Hur du gör rent ugnen – 10 smarta tips!

Att städa i köket är sällan några problem. Det kan kännas bra att ha köket städat och fint, och det går oftast ganska fort att få det fint städat. En del av köket som dock ofta känns som ett problem för många är just ugnen. Ugnen kan kännas som ett stort hinder då den kan uppfattas som svår att få ren. Kanske är det så att man inte kommit på det mest effektiva sättet för att rengöra ugnen ännu. Ugnen är en klurig sak att rengöra just för hur lätt den blir smutsig.

För att det ska gå snabbt att rengöra ugnen är det bra om man försöker rengöra den ganska ofta. På så sätt hinner smutsen inte byggas upp lika mycket. Gör man såhär kan det gå väldigt fort att få ugnen till ett fint skick.

Det är alltså en bra idé att få till en bra städrutin där ugnen inkluderas. Men förutom en bra rutin är det också bra om du har rätt verktyg för jobbet. Du vill ha bra rengöringsmedel som inte lämnar kvar några kemikalier i ugnen, och som dessutom löser upp fett.

I den här artikeln går vi igenom 10 smarta tips på hur du kan effektivisera din ugnsrengöring. Om du kollar in våra 10 tips för att rengöra ugnen kommer det att gå snabbare än någonsin förut!

Innan du städar ugnen

Innan du sätter igång med att städa ugnen är det en bra idé att kolla på dina rengöringsmedel. Oftast finns instruktioner på hur det ska användas. I vissa fall kan det vara extra viktigt att ugnen varit kall länge, och i andra fall kan det handla om att man ska låta rengöringsmedlet vara en längre stund innan man skrubbar.

Om du ser till att förbereda ugnen ordentligt med dina rengöringsmedel så kommer hela processen gå snabbare. Görs det inte rätt från början kan det ta lång tid att få det önskade resultatet.

1. Prioritera ugnen när du städar

Många känner nog igen sig i att torka av alla synliga ytor i köket. Det är inga problem att torka av bänkar, bord, eller spishällen. Man vill ju att det ska vara fint i köket. Något många dock väljer att prioritera bort är just ugnen. Det är ju mycket svårare att se om ugnen är smutsig mot att se om en bänk är smutsig. I våra hektiska liv som lever idag är det inte konstigt att man kanske dras till att bara städa bort den synliga smutsen.

Här kommer då alltså listans första tips. Prioritera att städa ugnen. Ju oftare du kan få in lite ugnsrengöring, desto lättare kommer det bli att städa den igen, och desto lättare blir det att hålla den ren. Det finns faktiskt fler anledningar än bara hygien till att städa ugnen. När du drar upp värmen på ugnen kan gammal smuts börja utveckla rök, och den här röken kan sedan sätta sig i den maten du försöker tillaga. Alltså kan du få godare mat genom att städa din ugn oftare! En allmän rekommendation är att försöka städa ugnen en gång i halvåret.

2. Använd rengöringsmedlet på rätt sätt

Det finns inte många genvägar till en skinande ren ugn. Ett stort misstag många gör är att de bara sprutar in rengöringsmedel och sedan börjar skrubba direkt. Även om vi önskar att det fungerade så snabbt så är det inte riktigt fallet. Vi rekommenderar dig därför att ha tålamod när det kommer till ugnsrengöringen.

Om rengöringsmedlet säger att du ska låta det verka en stund innan du börjar skrubba kommer du få betydligt mycket bättre resultat än om du skrubbar direkt. En annan rekommendation är att spruta in medlet, och sedan ställa ugnen på svag värme. Under tiden som ugnen värms och medlet verkar kan du städa annat i huset. Värmen på ugnen kan hjälpa fettpartiklar att lösas upp så att du lättare kan få bort dem.

3. Ha rätt verktyg

Du behöver inte ha det mest avancerade rengöringsmedlet för att din ugn ska bli ren. Du behöver heller inte ha några avancerade verktyg eller en massa stålull för att få en fin ugn.

Tvärt om är det enda du behöver bra rengöringsmedel och en bra trasa. Helst ska du inte använda stålull inne i ugnen då du kan råka repa lacken inne i ugnen. Om det skulle hända kan det bli lättare för smuts och bakterier att sätta sig i repan. Därför är det bäst att bara se till att ha ett bra rengöringsmedel och en bra tvättsvamp eller trasa.

4. Öppna upp glasdörren till ugnen

För att du ska få en så ren och fin ugn som möjligt måste vi komma åt att tvätta alla ställen på ugnen. Ett ställe många överser är själva glasluckan. Ofta innebär det lite extra jobb för att få isär ugnsluckan, men väl isär är den enkel att rengöra.

Ugnsluckan blir oftast inte lika smutsig som resten av ugnen men det kan ändå vara en bra idé att städa den åtminstone en gång om året. Du kan använda samma rengöringsmedel till luckan som till resten av ugnen.

5. Avfettningsmedel

De bästa typerna av rengöringsmedel för ugnen är någon form av avfettningsmedel. Detta är såklart eftersom att det är lätt hänt att få fettstänk från varm mat i ugnen. Med ett bra avfettningsmedel kan du enkelt applicera det på ugnens ytor för att sedan vänta någon timme innan du enkelt torkar bort smutsen. Denna typ av medel är extra bra för sådan smuts som sitter hårt.

6. Fönsterputs till luckan

När du ska tvätta ugnsluckan kan du som sagt använda samma rengöringsmedel som till resten av ugnen. Men om du vill kan du också använda fönsterputs. Att använda fönsterputs kan underlätta för att få bort de sista dammpartiklarna och få ugnen att se som ny ut!

7. Städtillbehör du inte får missa

Om du skulle märka att du har någon fläck eller smuts som verkligen sitter fast och inte vill försvinna finns det ett bra verktyg du kan prova. Du vill leta upp en skrapa för keramikhäll. En sådan skrapa kan du försiktigt använda i ugnen.

För bästa resultat med skrapan vill du kombinera användningen med ett bra avfettningsmedel. Det du vill göra är alltså att applicera ditt rengöringsmedel för att sedan använda skrapan. Med största sannolikhet kommer du märka att smutsen går bort utan större problem.

Kyckling i ugn - göra rent

Tänk på miljön när du städar ugnen

Hittills i den här artikeln har vi pratat mycket om att städa ugnen med rätt rengöringsmedel. Det är ett bra sätt att garanterat få rent på. Men vi får inte glömma alla de smidiga och väldigt användbara husmorsknepen som funnits med oss länge.

Vanliga städknep som inte använder en massa kemikalier är att istället använda bikarbonat eller citron. På så sätt kan du använda naturligt förekommande rengöringsmedel och på så sätt också vara snällare mot miljön. All tillverkning och hantering av kemikalier kan skada miljön så om vi kan använda mindre av den varan är det ju toppen!

Ett annat alternativ är att använda grönsåpa. Det är snäppet mindre miljövänligt, men oftast bättre än många andra kemikalier.

Det är en bra idé att försöka använda sig av miljövänliga produkter av två huvudsakliga skäl. Delvis är det uppenbarligen bättre för vår miljö. Men delvis är det också ofta så att kemikalier kan lukta väldigt starkt och vara dåliga att andas in. Med ett miljövänligt alternativ får du alltså en trevligare upplevelse när du städar och du riskerar inte att få huvudvärk av att andas in starka kemikalier hela dagen.

Ytterligare en bra anledning till att använda naturliga rengöringsmedel är att ytorna du använder det på inte kommer att bli belagda med giftiga kemikalier. Om du använder naturliga rengöringsmedel slipper du dessutom ha kemikalierna hemma och då minskar risken för att ett barn skulle råka få i sig dåliga kemikalier!

Det finns lite olika sätt att använda miljövänliga rengöringsmedel på så vi ägnar de sista tipsen åt just detta!

8. Städa med grönsåpa och vatten

Den klassiska kombinationen med grönsåpa och vatten går sällan fel. Du kan ha den till i princip allt i hemmet när det kommer till städning. När du ska använda det till ugnen rekommenderar vi att du börjar med att damma av det översta lagret av smuts först.

När du antingen dammat bort eller dammsugit upp det översta lagret av smuts kan du sedan gå vidare med städningen. Då blandar du 2 deciliter såpa med 1 deciliter vatten i en sprayflaska. Då får du en bra konsistens som du sedan kan spraya ut i ugnen. Var noga med att täcka alla ytor i ugnen för att få den så ren som möjligt. Om du inte använder upp hela din blandning kan du ju med fördel ha kvar den för att rengöra något annat i hemmet.

När du sprayat ned hela ugnen med din blandning vill du slå på värmen i ugnen. Du vill sätta temperaturen på 100-150 grader. Därefter kan du låta den stå på i cirka 15 minuter. När ugnen sedan svalnat ned till rumstemperatur igen kan du börja jobba med att skrubba bort all smuts med varmt vatten och en trasa.

I vanlig ordning kan du här också använda den skrapan vi nämnde tidigare. Tänk på att vara försiktig så att du inte skadar ugnens lack.

9. Rengör med ättika

Ättika går att ha till väldigt mycket. Det är så pass starkt att du enkelt kan använda det till att få rent i ugnen. Många har ättika hemma av andra anledningar så det kan ju vara smidigt att kunna använda något utan att behöva köpa nytt.

Så som vi rekommenderar dig att göra kräver en ättika med 24% koncentration. Häll ättikan i en skål och ställ sedan in skålen i ugnen. Här vill du ställa ugnen på 50 grader. Det som kommer att ske är att ättikan kommer se till att lösa upp matrester och bakterier. Efter att ättikan fått stå i minst en timme kan du städa ut resten av ugnen med varmt vatten och en trasa. Det är väldigt smidigt.

Det finns även andra sätt att använda ättikan på men vi rekommenderar detta då det är så pass passivt. Du kan ju enkelt ställa in ättikan och låta den jobba medan du kan göra något annat.

Att använda ättika är smidigt också för att det inte lämnar några spår efter sig. När du använt det och sedan torkat ur ugnen är den redan redo för att användas igen. Om du använt något rengöringsmedel kanske du måste vänta lite innan du kan använda ugnen igen. Så är alltså inte fallet med ättika.

En annan bra bonus med ättika är att det är ganska billigt, och dessutom går att använda till annat. Eftersom att du kan köpa det i vilken matvarubutik som helst gör ju också att du kan skaffa det med kort varsel!

10. Rengör med bikarbonat

Tips nummer 10 på listan handlar om att rengöra ugnen med hjälp av bikarbonat eller bakpulver. Det är två enastående medel att använda för att få bort hårt åtsittande smuts.

Om du vill använda bikarbonat för att rengöra din ugn är det ganska enkla steg att följa. Först vill du blanda bikarbonat och ljummet vatten så att det blir en jämn och mellantjock smet. När du gjort detta kan du ta smeten och breda ut över de områden av ugnen som har den svåra smutsen.

När smutsen täckts av din smet ska du spraya på lite ättika. Det som händer nu är en naturlig kemisk reaktion som kommer att bubbla och fräsa en hel del. Detta fräter bort smutsen samtidigt som det lämnar din ugn helt oskadd. När reaktionen är över kan du torka bort smeten och smutsen med varmt vatten och en trasa.

Sammanfattning

Att städa ugnen är inte någons favoritsyssla, men om man åtminstone kan få sig själv att göra det en gång i halvåret så kommer det inte kännas alls jobbigt. Kan du göra det oftare än så kommer du att märka att smutsen går bort betydligt lättare och att du kan lägga din tid på annat istället för att städa.

Vi rekommenderar att använda de miljövänliga metoderna vi beskrivit i de sista tipsen i vår lista för att spara in på miljöpåverkan. Om du vill vara tidseffektiv kan du också använda dig av en metod som bygger på att du ska låta den arbeta i ugnen under en längre tid.

Vi hoppas att du ska lyckas att få din ugn skinande ren med hjälp av våra 10 tips för att rengöra ugnen!

Lämna en kommentar