Bästa stekpannan 2024 – köpguide med utförliga tester

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

En stekpanna är ett av de flitigast använda köksredskapen i många hem. Många hushåll använder sin stekpanna flera gånger i veckan och stekpannan utgör en central del av många maträtter. Det spelar ingen roll om du ska steka kött, tillaga något i ugnen, eller bara göra en mindre gryta, du kan alltid ha användning för en bra stekpanna. Därför har vi i den här artikeln sammanställt ett gäng stekpannor som passar alla typer av personer och alla typer av plånböcker. Vi avslutar artikeln med lite generella köpråd.

Bäst i Test bland Stekpannor

I den här sektionen kommer vi ge lite information om olika bra alternativ som finns på marknaden just nu. Vi börjar starkt med Scanpan Stekpanna CTX.

Scanpan Stekpanna CTX

Bild på Scanpan Stekpanna CTX

Nästa stekpanna vi tog oss en titt på var den berömda och prisbelönta Scanpan Stekpanna CTX. Scanpan är kända för att leverera riktigt bra stekpannor i rostfritt stål och med en giftfri non-stick beläggning. För att kunna leverera en giftfri beläggning använder sig Scanpan av en teknik de kallar Greentek. Den är specialframtagen för att kunna ge en beläggning fri från PFOA.

Scanpan Stekpanna CTX är som sagt en stekpanna i rostfritt stål, men det är inte vilket rostfritt stål som helst. Den är framtagen med den speciella teknologin Ceramic Titanium Extreme. Pannan består av fem lager rostfritt stål, där det sista lagret är belagt med Greentek-beläggningen. Stekpannan har en mycket robust konstruktion och är mycket omtyckt av såväl kockar som amatörer.

Den här stekpannan kan precis som den föregående vi tittade på, användas på alla olika typer av spishällar. Och även den här stekpannan är ugnsfast. När det kommer till rengöring är den flexibel även där. Du kan maskindiska den här stekpannan, men handdisk rekommenderas för att öka livslängden på beläggningen.

Med Scanpan Stekpanna CTX kan du vara bekväm med att veta att du köpt en av de bästa stekpannorna som marknaden har att erbjuda just nu.

Lodge Stekpanna

Bild på Lodge Stekpanna

Den här stekpannan är en gjutjärnsstekpanna. Innan du tänker ”den är säkert tung och otymplig” måste vi prata om alla de fördelarna som kommer med gjutjärn och speciellt Lodge Stekpanna. Den här stekpannan är tack vare sin konstruktion mycket tålig. Oavsett om du har stekverktyg i plast, trä eller metall så klarar Lodge Stekpanna av det. Att den är av gjutjärn gör också att den klarar av väldigt höga temperaturer, och fungerar därför ypperligt att använda som ugnsform.

En annan god egenskap hos Lodge Stekpanna är att den går att använda oavsett spishäll. Det gör att den här stekpannan passar in även hos dig som har induktionshäll eller gas-spis hemma. När du köper stekpannan kommer den levererad med en naturlig non-stick-beläggning tack vare att den blivit instekt med olja. För att underhålla den här beläggningen är det bra att använda stekfett när man steker. Det är också bra att börja steka när stekpannan hunnit bli ordentligt varm. En smidig egenskap hos sådana här gjutjärnsstekpannor är att beläggningen bara blir bättre och bättre ju mer man använder stekpannan.

Visst är Lodge Stekpanna en av de tyngre i den här listan, men om du är ute efter en gjutjärnsstekpanna i topklass finns inget bättre alternativ. Ett plus i kanten är att du aldrig mer behöver köpa en ny om du tar hand om den tack vare tåligheten hos gjutjärnet. Modellen vi tittat på här hade en diameter på 30cm, men den finns också i fler utföranden!

Tefal Ceramic Control Stekpanna

Bild på Tefal Ceramic Control

Härnäst följer ännu en stekpanna från Tefal. Den här gången kollar vi på Tefal Ceramic Control Stekpanna. Det är som namnet avslöjar, en stekpanna i keramik. Keramik har fantastiska värmeegenskaper och håller sig jämnvarmt länge. Att den är gjord i keramik betyder också såklart att stekpannan är mycket tålig, och klarar av alla typer av redskap.

Tefal Ceramic Control Stekpanna kommer i vitt utförande som inte bara gör att den sticker ut, men som också gör att det är lätt att se om man fått den helt ren. Precis som föregående Tefal-stekpanna har den här en Thermospot. Tack vare att den är gjuten i keramik kan man också använda den här i ugnen, och den motstår temperaturer i 175 grader celsius.

Den här stekpannan har fått utmärkelser för sin tålighet och förmåga att leda och behålla värme.

Tefal Jamie Oliver Everyday Stekpanna

Bild på Tefal Jamie Oliver Everyday Stekpanna

Här har vi en modell speciellt framtagen av Tefal tillsammans med den kända kocken Jamie Oliver. Som namnet antyder är tanken att man ska kunna använda den här stekpannan varje dag, och den är därför designad för att vara så mångsidig som möjligt. Till skillnad från de föregående två modellerna kan man inte använda den här i ugnen.

Tefal Jamie Oliver Everyday Stekpanna är utrustad med ett silikonhandtag som känns bekvämt i handen och som också isolerar från värmen av stekpannan. Den här modellen är också utrustad med Tefals klassiska Thermospot. Thermospot är för den som inte vet, den röda pricken i mitten av stekpannan. Den indikerar när stekpannan uppnått optimal stektemperatur. Thermospot hjälper dig att komma igång med stekningen så snabbt som möjligt utan att slösa tid och energi.

Tefal är också kända för sina bra beläggningar, och den här stekpannan är inget undantag. Den här beläggningen gör att man behöver använda mindre stekfett vid användning. Den lämpar sig också bra för grönsaker och annat som har en tendens att steka fast i andra stekpannor. Som med alla belagda stekpannor föredras det att den här handdiskas, men maskindisk fungerar också.

Tefal Jamie Oliver Everyday Stekpanna är ett klockrent val för såväl nybörjaren som veteranen.

Demeyere Alu Pro Stekpanna

Bild på Alu Pro Stekpanna

Nu tittar vi på Alu Pro Stekpanna utvecklad av världsledande Demeyere. Den här stekpannan är konstruerad med ett yttersta lager av titan för ökad hållbarhet. För att göra den optimala stekpannan har Demeyeres slagit ihop sina bästa tekniker, och levererat en fantastisk produkt. Alu Pro Stekpanna är resultatet av kombinationen av Demeyeres Radiant- och Triplinductekniker. Dessa syftar till att ge stekpannan bättre stabilitet och kontaktyta. Just Tripleinductekniken förstärker magnetismen för induktionshällar.

Tack vare sin ytbehandling i titan tål den här modellen alla typer av redskap. Som vanligt gäller fortfarande att handdisk är att föredra, även om modellen klarar av att maskindiskas. Den här stekpannan är allmänt betraktad som en av de absolut bästa på marknaden. Men som det gamla ordspråket lyder, ”smakar det så kostar det”, och det gäller även här. Vad som också gäller här är att du verkligen får vad du betalar för.

Fiskars All Steel Stekpanna

Bild på Fiskars All Steel Stekpanna

Nu har vi kommit till en riktig klassiker. Oddsen är att du sett den här förut, för den här modellen har funnits ganska länge nu. Det betyder bara en sak. Den här modellen är riktigt bra. Fiskars är kända för att leverera bra verktyg till både trädgården och köket, så att de kan sin grej är det ingen fråga om.

Den här stekpannan är gjord av en kombination av Matador och Rotisser-stål. Vad det betyder för dig som kund är att du får en stekpanna som både har en blank yta men som också är väldigt tålig. Det är en högkvalitativ stekpanna som lämpar sig väl för hemmakocken. Även den här modellen har en non-stick-beläggning, men den är i keramiskt utförande och därför helt fri från gifter.

Fiskars All Steel Stekpanna är den mest mångsidiga stekpannan vi har tittat på. Den här klarar av värme i upp till 240 grader vilket betyder att du inte bara kan köra den i ugnen, utan att du också kan flambera direkt i den.

Tidigare gick stekpannan under namnet HACKMAN, men har på senare tid fått det nuvarande namnet Fiskars All Steel. Alla de berömmelser HACKMAN fick går alltså att applicera på den här stekpannan, vilket gör att den har vunnit många priser för sin goda kvalité.

Köpguide – tänk på detta när du köper din stekpanna

Bild på stekning i stekpanna

Till att börja med är det bra att tänka efter. Behöver du köpa en ny stekpanna? Svaret är förmodligen ja. Det är mycket vanligt att man sitter där hemma med en gammal stekpanna som egentligen borde bytts ut för länge sedan. Stekpannan används ofta, och till mycket så här är det dumt att tumma på kvalitén.

Vad är fördelarna med en ny stekpanna? I en ny stekpanna får du ofta en jämnare värmefördelning och stekpannan blir varmare snabbare. Gamla slitna stekpannor kan ha problem med att mat steks fast. En ny stekpanna har såklart inte det problemet, och många stekpannor är som vi märkt, belagda med non-stick beläggning. Du kan också köpa en ny stekpanna som går att köra i ugnen, eller en mindre modell för att steka ägg eller toasts i. En ny stekpanna är ofta mer pålitlig än en gammal sliten, och det gör att du kan bli mer exakt i din matlagning.

När man ska välja stekpanna finns det lite detaljer att ha i åtanke. Här nedan går vi igenom lite olika egenskaper hos stekpannor. Det första man måste ta reda på inför ett köp är delvis vad man tänkt använda den till, samt vilken budget man har. Sen måste man såklart veta vad man har för spishäll för att veta att stekpannan kommer fungera. Mindre viktigt är att tänka på vilka redskap man redan har, och om de fungerar bra för en ny stekpanna.

Beläggning på stekpannan

Det finns två stora kategorier av non-stick-beläggning. Antingen har man en kemiskt framställd beläggning eller en keramisk. Gemensamt för båda dessa är att man inte behöver något stekfett för att steka i dem. Beläggningen ser till att maten inte steks fast. Den kemiska beläggningen håller något kortare än den keramiska, och den kemiska klarar lägre temperaturer än den keramiska.

Vet man att man vill ha en non-stick-beläggning och också komma upp i höga temperaturer vill man sikta på att köpa en keramisk stekpanna.

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärn är otroligt hållbart, och kan lätt hålla livet ut. Gjutjärn har också en god förmåga att behålla och fördela värme jämnt. Det man behöver tänka på med gjutjärn är att använda olja när man steker med den för att förstärka dess naturliga beläggning. Gjutjärnspannor håller också som bäst om man först börjar steka när de hunnit bli ordentligt varma. Viktigt att tänka på med den här typ av stekpanna är att man måste torka ur dem snabbt efter diskning för att försäkra sig om att de inte rostar.

Traditionella gjutjärnspannor brukade vara mycket tunga, men idag finns även lätta varianter om det är något man tycker är viktigt.

Rostfri stekpanna

Rostfria stekpannor har ofta lång livslängd, och är även dem bra på att fördela värme jämnt. Med rostfria stekpannor kan man ofta komma upp i höga temperaturer och det kan vara lätt att bränna sin mat om man inte är bekant med stekpannan. Väl bemästrad får man en bra stekning i en stekpanna som klarar alla redskap. När man steker i rostfri stekpanna får man inte glömma att använda stekfett. Den rostfria stekpannan brukar sägas vara kockarnas favorit.

Nu har vi gått igenom grundegenskaper hos stekpannor. Hur ska man kunna välja en enstaka stekpanna med all den här informationen? Många behöver faktiskt flera stekpannor, men om vi var tvungna att rekommendera endast en typ hade vi rekommenderat en vanlig belagd stekpanna. De fungerar till det allra mesta och passar in bra i allas kök. När det blir aktuellt att köpa sin andra stekpanna kan man titta på någon av de andra modellerna beroende på vad man är ute efter.

Hur valdes våra bäst i test stekpannor ut?

För att kunna erbjuda er en granskad och objektiv bild av stekpannorna har vi undersökt en stor mängd tester och omdömen gjorda av fristående test-organ. För att inte begränsa oss själva har vi kollat på källor från hela världen för att få en så jämn bild som möjligt. De tester vi tagit del av har utvärderat stekpannorna på diverse olika punkter som värmeledningsförmåga, värmetålighet, effektivitet och mer.

Vi har också tagit del av recensioner av faktiska kunder av dessa produkter för att kunna ge en så verklig bild av det som möjligt. Det är ju trots allt kundutlåtandet som är viktigast när det kommer till att utvärdera stekpannorna.

Hur gick testerna av stekpannor till?

Våra testvinnande stekpannor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av Stekpannor

Nu har vi kommit till slutet av artikeln. Förhoppningsvis känner ni er klokare på vad ni ska leta efter när det kommer till stekpannor, samt att ni fått en klar bild av några av de vassaste alternativen på marknaden.

För att sammanfatta lite snabbt kan vi konstatera att man som med mycket annat, får vad man betalar för när det kommer till stekpannor. De lite dyrare alternativen håller ofta länge, och ger en konsekvent matlagningsupplevelse gång på gång.

På samma sätt som hammaren inte är det enda verktyget i din verktygslåda borde du inte begränsa dig till bara en stekpanna. Det finns alltid unika förmågor hos olika typer av stekpannor så det gäller att veta vad man är ute efter när man är på jakt efter en ny stekpanna.

I vårt utförliga test av Stekpannor har vi testat och presenterat våra tankar och recensioner av sex olika bäst i test stekpannor. Från en billig stekpanna som samtidigt fungerar riktigt bra till några dyrare men mycket mer premium stekpannor som har det mesta man kan önska sig av en bra stekpanna. Nedan är vår sammanställning av aktuella bäst i test stekpannor.

KategoriStekpannaPris
PrisbelöntScanpan Stekpanna CTXLäs mer…
Bäst gjutjärnsstekpannaLodge StekpannaLäs mer…
Bra värmeegenskaperTefal Ceramic Control StekpannaLäs mer…
Bäst beläggningTefal Jamie Oliver EverydayLäs mer…
Bra hållbarhetDemeyere Alu Pro StekpannaLäs mer…
KlassikerFiskars All Steel StekpannaLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar