Tvätta altanen – få rent och fint utan att slita på träet!

Kanske har du just köpt dig ett hus med en tillhörande altan, eller så kanske du byggt en egen. Kanske till och med har du haft din altan länge men aldrig riktigt blivit klok på hur man rengör den på bästa sätt. Om du känner igen dig ska du läsa vidare i artikeln. Här berättar vi om hur man rengör altanen på bästa vis utan att skada träet!

Vi kommer berätta om alla de verktyg och rengöringsmedel du behöver, och också det du inte behöver. Läs vidare så sätter vi igång!

Bästa sättet att tvätta altanen

När det kommer till träaltaner kan man säga att tillvägagångssättet är i princip samma oavsett vad du har för altan. Men för att få det precis perfekt och skinande rent kan man behöva anpassa sin rengöring av trallen efter några avgörande faktorer för just din altan.

Sådant som kan påverka vad som är bästa sättet att tvätta altanen och hur den borde rengöras är delvis vilket träslag det rör sig om. Vissa träslag är känsligare än andra och tål tryck och rengöringsmedel bättre eller sämre. I vissa fall kan man tvätta trädäck med yes. Sedan spelar det roll vilken ytbehandling den har, samt hur mycket smuts du faktiskt har på altanen.

Med det sagt börjar vi nu gå igenom olika typer av altaner, trall och trädäck!

Målade trädäck

Först ut hittar vi målade trädäck. Om din altan och trall inte är särskilt smutsig utan bara behöver fräschas upp lite grand innan högsäsongen börjar räcker det med att du använder lite fasadtvätt och sedan sköljer av. Har du lite mer ingrodd smuts är det lite annorlunda.

Om du har väntat lite väl länge med att tvätta altanen och du hunnit få ingrodd smuts kan du använda dig av målartvätt istället för fasadtvätt. Men innan du sticker iväg och köper första bästa tvätt borde du kontrollera vilken färg du målat altanen i. Olika färger tål olika typ av målartvätt olika bra. Så för bästa resultat borde du kontrollera det först. Om du inte vet vilken färg som använts när altanen målades kan du med fördel välja en lite svagare målartvätt för att försäkra dig om att skada färgen så lite som möjligt. När du applicerat målartvätten är det bara att skölja av trädäcket och så borde det blivit rent och fint!

Omålade trädäck

Om du har ett omålat trädäck med omålad trall som bara är ytbehandlat med olja, eller som är tryckimpregnerat gäller stegen vi tar upp här. Stegen fungerar även för helt obehandlat trä.

Lite till mellan mängd smuts

Om du rengör din altan ofta eller har turen att inte få en så smutsig altan räcker det att du rengör den med grönsåpa. Till det behöver du bara en vanlig skurborste och så kommer du få ett mycket gott resultat. Grönsåpa är relativt skonsamt både för miljön och för ditt trä. Alltså är det bästa att tvätta altanen med jämna mellanrum så att man kan göra på detta sättet istället för det lite mer slitsamma med starkare rengöringsmedel.

I de allra vanligaste fallen gäller det att du använder 1 deciliter såpa med 10 liter vatten, men läs gärna på ditt rengöringsmedel för att försäkra dig om proportionerna. Efter du applicerat såpan och skurat med borsten behöver du bara skölja av med lite vatten och så är du klar!

En metod som börjar bli mer populär men som också sliter mer på träet är den så kallade ”tapetklister-metoden”. Det man gör då är att man blandar en liten mängd tapetklister med vatten för att få en bra rengöringseffekt. Vi förespråkar dock grönsåpan före tapetklistret som altantvättmedel då grönsåpan är bättre för både miljön och träet.

Ingrodd och mycket ingrodd smuts

Om du istället har lite mer ingrodd smuts eller smuts bara sitter lite hårdare kan det vara en idé att titta på att köpa speciellt altantvättmedel för att renöra trall. Det är något starkare än grönsåpa men processen är precis samma. Du behöver alltså bara applicera, skrubba, och skölja av.

Om altantvättmedel inte skulle få jobbet gjort finns det ett sista alternativ som kallas för krafttvätt. Det är ett mycket starkt rengöringsmedel som skadar träet lite mer men som nästan garanterat får bort alla typer av smuts.

Andra altanproblem

Förutom vanlig smuts är alger och mögel ett vanligt problem för altaner. Eftersom de konstant är utsatta för naturen är det inte ovanligt att alger och mögel får fäste. För att göra bot på det vill du dock inte använda vanligt rengöringsmedel. Istället vill du använda särskilt mögel eller algmedel. Om du har bråttom att få bort dina alger kan du dessutom enkelt göra ett eget borttagningsmedel. Allt du behöver är några droppar diskmedel och två deciliter ättika och vatten. Sedan är det bara till att skrubba så blir det snart rent.

Ett annat problem som kan uppstå är att man får någon enstaka fläck på altanen. Då är det ofta onödigt att dra fram rengöringsmedlet. Istället kan du använda klorin. Det gäller dock att vara försiktig då det ibland kan bleka träet.

Tvätta altanen - rengöra trall.

Borde man använda högtryckstvätt till altanen?

Högtryckstvätt är ett populärt verktyg i de svenska hemmen idag. Det går att använda till att tvätta allt från bilar till båtar och till den stenlagda gången. Då kommer så klart frågan, borde jag använda högtryckstvätt till altanen?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Många högtryckstvättar har ett för högt tryck för många träslag. Det finns alltså en stor risk för att man skadar träet. Har man alltså ett mjukt träslag som furu borde man inte använda högtryckstvätt. Och även med hårdare träslag kan det vara olämpligt. Vill man ändå använda det är det viktigt att man gör på rätt sätt.

För att använda din högtryckstvätt på rätt sätt är det bra om du har ett särskilt altantvättsmunstycke. Det är också bra om du inte kör på fullt tryck på tvätten. Då minimerar du risken att slita på din altan. En sista grej att tänka på med högtryckstvätten är att vårved är känsligare än sommarved, så vill man köra med högtryckstvätt så kan det vara något att tänka på.

Trallrengöring bäst i test

För att hålla rent trallen på altanen är det rekommenderat att använda en bra trallrengöring. Bäst i test trallrengöring är olika former av terasstvättar vilka med kopplir ihop med en vattenslang för att enkelt och effektivt regöra sin altan eller tvätta trätrall.

Vad ska man göra efter att altanen är tvättad?

När du tvättar altanen är det omöjligt att undvika att en viss mängd av altanens ytbehandling försvinner. När du är färdig med tvätten av trätrall är det alltså bra att se över ytbehandlingen för att se till att du håller din altan i toppskick. Har du en målad altan med målad trall kan du t.ex. fylla på med färg där det behövs, och har du en oljad kan du olja in den igen.

Du kan börja ytbehandlingen när träeti trallen har en fuktkvot på 16%. Detta är dock inte alltid lätt att mäta, så en generell riktlinje är att du kan ytbehandla altanen efter ungefär ett dygns väntan efter sista tvätten. Det är alltid en bra idé att ytbehandla sin altan så att den håller sin fin och bra länge. En bra olja sätter sig exempelvis i träet och gör det mer väderbeständigt och hindrar att altanen blir fuktskadad. Det finns dessutom extra bra altanoljor som motverkar mögel och alger. Det är ju något som kan vara extra bra att tänka på om det är ett problem man ofta har. För bästa resultat med oljan vill du välja en sort som är impregnerande och som kommer från en känd tillverkare.

Något som är värt att nämna är att tryckimpregnerat trä oftast blir mörkare efter att du oljar det. Men det betyder inte att det inte fungerar. Det fungerar precis som det ska. Vissa tror att man behöver slipa tryckimpregnerat trä innan man ytbehandlar det men så är inte riktigt fallet. Man kan slipa det om man vill, men i de allra flesta fallen räcker det gott och väl med att man helt enkelt bara oljar in det.

Varför är det bra med altantvätt?

Kort sagt är det viktigt för att se till att altanen och trallen håller sig fin och frisk länge. En altan är sällan under skydd från naturens olika påverkan och behöver därför ses till cirka en gång om året. Det är sällan det roligaste man kan göra men på lång sikt är det ett mycket smart val. Man lägger hellre någon eftermiddag om året på att rengöra altanen än att lägga ut stora pengar på att bygga en ny altan när den andra ruttnat eller blivit ful.

Det är just det som kan hända om man inte tvättar sin altan. Smuts kan tränga sig in i träet och skada det inifrån. Det kallas för mikrobiell påväxt och är ett problem som är mycket svårt att bli av med när det väl kommit. För att förhindra detta jobbiga problem räcker det med att man enkelt tvättar altanen en gång om året. En sista fördel med att göra det en gång om året är också att smutsen inte hinner sätta sig så hårt. Då tar det ju inte så lång tid att få det gjort!

Den sista anledning till att tvätta din altan är också för att förhindra att träet svullnar eller krymper. Det kan vara ett problem eftersom att det ofta för med sig att spikar och skruvar kan trängas ut ur altanen och bli ett problem för dig när du vill gå barfota på altanen.

Sammanfattning

Det finns lite olika sätt att tvätta din altan och trall på. Det beror dels på vad du har för typ av altan, och dels på vad du har för typ av smuts på trallen. Oavsett dessa faktorer så står det klart att en altantvätt aldrig är fel. Du kommer tacka dig själv i framtiden om du ser till att ta väl hand om din altan när det väl gäller.

Vi hoppas att du kan ta del av den här genomgången för att få koll på hur du ska göra inför nästa säsongs altantvätt!

Lämna en kommentar