Hur man väljer rätt bensin till gräsklipparen!

Om du just köpt din första gräsklippare, eller kanske alltid undrat över vilken bensin som är rätt så hjälper vi dig med det här. Att välja bensin till gräsklipparen är inte alltid helt enkelt. Det finns många varianter att välja på och det står inte alltid helt klart vad skillnaderna är.

Ett vanligt exempel på något många gör är att tanka sin gräsklippare med 95-oktanig bensin. Alltså samma som man tankar bilen med. Detta kan fungera, men det är antagligen inte optimalt för gräsklipparen då sådan bensin i huvudsak är gjord för just bilar. Läs vidare i vår artikel för att ta reda på hur du väljer rätt bensin till din gräsklippare!

Hur vet jag vilken bensin som passar till min gräsklippare?

Det bästa och enklaste sättet att ta reda på vilken bensin som är rätt för din gräsklippare är genom att kolla i användarhandboken. Där finns oftast rekommendationer på vilka bränslen som fungerar bra för din gräsklippare. Om du däremot köpt en begagnad gräsklippare eller förlagt gräsklipparens dokumentation kan det bli lite svårare. Som tur är finns det mesta på internet idag och om du har tur kan du hitta en användarhandbok för din gräsklippare om du letar lite.

Om du inte skulle hitta informationen du söker behöver du inte få panik. Det finns andra lösningar. Så länge du förhåller dig till lite grundläggande regler kring just bränslet för gräsklipparen kommer det att gå bra ändå. Reglerna kommer härnäst.

Regler för att välja rätt bensin till gräsklipparen

Om du inte kan hitta din gräsklippares användarhandbok kan du alltid kolla på motorn till gräsklipparen för att se vad det är för typ. Om du kan ta reda på vilken motor du har är du ett steg närmre att kunna tanka upp gräsklipparen med bra bensin.

De viktigaste reglerna är:

  • Bensinen måste vara fri från bly, samt vara ren
  • Bensinen får inte ha mer än 10% etanol, eller mer än 15% MTBE.
  • Bensinen måste vara minst 87-oktanig
  • Välj alkylatbensin om möjligt!

Nu kanske du undrar vad alkylatbensin är för något. Det tar vi reda på härnäst!

Vad är alkylatbensin?

Alkylatbensin är en speciell typ av bränsle som är framställt på ett annat sätt än traditionell 95-oktanig bensin. Detta gör att alkylatbensinen är mer miljövänlig och skonsam jämfört mot 95-oktanig bensin.

Faktum är att 95-oktanig bensin i en gräsklippare släpper ut 100 gånger så mycket utsläpp jämfört med alkylatbensin. Det är en väldigt stor skillnad. Det betyder alltså att du kan köra din gräsklippare med alkylatbensin 100 gånger och släppa ut samma mängd utsläpp som att köra med 95-oktanig bensin en enda gång. Detta gör alkylatbensinen till ett mycket bra val då det bidrar mycket mindre till miljöförstöringen.

En annan stor fördel med alkylatbensin som också kommer från faktumet att det är mer miljövänligt än vanlig bensin är att den är renare överlag. Det betyder att din motor blir mindre smutsig av att köra alkylatbensin, och i det långa loppet innebär det att din motor sannolikt kommer att ha en mycket längre livslängd. Det betyder att du kan ha din gräsklippare längre och du slipper alltså köpa en ny för dina dyrt förvärvade pengar. Om du är intresserad av alkylatbensin kan du kolla in Bensin Aspen Alkylatbensin som är ett bra val.

Skillnaden mellan tvåtaktsmotor och fyrtaktsmotor

När man pratar om motorerna i en gräsklippare finns det två olika saker man pratar om. Antingen pratar man om en tvåtaktsmotor, eller en fyrtaktsmotor. De olika namnen syftar till lite olika mekaniska konstruktioner. Det viktigaste att tänka på för dig som ägare av en av dessa motorer är vilken bensin som passar vilken.

Om du har en tvåtaktsmotor behöver du blanda ut din bensin med lite olja. Man brukar säga att 2% av bränslet ska bestå av olja. Detta är för att motorn ska gå så rent och smidigt som möjligt.

Har du istället en fyrtaktsmotor finns inget krav på oljeblandad bensin. Om du köpt en ny gräsklippare nyligen är chansen stor att den har en fyrtaktsmotor, och då behöver du som sagt inte bry dig om att ha i någon olja i bensinen. Är gräsklipparen äldre, eller om du är osäker, så borde du söka upp information om din gräsklippare innan du häller i något bränsle. Som vi sagt tidigare är den bästa platsen att leta på din användarhandbok för gräsklipparen. Du kan också som sagt hitta information på internet.

Sammanfattning

I den här guiden har vi berättat vad som gäller när det kommer till bränslet för gräsklipparmotorer. Vi har också pratat snabbt om vad skillnaden är på tvåtakt och fyrtaktsmotorer. Förhoppningsvis har du också tagit med dig att alkylatbensin är vägen framåt både för dig, din gräsklippare, och miljön!

För att snabbt sammanfatta vad vi pratat om i guiden gör vi en punktlista:

  • Du hittar bäst information om din gräsklippare i användarhandboken
  • Bensinen måste vara ren och blyfri
  • Ditt bästa alternativ är alkylatbensin

Lämna en kommentar