Bästa väderstationen 2024 – Stenkoll på vädret dygnet runt!

Vädret har historiskt sätt alltid varit av stort intresse för oss människor, och av goda skäl! Förr i tiden påverkade vädret hur mycket vi kunde arbeta, och vad vi kunde arbeta med. Om det var dåligt väder kanske det var svårare att jaga, eller att odla. Oväder kunde också innebära andra problem om man inte hade ett bra skydd för vädret.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Nu för tiden är det inte av samma skäl vi funderar över vädret. Nu tänker vi mer på det för att veta om vi kan planera en dag på stranden, om vi måste packa paraply till jobbet, eller om det är lönt att börja måla huset till helgen. Alla dessa saker påverkas av vädret. Vad är då bättre än att börja hålla ännu bättre koll på vädret själv? I vanliga fall kanske vi förlitar oss på någon app eller på vädret på tv-sändningarna. Det fungerar ganska bra, men det fungerar desto bättre att ha en egen väderstation hemma som man alltid kan kolla på!

Kolla in de bästa väderstationerna just nu för att se vilken du borde köpa om även du vill kunna planera ditt liv bättre efter vädrets omväxlingar.

Bäst i Test bland väderstationer

Här nedan följer vår topplista över de bästa väderstationerna just nu. Dessa stationer ser till att ge dig bra och exakt information om vädret och vad du kan komma att vänta dig inom den snaraste framtiden. Detta är väldigt smidiga maskiner som vi tycker att fler borde använda!

Ventus W832 – Med Professionell 5-I-1-Sensor

Ventus W832 Med Professionell 5-I-1-Sensor väderstation

När det kommer till väderstationer så finns det vissa tillverkare som sticker ut lite extra. En av dessa tillverkare är Ventus. De är experter på att bygga precisa och noggranna väderstationer. Med detta sagt så innebär det att de kommer förekomma fler än en gång i den här topplistan. Men först ut hittar vi deras W832.

W832 är en väldigt kraftfull och kompetent väderstation. Den här modellen har dessutom 5 stycken sensorer inbyggda som gör den till ett bra val för dig som gillar att ha mycket information. Informationen från dessa fem sensorer presenteras snyggt och prydligt på en väldigt detaljerad färgskärm på 5,7 tum. Bland annat mäter enheten temperaturen utomhus. Informationen kan du också få direkt till din mobil. Det blir alltså som att ha en väderapp, fast där mätningsstationen är vid ditt hus. Alltså får du otroligt exakt information.

Förutom vädret kan den här väderstationen också visa dig vilken dag det är, vilket datum det är, samt vilken månfas vi har. Väderstationen tar också in väderdata från Weathercloud och Weather Underground, två mycket bra väderplattformar. En annan smidig funktion den här väderstationen är frostvarning. Det betyder att väderstationen säger till om det kommer bli frost så att du kan ställa in bilen i garaget, eller ställa in dina blommor i värmen.

För att driva den här väderstationen behöver du bara tre stycken AA-batterier. Då kan du enkelt mäta det vi tidigare talat om, samt barometriskt lufttryck, vindhastighet, regn, och kylindex. Detta är alltså väderstationen för dig som inte kan få nog med bra information. Med denna kan du planera ditt liv mycket bättre efter vädrets förhållanden!

Ventus W835

Ventus W835 väderstation

Nästa väderstation är som utlovat också från Ventus. Den här gången handlar det om deras modell W835. Den här väderstationen visar också mängder av information och är dessutom utrustad med sex stycken sensorer i en! Det betyder att den är bra på att mäta lite allt möjligt, så att du ska kunna få så mycket information som möjligt. Denna kan bland annat visa dig temperatur, regnmängd, och lufttryck utan problem.

När Ventus designade den här produkten satsade de på att göra en kompakt design med mycket information per kvadratcentimeter. Med enhetens lilla storlek på 77 x 127 millimeter får de ändå plats med massor av information som är enkel att läsa av. De använder sig också av effektiv symbolik. De har till exempel sex olika symboler för att indikera vilket väder det är. Du kan alltså slänga en snabb blick på väderstationen och direkt veta vad du har att vänta dig. Väderstationen kan effektivt berätta om regn, solsken, dimma, och storm.

Den här väderstationen visar också ett stapeldiagram över nederbörd samt lufttryck för de senaste sju dagarna om man är intresserad av lite mer långsiktig information. Det är något vi tycker är väldigt intressant och därför tycker vi att det är roligt att Ventus valt att göra sådan information så lättillgänglig. Skärmen du läser av informationen från är inte en färgskärm som i den föregående väderstationen, men det kan också räknas som en fördel i vissa fall. Det innebär till exempel att skärmen inte behöver göras lika ljus, och det gör i sin tur att den är behagligare att titta på under dygnets alla timmar.

