Vad är en induktionshäll och hur fungerar den?

Om du är ute efter en ny spis eller en ny spishäll är det allra vanligaste idag att du kommer skaffa dig en induktionshäll. Kanske vill du veta vilken som är den bästa induktionsspisen just nu, och då kan du kolla in vår topplista här. Induktionshällen är väldigt populär och letar sig in i fler och fler svenska hem.

Om du inte har stenkoll på vad det innebär att ha en induktionshäll så kan du vara lugn. Vi kommer att gå igenom vad det är, varför det är bra, och vilka andra alternativ som finns. Vi kommer helt enkelt att ge en koncis genomgång av vad en induktionshäll är. Då spisen ofta är en stor investering för många är det ju såklart bra att ha stenkoll på vad det är man faktiskt köper!

Vad är en induktionshäll?

En induktionshäll är en typ av spishäll. Som man hör på namnet använder den sig av induktion för att skapa värmen. Spishällen känns igen på att den ser ut som en enda stor platt glasbit, och andra karaktärsdrag är att de är väldigt snabba när det kommer till att justera värmen.

Den underliggande tekniken i en induktionshäll bygger på skiftande magnetfält. Magnetismen i hällen inducerar ström i dina kokkärl, och resultatet av detta är att kokkärlen värms upp. Det är ett relativt linjärt förhållande mellan kraften på magnetismen och värmen i kokkärlen, och det är detta som gör hällen så pass reaktiv. Det går alltså väldigt fort att få upp värmen för att koka vatten, och det går väldigt snabbt att sänka värmen för att inte bränna maten.

Med den här beskrivningen av induktionshällen kanske du också förstår att själva hällen i sig aldrig blir varm. Värmen kommer ju från att magnetfältet får verka på ett annat magnetiskt material. Alltså kan du aldrig bränna dig på en induktionshäll om du råkat ha på spisen utan att ha en kastrull på. Värt att nämna är att hällen kan värmas upp av att ett kokkärl är varmt, varpå risken för att bränna sig kommer tillbaks. Men återigen är det inte hällen i sig som orsakar det.

Vilka fördelar har en induktionshäll?

  • Den är effektiv och energisnål då den reagerar väldigt snabbt på förändringar i önskad kraft
  • Eftersom att den är effektiv går det snabbare vid matlagning och du kan spara tid.
  • Den är förhållande vis säker att använda när det kommer till risk för att bränna sig.
  • Eftersom induktionshällen är en stor glasplatta är den oerhört enkel att rengöra.

Vilka nackdelar har en induktionshäll?

  • Det finns ingen garanti att alla kokkärl fungerar på spisen. För att ett kokkärl ska fungera på en induktionshäll behöver kokkärlet ha en magnetisk botten, annars kan ingen induktion uppstå.
  • Det kan uppstå ett lågt brummande ljud när hällen används då magneterna aktiveras. Om man använder kokkärl som inte är tänkta för en induktionshäll kan ljudet låta högre.

Kort och gott kan vi fastslå att fördelarna enkelt väger över nackdelarna. Du kan spara såväl pengar som tid med hjälp av en induktionshäll, givet att du har kokkärl som fungerar med hällen.

Vilka kastruller och stekpannor kan man använda på induktionshällen?

Som vi redan nämnt är det viktigt att dina kastruller och stekpannor har en magnetisk botten om du vill att de ska fungera med din induktionshäll. Det är överlag väldigt vanligt att ha magnetiska kokkärl så det borde inte vara några större problem att ha saker hemma som fungerar.

Gjutjärnspannor är väldigt bra för induktionshällar då gjutjärn är magnetiskt i allra högsta grad. Utöver det fungerar rostfritt stål, eller andra stålkastruller oftast rätt bra. Problem kan uppstå om man har äldre rostfria kokkärl. När man köper nya kastruller och stekpannor är det oftast väldigt tydligt till vilka hällar de fungerar.

När det kommer till material som inte fungerar så har vi de uppenbara valen som glas och keramik, men också koppar, och aluminium. För att göra ett enkelt och snabbt test med dina kokkärl hemma kan du enkelt ta fram en magnet och se om den fastnar. Om den fastnar på ditt kokkärl vet du att du kan använda det till din induktionshäll.

Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?

Om du försöker använda dig av en kastrull eller stekpanna som inte fungerar för induktionshällen brukar det uppstå ett missljud från hällen. Vid låg effekt kan det låta som ett knäppande, och övergår till mer av ett tjutande när man ökar effekten. Detta är inget farligt, utan mer en indikation på att det inte fungerar som det ska.

Om du vill kunna använda en inkompatibel kastrull eller stekpanna finns det magnetiska mellanlägg man kan köpa. Idén är att man ställer sin kastrull på mellanlägget och låter mellanlägget värmas upp, för att det i sin tur ska värma grytan. Som du kanske förstår är detta inte alls effektivt och mycket effekt kan gå till spillo. Det kan fungera för mindre arbeten, men det rekommenderas inte för all matlagning.

Hur tar man hand om en induktionshäll?

Det är inte alls särskilt avancerat att ta hand om sin induktionshäll. Det är dock viktigt att man gör det. Hällen fungerar som absolut bäst när den är ren, eftersom att ytan inte blockeras av smuts. Smutsen kan nämligen hindra magnetismen att verka så effektivt som möjligt. För att hålla den ren behöver du i regel bara använda dig av en fuktig trasa.

Om du råkat få smuts som sitter fast ordentligt går det ganska enkelt att få bort även det. Något som oftast fungerar bra är att blanda vatten med ett milt rengöringsmedel i en sprayflaska. Om du hellre använder en mer naturlig metod kan du blanda ättika, vatten och bikarbonat i sprayflaskan. Då ska du ta 50% av vatten och 50% ättika och sedan någon matsked bikarbonat. Då kan du enkelt spraya på smutsen, låta det verka någon minut, och sedan borde smutsen glida av enkelt.

Några viktiga saker att tänka på när det kommer till hällen är att det är viktigt att inte skada den. Du borde alltså inte använda stålull, eller andra material som kan repa hällen. Detta försämrar induktionsförmågan avsevärt. Något annat du måste se upp med är att inte råka tappa något tungt på den. Det är ju trots allt bara en stark glasskiva, och du vill inte att den ska spricka.

Sammanfattning

Det är inte konstigt att induktionshällen är så pass populär som den är. Den är snabb, effektiv, går enkelt att rengöra, och kan till och med spara dig pengar och tid. Vad mer kan man behöva när man är ute efter en ny spis? Så länge dina kokkärl och stekpannor är magnetiska tycker vi att detta är den givna uppgraderingen till köket.

Som med alla nya saker tar det en stund innan man vänjer sig vid den och dess funktioner, men väl gjort kommer man aldrig att vilja gå tillbaks till en gammal spis.

Lämna en kommentar