Bästa brandvarnaren 2024 – tester och recensioner

Med en brandvarnare kan du känna dig betydligt mer trygg i ditt hem. Statistiken visar att över 12.000 utryckningar sker av brandkåren varje år – och detta bara i Stockholm! Genom denna siffra kan man se att bränder faktiskt är mycket vanligare i hemmet än vad man kan tro och detta ska naturligtvis tas på allvar. Brandvarnarens uppgift är att se till att larma om den detekterar rök. Här nedan listar vi de bästa brandvarnarna i ett bäst i test!

Bäst i test brandvarnare

Nedan har vi valt ut våra fem olika bäst i test brandvarnare som vi rekommenderar att du läser mer om eftersom dessa är bäst på marknaden just nu.

Google Nest Protect Battery Smart brandvarnare

Google Nest Protect Battery Smart brandvarnare hamnar på första plats i detta bäst i test och det finns flera orsaker till varför. Med hjälp av ny teknik och nya metoder har man skapat en produkt som är ”smartare” än gårdagens brandvarnare. Google Nest Protect Battery Smart brandvarnare har bland annat flera sensorer som kan känna av rök och kolmonoxid, samtidigt som den har en mikrofon och kan skicka notifikationer till din mobiltelefon, t.ex. om branden startar när du inte är hemma. Google Nest Protect Battery Smart kan känna av bränder som startar långsamt såväl som snabbt och har ett IFTTT-stöd för den som vill koppla ihop den med exempelvis Google Assistant.

Housegard Firephant Optisk brandvarnare Vit

Med Housegard Firephant Optisk brandvarnare kan du känna dig tryggare i ditt hem. Den här brandvarnaren kommer i ett flertal olika färger och reagerar snabbt på rök eller rökbildning i din bostad. Tack vare batteriskyddet kommer du inte att kunna montera din brandvarnare om den inte har batterier i sig. På så sätt minimerar du risken för att glömma batterier eller liknande. Housegard Firephant Optisk brandvarnare har en funktion som gör att du kan pausa den och den kalibrerar sig även automatiskt. Något riktigt anmärkningsvärt är batteritiden som räcker i upp till 5 år.

Luxorparts Trådlös brandvarnare 2-pack

Bor du stort och är i behov av flera brandvarnare som kan varna samtidigt eller vill du kanske sätta en i garaget och en i hallen i bostadshuset? Luxorparts Trådlös brandvarnare 2-pack ger dig två stycken brandvarnare som du enkelt kan koppla samman. Det betyder att om den ena brandvarnaren går, så kommer den andra också att börja larma på samma gång. Luxorparts Trådlös brandvarnare kan ha en sammankoppling på sammanlagt tolv olika brandvarnare, vilket är utmärkt för t.ex. företag. Produkterna är trådlösa och kan användas separat om så önskas. Vill du använda brandvarnarna enskilt så struntar du bara i sammankopplingen. I samband med ditt köp får du med batterier som gör att brandvarnarna håller länge.

Nexa Optisk brandvarnare

Som sista brandvarnare i detta bäst i test hittar du Nexa Optisk brandvarnare. Nexa Optisk brandvarnare har en batteritid som räcker i upp till 5 år och som är utrustad med en pausfunktion. Nexa Optisk brandvarnare har känsliga sensorer som snabbt känner av rökbildning och som då reagerar och larmar. Brandvarnaren kan pausas i max 10 minuter och har också en larmfunktion som säger till när det är dags att byta batteri. På så sätt behöver du inte oroa dig för att batterierna ska vara slut precis när olyckan är framme. Nexa Optisk innehåller inga radioaktiva ämnen och uppfyller kraven för EN 14604 / CE. I samband med köp får du med ett batteri. Batteriet är dock inte utbytbart.

Köpguide för brandvarnare

Redan från en mycket liten ålder får vi lära oss att respektera elden. I skolan och till och med på förskolan sker idag brandövningar, så att de små barnen vet hur de ska gå tillväga om brandlarmet låter. Alla saker ska lämnas kvar, även favoritnallen på hyllan. Skorna måste man också strunta i och den där teckningen till mamma eller pappa får inte hämtas.

Vilken brandvarnare ska man köpa?

För ett litet barn kan det vara svårt att förstå hur snabbt eld och rök kan sprida sig, men som vuxen har man oftast en större förståelse för detta. Ibland krävs det bara sekunder innan en bostad står i fulla lågor och detta kan naturligtvis leda till mycket allvarliga olyckor eller problem. Med hjälp av en brandvarnare kan du bli varnad i god tid om något har börjat brinna eller om något har en kraftig rökutveckling.

När det kommer till bränder i bostäder och byggnader är det vanligtvis köket som har varit den största boven. Efter köket är det sovrummet som är den främsta orsaken till brand och därefter vardagsrummet. Det finns flera orsaker till att det kan börja brinna i ditt hem eller på din arbetsplats. Det kan till exempelvis handla om elektronisk utrustning som blir för varm, kablage, cigaretter, tända ljus eller en spisplatta. I de allra flesta fall brukar bränderna snabbt gå att släcka, men man ska inte glömma bort att det bara krävs en enda gång för att liv ska stå på spel.

Förebyggande åtgärder

Det finns naturligtvis många sätt som du kan gå tillväga på för att förebygga risken för brand. Till att börja med gäller det att skapa sig kunskap om vad som kan orsaka brand och vad du ska göra om det börjar att brinna. Några exempel som minskar risken för brand eller rökutveckling är:

  • Släck alltid ljus om du går ut ur rummet eller om du inte kan ha uppsikt på dem
  • Glöm inte bort att stänga av spisen när du inte längre använder den. Detta gäller även för ugnen
  • Cigaretter bör stoppas i en kopp eller en mugg med vatten, istället för att släckas i en askkopp
  • Åker du utomlands eller ska vara hemifrån länge rekommenderas att du stänger av elen
  • Kontrollera kablage med jämna mellanrum
  • Se till att barn inte får tillgång till tändare, tändstickor eller andra brandfarliga saker

Även om det inte finns någon lag som säger att du måste ha en brandvarnare i ditt hem skulle vi nog anse säkerhetsprodukten som obligatorisk. En brandvarnare kan snabbt informera dig om det börjar att brinna och de höga signalerna kan också höras utifrån bostaden, t.ex. om du inte skulle vara hemma. Den som vill har möjlighet att göra brandskyddet extra säkert. Idag kan man nämligen använda sig av ett larmsystem som går direkt till larmcentralen.

Välj en brandvarnare som uppfyller kraven

Vilken brandvarnare du väljer har egentligen inte så stor betydelse. Idag finns det brandvarnare i olika designer, storlekar och former, men det finns också brandvarnare som är joniserade eller optiska. Det betyder att de känner av rök och rökpartiklar på olika sätt och med hjälp av olika tekniker. Båda typerna av brandvarnare är dock väldigt bra.

Det viktigaste när du väljer en brandvarnare är att den är godkänd enligt standard SS-EN 14604. Det betyder att brandvarnaren är kontrollerad och har gått igenom tester för att den garanterat ska fungera bra. Vill du vara så miljövänlig i ditt val som möjligt så bör du välja den optiska brandvarnaren, men som tidigare nämnts är det standarden som är viktigast.

Hitta bästa brandvarnaren för dig

Med hjälp av våra produktrecensioner blir det förhoppningsvis enklare för dig att välja en brandvarnare som du känner dig trygg med och som du tycker fungerar bra. Eftersom vi tycker att alla hem behöver ha en brandvarnare har vi sett till att välja produkter i olika prisklasser. På så sätt behöver man inte känna att en brandvarnare är en alldeles för dyr historia och avstå från den säkerhet som produkten ger. I vårt bäst i test kommer du att hitta brandvarnare från några enstaka hundralappar, till brandvarnare över 1000 kronor.

Vår vinnare blev ingen mindre än Google Nest Protect Battery Smart brandvarnare. Brandvarnaren kommer i den högre prisklassen för den som är beredd att betala lite extra för ett riktigt bra skydd. Det betyder dock inte att de andra brandvarnarna i testet är sämre på något vis, men visst skiljer de sig i design, egenskaper och funktioner.

Vi rekommenderar att du tar dig igenom alla recensioner för att få en så tydlig bild av vad de olika brandvarnarna kan erbjuda dig. Det är viktigt att du väljer en som du blir nöjd med!

Hur valdes bäst i test brandvarnare ut?

Att välja ut brandvarnare till ett bäst i test är inte lika enkelt som det låter. Det finns mängder med olika produkter och tillverkare att välja mellan och alla konsumenter har också olika behov. När vi valde produkter till vår topplista försökte vi se till att välja modeller med olika egenskaper och funktioner. Vi tittade naturligtvis även på omdömen och rekommendationer från tidigare kunder, men även från företag.

Genom detta kunde vi sen välja ut fyra stycken brandvarnare som vi tycker förtjänar en plats i vår jämförelse. Vi tror att de olika funktionerna kommer att komma till stor hjälp i olika situationer och för majoriteten av alla människor. Utöver funktioner såg vi till att brandvarnarna också var prisvärda och att de passade för ett modernt hem där ”smart” elektronik blivit allt mer vanlig.

Hur gick testerna av brandvarnare till?

Våra testvinnande brandvarnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Vi rekommenderar er återigen att läsa på räddningstjänstens hemsida om brandskydd, samt även vår artikel för att finna den bästa brandvarnaren.

Som du säkert lägger märke till så liknar många modeller varandra. Eftersom en brandvarnare inte har allt för många funktioner så det är lätthänt, men många av de dyrare alternativen erbjuder möjligheten att koppla upp sig till andra larmsystem vilket rekommenderas.

Se även till att följa det säkra före det osäkra och skaffa dig en brandvarnare redan nu om du inte har en. Ring även ditt försäkringsbolag efter ditt köp, många ger nämligen rabatt på priset om det finns ytterligare skyddsenheter i hemmet.

Källor

Lämna en kommentar