Om du vill ha en väderstation som enkelt smälter in men som också ger dig mycket information så är detta rätt väg att gå!

Nedis WEST405BK

Nedis WEST405BK väderstation

Nu avbryter vi från Ventus-stationerna för att ta en titt på en väldigt prisvärd variant från Nedis. Väderstationen är mycket praktisk och tar inte upp särskilt mycket plats. Den här modellen är utrustad med en simpel display som fortfarande ger dig mycket information trots sitt förhållandevis låga pris.

Väderstationen från Nedis är helt trådlös och drivs av tre stycken AA-batterier. Tack vare att modellen inte har en så avancerad färgskärm drar skärmen inte så mycket ström. Det leder också till att batteriet håller mycket länge. När det kommer till informationen du kan få av den här väderstationen så kan du bland annat se kommande väder, samt läsa av både inomhus- och utomhustemperatur.

För att väderstationen ska vara så exakt som möjligt följer det med en trådlös sensor som du kan placera i din trädgård. Sensorn skickar signaler över det klassiska 433 MHz-bandet, och informationen från sensorn kan man enkelt läsa av på displayen på väderstationen. För att ge ström till sensorn används två stycken AA-batterier.

När det kommer till informationen på den här väderstationen så kan man som sagt läsa av temperaturen mycket enkelt. Det är såklart inte allt. Du kan också läsa av tiden för soluppgång samt solnedgång, och luftfuktighet. Förutom dessa funktioner så har den här väderstationen också en inbyggd väckarklocka med snooze-funktion. Det är en smidig funktion för dig som gillar att vakna med solens uppgång.

Nedis har tagit fram en mycket praktisk väderstation som ger dig mycket för det annars väldigt förmånliga priset. Du får mycket bra information för prislappen och den här väderstationen kan hjälpa dig planera din vardag lättare när du har bättre koll på vädret!

Ventus W830

Ventus W830 väderstation

Vi avslutar listan starkt med ännu en kraftfull modell från ingen annan än Ventus. Den är modellen är något mer kraftfull än de andra då denna utrustats med ett WiFi-chip. Det gör att du kan koppla upp den till ditt nätverk hemma och som gör väderstationen väldigt effektiv. Det gör också att det blir väldigt enkelt att koppla din mobil till väderstationen. Du får alltså alltid mycket exakta mätningar direkt i telefonen.

Även den här väderstationen är utrustad med stöd för Weather Underground som ger dig tillgång till mycket bra och tillgänglig väderinformation. Informationen du får till din väderstation kan du som sagt få direkt till din mobil, och ännu bättre är att du enkelt kan dela med dig av informationen till andra som kan ta stor nytta av att ha bättre koll på vädret. Om du är sugen på att få ut ännu lite mer information ur din väderstation kan du passa på att ladda ner Ventus mobilapplikation. Appen är kompatibel både med Android och iOS, så oavsett vad du har för mobiltelefon så kan du använda appen och få massa mer nyttig information.

Om du bara förlitar dig på väderstationens skärm kan du läsa av bland annat temperatur, lufttryck, luftfuktighet, vindhastighet och ljus! Väderstationen har också inbyggt stöd för att mäta UV-index. Ventus har också sett till att göra sin väderstation väldigt användarvänlig och du kan ställa in att få notiser och alarm när det sker drastiska förändringar i såväl lufttryck som temperatur.

All nyttig och spännande informationen från väderstationen lagras i telefonen. På så sätt kan du hålla koll på hur vädret utvecklats över tid och se intressanta mönster. Den här väderstationen låter dig få mycket bra koll på vädret och möjliggör bra planering från din sida. Den här väderstationen är mycket kraftfull och ger dig väldigt mycket bra information!

Köpguide – tänk på detta när du köper väderstation

Väderstationer kan som sagt vara till stor nytta för dig i vardagen. Du får koll på vädret och kan lättare planera hur du ska klä dig och huruvida du borde vara redo med paraply. Du kan också se saker som lufttryck och annan spännande väderinformation. Det är väldigt smidigt med en väderstation också eftersom du får en mer exakt avläsning för där du bor.

Kanske känns en väderstation onödig när det finns andra tjänster som till exempel SMHI och andra likande tjänster. Skillnaden mellan sådana och en personlig väderstation är just att väderstationen är personlig. Den läser av vädret där du bor, och inte genom att göra ett snitt över hela landet.

När man ska välja väderstation finns det såklart lite olika saker att tänka på. För att ge dig tips och information om vilka funktioner du borde hålla utkik efter så har vi sammanställt lite information åt dig här. Vår köpguide kommer hjälpa dig att hitta just rätt väderstation för dina behov!

Väderstationens display

För att du ska kunna ta nytta av din väderstation är det ju såklart viktigt att du kan läsa av informationen från din maskin. Detta gör du via displayen. Olika väderstationer har olika bra och olika detaljerade displayer som kan ge dig mer eller mindre information. Om du främst är intresserad hur varmt det är just nu kanske du inte behöver den mest sofistikerade färgdisplayen. Men om du däremot gillar att få en helhetsbild av vädret kanske det är bra att kika på något lite mer avancerat.

De mer avancerade displayerna låter dig själv välja vad som ska få plats på skärmen. Kanske är du mest intresserad av temperatur och lufttryck, då kan du göra så att de aspekterna tar större plats.

En sista sak som kan vara bra att ha i åtanke är ljusstyrkan och/eller färgen på skärmen. Om du som många andra har din väderstation vid sängen vill du sannolikt inte att skärmen ska bli för ljus och ha för skarpa färger. Då kanske du hellre vill ha en väderstation med lite lägre ljus och varmare färger.

Väderstationens funktioner

Väderstationens funktioner avgör hur mycket information du kan läsa ut från den. Det är också den här punkten som brukar skilja väderstationer åt. Funktionspackade väderstationer har ofta mycket information att ge, men de kostar ofta också därefter.

Här är också det största beslutet du behöver ta. Är du intresserad av att ha koll på det barometriska trycket eller räcker det för dig att känna till temperaturen och luftfuktighet? Jämför med hur du brukar kolla på vädret när du tittar i väderappen eller på nyheterna. Vilka aspekter är viktiga för dig? På så sätt kan du antagligen få det lättare när du ska välja väderstation.

Som sagt ovan så brukar priset öka med antalet funktioner. Det är ofta fallet, men det betyder inte att billigare varianter är helt funktionslösa. Det kan dock handla om att de inte är lika utförliga i informationen de presenterar. Detta kanske räcker gott och väl för dig, men om du vet med dig att du vill ha lite mer information för att kunna dra egna slutsatser om vädret kanske det är bra att ha en avancerad version som kan ge dig mycket nyttig information. De mest avancerade modellerna kan du ofta också koppla ihop med din mobil. Då får du med dig den bra informationen vart du än går. Du kan ofta också spara information över lång tid för att kunna se hur vädret förändras över tid.

Enkel eller svår att installera

Beroende på hur erfaren du är med att installera och sätta upp prylar hemma kanske du vill ha en mer eller mindre avancerad väderstation. De mest avancerade kanske kräver installation av sensorer utomhus, och detta kan ibland verka jobbigt om man inte gjort det innan. Då kan det vara värt att kolla efter modeller som inte kräver någon vidare avancerad installation.

Hur installerar man en väderstation?

Detta är en svår fråga att besvara då det är väldigt avhängigt på vad för väderstation du köper. Om du köper en helt fristående väderstation utan medföljande sensor är installationen minst sagt smärtfri. Du stoppa in batterier och ställer väderstationen på bänken. Inte svårare än så.

Om du däremot skaffat dig en mer avancerad väderstation kan det också vara så att det medföljer en eller flera sensorer.

Om du bara har en medföljande sensor är det bra att du tänker på att inte placera den där du har direkt solljus hela dagarna. Då kommer du sannolikt att få rätt dåliga temperaturavläsningar eftersom att sensorn kommer tro att det är lika varmt överallt som det är just där den är. Det är alltså bättre att sätta sensorn där det är varierande med skugga och sol, eller att man helt enkelt vet med sig att sensorn ofta visar snäppet varmare än det upplevs i verkligheten.

Om din väderstation har flera sensorer är det en god idé att sprida ut sensorerna över ett lite större område. På så vis kan du få ett bättre medelvärde på allt från vind, luftfuktighet, och temperatur. Vi rekommenderar givetvis att man satsar på en sådan väderstation så att man får bra mätvärden.

Hur gick testerna av väderstationer till?

Våra testvinnande väderstationer i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av väderstationer

Det finns många goda anledningar till att införskaffa en väderstation till hemmet. Delvis är det väldigt intressant att hålla koll på väder och temperatur, och delvis är det också väldigt smart att göra det. Du kan alltid veta vilket väder du har att vänta och kan på så vis planera din dag mycket bättre. Kanske hade du planerat att måla huset, men fick se att du hade massor av regn att vänta. Då kan du taktiskt planera om och göra något annat istället som inte påverkas av regnet.

När du väl skaffat en väderstation kommer du inte kunna förstå hur du klarade dig utan en så länge. Om du vill veta vilka som är de bästa väderstationerna just nu kan du kolla in vår topplista över de bästa väderstationerna just nu!

VäderstationerPris och omdöme
Ventus W832 Med Professionell 5-I-1-SensorLäs mer…
Ventus W835Läs mer…
Nedis WEST405BKLäs mer…
Ventus W830Läs mer…

Källor

Ventus W832

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar