Bästa uteköket 2024 – Ett måste för grillmästaren

När värmen börjar komma är vi många som inte vill vänta på att kunna ta fram grillen och börja grilla mer mat. Det är ju inte mycket som slår en grillfest. Något som dock gör den bättre är om du har ett schysst utekök som du kan använda tillsammans med din grill. Uteköket gör att du slipper springa in och ut för att greja i köket och sköta grillen. Istället kan du sköta allt på ett och samma ställe. Har du då en trevlig sommarfest betyder det att du aldrig behöver lämna festen och kan stå och prata med dina gäster samtidigt som maten blir klar!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

För att ta reda på vilket som är det bästa uteköket just nu behöver du bara läsa vidare i vår artikel. Vi listar de bästa uteköken just nu så att det ska bli så lätt som möjligt för dig att få en perfekt sommar.

Bäst i Test bland utekök

Här nedan följer vår topplista över de uteköken som är bäst i test just nu. Vi har försökt att få med produkter från olika prisnivåer så att det ska finnas något för alla i vår lista!

Utekök Outstanding Exclusive Kolgrill

Utekök Outstanding Exclusive Kolgrill

Först ut hittar vi en ordentlig premium-modell. Detta är alltså ett komplett utekök. Du får med en otrolig kolgrill, och med i uteköket finns också en väl tilltagen arbetsyta samt diskho. Under själva bänkytan hittar vi förvaringshyllor för allt du kan tänka dig. Det är inga problem att koppla på en vattenslang till uteköket och på så sätt få ett mer eller mindre komplett kök utomhus. Du kan göra i princip allt ute!

Uteköket är som sagt komplett och kommer levererat med många bra funktioner och egenskaper. Men skulle du trots allt sakna något så kan du enkelt köpa till extra moduler så att du kan ha ett så stort utekök du vill. Det är väldigt smidigt. Värt att tänka på är att den här modellen kostar något mer, men du får desto mer kök för pengarna.

När det sedan kommer till vinterförvaringen, eller till att välja den bästa platsen till köket så är det inte alls jobbigt. Köket är utrustat med två hjul samt ett handtag så att man lätt kan köra runt och ställa köket precis där man vill ha det. Det är extra smidigt om man har olika uteplatser eller om man vill stå i solen och jobba.

Bellac Brafab utekök

Bellac Brafab utekök

Med ett utekök från Bellac kan du inte gå fel. Du får ett stilrent och kraftfullt utekök som du enkelt kan expandera efter behov. Detta är det perfekta kittet att köpa för att få en stabil stomme att utgå från.

När det kommer till upplägget på Bellacs utekök så handlar det om två huvudsakliga delar. Den ena delen av uteköket har diskhon. För att använda den behöver du bara koppla på en vattenslang. Inga som helst konstigheter. Den andra delen är avsedd för att vara en arbetsyta. Den är väl tilltagen så det finns gott om plats för dig att göra i ordning maten innan festen. Under både arbetsytan och diskhon finns det plats för mycket förvaring.

Vi rekommenderar det här uteköket från Bellac särskilt mycket om du redan har en grill du är nöjd med. Då kan du enkelt komplettera din grill med ett sådant här kök och få en mer komplett upplevelse när det vankas grillfest.

Materialvalet i det här köket är också imponerande. Stommen är gjord i pulverlackat aluminium som ser till att ge dig en god hållbarhet. Sedan är själva bänkskivan gjord i granit. Med andra ord både stiligt och hållbart. Det här uteköket får en klockren plats i vår topplista då det är så pass enkelt att komma igång med!

Utekök Outstanding Basic Water

Utekök Outstanding Basic Water

Sist men inte minst har vi ett till kök från det väletablerade märket Outstanding. Den här gången handlar det om en något mindre avancerad modell än den första vi tittade på. Här hänger det inte med en kolgrill, men istället har du gott om arbetsyta för annat.

Även detta utekök är enkelt att flytta runt tack vare sina två hjul och handtag. Det är bara en av de smidiga funktionerna. Utöver detta har uteköket som sagt en stor arbetsyta, men också en diskho. För att få vatten till kranen behöver du bara koppla på en vattenslang. Även hos denna modellen hittar vi hyllplan som fungerar bra som förvaringsplats. Det är väldigt smidigt att ha mycket förvaring vid uteköket så att man slipper gå in och hämta saker i huset.

Även detta kök får extra beröm av oss på grunden att det är enkelt att komma igång med. Det är också mycket enkelt att bygga ut med fler moduler om du vill ha ett större utekök. Detta är också som du säkert förstår ett ypperligt val för dig som redan har en välfungerande grill och som bara vill ha extra arbetsyta i trädgården!

Vem borde köpa ett utekök?

Att glädjas av matlagning är vi många som gör. Extra roligt är det när man får ta hjälp av grillen för att tillaga en riktigt ordentlig måltid. Är man en av alla oss som älskar att laga mat utomhus råder det ingen tvekan om saken. Klart du borde skaffa ett utekök om din uteplats har utrymme för det! Det finns massor av olika modeller som är olika stora så att du ska kunna hitta något som passar.

Det vanligaste fallet är att du redan har utemöbler och grill hemma. Då kan det vara mycket lämpligt att köpa till ett utekök bara för alla de dörrar det öppnar. Du blir mycket mer flexibel i vad du kan laga för mat utomhus, och om du köper till extra moduler kan du få till ett utekök med såväl spis som kyl. Det är en otroligt skön känsla att kunna stå ute och tillaga en hel måltid utan att behöva gå in till köket.

Bara fantasin sätter gränser när det kommer till utekök och när du väl börjat med ditt utekök kommer du snart se alla möjligheter. Det är aldrig fel att kunna göra mer med det vi har, och uteköket är ett ypperligt alternativ för dig som vill använda din trädgård och din uteplats mer.

Laga mat ute med utekök.

Köpguide – tänk på detta när du köper utekök

Om du nu blivit sugen på att införskaffa dig ett bra utekök kanske det känns svårt att veta vilket man ska välja. Givetvis hittar du mycket bra alternativ i vår topplista, men om du vill kunna göra ett mer informerat beslut kan du läsa vidare i vår köpguide där vi tar upp de viktigaste sakerna att tänka på inför ett köp av utekök.

Behovet av ett utekök

Först ut har vi såklart behovet av ett utekök. Med detta menar vi hur pass avancerat du vill att ditt utekök ska vara. Känner du att du har ett behov av ett utekök med handfat, diskbänk, arbetsyta och grill, eller är du mer ute efter att bara få lite mer arbetsyta när du är ute och lagar mat vid grillen? Det vanligaste är att man redan har en grill hemma som fungerar och att man vill köpa till extra funktionalitet. Men som vi kunde se i vår topplista finns det även utekök som säljs kompletta med inbyggd grill.

Något som kommer i princip alla utekök är förvaringsytor under själva bänkarna på uteköket. Det varierar dock just hur mycket förvaring man får med olika modeller av utekök så det kan vara en god idé att hålla lite utkik på just den punkten så att man ser till att ens behov blir uppfyllda.

En extra sak vi kan rekommendera att göra är att se efter om du inte kan lösa någon form av sol eller regnskydd till ditt utekök. På så sätt kan du använda uteköket även om det duggregnar eller är gassande sol. Om du köper ett utekök som går att flytta på kanske det räcker att du har ett bra parasoll som tak. Om du tänkt göra en mer permanent installation av uteköket kanske det kan vara en bra idé att kolla på en markis eller annat halvtak.

Utrymme

När du väl vet vad du vill ha ut av ditt utekök är det dags att börja se efter var du vill att det ska stå. Som vi tidigare nämnt i artikeln är det inte alls ovanligt att hitta utekök som går att flytta på så möjligheterna är många. Men om du hunnit bygga ut ditt utekök med fler moduler kan det vara jobbigt att flytta runt på allt så vi rekommenderar att man hittar en favoritplats i trädgården och sedan försöker göra den till en lite mer permanent plats för uteköket.

När det kommer till utrymme i trädgården och uteköket så är det ju faktiskt så att nästan vem som helst kan få plats med ett utekök då de är så pass modulära. Har du bara plats för en modul kan du givetvis fortfarande få nytta av den och därför kan det vara väl värt att investera i det även om du inte har världens största trädgård.

Om du tycker att det är svårt att uppskatta just hur mycket plats ditt utekök kommer ta kan det vara en god idé att mäta ordentligt i trädgården för att få en bättre uppfattning. Nästa steg är att köpa första modulen till ditt utekök för att se hur det ser ut. Då kommer det bli mycket lättare att se hur det kommer att bli när du byggt ut köket så mycket som du vill ha det. Ett sista tips är också att kolla så du får plats med uteköket i närheten av dina utemöbler så att du kan vara nära resten av festen även när du ska laga mat.

Bygga själv eller köpa färdigt

Ett alternativ till utekök vi inte pratat så mycket om i artikeln är möjligheten till att bygga ett eget utekök. Du får då möjligheten att välja precis hur det ska se ut och hur stort det ska vara. Nackdelen här är dock uppenbar. Du måste kunna använda diverse verktyg för att kunna bygga ett funktionsdugligt utekök. Sannolikt kommer du vilja ha ett utekök som är hållbart och stabilt och då måste du antagligen bygga det med hjälp av någon form av metall.

Det blir alltså väldigt snabbt jobbigt att bygga ett eget utekök, men som tur är finns det ju massor av olika färdiga utekök. Om som vi tidigare nämnt går det ju alldeles utmärkt att bygga ut dessa färdiga kök med fler moduler för att kunna få köket som man vill ha det.

Utekökets moduler

När du väl bestämt dig för ungefär vad du vill ha är det dags att börja välja ut moduler. När du planerat upp ditt utekök är det en bra idé att kanske skissa hur du vill att det ska se ut, eller skriva upp en kravlista på vad du behöver. Då blir det enkelt att välja ut modulerna.

Likt ett vanligt kök kan det vara en god idé att låta grillen få en central plats då mycket av maten sannolikt kommer att göras i den. Sedan är det också bra om du kan lösa en stabil lösning för vattentillförsel. Antingen kan du lösa det med en vattendunk eller med rinnande vatten.

Olika moduler har olika förutsättningar och i de flesta fall kan du hitta precis det du vill ha för att få en komplett upplevelse.

Materialvalet hos uteköket

När det kommer till utekökets material är det givetvis viktigt att köket är väderbeständigt. Köket kommer ju att stå ute större delen av sommaren och kanske till och med på våren. Det är alltså viktigt att det kan stå emot lite vind och vatten.

Om du vill bygga in ditt kök lite mer och göra en mer permanent installation kan vi rekommendera att antingen mura in det med tegel eller bygga in det med betong. När det väl kommer till själva köket i sig så rekommenderar vi rostfritt stål så att det inte ska rosta. Det är dessutom ett starkt material som tål att användas och som dessutom passar in i de flesta miljöer.

Hur valdes våra bäst i test utekök ut?

När vi skulle sätta ihop vår topplista över utekök började vi med att läsa på om utekök för att se vilka typer som finns och vilka krav som är rimliga att ställa. När det väl gjorts kunde vi börja sålla ut bland de valen som finns på marknaden. Vi gjorde också avgränsningen att bara titta på kök som är mer eller mindre kompletta för att minimera jobbet ni behöver göra när ni väl köpt ett kök.

Vi kollade sedan på recensioner och pratade med nöjda kunder av utekök för att se vilka aspekter av köken som var bra att tänka på. Efter en tids efterforskning kunde vi enkelt sätta ihop topplistan över de bästa uteköken just nu.

Hur gick testerna av utekök till?

Våra testvinnande utekök i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av utekök

Inget slår känslan av att stå ute och grilla till sommarfesten. Det blir dock väldigt snabbt tråkigt när du måste fokusera på att springa in och ut mellan grillen och köket. Du kan inte prata med dina gäster och du måste fokusera mer på maten än att festen är trevlig. Den enkla och roliga lösningen är att skaffa dig ett bra utekök. Då kan du tillaga precis all mat utomhus och inte missa en sekund av festligheterna!

UtekökPris och omdöme
Utekök Outstanding Exclusive KolgrillLäs mer…
Bellac Brafab utekökLäs mer…
Utekök Outstanding Basic WaterLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar