Bästa filékniven 2024 – Bli en mästare i köket med rätt utrustning

Spenderar du mycket tid med matlagning och letar efter redskap och verktyg som kan göra mathanteringen roligare och enklare? Då har vi ett toppenförslag för dig här idag. Om du inte redan har en, eller behöver köpa en ny, så är det alltid en bra idé att se till att man har en filékniv hemma. Om du inte har koll på vad den är till för så får du en ledtråd i namnet. Med en filékniv kan du enklare skära till fina filéer av diverse kött och fisk.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Filékniven är främst framtagen för att arbeta bra med olika typer av kött då den ofta är lite mindre, och väldigt vass. Tack vare detta kan du enkelt skära runt senor och ben i köttet. Om du är intresserad av att köpa en filékniv kan det också vara en bra idé att kolla in vår topplista över de bästa filéknivarna just nu. Efter topplistan hittar du även vår köpguide där vi går igenom i lite mer detalj vad man borde tänka på innan man köper en filékniv.

Bäst i Test bland filéknivar

Här följer vår topplista på de filéknivarna som är bäst i test just nu. Det finns en stor mängd olika filéknivar att välja på när man ska handla, så för att göra urvalet mindre kan du med fördel kolla in vår topplista. I listan har vi med lite olika storlekar på knivarna så att det är lätt att välja en som passar bäst till det man tänkt ha den till.

Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm

Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cm

De allra flesta har nog hört talas om den Schweiziska fickkniven, eller armékniven som den också kallas. Den görs av det tyska företaget Victorinox som också har gjort första kniven på vår lista. Med tanke på hur populära arméknivarna är kan man snabbt dra slutsatsen att Victorinox är en väldigt stark knivproducent och att de vet vad de håller på med.

Den här filékniven är ett attest till att de även är otroligt duktiga på att göra köksknivar. Kniven har ett oslipat knivblad på 26 centimeter. Längden på den här kniven gör att den framförallt är väldigt smidig att använda när man ska skära i lite större fiskar. Lax är ett exempel på en fisk som går utmärkt att arbeta med med hjälp av den här kniven. Eftersom att filékniven också är en vanlig kniv kan du ju med fördel använda den till andra saker också. Den här kniven passar även bra att skära kallskuret med, eller kanske grönsaker om du är intresserad av det. Något som är värt att tänka på är att det inte är en bra idé att försöka skära i för hårda saker då bladet kan ta skada av det.

En sak med den här filékniven som vi uppskattar lite extra är att den är helsmidd. Det betyder alltså att övergången från knivblad till handtag knappt märks av alls. Kniven får en bra hållbarhet och stabilitet tack vare dess speciella konstruktion. För att säga lite mer om kniven kan vi nämna att den har en europeisk slipning, samt ett väldigt ergonomiskt handtag. Resultatet av det är att kniven är väldigt enkel att hantera.

Sist men inte minst kan vi nämna att kniven går bra att diska i diskmaskin. Detta kanske låter konstigt med tanke på att knivar oftast inte ska diskas i maskin. Det är förvisso sant att skärpan håller sig bättre på kniven om du diskar den för hand, men tack vare att den är gjord i rostfritt stål är det inga större problem med att maskindiska den.

Norden filékniv 20 cm

Norden filékniv 20 cm

Fiskars har gjort det ännu en gång. De har gjort en produkt så pass bra att vi inte hade något annat val än att ta med den på vår topplista. Den här heter Norden filékniv och med den informationen kan man alltså gissa sig fram till att den är tänkt att användas just här i Norden. Det är ju så att vi i de nordiska länderna äter mycket fisk och därför är det ju inte konstigt att vi skulle vilja ha en riktigt bra filékniv.

Den här kniven har en intressant konstruktion som gör att det ser ut som att knivbladet börjar lite lägre ned än handtaget. Den här designen är till för att kunna ge en väldigt tunn kniv men som fortfarande är väldigt välbalanserad. Du kommer inte ha några problem alls med att skära igenom alla möjliga typer av fiskar med den här kniven. Knivbladet är 20 centimeter långt och gjort på starkt tyskt stål med hög kolhalt. Det betyder alltså att knivbladet är väldigt hårt och kommer behålla sin skärpa länge. Bladets hårdhet sägs vara HRC 56.

Trots att knivbladet i sig är i hårt stål är filékniven fortfarande väldigt flexibel. Detta är ju något som är väldigt viktigt för att du ska kunna använda den så effektivt som möjligt. När det kommer till handtaget är det gjort från finsk björk. Det har värmebehandlats så att det ska ha hög hållbarhet och en väldigt skön greppkänsla.

Sist men inte minst kan det vara bra att nämna att Fiskars rekommenderar handdisk när det kommer till den här filékniven. Detta för att knivbladet ska kunna hålla sin skärpa så länge som möjligt.

Global Filékniv 16cm flexibel

Global Filékniv 16cm flexibel

Sist ut på listan hittar vi vår kortaste kniv. En filékniv av den här storleken är perfekt för att kunna komma in och arbeta med detaljerna i fisken eller köttet. Filékniven är gjord av det världskända märket Global som kommer från Japan. Att kniven är gjord i Japan borde du se som ett stort stort plus. Japanerna är ju nämligen också kända för att äta väldigt mycket fisk i bland annat sin sushi. Global vet alltså vad de håller på med när det kommer till att göra kvalitativa knivar.

Den här stabila filékniven är gjord av ett särskilt typ av stål. Det heter Cromova 18 och är unikt framtaget för Global. Det betyder att du sällan kommer hitta det här stålet i någon annan kniv, och det betyder också att det är otroligt bra då Global inte nöjer sig med något annat än perfektion. Faktum är att din kniv kommer levererad färdigslipad. Den sista slipningen görs för hand av en Japansk mästerslipare.

Som sagt innan så är knivens stål en unik sammansättning, och trots att stålet är väldigt hårt så är den här kniven också väldigt väldigt flexibel. Du kan alltså bearbeta fisken eller köttet med stor lätthet om du använder dig av den här kniven. När det kommer till designen av handtaget så är även den lite unik. Handtaget har i vanlig ordning det klassiska prickmönstret man kan förvänta sig av Global. Mönstret ser till att du både får ett skönt och ett bra grepp om din kniv. Och för att kniven ska kännas balanserad innehåller handtaget sjösand för få den perfekta balansen.

Den här kniven är ett otroligt mästerverk och förtjänas att upplevas av alla.

Behöver du en filékniv?

Sverige, och Skandinavien i stort är stora konsumenter av just fisk. Faktum är att vi är några av de största i världen när det kommer till att äta fisk. Av den här anledningen är det inte jättesvårt att få tag på nyfångad och färsk lax, strömming, eller abborre. Det är ju också så du får den bästa smaken, genom att köpa färska råvaror.

Om du inte brukar göra det rekommenderar vi dig starkt att prova då resultatet kommer vara så olikt att köpa ”färdig” fisk i butiken. I vår erfarenhet verkar det som att många avstår från att köpa färsk fisk just för det extra jobbet det ofta innebär. Helt plötsligt måste man ju ta hand om hela fisken och få den redo för matlagning. Detta är något som kan vara svårt, och kännas näst intill omöjligt med en vanlig stor och klumpig kniv.

Det är här filékniven kommer in i bilden. Den här specialgjorda kniven gör det hur enkelt som helst att filéa fisken. Det blir helt plötsligt inte alls krångligt och du kommer bli förvånad över just hur enkelt det faktiskt är.

Som vi kommit fram till i texten här ovan så märker du att en filékniv oftast används just för fisk. Men den behöver inte bara användas till fisk. Du kan även använda den för att skära mindre råvaror som till exempel grönsaker. Här är det dock viktigt att man inte utsätter kniven för mer än man borde. Knivbladet är ofta tunnare än på andra knivar och kanske inte alltid klarar av de hårdaste av råvaror.

Om du blivit intresserad av att införskaffa dig en filékniv kan det vara bra att veta vad man ska tänka på innan man köper en. Kolla vidare i artikeln för att läsa vår köpguide där vi går igenom de viktigaste sakerna att tänka på!

Köpguide – tänk på detta när du köper filékniv

Som vi har kommit fram till tidigare i texten använder du oftast en filékniv för att skära upp fisk på ett effektivt och smidigt sätt. Du kan enkelt skära upp lax i perfekta tunna skivor utan problem. Något annat man också självklart kan använda kniven till är att avlägsna fett och senor från till exempel kött och kyckling. Även det går väldigt smidigt och kan vara en god anledning till att införskaffa en filékniv.

Tack vare filéknivens smidighet finns det såklart många alternativ att välja på så det kan direkt bli svårt att veta vad man ska leta efter. Det bästa du kan göra för att få en bra idé till vad du är ute efter är att tänka efter vad du kommer behöva använda den till. Vilken typ av fisk lagar du oftast, eller vilken typ vill du börja laga? Om du ofta använder kyckling i köket kan det också vara en faktor att väga in. När du funderat ut detta är du ett steg närmre att hitta rätt filékniv för dig.

Filéknivens material

När det kommer till filéknivar är materialet väldigt avgörande. Det viktigaste för en filékniv är att den håller sig väldigt vass väldigt länge. Delvis för att det indikerar en hållbar kniv, men också för att det är jobbigt att hålla på att slipa knivar hela tiden. När det kommer till materialet finns det några olika typer. Det finns vanliga stålknivar, kolstålknivar, och keramiska knivar. Oftast är kolstål och keramiska knivar väldigt bra på att hålla sin skärpa länge.

Flexibilitet

En annan väldigt viktig aspekt av filékniven är att den helst ska vara lite flexibel. En flexibel kniv kan enkelt följa konturerna på fisken och få ut så mycket kött som möjligt. En flexibel kniv är också bra för att komma åt ben som annars sitter på jobbiga platser. Allt detta blir såklart också mycket enklare om du har en kniv som ligger bra balanserad i din hand och som inte väger för mycket.

Filéknivens storlek

När det kommer till storleken av kniven finns det inte ett rätt svar. Det baseras nämligen på vad du främst ska använda kniven till. Om du ska ha kniven för att skära i stora fiskar är det ju uppenbarligen en bra idé att ha en lite längre kniv. Annars fungerar de kortare knivarna också väldigt bra. Antingen får du köpa på dig ett gäng olika storlekar för att vara säker, eller välja en mellanstorlek. De flesta filéknivarna ligger mellan 15 och 28 centimeter i längd.

Hantering och skötsel

En av de viktigaste sakerna med filékniven och andra knivar överlag kommer när du väl köpt en kniv. Det handlar alltså om hur du tar hand om kniven. Det är viktigt att man följer tillverkarens anvisningar när det kommer till rengöring. Om tillverkaren inte vill att man maskindiskar kniven är det ofta av en god anledning.

När det kommer till förvaringen är det såklart också bra om du har en dedikerad förvaring för dina knivar. Om du har en magnetremsa eller ett knivställ är det att föredra. Då kan du vara säker på att kniven inte ligger och skramlar runt i kökslådan med alla andra saker. Det är en typisk sådan sak som kan försämra livslängden på din kniv.

Hur valdes våra bäst i test filéknivar ut?

För att kunna göra en så bra topplista som möjligt ville vi göra ordentligt med bakgrundsforskning först.

När vi valt ut en stor mängd filéknivar kunde vi sedan börja filtrera ut vår lista baserat på bland annat recensioner, men också tidigare gjorda tester där vi kunde se hur knivarna presterat mot varandra.

Hur gick testerna av filéknivar till?

Våra testvinnande filéknivar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av filéknivar

Med en filékniv kan dina köksmöjligheter öka markant. Helt plötsligt kan du enkelt köpa färsk fisk i butiken och tillreda helt själv. Möjligheterna med en bra filékniv är många och därför rekommenderar vi alla att ta sig en stor funderare på om man inte borde skaffa sig en riktigt ordentlig filékniv.

Kolla in vår topplista för att ta reda på vilka som är de bästa filéknivarna just nu! Och om du fortfarande har svårt att välja kan du alltid gå tillbaks till vår köpguide för att se till att du tar rätt beslut.

FiléknivPris och omdöme
Victorinox Grand Mâitre Filékniv 26 cmLäs mer…
Norden filékniv 20 cmLäs mer…
Global Filékniv 16cm flexibelLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar