Bästa wokpannan 2024 – Öppna dörren till världens mat

Om du älskar matlagning men ännu inte tagit steget till att skaffa dig en wokpanna så kommer du få all information du behöver för att ta ett bra beslut från den här artikeln. Här listar vi de bästa wokpannorna just nu så att du kan välja den bästa wokpannan när du väl vill skaffa dig en sådan. Vi tycker att alla hem borde ha en wokpanna då de är väldigt mångsidiga, men framförallt tillåter enkel tillagning av all världens mat.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

En wokpanna kan man ha till mycket och det finns många möjligheter att ta nytta av. Kolla in vår topplista för att hitta de bästa wokpannorna just nu!

Bäst i Test bland wokpannor

Här följer vår topplista över de wokpannorna just nu. Vi har lyckats välja ut så pass bra produkter så att du onekligen kommer bli nöjd oavsett vilken av dessa du väl väljer att köpa.

Tefal Chief Wokpanna 28 cm

Tefal Chief Wokpanna 28 cm

Tefal finns med på många av våra topplistor när det kommer till olika typer av stekpannor och grillpannor. Därför är det inte förvånande att de även presterar bra inom wokpannor. Den här wokpannan från Tefal är mycket hållbar, slitstark, och lätt att hantera.

När det kommer till materialet och utseendet är den här wokpannan svart till utseendet, och gjord i aluminium. I vanlig ordning när det handlar om stekpannor från Tefal är de belagda med en mycket bra nonstick-beläggning. Den här wokpannan är inget undantag. Det handlar om en Titanium Force-beläggning som ser till att wokpannan får en lång livslängd och hög hållbarhet. Tefal var det företaget som uppfann nonstick-beläggningen så att de är bra på det är ju inget konstigt. Ännu en smidig sak med den här wokpannan är att den är ugnstålig. Det är aldrig fel att ha en extra ugnstålig sak hemma.

Det hade inte varit en Tefal-panna utan den kända ThermoSpot-teknologin. Vi pratar såklart om den lilla röda cirkeln i mitten av wokpannan. Den är där för att indikera temperaturen på wokpannan. Cirkeln får en jämn röd färg när wokpannan uppnått den perfekta stektemperaturen. Att börja laga mat i en wokpanna som är förvärmd till rätt temperatur gör att mer smak och näring finns kvar i maten. Alltså är det bara fördelar!

Något som är ganska ovanligt med belagda pannor är att de klarar maskindisk, men den här wokpannan är en av de få som faktiskt klarar det. Det är ett stort plus, för det är inte alltid man känner för att stå och handdiska när man väl är klar med matlagningen.

Tefal Jamie Oliver Premium Wokpanna 30 cm

Tefal Jamie Oliver Premium Wokpanna 30 cm

Även nästa wokpanna på listan är från Tefal. Något som bara talar ännu mer för deras höga kompetens när det kommer till att göra stekpannor av olika slag. Den här wokpannan är dock ett samarbete mellan Tefal och den världsberömda kocken Jamie Oliver. Den här wokpannan har en något större storlek på 30 centimeter. Det ger en stor stekyta som är perfekt för att tillaga de godaste asiatiska wokrätterna.

Som sagt är även den här wokpannan från Tefal och det betyder därför också att även den här wokpannan har en mycket bra nonstick-beläggning. Det underlättar rengöringen markant då mat väldigt sällan bränns fast. Något som vidare underlättar vid rengöringen är faktumet att den här wokpannan också tål maskindisk. Ytterligare ett plus med nonstick-beläggningen är ju det faktum att du kan laga mat utan att använda särskilt mycket stekfett. Det är perfekt för dig som uppskattar att göra hälsosam matlagning.

Vidare goda egenskaper hos den här wokpannan är att den tål alla typer av spishällar. Så oavsett om du har en keramisk eller induktionshäll så kan du använda den här wokpannan utan bekymmer. Ännu en god egenskap är att den tål höga temperaturer på upp till 210 grader. Det betyder alltså att även denna wokpannan är ugnssäker.

När det kommer till den här wokpannans material så är det en kombination mellan aluminium och rostfritt stål. Tack vare den blandningen får du en kraftfull wokpanna som ändå inte väger för mycket. Beläggningen är av typen Pro-Metal. En sista smidig funktion hos den här wokpannan är att den har två handtag för att underlätta när du vill slänga runt maten i pannan.

Skeppshult Valnötshandtag Wokpanna 30 cm

Skeppshult Valnötshandtag Wokpanna 30 cm

Från en av världens bästa producenter av köksredskap i gjutjärn hittar vi en mycket kraftfull wokpanna. Det är såklart Skeppshult jag pratar om. De har varit aktiva i Sverige och i stora delar av världen väldigt länge, och de grundades redan 1906. De har alltså haft ett bra tag på sig att bli experter på sitt område. För att ge ett sken av hur självsäkra de är får du hela 25 års garanti på den här wokpannan.

Den här wokpannan är på 30 centimeter och har därför en mycket stor stekyta. Den rymmer hela 3.5 liter. Med andra ord är den här ett ypperligt val om du älskar att göra även lite större grytor. Oavsett vilken spishäll du använder hemma så kommer även denna att fungera. Det är verkligen trevligt att se.

Som sagt är denna wokpanna i gjutjärn. Det gör att pannan är ganska tung, men du får också många fördelar på köpet. Gjutjärn håller i princip föralltid. Du kan enkelt låta gjutjärnsprodukter gå i arv utan någon som helst nedgradering i kvalité. En god egenskap hos gjutjärnet är att det har en väldigt god och jämn värmefördelningsförmåga. Det ger dig en väldigt jämn och fin stekning som kommer ta din matlagning till nya nivåer.

När det kommer till skötseln av gjutjärnet så är det lite speciellt. När det kommer till rengöringen vill du se till att diska grytan för hand, och det med varmt vatten utan diskmedel. Om du behöver grovrengöra gjutjärnspannan ska du lägga i grovsalt och höja till hög temperatur. Sedan torkar du ur saltet och bränner in gjutjärnspannan med ny rapsolja.

Köpguide – tänk på detta när du köper wokpanna

När man är ute efter nya köksredskap kan det alltid vara lite knepigt att veta hur man väljer rätt. Med wokpannor finns det dessutom många alternativ att välja på. Det finns några saker som är extra viktiga när man står inför ett köp. Här i köpguiden går vi in på de olika sakerna i lite mer detalj.

Materialet på wokpannan

Wokpannan kommer oftast användas i ganska höga temperaturer och när du väl börjat woka saker kommer du ganska snabbt vilja använda den ofta. Detta betyder såklart att du behöver en väldigt tålig wokpanna som står emot slitage bra. Detta gör materialet i wokpannan till något av det viktigaste att tänka på. Det viktigaste när det kommer till att välja material är att ta något som inte behöver så mycket olja vid användning. Det handlar alltså om nonstick-belagda wokpannor, så som teflon-pannor, eller gjutjärnspannor. Detta motverkar att saker och ting bränns fast.

Något annat som är bra att tänka på är att rostfria pannor går bra att diska i diskmaskin, medan andra typer av wokpannor måste diskas för hand. Det kan vara en god idé att titta efter wokpannor i teflon. Det är ett tåligt material som också ser till att maten inte bränns fast. Något man dock får tänka på med teflonpannor är att de helst inte ska användas tillsammans med verktyg i metall då det kan skada ytskiktet.

Wokpannans storlek

En annan avgörande faktor är wokpannans storlek. Om du har en stor familj eller ofta bjuder på mat till vänner kan det vara en god idé att titta på en lite större wokpanna. Men om du ofta bara lagar till 1-2 personer behöver du inte leta efter en så stor. Det är oftast en bra idé att inte välja en för stor då de kan kännas otympliga att använda ordentligt.

En annan aspekt av storleken som är värd att tänka på är vikten. Om du har en större wokpanna kommer den ju onekligen också att väga mer. En rekommendation är att leta efter en lätt wokpanna så att du enkelt kan kasta runt maten i den.

Övrigt

Till sist kan vi säga att det är en bra idé att välja en wokpanna som har ett skönt och bra handtag att hålla i. Då du ofta kommer använda wokpannan för att kasta runt mat i kan det bli jobbigt om du inte har ett bra handtag. Med ett bra handtag får du maximal kontroll över matlagningen.

En sista sak som är bra att tänka på är att se till att du har rätt typ av verktyg hemma. Om du exempelvis köpt en wokpanna med en något mer skör beläggning måste du se till att du har verktyg som får användas med beläggningen. Annars riskerar du att slita ut wokpannan väldigt fort.

Hur valdes våra bäst i test wokpannor ut?

För att kunna sätta ihop vår topplista över wokpannor behövde vi ta in mycket ny information. Sedan tidigare tester hade vi redan ganska bra koll på stekpannor, och de olika materialen man kan använda där. Nu behövde vi komplettera den kunskapen med vad man behöver leta efter hos en bra wokpanna. För att få så bra information som möjligt tog vi kontakt med ett gäng asiatiska restauranger för att höra vad deras kockar tyckte var det viktigaste med wokpannor. De använder ju den här typen av redskap dagligen och därför har de stenkoll på vad de pratar om.

När vi fått all information från kockarna började vi sålla ut varorna på marknaden. Vi kollade också in gamla tester för att få lite bakgrundsinformation. Sedan var det bara kvar att kolla recensioner för att se vad konsumenterna faktiskt tycker. Till sist kunde vi sätta ihop vår lista över de bästa wokpannorna just nu.

Hur gick testerna av wokpannor till?

Våra testvinnande wokpannor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av wokpannor

Med en wokpanna blir det lättare än någonsin innan att ge sig in i det asiatiska köket. Vi rekommenderar alla att skaffa sig en wokpanna då de är roliga att använda och ger ett mycket smakrikt resultat. För att veta vilken du borde köpa behöver du bara kolla in vår topplista över just wokpannor, och för att få den sista biten av information du kan tänkas behöva kan du kolla in vår köpguide där vi går igenom det viktigaste att tänka på.

WokpannaPris och omdöme
Tefal Chief Wokpanna 28 cmLäs mer…
Tefal Jamie Oliver Premium Wokpanna 30 cmLäs mer…
Skeppshult Valnötshandtag Wokpanna 30 cmLäs mer…

Källor

Lämna en kommentar