Bästa grillpannan 2024 – Somrig grillkänsla närsomhelst!

Visst hade det varit smidigt om det fanns ett enkelt sätt att få grillupplevelsen utan att behöva hålla på och styra med en grill? Då kan vi glatt meddela att det finns ett väldigt enkelt sätt att få grillkänslan precis närsomhelst. Allt du behöver är en grillpanna. En grillpanna är en speciell typ av stekpanna som är speciellt framtagen för att ge ett resultat som påminner starkt om det man får när man faktiskt använder sin grill. Du kan alltså använda din grillpanna för att närsomhelst få grillyta på dina grönsaker, dina hamburgare, eller annat som du normalt sett brukar gilla att grilla. Det bästa av allt med en grillpanna är att den är väldigt enkel att rengöra. Det är ju trotsallt bara en speciell typ av stekpanna!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du är intresserad av att köpa en grillpanna har vi fler goda nyheter! Vi har nedan satt ihop en topplista åt dig där du enkelt kan hitta den bästa grillpannan just nu. Efter vår topplista hittar du i vanlig ordning vår köpguide över viktiga saker att tänka på innan du slår till på en ny grillpanna.

Bäst i Test bland grillpannor

Här följer vår väl genomgångna topplista över grillpannor. Om du är intresserad av stekpannor överlag så kan jag varmt rekommendera dig att kolla in vår topplista över stekpannor också! Först ut på topplistan över bästa grillpannan just nu hittar vi dock en riktigt vass modell från det kända varumärket Le Creuset!

Le Creuset Kvadratisk Grillpanna 26

Le Creuset Kvadratisk Grillpanna 26

Le Creusets grillpanna påminner mycket om märkets andra köksutrustning i det att den håller en mycket hög kvalité. När man väl håller den i handen och ska använda den så är det med en känsla av förväntan för att det är så roligt att använda sig av ordentliga verktyg. Den här grillpannan är gjord i gjutjärn och har en räfflad botten som brukar vara ett klassiskt karaktärsdrag hos grillpannor. Att grillpannan är i gjutjärn är också en bonus i sig då det inte bara talar för hållbarhet, utan också för att den fungerar på alla olika typer av spishällar. Tack vare att handtaget också är i stål går den också bra att använda i ugnen.

Ytterligare en fördel hos gjutjärnet är såklart att den tål värme oerhört bra. Detta är något du bör hålla utkik efter. När du köper en grillpanna vill du ju trots allt att den ska försöka efterlikna en grill så mycket som möjligt. En grill kan ju bli otroligt varm för att ge dig den klassiska grillytan, så för att uppnå samma med en grillpanna är det viktigt att den kan blir varm också.

Dimensionerna hos grillpannan är de klassiska för kvadratiska grillpannor, nämligen 26×26 centimeter. När det kommer till själva stekpannan så gäller även här det som gäller för många andra av märkets gjutjärnsprodukter. Den är belagd med en skyddande emalj som ökar hållbarheten ännu lite till. När det kommer till just gjutjärn så kan de kännas lite knepiga att ta hand om men emaljeringen underlättar det något hos den här modellen. Ett tips är alltid att kolla in den medföljande dokumentationen för att se till att du använder den på rätt sätt.

Om du är ute efter något av det bästa pengar kan ge dig i termer av grillpannor så är detta helt rätt för dig. Du får en kvalitativ grillpanna i hållbart gjutjärn. Som om inte det vore nog kan du också använda den i ugnen. Behöver vi säga mer?

Tefal Talent Pro Grillpanna 26 x 26 cm

Tefal Talent Pro Grillpanna 26 x 26 cm

Härnäst hittar vi en grillpanna från specialisterna hos Tefal. Tefal är kända för sin patenterade och mycket smidiga och tåliga beläggning som brukar hittas hos deras stekpannor. Denna grillpannan är inget undantag. Den här modellen tål upp till tre gånger mer användning än andra modeller tack vare sin Titanium Excellence beläggning. Det är inget vi tackar nej till.

Grillpannan är också utrustad med Tefals klassiska Thermo-spot. Det är den röda pricken i mitten av stekytan. Den signalerar när grillpannan är redo att användas. När grillpannan kommit upp i rätt temperatur blir det röda märket ännu rödare och då vet du att det är dags att lägga på maten.

Den här modellen av grillpanna klarar också av alla typer av spishällar vilket gör den mycket versatil. Det spelar alltså ingen roll om du har en keramisk häll, eller kanske en gasspis. Denna grillpanna klarar det utan problem. För att du efter användning enkelt ska kunna flytta stekpannan från spisen till bordet eller bänken har den ett mycket bra handtag som är framtaget för att du inte ska bränna dig när du tar i det. Sist men inte minst kan vi väl bara nämna att även den här modellen har standardmåtten på 26×26 centimeter.

Den här grillpannan är en mycket smidig sådan och lämpar sig för alla som fått upp intresset för en bra grillpanna.

Skeppshult Grillpanna 25 cm

Skeppshult Grillpanna 25 cm

Nästa grillpanna är från det svenska och mycket kända märket Skeppshult. De är framförallt kända för att producera otroligt bra och gedigna gjutjärnsprodukter. Företaget använder en speciell tillverkningsteknik som gör att ingen modell av deras produkter är den andra lik. När det kommer till just den här modellen så sticker de ut lite här också. Denna är nämligen 25×25 centimeter istället för de klassiska 26.

Handtaget på den här grillpannan är i trä vilket gör att du inte lika enkelt kan ha den i ugnen. Däremot kan vi nämna att träet är FSC-märkt vilket betyder att det är hållbart framställt. Faktum är att hela Skeppshults process är väldigt miljövänlig. Det betyder att du kan köpa en grillpanna från dem med gott samvete, vetandes att grillpannan är gjord på ett miljövänligt sätt, är återvinningsbar, och använder KRAV-märkt rapsolja för inbränningen.

När det kommer till grillpannans prestanda så är även den väldigt hög. Bottnen på den här grillpannan är på hela 5 millimeter. Det betyder att det finns mycket gjutjärn för värmen att sprida ut sig på. Resultatet av det är att du får en otroligt jämn värmespridning och ett mycket fint resultat.

Om du vill, likt många andra, välja ett klimatsmart alternativ ska du absolut ta en titt på Skeppshult grillpanna. En extra kul grej med denna är att du stödjer ett svenskt företag på köpet!

Ballarini Portofino Granitium Grillpanna 28×28 cm

Ballarini Portofino Granitium Grillpanna 28x28 cm

Ballarini är ett företag som många kanske har hört talas om. De är kända för att vara en världens största producenter av just stekpannor och grillpannor av olika slag. De har en historia av kvalitativt hantverk och den produkten vi tittar på här lever upp till företagets rykte.

Den här grillpannan har blivit utrustad med två olika typer av beläggningar. Detta för att delvis bli väldigt hållbar men också för att ge en ökad smakupplevelse. Det handlar delvis om en non-stick beläggning, och ett ytskikt av stenmineraler. Non-stick beläggningen gör precis vad det låter som, men mineralskiktet är lite mer intressant. idén bakom att ge grillpannan ett sådant ytskikt är för att ge effekten av att använda en stenugn eller liknande matlagningsverktyg av sten. Resultatet blir en mycket god och fin stekyta olikt något annat! När det kommer till beläggningen så har grillpannan totalt hela sex lager av härdade beläggningar, så denna grillpannan kommer hålla ett bra tag.

För att gå vidare på temat med stenbeläggningen så har grillpannan en mycket spännande färg som liknar granit. Det är en frisk vind i en miljö som annars ofta ser väldigt likadan ut. Grillpannan har också ett kraftfullt handtag i rostfritt aluminium, och tack vare detta är grillpannan också ugnssäker. Du kan köra den i ugnen i upp till 230 grader. Detta är det givna valet för dig som vill ha en lite mer unik grillpanna.

Fiskars Brasserie Grillpanna 27 cm Emalj

När det kommer till svenska tillverkare av stekpannor och liknande är det inte bara Skeppshult som producerar fina grejer. Vi har också den eminenta producenten Fiskars! Här har de gjort en rund grillpanna, och faktiskt den enda runda vi har med på listan. Omkretsen är på 27 centimeter, alltså runt lika stor som en vanlig stekpanna.

Den här grillpannan har ett riktigt fint handtag i trä som man mer än gärna både håller i och tittar på. Handtaget är inte bara fint, utan det är även praktiskt! Du kan nämligen plocka av det för att rengöra grillpannan ordentligt. När du plockat bort handtaget i trä kan du även använda grillpannan både i ugnen eller över en öppen eld. Många möjligheter med den här grillpannan! När handtaget sitter på sin plats kommer du verkligen känna den riktiga uppskattningen. Handtaget gör att den bastanta grillpannan ändå känns manövrerbar. Det är väldigt uppskattat då grillpannan kan kännas något tung.

I vanlig ordning när det kommer till grillpannor har även denna den räfflade bottnen. Alltså är det inga problem att även med denna modellen få till den eftertraktade grillade looken. Vi kan rekommendera den här grillpannan till alla som vill ha en gedigen grillpanna från Sverige!

GreenPan Featherweight 26 cm

GreenPan Featherweight 26 cm

Sist ut på listan hittar vi ännu en grillpanna med de klassiska dimensionerna på 26×26 centimeter. Den här gången har vi en grillpanna från GreenPan. Som man kan lista ut från namnet är miljön ett stort fokus hos den här grillpannan. Faktum är att företaget gjort sig kända för att de producerar kvalitativa produkter som är miljövänligt framställda, men som dessutom är helt fria från gifter som PTFE/teflon, PFSA, PFOA, bly och kadmium.

Trots att de gjort sig fria från diverse ämnen som man annars ofta hittar i non-stick beläggningar så lyckas de leverera en grillpanna som har en bra non-stick beläggning! Det är mycket bra jobbat! Det är en speciell och patenterad beläggning som kallas Thermolon som fungerar så pass bra att den är återkommande i många av företagets produkter.

En detalj om den här grillpannan som vi verkligen uppskattar är dess mer retroaktiga design. Den här grillpannan passar verkligen in i ett hem som gillar den stilen, och som kanske har fler köksprodukter som har lite gamla anor i sitt designspråk. Det är alltid roligt att se tillverkare som vågar ta ut svängarna lite med sina produkter så att vi får lite variation när vi är ute och letar efter nya prylar till hemmet.

Som vi nämnde tidigare har den här grillpannan ett lite större miljöfokus än många andra på marknaden. Det är till och med så att beläggningen som vi pratat om tidigare har en till förmåga. Den leder värme så pass bra att du inte behöver använda lika mycket energi som du annars hade behöv. Det gör den här grillpannan till ett mycket bra val för den miljömedvetne!

Borde du köpa en grillpanna?

Man behöver inte vistas länge i Sverige för att ta del av det ständigt skiftande vädret och klimatet. På sommaren har vi det väldigt skönt och vi kan enkelt grilla varje kväll. Desto tråkigare är det dock på vintern när kylan tränger sig på. Då är det väldigt smidigt att det finns alternativ så som grillpannan. På så sätt kan vi den fantastiska grillkänslan även när vi inte känner för att stå ute och grilla.

Grillpannan är dessutom utformad på ett särskilt sätt för att just se till att du får grillupplevelsen. Räfflorna vi ser på grillpannorna ser till att fettet från köttet rinner undan så att köttet kan få en krispigare yta.

Grillpannan är också smidig då de ofta är designade för att tåla otroliga temperaturer. Det betyder att den många gånger fungerar bra att ha som ugnspanna också.

Köpguide – tänk på detta när du köper grillpanna

Grillpannorna har på senare tid ökat i popularitet och det leder också till att antalet varianter ökar. Här ger vi dig lite råd och tips på vad du ska tänka på innan du köper din grillpanna. Kollar du in den här köpguiden vet du att du kan ta ett informerat beslut.

Grillpannans material

När man använder en grillpanna gör man det ju istället för att använda sin grill. Grillen är känd för att komma upp i väldigt höga temperaturer. För att då kunna få samma effekt med grillpannan måste den också kunna komma upp i höga temperaturer. Av den anledningen är många av grillpannorna gjorda i gjutjärn.

En stor fördel med gjutjärnet är att det är mycket hållbart, så du kommer inte behöva byta ut din grillpanna i första taget. En nackdel är dock den tunga vikten hos gjutjärnet. Därför kan vårt tips vara att kolla efter modeller med handtag i aluminium eller trä. Då får man ner vikten lite, och just trä är skönare att hålla i. Nackdelen med ett handtag i trä är dock att den inte kommer vara ugnsfast.

Underhåll av grillpannan

Som vi nämnde ovan så är många grillpannor gjorda i hållbart gjutjärn. Gjutjärnet är dock inte magiskt hållbart, utan även det kräver stundvis underhåll. Det bästa tipset vi kan ge för att din grillpanna ska få ett så långt liv som möjligt är att kolla vad tillverkarna säger om underhållet. Du får ofta med en liten handbok till din grillpanna, och den innehåller oftast all information du kan tänkas behöva.

För att bara nämna det kort kan vi säga att du aldrig rekommenderas att använda diskmedel i din gjutjärnspanna. Detta på grund av att diskmedlet sliter ut den naturliga beläggningen som gjutjärnspannan är känd för. Istället borde du bara rengöra den med varmt vatten och se till att den blir ordentligt torr när du är klar.

Grillpannans storlek

Vi har under textens gång nämnt storleken på grillpannan ett flertal gånger. Den vanligaste storleken är alltså 26×26 centimeter. Detta räcker oftast för de flesta. Om man däremot är intresserad av att kunna laga mat till många personer samtidigt kan det vara en god idé att kolla in lite större modeller. Skeppshult har till exempel en större variant av sin modell som gör att du kan laga dubbelt så mycket mat samtidigt.

Något du får ha i åtanke med grillpannorna är att de tenderar att bli väldigt tunga om de går över sin vanliga storlek. Det är helt enkelt en konsekvens av att gjutjärn är så tungt.

Hur valdes våra bäst i test grillpannor ut?

För att kunna göra ett bra jobb med vår topplista och välja ut de bästa grillpannorna just nu behövde vi först och främst samla på oss lite information. Vi tog reda på vilka material som var vanliga och hur de fungerar. Sedan kollade vi också vilka beläggningar som är vanliga. Den här informationen gjorde att vi kunde börja sålla ut vårt urval av produkter.

När vi hittat ett gäng grillpannor tog vi del av gamla tester för att se vad som har fungerat förr. Vi kollade också upp en massa användarrecensioner för att kunna se vad som fungerar i de svenska hemmen. När vi samlat in all information kunde vi göra vår topplista över de bästa grillpannorna just nu.

Hur gick testerna av grillpannor till?

Våra testvinnande grillpannor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av grillpannor

Med en bra grillpanna kan du uppleva sommarens grillade mat året runt. Idag finns det massor av bra grillpannor att välja på så det är svårt att välja en dålig. Men för att vara säker på att du får ut det mesta för dina pengar borde du kolla in vår topplista över de bästa grillpannorna just nu. För att komplettera vår topplista har vi även vår behändiga köpguide som hjälper dig att ta rätt beslut när du ska köpa din grillpanna!

GrillpannaPris och omdöme
Le Creuset Kvadratisk Grillpanna 26Läs mer…
Tefal Talent Pro Grillpanna 26 x 26 cmLäs mer…
Skeppshult Grillpanna 25 cmLäs mer…
Ballarini Portofino Granitium Grillpanna 28×28 cmLäs mer…
Fiskars Brasserie Grillpanna 27 cm EmaljLäs mer…
GreenPan Featherweight 26 cmLäs mer…

Källor

Le Creuset Kvadratisk Grillpanna 26

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar