Bästa trädgårdsbelysningen 2024 – Både funktionellt och dekorativt

Vare sig du bor på landet eller i ett villaområde är det alltid trevligt och fint med trädgårdsbelysning. På landet kan det till och med vara nödvändigt för att lysa upp vägen till huset, medan det i villaområdet kan fungera mer som en utvändig dekoration. Med rätt belysning kan en trädgård och ett hus lysas upp och se väldigt fint ut. Hemmet får en trevligare känsla till sig när det är upplyst när mörkret faller på. Därför rekommenderar vi alla att fundera på om de inte behöver lite trädgårdsbelysning till sitt hem. Om du känner att det är dags för dig att investera i lite bra belysning kan du kolla in vår topplista på den bästa trädgårdsbelysningen just nu!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test bland trädgårdsbelysning

Här följer vår topplista över den bästa trädgårdsbelysningen just nu. Vi gjorde vårt bästa för att välja ut modeller av belysning som kan passa de flesta trädgårdarna.

EGLO Alamonte

EGLO Alamonte trädgårdsbelysning

Först ut hittar vi en liten lyktstolpe med en mycket modernt inspirerad design. Den svarta stolpen är från företaget EGLO, och stolpen heter Alamonte. Historiskt sett står EGLO för otroligt kvalitativa produkter med höga krav på design och hållbarhet.

Den här lyktstolpen är tillverkad i stål, och på toppen av stolpen hittar vi själva glödlampan. Lampan sitter bakom fyra fönster av glas. Stolpens glas är inte filtrerat så ljusstyrkan från lyktstolpen avgörs enbart av hur stark glödlampa du väljer att använda. När det kommer till stolpens storlek är den snäppet över en meter lång. Det gör att den passar in fint i de allra flesta trädgårdar. Den unika designen på lyktstolpen gör också att den går att använda på olika sätt. Antingen köper du bara en och låter den stå ensam, eller så köper du flera och använder dem tillsammans. Båda alternativen ger en stilfull look till trädgården.

Det vi gillar mest med den här lyktstolpen har att göra delvis med den stilfulla designen vi just pratat om, men också den goda kvalitén till det förhållandevis låga priset. Tack vare sin stil passar den in överallt, och därför är det svårt att misslyckas om man väljer den här trädgårdsbelysningen. Något mer som är bra att ha i åtanke är att den kan passa både för funktion och dekoration. Beroende på vad du sätter i för glödlampa får du olika typer av sken som passar till olika omständigheter!

Hortus 212-104 Väggarmatur

Hortus 212-104 Väggarmatur trädgårdsbelysning

Om du är ute efter en väggmonterad trädgårdsbelysning så är den här ett bra val. Inte nog för att den ger bra med ljus, utan också för att den kan tändas automatiskt! Den här lampan är nämligen utrustad med en rörelsesensor. Hortus som säljer den här trädgårdsbelysningen är väletablerade inom området av just utomhusbelysning. Så är du ute efter en kvalitativ lampa behöver du inte leta längre än såhär.

En annan stor bonus med den här lampan är att den har en solcellspanel på toppen. Det betyder att lampan laddas upp på dagtid så att den sedan kan använda den energin för att lysa på kvällen och natten. Det betyder att du alltså kan spara pengar på elektricitet genom att använda den här lampan! En annan grej vi också gillar med denna är designen på själva glaskupolen. Den har en viss textur till sig som ser väldigt fin ut både när lampan är tänd och släckt.

För att du ska få bästa möjliga prestation från den här lampan finns det lite att tänka på. Du vill delvis placera lampan så att den sitter långt ifrån annan belysning du har tänd på kvällen. Du vill också tänka på att placera lampan så att den i snitt får ta emot sol-energi under 6 timmar varje dag. Då kan du vara säker på att lampan har tillräckligt med ström i sig för att lysa hela natten om så behövs!

EGLO Laterna

EGLO Laterna trädgårdsbelysning

Sist ut på den här listan är ännu en bra lampa från EGLO. Som vi tidigare nämnt betyder EGLO att du får en riktigt bra lampa för pengarna. Det gäller även med den här modellen som heter Laterna.

Den här lampan har en fin klassisk design som gör att den passar in till vilket hus som helst. Den levererar inte bara en fin design, utan också ett ganska så kraftfullt ljus. Det är väldigt bra att ha om du brukar tycka att din trädgård är för mörk på kvällarna. När det kommer till lampans konstruktion så är den gjord i aluminium. Både kraftig aluminium och gjuten aluminium har använts vid konstruktionen och det ser till att trädgårdsbelysningen står emot väder väldigt enkelt.

Själva konstruktionen är 38.5 centimeter hög, vilket inte är jättemycket. Det betyder att du kan använda den här lampan på många olika ställen utan att den ser ut att sticka ut. När det kommer till glödlampan som ska sitta i lampan så passar en vanlig lampa gjord för E27-sockel. Här rekommenderar vi dig att du köper en miljövänlig lågenergi-variant då trädgårdsbelysning ofta är tänd hela nätterna!

Borde jag köpa trädgårdsbelysning?

När man hör namnet förstår man direkt vad det handlar om. Kanske tror man då också att det inte finns någon anledning för dig att skaffa trädgårdsbelysning om du inte har någon trädgård. Det är inte helt sant. Du kan t.ex. fortfarande ha nytta av trädgårdsbelysning om du har en balkong, eller en liten altan. Du behöver alltså inte ha en fullstor trädgård för att behöva ha trädgårdsbelysning. Så med det sagt kan vi sammanfatta att trädgårdsbelysning är till för alla. Alla kan dra nytta av att belysa sin trädgård eller balkong på nätterna.

Det kan finnas lite olika skäl för dig att vilja ha trädgårdsbelysning. Om du bor avlägset från andra hus, och om du ofta upplever att det är för mörkt i din trädgård kan du med fördel ta nytta av bra trädgårdsbelysning. Belysningen kan ge nytt liv till din trädgård och det blir trevligare att komma hem på kvällen när det är upptänt hemma.

Om du inte upplever att din trädgård är för mörk kan du fortfarande vilja ha trädgårdsbelysning, fast då kanske du mer är ute efter dekorativa lampor. Rätt lampa till rätt trädgård kan göra en enorm skillnad i såväl känsla som utseende. Särskilt på sommaren, då kvällarna blir lite längre. Då kan det vara väldigt effektfullt att ha trevlig trädgårdsbelysning som ser till att trädgården fortfarande ser väldigt hemtrevlig ut.

Köpguide – tänk på detta när du köper trädgårdsbelysning

När du väl ska köpa trädgårdsbelysning finns det lite saker att tänka på innan du köper. Här försöker vi sammanfatta de vanligaste grejerna att ha i åtanke så att du kan göra ett så bra köp som möjligt!

Behov för trädgårdsbelysning

Först och främst behöver du fundera på vilken typ av trädgårdsbelysning du vill ha. Vill du ha en automatisk sådan som lyser upp när du kommer hem sent på kvällen, eller vill du kanske få bättre ljus i trädgården på kvällen? Kanske vill du bara ha ett mjukare dekorativt ljus.

Oavsett vad du vill ha för trädgårdsbelysning så går det antagligen att hitta något för dina behov. Om du har svårt att bestämma dig för en typ av belysning kanske du kan hitta en trädgårdsbelysning som lyser upp tillräckligt samtidigt som du kan använda den dekorativt. Det kan också finnas trädgårdsbelysning vars ljusstyrka du själv kan styra.

För att komma fram till just vad du faktiskt behöver så rekommenderar vi dig att göra en enkel undersökning. Gå ut i din trädgård och ta ett varv där och tänk efter. Tänk på hur det hade sett ut med olika typ av belysning och vad som gör sig bra i just din trädgård. Eftersom alla trädgårdar är unika kan det vara svårt att ge en bra allmän rekommendation. Kanske blir det så att du inser att du vill inreda olika delar av trädgården med olika belysning. Det kan vara ett effektfullt sätt för att dela upp trädgården i olika delar!

Placeringen

När du väl vet vilken typ av belysning du vill ha så gäller det att komma fram till hur den ska placeras. Kanske är det så att det du vill ha inte går att montera på det sättet du tänkt dig. Eller så är det så att du behöver hitta större ljuskällor och lysa upp större områden. Placeringen är alltså väldigt viktig för trädgårdsbelysningen.

Baserat på vad för belysning du är ute efter är det också olika typer av placering som gör sig olika bra. Om du ska belysa din uppfart kan du behöva en ganska kraftfull lampa som sitter väl till. Men om du bara är ute efter att få lite fin dekorativ belysning kan det passa bra med solcellsdrivna lampor som man kan sätta ned i marken. När det kommer till dekorativt ljus finns det ofta mycket valmöjligheter till vad man köpa och var man kan ha det, så det är nästan bara fantasin som sätter gränserna.

Trädgårdsbelysningens storlek

Olika typer av trädgårdsbelysning har olika storlekar och ger olika effekt. Om du vill lysa upp din uppfart eller kanske framsidan av huset så kanske du behöver något större. Det finns trädgårdsbelysning som ser ut som lyktstolpar, och så finns det även lite mindre varianter beroende på vad du vill använda det till. Förutom sådana klassiska typer av belysning så finns även sånt som är till för att ge bra belysning till ens trädäck eller altan. Det kan handla om spotlights man monterar fast i själva träet, men också ljuslister som sitter väl placerade för att belysa trappsteg.

När det kommer till dekorationsbelysning är den oftast ganska liten. Det finns även lite olika varianter här. Något som är ganska populärt är sådana lampor som är gjorda i konstgjorda stenar. Det ser alltså ut som stenar på dagtid men på kvällen lyser de upp.

För att ge en så bra stämning som möjligt i trädgården rekommenderar vi en kombination av både dekorativa och funktionella trädgårdsbelysningar. På så sätt får man en fin helhetskänsla i trädgården.

Trädgårdsbelysningens design

Designen på lamporna du väljer spelar också stor roll. Om du har en viss stil på övrig inredning i trädgården, eller om du har en unik design på ditt hus kanske du vill att din belysning ska följa temat. Då gäller det att man håller utkik efter just detta. Kanske bor man i en modernistisk villa. Då kan det passa bra med lite kantigare lampor och annan belysning för att anspela på samma tema. Bor man i en mer klassisk villa kanske det passar bättre med lite mer klassiska lampor.

Energiförbrukning

Trädgårdsbelysning kan vara hur trevligt som helst. Det kan få vilken trädgård som helst att bli hemtrevlig även på kvällarna. Något man dock inte får glömma är energiförbrukningen. Om man vill ha starka lampor i sin trädgård måste man också räkna med att elen kommer kosta därefter. Av den här anledningen kan det vara bra att tänka på just hur mycket belysning man behöver och också hur stark den måste vara.

Vår rekommendation för att hålla nere energikostnaden är att köpa trädgårdsbelysning med LED-lampor. LED-lampor drar i snitt väldigt lite ström och därför kan du ha de tända länge utan problem. Oftast så säljs trädgårdsbelysning med LED-lampor, men om de inte gör det är det ju sällan ett problem att byta till det i efterhand.

Hur valdes våra bäst i test trädgårdsbelysningar ut?

Det är inte världens lättaste grej att välja ut trädgårdsbelysning till en topplista. Delvis för att det är väldigt individuellt vad man vill ha, men också för att det kan vara svårt att hitta riktigt bra saker. För att ändå försöka hitta det bästa på marknaden har vi gjort vårt bästa med att söka fram den bästa informationen online.

Hur gick testerna av trädgårdsbelysningar till?

Våra testvinnande trädgårdsbelysningar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning kan ta din trädgård från en mörk och dyster plats till en vacker oas även på kvällstid. Man ska verkligen inte underskatta kraften av bra belysning. Oavsett om du vill ha trädgårdsbelysning för att lysa upp vägen till garaget, eller kanske din bakgård, eller om du bara vill ha lite fina dekorativa lampor i rabatten så kommer det göra stor skillnad för hur du trivs i din trädgård. Kolla in vår topplista för att se vilka som är de bästa trädgårdsbelysningarna just nu!

TrädgårdsbelysningPris och omdöme
EGLO AlamonteLäs mer…
Hortus 212-104 VäggarmaturLäs mer…
EGLO LaternaLäs mer…

Källor

EGLO Alamonte

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar