en hastighet på 1200 varv i minuten.

Tack vare sin snabba centrifugeringshastighet kan du vara säker på att din nytvättade tvätt är så torr som den kan vara. Detta gör att själva torkningen av kläderna går mycket fort. Om du till exempel hängtorkar dina kläder i lägenheten är detta en mycket bra egenskap då du inte behöver ha kläderna på tork särskilt länge.

Den här modellen av toppmatad tvättmaskin kommer i vanlig ordning med en stor uppsättning tvättprogram. Där hittar du garanterat något som passar din tvättstil bra. Några särskilda program är fintvättsprogrammet, utvecklat för att tvätta kläder i siden. Det finns också ett snabbprogram för dig med lite mindre tid när det kommer till att få tvätten rent.

Även den här tvättmaskinen har en energiklass på A+++, vilket är mycket roligt att se. Det är skönt att kunna tvätta vetandes att man gör minimal påverkan på miljön. På lång sikt kan man säga att den här tvättmaskinen hjälper dig spara pengar genom att vara energisnål. På så sätt kan den sänka din elkostnad jämfört med en tvättmaskin med sämre energiklassning.

Den här modellen är dessutom väldigt prisvärd, och därför kan vi varmt rekommendera den här till alla som är ute efter en väldigt smidig och bra toppmatad tvättmaskin.

Whirlpool AWE 6100

Whirlpool AWE 6100 toppmatad tvättmaskin

Här har vi ännu en liten toppmatad tvättmaskin. Den här tar inte upp särskilt stor plats men kommer ändå att lösa jobbet galant. Den här modellen är den toppmatade tvättmaskinen från Whirlpool. Du får plats med den här på en begränsad yta, och nästan ännu bättre är att du slipper böja dig ned särskilt mycket för att komma åt tvätten, eftersom att maskinen just är toppmatad.

Den här modellen har en hastighet av 1000 varv per minut. Det är något mindre än de andra på listan, men den sköter sitt jobb mycket bra ändå. Ljudnivån på den här modellen landar på runt 77 dB som mest, och det är helt acceptabla nivåer, även om man har grannar tätt inpå.

En väldigt praktisk funktion med den här maskinen är att den har en timerfunktion. Det betyder att du kan ställa in när du vill att tvättmaskinen ska köras. Kanske vill du timea den så att den är klar precis när du vaknar på morgonen, eller så att den är klar precis när du kommer hem från jobbet? Möjligheterna är många med den smidiga timern.

Trots att den här modellen är väldigt liten så klarar den fortfarande av hela 6 kilo tvätt. Det är en bra kapacitet som låter dig få mycket tvättat varje gång. Den här tvättmaskinen är ett bra val för dig med begränsad yta!

Borde jag köpa en toppmatad tvättmaskin?

Du kan behöva en toppmatad maskin av många olika anledningar. Kanske är det så att du bor väldigt litet och inte vill förlita dig på allmänna tvättmaskiner. Eller så kanske du bor i en lägenhet och har tröttnat på att behöva samsas med grannarna om tvättider. Oavsett så kan en toppmatad tvättmaskin vara lösningen på dina problem.

Det kan också vara så att du oftast inte har så mycket tvätt. Då behöver du ju heller inte ha en stor tvättmaskin, och då kan det räcka gott och väl med en toppmatad sådan då dessa oftast är något mindre än de vanliga tvättmaskinerna.

Sist men inte minst är en toppmatad tvättmaskin perfekt för dig som uppskattar en högre arbetshöjd. Kanske tycker du att det är jobbigt att behöva böja sig ned för att ta upp tung blöt tvätt, eller så föredrar du bara att kunna göra det i vanlig arbetshöjd. Oavsett är en toppmatad tvättmaskin att föredra i den situationen.

Köpguide – tänk på detta när du köper toppmatad tvättmaskin

Det är inte alltid lätt att utrusta hemmet med nya vitvaror. Hur ska man veta vilken man borde köpa? Vilka egenskaper och funktioner spelar mest roll och vad tycker andra? I vår köpguide här går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på när man står inför köpet av en ny toppmatad tvättmaskin. Det finns som sagt mycket att tänka på så vi försöker reda ut det mesta nedan. Tänk efter noga på varje kategori så du verkligen vet vad du är ute efter. Det är alltid tråkigt att i efterhand inse att man köpt fel!

Tvättmaskinens kapacitet

Det första och nästan viktigaste att tänka på att tvättmaskinens kapacitet. Det avgör ju hur ofta du behöver tvätta samt hur mycket som går i tvättmaskinen varje gång. Hela poängen med toppmatade tvättmaskiner är att de ska vara mindre än de vanliga tvättmaskinerna. Det gör att den toppmatade tvättmaskinens kapacitet ofta hamnar på runt 5-7 kilo. Men det finns de modeller som kan sticka iväg och klara av hela 8 kilo trots att de är toppmatade. Allt här handlar om hur mycket tvätt du oftast har och hur snabbt du vill kunna bli av med den. Ett vanligt råd när det kommer till den här typen av saker är att det oftast är bättre att köpa en lite större tvättmaskin än en lite för liten.

Olika program och funktioner

En tvättmaskin är bara så bra som dess funktioner och program. Därför är det ju bra att de allra flesta toppmatade maskinerna idag har mängder av intelligenta program att välja på. Oftast finns det grundläggande program för syntet och bomull, men ibland finns det även extra program för träningskläder, sängkläder, eller finkläder. Vad du behöver är ju helt upp till dig men det är alltid bra att ta en extra titt på vilka program som finns på tvättmaskinen. Det kan också vara bra att kolla på vilka gradtal du kan tvätta i. Nu för tiden är det många som uppskattar att kunna tvätta i 30 grader då det delvis förbrukar mindre energi, men för att det också är mer skonsamt för både kläderna och miljön.

Sist men inte minst kan det finnas speciella funktioner som till exempel barnlås om du du har barn som gärna undersöker alla prylarna i hemmet. Det finns även smidiga funktioner som timer för när tvätten ska bli klar.

Energiklass på den toppmatade tvättmaskinen

Här har vi en kategori som är mer eller mindre viktig beroende på vad du bryr dig om. Om det enda som är viktigt för dig är att kläderna blir rena så spelar energiklassen antagligen ingen roll. Men om du också är intresserad av att tvättmaskinen ska vara billig i drift så ska du kolla på energiklassen. En bra energiklass betyder ju också att maskinen är bra för miljön och det är ju inte en dålig bonus!

Det är ofta inte svårt att se vilken energiklass en tvättmaskin har. Detta för att alla vitvaror måste skylta med vad de har för energiklass, men också för att själva märkningen är väldigt lätt att tyda. Om din toppmatade tvättmaskin har klassning B, A, eller A+ så kan du räkna med att den är väldigt bra, och ju mer A+ den har, desto bättre är den. Som riktlinje vill du sikta på A som lägstanivå för att få ned miljöpåverkan, samt spara på både vatten och el.

Tvättmaskinens kontroller

Sist men inte minst kan det vara bra att ta reda på hur du ställer in din toppmatade tvättmaskin. Är det en analog maskin som du enkelt ställer in med ett vred? Eller är den lite mer modern i sitt utförande och har en display med all information? Detta kan vara något att tänka på beroende på vad man föredrar. Ofta får du ju mer information med en bra display. En display innebär ofta också att du kan göra mer avancerade inställningar. Därför kan det absolut vara något som är värt att titta lite extra på.

Hur valdes våra bäst i test toppmatade tvättmaskiner ut?

När vi skulle välja ut våra alternativ för bästa toppmatade tvättmaskinen så var vi tvungna att skaffa oss en ordentlig grundkunskap om tvättmaskiner. Vi läste mängder av gamla tester av maskiner. Sedan jämförde vi de produkter som finns på marknaden för att se vilka funktioner som fått beröm och vilka funktioner som bara är onödiga.

När vi kände att vi hade en god teoretisk grund kunde vi sedan gå vidare till att titta på hur våra val presterat enligt användarrecensioner och tidigare tester av liknande produkter. När det stod klart vilka produkter som presterade absolut bäst kunde vi sedan ta vår information och kunskap för att sätta ihop topplistan.

Hur gick testerna av toppmatade tvättmaskiner till?

Våra testvinnande toppmatade tvättmaskiner i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av toppmatade tvättmaskiner

Det finns mängder av anledningar till att välja en toppmatad tvättmaskin. De gör jobbet lika bra som en vanlig tvättmaskin och de tar dessutom mindre plats. En bra toppmatad tvättmaskin kan vara svårt att hitta, men om man tittar på vår topplista så har vi skrivit om några av de bästa toppmatade tvättmaskinerna just nu.

När du sedan ska välja rätt tvättmaskin kan du kolla in vår köpguide där vi hjälper dig ta beslut över vad som är bäst för dig! Kanske blir din nästa tvättmaskin en toppmatad?

Toppmatad tvättmaskinPris och omdöme
Hoover HNOT S382DA-SLäs mer…
Electrolux EW6T5226C3Läs mer…
Whirlpool AWE 6100Läs mer…

Källor

Hoover HNOTS382DA-S

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar