Bästa köttkvarnen 2024 – Kvalitativ köttfärs på beställning!

Gör mer med maten du har hemma! Med en köttkvarn kan du göra alldeles egen köttfärs. Det blir inte mycket bättre än så. Du kan välja precis vilket eller vilka kött du vill ha i din köttfärs och bäst av allt är att du vet exakt vad som är i den. Med en köttkvarn behöver du aldrig mer köpa färdig köttfärs när du så enkelt kan göra egen hemma. Bäst av allt med att göra egen köttfärs i köttkvarn är att det blir godare än med den färdigköpta!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du tycker att köttkvarnar låter intressant ska du definitivt läsa vidare då vi presenterar de bästa köttkvarnarna just nu! Vi har också svarat på de vanligaste frågorna om just köttkvarnar och varför du skulle vilja ha en. Först ut kommer dock topplistan!

Bäst i Test bland köttkvarnar

Här följer vår topplista över de köttkvarnar som är bäst i test just nu. Vi har valt ut ett gäng riktigt bra köttkvarnar som passar in i lite olika prisklasser. Vi har också försökt att få med både elektriska och manuella varianter för att det ska finnas något för alla! Först ut hittar vi en köttkvarn från Kenwood.

Kenwood MG700

Kenwood MG700 Köttkvarn

Köttkvarnen MG700 från Kenwood prickar helt rätt när det kommer till att vara en en utomordentlig köksmaskin. Den är lättanvänd, den är stilig, och bäst av allt är den kraftfull och gör ett bra jobb. Den här köttkvarnen har några funktioner som gör användandet ännu lite enklare. Kenwood snålar sällan med prestanda och kvalité. Det märks tydligt med deras MG700 som har marknadsledande funktioner och prestanda. Detta är ett ypperligt val för dig som vill mala allt från mindre till större mängder av kött.

Med MG700 kan du bli både mästare på att göra god köttfärs samtidigt som du kan lära dig att stoppa korv. Den här maskinen kan göra allt. Den här maskinen ligger förvisso i premiumsegmentet, men i vanlig ordning får man vad man betalar för. Med i priset betalar man också för massa intressanta och smidiga tillbehör som du garanterat kommer att få stor användning för.

I paketet tillsammans med MG700 hittar vi bland annat ett inmatningsrör i metall, och andra tillbehör som du kan använda vid korvstoppning. MG700 har dessutom en backningsfunktion vilket inte är jättevanligt bland köttkvarnar. Det gör att du enkelt kan backa processen om du gjort ett misstag.

Den här kraftfulla köttkvarnen är ett toppenval för dig som behöver en grym köttkvarn. Den klarar av att mala hela 3 kilogram kött per minut. Inte alls illa!

Kitchen Aid 3 skivor metall

Kitchen Aid 3 skivor metall Köttkvarn

Härnäst hittar vi en köttkvarn av det väletablerade företaget KitchenAid. De är minst sagt kända för att göra kvalitativa köksprodukter som används världen över. Den stilrena designen och påtagliga kvalitén går inte att ta miste på. KitchenAids köksmaskiner brukar vara väldigt tåliga och högpresterande, och den här köttkvarnen är inget undantag.

Den här köttkvarnen skiljer sig dock lite från andra kvarnar på listan. Den här är nämligen ett tillköp för dig som redan har en köksassistent från KitchenAid hemma. Du monterar alltså den här köttkvarnen på köksassistenten och låter dess motor sköta mekaniken i köttkvarnen. Det är en mycket smidig och kostnadseffektiv lösning på köttkvarn. Om du redan har en kraftfull köksassistent hemma är det ju synd att behöva lägga ut en massa pengar på att köpa en helt ny separat köksmaskin. Den här köttkvarnen passar alla KitchenAids köksassistenter.

När du köper den här kvarnen följer det med matningsbord, tre olika malningsskivor beroende på vilket kött du vill mala, samt en matningspinne som du kan använda för att trycka ner köttet i köttkvarnen. Själva köttkvarnen är i rostfritt stål och är därför givetvis väldigt robust. Tack vare den här beständiga konstruktionen kan du lita på att den håller väldigt länge.

Den här köttkvarnen är det givna valet för dig som redan har en köksassistent från KitchenAid hemma. Du sparar både plats och pengar med det här valet!

Westmark Gjutjärn storlek 8

Westmark Gjutjärn storlek 8 Köttkvarn

Hittills har vi tittat på köttkvarnar som drivs av en elmotor. De kan vara väldigt smidiga och de kräver ingen större ansträngning från dig. Eldrivna köttkvarnar är dock inte det enda som finns. Den vi ska titta på nu från Westmark är nämligen gjord i gjutjärn och drivs av en vev. Den här köttkvarnen har ett klassisk utseende och ser härligt traditionell ut. Med en sån här maskin får du en gedigen och kraftfull köttkvarn utan att få en massa annat strul med funktioner och elmotorer. En elmotor har ju alltid en maxgräns för hur mycket den klarar av. Med den här manuella köttkvarnen från Westmark sitter ju gränsen snarare hos dig och hur mycket du vill göra!

Användningen och monteringen av den här köttkvarnen är mycket enkel. Den kommer med en fästningsfunktion som du enkelt använder för att sätta fast kvarnen på en bordskant eller köksbänkskant. Väl fastskruvad sitter den ordentligt hårt och du kan börja mala köttet. Själva handtaget till vredet är gjort i trä, och resten av maskinen är gjort i förtennat gjutjärn. Att handtaget är i trä gör både att maskinen får ett fint utseende och att du får en hög greppvänlighet.

Det som följer med vid köp av den här köttkvarnen är en hålskiva på 4.5 millimeter. Det är en ganska bra storlek som brukar passa de allra flesta. Hålskivan går dock att byta ut om man skulle önska. Med den här köttkvarnen från Westmark får du en traditionell och prisvänlig köttkvarn som inte bara gör sig bra i köket, men som också presterar bra. En sista grej som är värd att nämna är att du måste diska den för hand.

Bosch MFW68660

Bosch MFW68660 Köttkvarn

Och så till sist har vi kommit till köttkvarnen från Bosch. Bosch brukar ju alltid dyka upp i dessa listor tack vare deras goda ingenjörskonst. Det finns ingen tvekan om att de lyckats även denna gången. Med denna köttkvarn får du många smidiga tillbehör och jobbet går lätt!

Den första köttkvarnen vi tittade på i topplistan hade en imponerande malningshastighet på 3 kilogram kött per minut. Den här värstingmodellen från Bosch lyckas toppa det. Med den här maskinen kan mala hela 4.3 kilogram per minut. Det är verkligen inte illa. Den här maskinen kan mala i princip vad som helst och det går dessutom väldigt snabbt.

Även den här kompetenta köttkvarnen har en backningsfunktion som är väldigt bra att ha. Kanske maler du för mycket, eller så kanske maskinen hakat upp sig vid någon bit. Då kan du enkelt backa för att sedan försöka igen. En annan bra funktion hos den här köttkvarnen är att den har ett säkerhetsstopp som kickar in när belastningen blir för hög för motorn. Motorn är på hela 2200 watt, och om du försöker mala mer än den klarar av kommer den att stänga av sig själv för att inte överhettas. Väldigt smidigt!

Den här topplistan är ju ägnad till köttkvarnar, och detta är sannerligen en bra sådan. Men faktum är att Bosch inte kunde hindra sig själva från att slänga med en massa tillbehör. De tillbehören som kommer med den här maskinen är tre olika hålskivor, korvhorn, kebbetillsats, grönsaksskärare med fyra olika funktioner, och till och med en fruktpress! Om du har beslutsångest över vilken din nästa köksmaskin borde vara så kanske detta är svaret, här får du ju nämligen lite av varje!

Vem borde köpa en köttkvarn?

Om man fått upp ögonen för köttkvarnarna och deras oändliga potential behöver man kanske inte läsa denna biten men vi tänkte att det kunde vara bra att lista lite egenskaper av köttkvarnen ändå.

Det som kommer in kommer ut. Eftersom att du själv kontrollerar vilket kött du använder till din köttkvarn så kan du ju också vara helt säker på vad som kommer ut på andra sidan. Du behöver aldrig mer fundera över vad som är i köttfärsen eftersom att du kommer ha stenkoll på dina egna råvaror.

Köttfärs med bättre konsistens. Även om köttfärsen i butiken oftast är väldigt fräsch så kan man inte undgå faktumet att den legat i sin förpackning bra mycket längre än egenmald köttfärs har gjort. Det som händer med butiksförpackad köttfärs är att den hinner sjuka ihop och bli komprimerad. Egenmald köttfärs å andra sidan kommer att vara luftigare och därmed ge bättre konsistens.

Smaken är mycket bättre. Du kan ju göra egenmald köttfärs på vilket kött du vill och därför är det lätt för dig att välja sånt kött som är riktigt gott. Och inte bara det, även om du använder samma kött som den köttfärs du kan köpa i butik så kommer din egenmalda att smaka bättre av samma anledningar som vi skrev ovan.

Köpguide – tänk på detta när du köper köttkvarn

När det väl kommer till att köpa köttkvarnen inser man ganska fort att det inte är superavancerat. Det är långt ifrån lika komplext som att köpa en ny dator, och det finns inte i närheten av lika många att välja på som när man ska köpa en ny dammsugare. Trots att det är förhållandevis enkelt att köpa en köttkvarn finns det ändå lite saker som kan vara bra att tänka på.

För att reda ut alla olika funktioner du kan vilja ha i åtanke har vi skrivit ihop lite om det viktigaste nedan. Ta en titt på det för att få all information du behöver!

Köttkvarnens storlek

Som med det allra mesta där ute är det en bra idé att kolla storleken på det man ska köpa. Sannolikt behöver du en mindre köttkvarn om du bor ensam jämfört med om du tillhör en familj på sex personer. Men å andra sidan kanske du tänker på att investera i en bra köttkvarn nu och sedan ha den livet ut, och vem vet hur levnadssituationen ser ut fem år framöver?

I vanlig ordning är det bra att fundera på hur mycket plats man har över för förvaringen av en köttkvarn. Sedan kan det också vara bra att tänka på hur tung den är. Om den både är stor och tung kanske du inte orkar plocka fram den lika ofta som du kanske velat.

Så för storleken rekommenderar vi att man kollar hur mycket utrymme man har, vad man tänkt använda den till, samt hur stor kapacitet man behöver. Det är de viktigaste aspekterna!

Motorns effekt

Om du är intresserad av en eldriven köttkvarn är det intressant för dig hur kraftfull motorn är. Detta bestämmer nämligen hur stora köttbitar kvarnen klarar av att köra samtidigt. Har en kvar hög effekt kan man också räkna med att den gör sitt jobb snabbt och att den gör sitt jobb bra. Så kika gärna efter en kvarn med hög effekt om detta är intressant för dig.

Hållbarhet och garanti

Hållbarhet kan vara svårt att avgöra hos en köksmaskin som man aldrig använt innan eller har någon erfarenhet av. Den påverkas ju dessutom av hur mycket du tänkt använda maskinen. Om du använder en maskin i varje sekund av ditt liv är det ju inte svårt att förstå att den maskinen också kommer att slitas snabbare. Men om det handlar om något du använder mer sällan så kommer den ju rimligtvis också att hålla längre. Något som kan vara värt att tänka på är just detta. För att kunna säga något om hållbarheten av maskinen kan det vara en god idé att kolla på materialet de rörliga bitarna är gjort av. Om du har en maskin i gjutjärn eller stål kan du vara rätt säker på att den kommer att hålla länge och tåla hög belastning.

När det kommer till garantin rekommenderar vi att man alltid har koll på sin garanti oavsett vad det är man köper. Det sista man vill är att köpa en dyr produkt för att sedan inse att den inte kom med en garanti. Det är inget man vill vara med om. Därför är det bra att hålla koll på sådant så att man känner till sina rättigheter och möjligheter om det skulle uppstå problem.

Manuell eller elektrisk köttkvarn

När det kommer till köttkvarnar finns det i regel två olika varianter. Antingen har du en elektrisk eller en manuell. Fördelarna med den elektriska är uppenbara. Du slipper arbeta för jobbet, och du får ofta ett jämnt och fint resultat.

Det kan dock finnas andra anledningar för dig att vilja ha en manuell köttkvarn. De ser för det första ofta trevligare ut än de elektriska. De kan också kännas roligare att använda. Det ska dock nämnas att det är en slitsam uppgift att mala kött så vi rekommenderar ändå att man håller sig till de elektriska varianterna.

Tillbehör

De tillbehören som ofta kommer med en köttkvarn är ofta olika hålskivor, och en matningsstav. Vi rekommenderar att man kollar in vilka hålskivor det är som kommer med så att man vet vad man kan förvänta sig. Det finns ju många olika hålskivor att välja på så det gäller att man får den man tänkt sig.

Funktioner

Dagens köttkvarnar har ofta en massa funktioner som du kan ha mer eller mindre användning för. En funktion vi tycker att alla köttkvarnar borde ha är en backfunktion. Backfunktionen hjälper dig om du får stopp i din maskin, och det kan hända närsomhelst.

Det finns även lite mer obskyra funktioner som t.ex. grönsaksskärare eller fruktpress, men detta hör garanterat till ovanligheterna. Därför lämnar vi dessa utanför när vi tittar på köttkvarnar. Om det är något du vill ha så kan du ju givetvis hålla utkik efter det.

Pris

I vanlig ordning när det kommer till köksapparater kanske det inte är något man vill lägga en förmögenhet på. Det behöver man heller inte göra, köttkvarnar behöver inte vara dyra för att vara bra. Däremot gäller det ofta att man får fler tillbehör för mer pengar.

Användningsområdet

Vad du tänkt använda kvarnen till är det sista du behöver tänka på. Vissa kvarnar är bättre än andra på att mala kött för att stoppa korv, och vissa är bättre på att göra riktigt bra köttfärs. Därför är det bra att ha detta lite i åtanke.

Hur valdes våra bäst i test köttkvarnar ut?

För att kunna få tillräckligt med kunskap om köttkvarnar för att kunna sätta ihop en topplista behövde vi göra lite efterforskning. Alla har inte stenkoll på köttkvarnar heller, så man kan inte fråga vem som helst.

Vi tog reda på en större mängd användarrecensioner från såväl svenskspråkiga som engelska webbsidor. Tillslut hade vi oss en klar bild över vilka köttkvarnar som var de bästa just nu och resultatet kan ni skåda i sin helhet ovan.

Hur gick testerna av köttkvarnar till?

Våra testvinnande köttkvarnar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av köttkvarnar

Köttkvarnen är inte den vanligaste eller mest omtalade köksapparaten i våra svenska hem. Men den kanske borde börja ta en större plats hemma ändå. Du får möjligheten och förutsättningen för att alltid äta bättre och godare köttfärs och du kan till och med stoppa dina egna korvar. Du får stenkoll på dina råvaror och ditt näringsintag. Vi är helt för köttkvarnar och vi hoppas att även du ska kunna se fördelarna med dem! Om du skulle vara intresserad av att köpa dig en köttkvarn så är det bara att kolla in topplistan för att få veta vilka som är de bästa köttkvarnarna just nu!

KöttkvarnarPris och omdöme
Kenwood MG700Läs mer…
Kitchen Aid 3 skivor metallLäs mer…
Westmark Gjutjärn storlek 8Läs mer…
Bosch MFW68660Läs mer…

Källor

Kenwood MG700

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar