Hur friterar man i en kastrull?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att fritera är utan tvekan något det bästa man kan utsätta mat för. Den blir krispigare och godare. Det blir helt enkelt svårt att sluta äta för att det blir så gott. Faktum är att vi skrev en hel artikel om vilken som är den bästa fritösen just nu om du skulle bli mer intresserad av att veta det. Men nu är vi ju här för att ta reda på hur man friterar i en kastrull.

Vi börjar med att understryka att det alltid innebär en risk att hantera riktigt varm olja och att vi rekommenderar alla som gör detta att vara över 18 år.

Vad behöver man för att fritera?

För att överhuvudtaget kunna börja fritera i en kastrull behöver du först skaffa dig just det, en kastrull. Skämt åsido kan det vara värt att nämna att det också går bra att fritera mat i exempelvis stekpannor. Det du vill se till då är att din stekpanna har höga kanter. Det är såklart för att minimera risken att man spiller het olja överallt. Med kastruller har vi inte riktigt det problemet då kastruller ofta har väldigt höga kanter i jämförelse.

När du valt ut din kastrull är det dags att också hitta verktyg att använda. Du behöver något värmebeständigt för att lägga i och ta upp mat ur kastrullen. Vi rekommenderar att du antingen använder en tång eller hålslev för att inte få med dig så mycket olja upp. Skulle du fastna för att fritera i gryta så kan du köpa till ordentliga fritöskorgar att använda i framtiden. Det är helt enkelt korgar i metall som du sänker ned maten i oljan med. Väldigt smidigt och lätt att använda. Här är det viktigt att man delvis ser till att hålla koll på temperaturen av verktygen också. Ett verktyg i metall värms snabbt upp och kan bränna dig. Extra värt att nämna här också är att verktyg i värmekänsliga material som exempelvis plast eller gummi avrådes då de riskerar att smälta.

När du ska fritera i en kastrull är säkerheten A och O. Du måste se till att du har ett grytlock som täcker kastrullen. Det är ju nämligen så att det är det enda smidiga sättet för dig att släcka en eventuell brand i oljan. Idén är att du täcker över oljan och stryper den från syre.

Alla har vi hört det tidigare men det är värt att nämna så många gånger som det behövs; använd aldrig vatten för att släcka brand i olja. Kombinationen av vatten och olja leder till en explosion av brinnande olja som sprider sig i resten av köket och till dig. Använd lock, brandfilt, eller brandsläckare istället.

När du sedan ska välja olja att fritera med så finns det ännu lite till att tänka på. Det gäller att välja något med god värmetålighet. Helst vill du också välja en relativt smaklös olja så att den smaken inte bränns och tar över smaken av själva friteringen. De vanligaste oljorna man brukar fritera i är:

  • Rapsolja
  • Solrosolja
  • Jordnötsolja

Vill man prova något annat kan man också fritera i animaliska fetter som späck och talg. Det ger dessutom extra smak.

Vi avråder er från att använda olivolja. Det är något många ofta har hemma men man borde inte välja en olja baserat på hur smidigt det är. Olivoljan tål inte värme så bra och den kan dessutom ge en konstig smak till maten. Vi rekommenderar att man istället väljer en av de andra oljorna vi listade ovanför.

Det sista du behöver ha för att kunna fritera är ju såklart det du vill fritera. Det som är både spännande och läskigt med friteringen är att du kan fritera i princip vad som helst. Det kan kännas skrämmande att ha så många olika alternativ att välja på men å andra sidan är det ju skönt att veta att det alltid finns något nytt att prova! Du kan lika enkelt fritera dina favoritgrönsaker som kyckling eller en god bit kött. En klassiker är ju dessutom att göra egna pommes hemma. Du kan faktiskt också fritera godis. Det är dock snäppet jobbigare då godiset med stor risk kan smälta ut i oljan. För att motverka det behöver du först frysa godiset och sedan täcka det i mycket panering.

Hur gör man för att fritera i en kastrull?

När du plockat fram alla redskap och verktyg och du också vet vad du vill fritera så är det bara att sätta igång. Först ut ska vi fylla kastrullen med olja. Här räcker det att man fyller kastrullen halvvägs. Man vill inte ha för mycket olja i då det ökar risken för att spilla samt fatta eld. Du vill sedan värma upp oljan. Vanligtvis vill du att oljan ska vara mellan 180 och 190 grader. Det varierar dock lite beroende på vad du ska fritera.

Fritera med rätt temperatur

Vill du prova att fritera pommes i din kastrull så kan ett tips vara att du friterar dem i två omgångar. När pommes blir dubbelfriterat så blir de extra krispiga och du får en väldigt bra upplevelse. Första omgången i friteringen så kör du dem dock i lägre temperatur. Här räcker det med att oljan är 160 grader. Målet med den här första friteringen är att ge smak till pommesen och att koka dem. I detta skedet vill du inte att pommesen ska få färg så det räcker att fritera i några korta minuter. Väl uppe ur kastrullen igen gäller det att torka av dem med hushållspapper för att ge den varma oljan bättre fäste när de åker ner i kastrullen igen. När de är redo för sin andra fritering vill du höja temperaturen på oljan och fritera pommesen tills de får sin karaktäristiska gyllenbruna färg. Väl färdig med andra friteringen så återstår bara att låta pommesen rinna av på antingen en plåt eller hushållspapper.

Fritera med eller utan termometer?

När du håller på med varm olja är det en stark rekommendation att ha en termometer till hands. Det är alltid bra att veta exakt hur varm oljan är för att förstå hur den beter sig. Skulle du dock vara utan termometer så är det ingen kris. Du kan använda en liten bit vitt bröd som indikator. Om den blir gyllenbrun inom en minut så har oljan en lagom temperatur. Likaså kan du se att om brödet blir bränt så har du för hög temperatur. Ett annat knep för att se temperaturen är om du använder frityrsmet. Då kan du droppa ned en droppe i oljan. Om den direkt bubblar vid ytan så har oljan lagom temperatur.

En sista rekommendation är också att stänga av fläkten när du friterar i kastrull. Vid en första anblick låter det givetvis konstigt. Vem vill ha köket fyllt med matos och rök? Självklart ingen. Men det är bättre att öppna ett fönster för att vädra än att ha på fläkten. Det är nämligen så att fläkten kan ta med sig oljepartiklar upp i fläkten som sedan kan fatta eld där. Det säkra före det osäkra!

Friteringstips!

Med lite sunt förnuft förstår du första tipset direkt. Det handlar om när du ska lägga i maten som ska friteras. Det du vill göra är att sakta sänka ned maten i oljan med din tång eller hålslev. Släpp aldrig ned mat i kastrullen då det kan få oljan att stänka åt alla håll och kanter. Du vill garanterat inte få nästan 200 grader varm olja på dig, eller hur!

Om du för någon anledning inte har en tång och vill lägga i maten för hand är det viktigt att du gör det på ett sätt så att maten åker bort från dig när du släpper den. Detta är såklart av samma anledning som ovan. Du vill inte få brännskador!

Nästa tips handlar om maten du friterar. För bästa resultat vill du lägga i så torr mat som möjligt. Det betyder att du vill torka bort eventuell stärkelse från potatisar, och annan vätska från kött innan de åker ner i kastrullen. Om du har lite vatten på maten när du lägger ned den i oljan kan oljan börja stänka och fräsa då vatten och olja inte kommer så bra överens.

Nästa tips handlar om hur du hanterar temperaturen och mängd mat. För att få det optimala friterade resultatet vill du lägga i lite mat åt gången. Principen är lite samma som när du ska steka något. Om du lägger i ett helt kilo kall kyckling i en stekpanna så kommer den onekligen att kylas ned. Detsamma gäller fritösoljan. Därför är det bättre att göra lite åt gången för att se till att allt friteras i den höga temperatur som är bäst för maten.

Det kan också vara hjälpsamt att förstå hur temperaturen påverkar maten. Om du har för låg temperatur på oljan så kommer det göra så att maten blir oljigare. Paneringen runt det du vill fritera kommer att absorbera oljan istället för att bli krispig och ge ett skyddande lager. Har du istället för hög temperatur kommer maten att brännas. Så det gäller verkligen att hitta precis rätt temperatur.

Vi har tidigare i texten nämnt att du kan fritera i princip vad som helst. Det är fortfarande sant. Men det finns dock något att tänka på här. Vi rekommenderar dig att du delar upp större köttbitar eller kycklingbitar och liknande i mindre bitar. Detta gör så att det du tillagar garanterat blir jämnt tillagat. Det går dessutom snabbare på det här sättet. Det finns egentligen inga större nackdelar med att dela upp maten i mindre bitar så det är något vi alltid rekommenderar.

Vad gör man när man friterat färdigt?

Det smidiga med att fritera i bra olja är att den inte blir dålig efter en gång. Du kan alltså med fördel använda samma olja flera gånger. Det enda du behöver göra för att det ska fungera är att sila bort eventuella matrester och sedan återföra oljan till förpackningen den kom ur. Förvara sedan oljan på ett mörkt och svalt ställe. Något att tänka på när du återanvänder olja är att det oftast är lämpligt att återanvända oljan till liknande mat nästa gång. Har du till exempel friterat fisk kan oljan få något av en fisksmak till sig. Det kanske du inte vill ha nästa gång du ska fritera donuts.

Olja är som sagt väldigt tåligt och går att använda många gånger. Som riktmärke kan du använda en uppsättning olja cirka 20 gånger. För att veta om oljan blivit dålig behöver du bara titta på den. En dålig olja blir mörk, och dessutom luktar den illa.

När oljan väl blivit dålig eller när du vill slänga den av andra skäl så är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Du vill absolut inte hälla ned olja i avloppet. Resultatet kan vara förödande då rören kan täppas igen och du behöver kontakta rörmokare. Istället är det bättre att lägga oljan till komposten. Ett alternativ som antagligen bara passar in på en bråkdel av er som läser detta är att ni kan mata era höns med oljan också. Har ni varken höns eller kompost så rekommenderar vi att ni tappar över oljan i en PET-flaska och sedan slänger flaskan.

Använda en fritös istället?

Om du känner att riskerna med att använda en kastrull för fritering är större än vinsterna kanske du borde avvakta. Kolla istället på om du inte borde skaffa dig en ordentlig fritös. De är väldigt lätta att använda och de ser dessutom till att göra oljan perfekt varm varje gång. Risken för fettbrand minskar avsevärt. Nu på senare tid har luftfritösen eller airfryern också exploderat i popularitet. Om detta låter intressant kan du ta reda på vilken som är den bästa fritösen just nu i vår artikel här!

Fritera i kastrull

10

Resultat

10.0/10

Lämna en kommentar