Hur odlar man i pallkrage? Tips och svar på de vanligaste frågorna

En av de mer populära odlingsmetoderna just nu är att odla i pallkrage. Hur kommer det sig? Varför har det blivit så populärt? Det är inte så konstigt att det blivit väldigt populärt. Det är relativt billigt att komma igång och väl igång finns det nästan inga gränser för vad du kan tänkas odla. Allt du behöver är en pallkrage, lite jord, och något att odla.

I den här artikeln går vi igenom precis vad du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Vi delar också med oss av några tips för att underlätta för dig när du väl ska odla i pallkragen. Först och främst är det nog på sin plats att vi pratar om vad vi menar med pallkrage.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är ett tillbehör till den klassiska lastpallen. Den används för att ge en höjd ram till pallen, som gör att pallen kan användas för alla möjliga typer av ändamål. Pallkragen är i de allra flesta fall gjord i trä, med gångjärn i hörnen. Gångjärnen gör att det går att fälla ihop kragen när du inte vill använda den. På så sätt tar den mycket mindre plats, och det kan vara smidigt under t.ex. vintern när det ändå är svårt att odla.

Träet som kragen är gjort av är ofta värmebehandlad gran eller furu. Med andra ord är kragen väldigt slitstark. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att den oftast används för internationell frakt.

När det kommer till måtten så pratar man oftast om standardmåtten när man pratar om pallkragar. Standardmåtten för en vanlig lastpall är 120x80x20, så kragen är ungefär samma. Det finns också något som kallas för halvpall som är något mindre. Måtten för halvpallen är 60x80x20. Det går att få tag på kragar även till sådana pallar. Värt att nämna är att det även finns större pallar men att dessa oftast används uteslutande inom stor industri, och därför kan pallkragarna vara svåra att komma åt.

Vad kan jag odla i en pallkrage?

Egentligen kan du odla precis vad du vill i din pallkrage. Så länge det finns plats för rötterna är du inte begränsad till vad du kan odla. Vi rekommenderar dock att man kanske inte odlar de allra största träden i sin pallkrage. Träd behöver ofta väldigt mycket utrymme för sina rötter, och när vinden fångar träden kan de lätt slitas upp ur pallkragen då jorden där är mycket mer porös än vad den är i marken.

Vanliga saker man kan plantera i en pallkrage är till exempel bärbuskar, kryddor, grönsaker och blommor. En pallkrage är en ypperlig plats för dill- och basilikaplantorna man kan köpa i livsmedelsbutikerna. Just kryddor kan vara en bra plats att börja på då de inte är särskilt svåra att ta hand om. Om du vill prova att odla andra kryddor och grönsaker som snabbt ger resultat rekommenderar vi bland annat zucchini, jordärtskocka, sockerärter, lök och vitlök. Du kan också odla sådant som gräslök, timjan, och rosmarin. Det blir extra gott vid matlagningen när du kan använda dina närproducerade grönsaker och kryddor. Det är inte alla som kan säga det!

Om du hellre odlar blommor i din nya pallkrage kan vi rekommendera sommarblommor och perenna. Just dessa blommor växer extra bra i pallkrage och kan hjälpa till att ge mycket färg till din trädgård.

Sist men inte minst är pallkragen en bra plats för exempelvis hallon, krusbär, eller björnbär. De växer väldigt bra i pallkragen och du kan få mycket bär på en liten yta. När du har det i en pallkrage behöver du heller inte oroa dig för att växterna ska smita iväg och ta över resterande trädgård. I din pallkrage kan du också odla jordgubbar, likaså med jordgubbarna gäller det att du kan få otroligt mycket jordgubbar på en förhållandevis liten yta.

Vilka för- och nackdelar finns när man odlar i pallkrage?

Som du märkt hittills i texten talar vi väldigt väl om att odla i pallkrage. Det är för att det är väldigt smidigt och roligt, men det finns också nackdelar. Här listar vi ett gäng för- och nackdelar. Som du kommer att märka så överväger fördelarna, men vi tänkte att vi skulle lista allt ändå.

Fördelar:

  • Det är lätt att komma igång. Du måste inte ha en perfekt jordplätt för att komma igång med planteringen. Faktum är att du inte ens behöver ha en trädgård. Så länge du får plats med en pallkrage kan du börja odla i den. Det är inte ovanligt att man placerar en pallkrage på balkongen, terrassen, eller den gemensamma gården (med tillåtelse från eventuell fastighetsägare).
  • Det är hur enkelt som helst att kontrollera kvalitén på jorden. Du vet precis hur bra jorden är, och du kan själv kontrollera hur mycket gödning den ska få. Som om det inte vore nog blir det också lättare att hålla koll på ogräset.
  • En fin grej med pallkragar är att de går att stapla på ett sätt som gör att de kommer upp en bit från marken. Det gör i sin tur att det sliter mindre på ryggen och knäna för den som vill odla. Man behöver inte gå ner lika långt för att odla, och man kan till och med göra så att odlingen är i normal arbetshöjd.
  • Du kan enkelt fälla ihop pallkragen när den inte används, så att den tar mindre plats. Det gör också att du kan förvara den i en skyddad miljö när den inte används. På så sätt håller den längre och du får längre användning av den. Det är mycket lättare att fixa en pallkrage än en annan låda som också går att fälla ihop, så en pallkrage är definitivt att föredra.
  • Jorden i en pallkrage har en högre temperatur än den i marken. Detta gör att du kan börja med din odling tidigare än om du var tvungen att odla i marken.
  • Du sparar plats genom att odla i en pallkrage. När du vet exakt hur mycket yta du har att odla på blir du mer effektiv. Du kan dessutom sortera det du ska odla så att du enkelt kan skilja dina olika projekt åt.
  • Det är lätt att få en pallkrage att se fin och prydlig ut, vilket ger ett allmänt lyft till hela din trädgård.

Nackdelar:

  • Som vi sa tidigare blir jorden i en pallkrage varm snabbare än den jorden i marken. Det är i många fall bra, men det för också med sig att jorden i pallkragen torkar snabbare. Du måste alltså vattna lite oftare för att jorden ska hålla sig optimal för din odling.
  • Pallkragen kommer förr eller senare att gå sönder då den bara är gjord av naturligt trä. Det finns dock ett gäng förebyggande saker man kan göra för att få sin pallkrage att hålla väldigt länge. Med rätt omsorg kan du få en pallkrage att hålla i hela 10 år. Mer om det längre ned, när vi går igenom våra tips.
  • Pallkragen är av begränsad storlek, så du kan inte odla jättestort, och du kan heller inte odla träd. För dessa ändamål är det bättre att odla i marken istället.

Var hittar jag en pallkrage?

Om du bara vill ha en pallkrage där skicket spelar mindre roll kan du enkelt kolla med en transportfirma om de har någon du kan få köpa. Det kan också vara så att lokala företag får en massa pallar med pallkragar över som de gärna gör sig av med. Det är antagligen det billigaste sättet att få tag på en pallkrage.

Vill du hellre bara köpa en pallkrage för att slippa leta så kan du hitta sådana i trädgårdsbutiker eller byggvaruhus. Du får leta efter lite olika namn när du är på jakt efter pallkrage. Ibland heter de just pallkrage, men ibland heter de också odlingslåda eller planteringslåda. Den främsta fördelen med att köpa en pallkrage är för att du då kan köpa en som är i nyskick men som också kanske ser ut på ett visst sätt.

Om du besöker AFFILIATE WEBBSIDA kan du hitta olika typer av pallkragar i olika utformning. I trädgårdsbutiker finns det ofta också andra tillbehör du kan köpa till din odling i pallkragen. Exempel på det är speciella avdelare, eller fiberduksnät.

10 tips till att odla i pallkrage

Nu har vi kommit till våra tips till dig som är intresserad av att börja odla i pallkrage, eller för all del till dig som redan odlar i pallkrage. Läs vidare för att se våra 10 tips!

1. Hur du börjar

Här tar vi upp lite grundläggande information för hur du kommer igång med din pallkrage.

  1. Ställ pallkragen på en jämn yta. Stapla så många pallkragar som du önskar använda.
  2. Täck botten av pallkragen med markduk. Du kan med fördel häfta fast den i pallkragen för att försäkra dig om att den sitter där den ska.
  3. Fyll med jord. Du vill ha den fylld till cirka två tredjedelar. Det brukar motsvara tre säckar jord och en säck gödsel per pallkrage.
  4. Börja plantera! Glöm inte att vattna ganska ofta för att jorden inte ska torka ut.

2. Pallkragens placering

Pallkragen är överlag väldigt flexibel och du kan göra lite vad du vill med den. Men när det kommer till placeringen av den så finns det en liten detalj som är viktig. En pallkrage har ingen botten. Detta påverkar var du kan placera den, och hur du kan kringgå problemet.

Om du bara ska ha pallkragen i trädgården är det inte jätteviktigt hur du gör med den. Då kan du bara ställa den någonstans och fylla den med jord. Om du hellre vill ha din pallkrage någon annanstans, kanske på plattor, eller någon annanstans där du inte vill ha jord överallt, så är det bra att täcka botten först. Det smidigaste är att häfta fast lite markduk i botten av pallkragen. Man kan köpa markduk i trädgårdsbutiker eller byggvaruhus. Om du helst slipper markduken kan du också lägga flera lager av kartong eller tidningspapper i botten av din pallkrage.

Om du tänkt ha din pallkrage på balkongen blir det såklart extra viktigt att bottnen är täckt. Då kan du använda grovplast för att försäkra dig om att varken jord eller vatten tar sig ut från pallkragen. För att lösa dräneringen kan du lägga ett lager med lecakulor i botten av den första pallkragen innan du sedan fyller på med jord.

3. Vad ska planteras?

Beroende på vad du tänkt plantera i din pallkrage kan du behöva göra mer eller mindre förarbete. Om du exempelvis vill plantera sådant som huvudsakligen växer i jorden snarare än ovanför så kommer du antagligen behöva fler än en pallkrage för att få plats med rötterna. Morötter och potatis är exempel på sådant som behöver mer än en pallkrage för att få plats.

För att vara säker på att få plats med det du vill plantera kan du alltid kolla upp rötternas längder innan du börjar plantera. Det går oftast att ta reda på ganska enkelt. För att sammanfatta kan du odla nästan vad du vill i pallkragar så länge rötterna får plats. Efter det gäller vanliga planteringsregler. Vissa växter behöver mer eller mindre sol, och olika typer av jord.

4. När du borde plantera

Eftersom att jorden i en pallkrage blir varmare fortare än den jorden som finns i marken kan du börja odla tidigare på året. Det är alltid roligt att få sätta igång med sina projekt lite extra tidigt, då får man ju längre tid att njuta av dem.

När du kollar på paketen till de frön du köper står det ofta instruktioner på när du borde plantera. Om du planterar i pallkrage kan du alltså räkna med att du kan plantera något tidigare än anvisningarna rekommenderar.

5. Hur du skyddar odlingen

Det finns många anledningar till att vilja skydda sin odling. Kanske har man en nyfiken katt som gärna kollar lite för nära på dina växter, eller så kanske fåglar kommer och äter av dina bär. Det finns lite olika sätt att lösa de här problemen. Ett vanligt sätt att göra det på är genom att använda ett rutnät eller kompostgaller över odlingen. Du kan också köpa odlingsväv och lägga över dina odlingar. Odlingsväv är måhända inte det snyggaste du kan göra för dina pallkragar men det är onekligen mycket effektivt.

6. Få ut så mycket som möjligt av odlingen på olika höjder

För att maximera mängden odlingsbar yta i din pallkrage vill du kombinera olika typer av växter. Mer specifikt vill du kombinera höga och låga växter. På så sätt kan de låga växterna få plats och växa under de höga. Ingen yta går till spillo.

Som exempel på det vi skrev ovan kan du kombinera slingerkrasse, sockerärtor, och bönor med sådant som växer mer under marken. Du kan exempelvis välja rotfrukter, sallad, eller varför inte oregano, som lågväxande grödor.

Att göra på det här sättet är bra på mer än ett sätt. Dels får du ut så mycket som möjligt av din pallkrage. Det ser också snyggt ut med en tätvuxen och välskött pallkrage. Sist men inte minst så leder en tätvuxen pallkrage till att det finns mindre yta för ogräs att få fäste på. Med andra ord finns det många goda fördelar med att göra på det här sättet!

7. Maximera användbarheten hos jorden

För att få stora och hälsosamma fina grödor år efter år finns det ett odlingsknep alla borde veta. Det handlar om att inte odla samma grödor i samma pallkrage varje år. Istället borde man byta grödor mellan varje år.

Om man byter grödor med jämna mellanrum maximerar möjligheten för en stark och bra jord. Skulle du plantera samma grödor år efter år kommer du att arma ut jorden och dina grödor kommer att växa sämre. Ett till problem som kan uppstå är att bakterier och skadedjur lättare sätter sig i utarmad jord.

Om du jättegärna har samma grödor år efter år är lösningen enkel. Det enda du behöver göra då är att byta jord mellan varje säsong. Det är alltså kostnadsbesparande att spara jord mellan varje år och bara byta grödor.

8. Hur ska pallkragen se ut?

För vissa spelar det ingen roll hur resultatet av pallkragen blir så länge det faktiskt blir någon växt överhuvudtaget. För andra är det viktigt att färgkoordinera sin pallkrage med övrig inredning eller trädgård. Om du uppskattar att din pallkrage ser riktigt fin ut tycker vi att det är en bra idé att planera hur man vill att pallkragen ska se ut när den väl har växter i sig.

Som exempel kan du kolla på franska potager, eller dekorativa köksträdgårdar som de annars kallas. Där odlar man grönsaker och blommor i olika mönster för att kombinera nytta med skönhet. Resultatet blir en mycket trevlig pallkrage som sticker ut lite extra och ser proffsig ut. Om du vill göra jobbet ännu något enklare finns det pallkrags-avdelare att köpa som gör att du kan dela upp jorden i olika sektioner beroende på vad du vill ska växa där.

9. Ta väl hand om dina pallkragar

För att se till att dina pallkragar ska hålla så länge som möjligt finns det lite du kan göra för att hjälpa till. Till att börja med så är det enklaste du kan göra att ta in dem när de inte används. Eftersom de går att fälla ihop får du sannolikt plats med dem i något förråd medan du väntar på att säsongen ska börja igen.

Väl lågsäsong kan du passa på att olja upp dina pallkragar. Oljan förhindrar fukt och bakterier från att komma in i träet, och du kan njuta av dina pallkragar ännu lite längre. Du kan också måla utsidan av pallkragarna för att ge dem ännu lite karaktär. Tar du väl hand om dina pallkragar kan du utan större bekymmer få dem att hålla i hela 10 år.

10. Bygg högt och bespara din rygg

En utav de stora smidigheterna med pallkragar är hur kreativ du kan vara med dem. Du kan själv välja om du bara vill ha en eller kanske fem pallkragar staplade på varandra. Vi har redan kommit fram till att du vill stapla ganska högt för att se till att rötterna ska få plats. Men det finns ju fler anledningar till att stapla pallkragarna högt. Det blir till exempel mer skonsamt för dig och din rygg att du odlar i arbetshöjd. Du kommer orka hålla på med dina odlingar mycket längre om du inte slits ut av att böja dig ned hela tiden. För att spara på jord kan du fylla upp kragarna med något annat för att komma upp till lämplig höjd, förutsatt att dina plantor inte behöver jorden till sina rötter.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela är pallkragen en utomordentlig plats att ha sin odling på. Det blir delvis ett roligt projekt att hålla på med, och delvis en fin odling när man väl kommit igång. Kolla gärna in våra tips igen när du väl bestämt dig för att börja odla i pallkrage! Fördelarna är ju ändå många fler än nackdelarna!

Lämna en kommentar