Bästa elvispen 2024 – pålitliga vispar och bra resultat!

En elvisp kan du använda till mycket och den gör sig till en naturlig del av varje svenskt kök. Du kan enkelt slänga ihop en vispad grädde till en kaka med en enklare elvisp. Med de mer avancerade varianterna kan du till och med använda elvispen för att blanda samman deg till såväl kakor som bröd.

En maskin med så många möjligheter är ju klart spännande och gör sig bra i de flesta hem. När det kommer till att välja elvisp är det inte alltid helt enkelt dock. Det finns som sagt lite olika styrka och variation på olika vispar.

Det kan vara viktigt att beakta saker som effekt, stabilitet, tillbehör, och ljudnivå när man är ute efter en ny elvisp. I den här artikeln går vi igenom en mängd olika saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa elvisp.

Årets bästa elvispar.

I vår artikel har vi också med vår topplista över vilka vi tycker är de bästa elvisparna just nu! Följer du våra köpråd och rekommendationer kommer kanske även du vara en nöjd ägare av en kvalitativ elvisp vid artikelns slut!

Bäst i test bland elvispar just nu

Nedan recenserar vi de olika elvispar som valts ut som bäst i test just nu. Alla elvispar kommer med olika egenskaper, för- och nackdelar och jag hoppas du hittar en som passar just dig.

Breville HeatSoft

Breville HeatSoft elvisp

Med Brevilles HeatSoft kommer du utan tvekan bli nöjd. Det är marknadens bästa alternativ för elvispar just nu. Den titeln tilldelas Breville HeatSoft tack vare en kombination av komplimenterande funktioner. Den här snygga elvispen kommer med många hastighetslägen och tillbehör för att tillgodose alla dina möjliga behov.

HeatSoft kommer i ett elegant utförande med tre indelningar. Själva karossen är tvådelad i vitt och grått. Fronten är försedd med stiligt placerad mässing för att ge en elegant look. Du kommer inte skämmas över att plocka fram den här för att bjuda på färskvispad grädda när du har besök!

HeatSoft kommer med hela sex stycken hastighetsalternativ. Det låter dig välja vispkraft ut till minsta detalj. Om man räknar med deras turboläge så kan man säga att vispen till och med har sju hastighetsalternativ. Det är verkligen inte helt dumt att ha så mycket att välja på. Vissa råvaror mår ju som bekant bättre av att vispas långsammare än andra. Är det bara vispgrädde du ska tillreda funkar det ju superbra med ett turboläge. Motorn i elvispen är på 270 watt.

Med så många olika hastighetslägen lämpar det sig med lite olika stora tillbehör till vispen. Det tänkte Breville också på, så med på köpet får du två degkrokar, två vanliga vispar, två små, samt en ballongvisp. Du kommer alltså hitta allt du behöver.

En stilig elvisp, många funktioner, och ett ergonomiskt handtag. Vad mer kan man behöva?

Dualit Hand Mixer

Dualit Hand Mixer Elvisp

Här har vi en stabil konstruktion från Dualit. Det är deras Hand Mixer vi kollar på här. Som man hör på namnet rör det sig inte bara om en vanlig elvisp, utan de tar det så långt att de kallar den för en handmixer. Kombinerar man det med faktumet att motorn är på 400 watt förstår man vad de menar. Den här elvispen, eller handmixern är minst sagt utrustad för lite tyngre arbeten.

I den här elvispen hittar vi fyra olika hastighetsnivåer. Något färre än i föregående elvisp, men fortfarande mycket bra. Det är alltid viktigt att kunna ställa hastigheten beroende på vad man jobbar med för råvaror. Med en motor på 400 watt har den här vispen inga problem med att även arbeta med tyngre degar eller smetar.

Stora delar av den här elvispen är konstruerade i metall, och däribland även tillbehören. Du rengör enkelt alla tillbehör i diskmaskinen, och själva elvispen går enkelt att torka av. Att elvispen är robust råder ingen tvekan om, och det känns extra trevligt när man står och arbetar med den och känner att man har ett fast grepp om vispen.

OBH Nordica Delightful 

OBH Nordica Delightful

En topplista hade inte varit komplett utan ett starkt bidrag av nordiska och välkända OBH Nordica. Den här gången handlar det om OBH Nordica Delightful. Som hörs på namnet är det en ”delightful” upplevelse att använda den här elvispen till alla ens bestyr i köket.

Det här är en modell som är lite snällare mot plånboken men som ändå inte tummar på funktionalitet eller kvalité. Istället är det så att denna variant kommer med något särskilt vi inte sett innan på topplistan. Här kommer inte elvispen för sig, utan den står fast som i ett ställ med en tillhörande skål. Den påminner om en köksassistent.

Skålen, eller bunken, är på 3.4 liter och rymmer mycket ingredienser för dig att vispa. Den är också såklart enkel att plocka bort och rengöra. Tack vare att vispen och bunken sitter ihop sköter den det mesta av jobbet själv. Detta är det perfekta valet för dig med ledproblem eller annan värk som gör att du inte kan hantera en klassisk elvisp. I den här konstruktionen är det så att skålen dessutom roterar samtidigt som vispen vispar. Det gör att alla ingredienser blandas perfekt utan att du behöver lägga dig i. Tack vare den här lite mer unika konstruktionen är denna elvisp från OBH Nordica mycket stabil och klarar av att arbeta med tyngre degar och smetar. Du kan enkelt låta den stå och göra sin grej.

Du får med degkrokar och vispar på köpet. Perfekt för att kunna vispa såväl grädde som ägg, samt jobba med degar. Alla tillbehör går att diska i diskmaskin, något som verkligen är ett plus! Med den här stabila elvispen från OBH Nordica blir du inte besviken!

Gastroback 3 in 1 mixer

Gastroback 3 in 1 mixer

Här har vi listans mest kraftfulla elvisp. Det är Gastroback 3 in 1 mixer. Med den här kan du vispa allt från grädde till ägg, och till grönsaker. Det låter antagligen konstigt vid första anblick men faktum är att det är sant. Vad vi menar med det är såklart att grönsakerna dessutom hackas på köpet.

För att kunna hantera dessa olika arbetsuppgifter är Gastroback 3 in 1 mixer gjord i rostfritt stål för att ge en god stabilitet. En konsekvens av en elvisp i rostfritt stål är dessutom att den får en lång livslängd. En mycket bra bonus. Förutom en stark konstruktion är elvispen dessutom utrustad med en stark motor på hela 500 watt. Det betyder att den enkelt vispar ihop din grädde utan minsta bekymmer. Den här starka motorn utnyttjas som bäst när man använder denna elvisp för att hacka och mixa lite tyngre ingredienser.

För att få ut maximal användning från din elvisp får du med tre olika tillbehör på köpet av vispen. Först ut hittar vi såklart de vanliga visparna som du använder till dina vanliga visp-arbete. Förutom det kan du sedan lägga till en mixerskål för att blanda flera ingredienser. Då maximeras funktionaliteten hos elvispen.

Sist men verkligen inte minst hittar vi själva hackningsverktyget. Då medföljer dessutom en blandningsskål på 850 milliliter att hacka i. Du kopplar på hackningsverktyget och sedan är det fritt fram att hacka dina grönsaker eller vad du nu kan tänkas behöva hacka. Som sagt är elvispen väldigt kraftfull så du kan enkelt hacka även lite tyngre grönsaker med den här.

Gastroback 3 in 1 mixer är en mycket mångsidig och kraftfull köksmaskin. Den kommer i en industriellt inspirerad design och kommer med en god hållbarhet och många funktioner. En stark rekommendation från vår sida!

Köpguide – Vilken är den bästa elvispen för dig?

Att behöva en elvisp är för många helt självklart. Den har sin givna plats i hemmet och den används flitigt till en mängd olika arbetsuppgifter. Vilken elvisp man ska välja när man köper ny är dessvärre inte alls lika självklart. Det finns många elvispar med olika egenskaper och funktioner och det kan vara svårt att hitta rätt.

Om du vill använda din elvisp till lite enklare bakning av bröd och andra tyngre degar och smetar kanske du behöver en mer kraftfull elvisp. Den mer klassiska vispen räcker gott och väl om du bara vill vispa ihop lite grädde. Därför är det viktigt att du ställer dig frågan om vad du tänkt använda vispen till. Värt att tänka på här är också att en bra elvisp håller länge och kan vara med dig en lång tid framöver. Det betyder att bara för att du inte vill baka bröd med din elvisp idag, kanske du vill det om fem år. Så det är bättre att köpa en lite bättre modell med en gång!

Här har vi sammanställt en köpguide för att hjälpa dig hitta rätt i djungeln av elvispar. Vi har tagit upp de viktigaste sakerna att tänka på när man står inför ett köp. Med den här köpguiden i bakfickan är det svårt att göra ett dåligt köp!

Elvisp bäst i test.

Elvispens vikt

Först ut tittar vi på elvispens vikt. Du vill ju såklart att din elvisp ska kännas bra i handen och att den känns kvalitativ. Men på andra sidan av detta vill du heller inte att elvispen ska vara för tung. Notera att detta bara är relevant för handhållna elvispar. Elvispar i stativ kan ju få vara hur tunga som helst, där är det ju inte vi som behöver bära dem!

Beroende på vad du tänkt använda din elvisp kan vikten spela olika mycket roll. Vet du att du vill vispa sådant som ska bearbetas under en längre tid, eller något som behövs vispas i omgångar kanske det blir jobbigt att hålla uppe en tung elvisp länge. Om du istället bara använder din elvisp ibland kanske det inte spelar någon roll för dig hur tung den är.

En elvisp på bara några hundra gram kan bli jobbig att hantera efter ett tag då man också måste hålla vispen på sin plats medan den jobbar. Titta därför efter en lätt elvisp som fortfarande fyller upp alla dina andra krav för att hitta något som gör dig nöjd!

Stabilitet

Med vikten kommer oftast stabiliteten tätt inpå. En stabil elvisp är ofta gjord i ett tungt material som känns bra i handen. Tyvärr kan detta också betyda att vispen blir för tung för att använda på ett bekvämt sätt. Detta är såklart en jobbig och tråkig avvägning att behöva göra. Här gäller det att man tänker efter noga på vad man föredrar mest av stabilitet och låg vikt.

Det är såklart inte omöjligt att få en stabil elvisp som också väger lite. Det handlar mest om konstruktionen av själva vispen. Anledningen till att stabiliteten är extra viktig i en elvisp är för att den ofta vibrerar kraftigt och kan bli svår att manövrera om den är svår att hålla i. En instabil elvisp kan vara rentav jobbig att använda då man känner att man har dålig kontroll över den. Det du verkligen vill ha är en riktigt stabil visp som känns som en förlängning av armen. Då får du klockrent resultat varje gång du använder den.

Det är mycket viktigt att man har en visp som man kan hantera bra. Om man känner att man sällan använt en elvisp som man gillat särskilt mycket kanske det kan vara en bra idé att kolla in en elvisp på stativ istället. Då slipper man tänka på både vikten och stabiliteten.

Handburen eller fast elvisp

Då kommer vi in på om du borde ha en handburen eller fast elvisp. Med fast menar vi att den står fast i ett stativ. Alltså beter den sig lite mer som en köksassistent. En handhållen elvisp ger dig möjligheten att vispa i vilket kärl du än vill, och du får plats med överallt där det finns ett eluttag.

En fast elvisp har inte samma flexibilitet. Istället får du en garanterad stabilitet. Du kan inte flytta runt den lika enkelt, och du måste använda den tillhörande skålen. Den tar dessutom upp mer plats på bänken. Men till skillnad från den handhållna så spelar det ingen roll hur tung den är. Du behöver själv inte bära upp den. På samma sätt spelar det ingen roll hur stabil du upplever den att vara, den kommer alltid stå helt still och göra sitt jobb.

Något som är värt att tänka på vid köp av en fast elvisp är att det är bra om skålen roterar samtidigt som vispen körs. På så sätt minskas risken för att ingredienser sätter sig på kanten av skålen och undviker att vispas. Du måste också tänka på hur stor skål du behöver då detta sällan kan ändras i efterhand.

Funktioner och hastighet

Som du sett i vår topplista finns det flera olika vispar med olika funktioner och hastighetsinställningar. Här måste du fundera lite på vad det är du behöver. Behöver du en visp som också kan användas för grönsakshackning så är det något du borde leta särskilt efter. Om du vet med dig att du ofta vispar lite mer ömtåliga råvaror kan det vara bra att kunna ställa vispen i lite lägre hastigheter för att inte slå sönder det man vispar.

Kolla gärna också om din visp har plats för fler än en typ av tillbehör. Många vispar idag kommer med såväl ballongvisp som småvispar. Kombinerar man det med många hastighetssteg så får man en mycket mångsidig visp som man kan använda länge, och till mycket!

Effekt

Sist men inte minst vill vi ta upp effekten. Beroende på vad du ska göra med vispen är effekten olika viktigt. Effekten mäts i watt och är en siffra på hur stark motorn är. I regel kan man säga att en visp med högt wattantal har många olika hastighetsnivåer. Vanligt idag är att hitta vispar mellan 250 och 400 watt. Då får du en kraftfull maskin som gör ett bra jobb. Men som vi såg i vår topplista så finns det de vispar som överstiger 400 watt.

De vispar som är närmre 400 watt eller mer lämpar sig extra bra för dig som vill baka lite tyngre smetar eller deg med elvispen. Detta gäller också för de vispar som har hackningsverktyg. Ju högre effekt, desto snabbare och bättre hackar den.

De nackdelar som finns med en stark motor är delvis att den ofta låter mer, drar mer ström, samt kan väga lite mer. Men å andra sidan får man jobbet gjort snabbare så det är ofta inte så viktigt.

Hur gick testerna av elvispar till?

Våra testvinnande elvispar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Alla känner någon gång behovet av en elvisp. Har du inte redan en, eller om du har en dålig kanske det är dags att byta. I vår topplista har vi gått igenom ett gäng riktigt bra elvispar som inte gör dig besviken.

Efter att ha läst vår köpguide är du nu också helt redo att gå ut på jakt efter den perfekta elvispen just för dig. Oddsen är att du hittar din favoritvisp bland vår topplista, då vi redan sållat ut urvalet åt dig och tagit fram riktigt bra modeller!

Det finns många olika vispar som är bra på olika saker, men det finns en visp för alla. Vi hoppas att den här artikeln ska hjälpa dig hitta rätt elvisp!

ElvispKommentarBästa pris
Breville HeatSoftBäst i testLäs mer…
Dualit Hand MixerFunktionell elvispLäs mer…
OBH Nordica DelightfulBäst & billigastLäs mer…
Gastroback 3 in 1 mixerKraftfull elvispLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar