Bästa skärmaskinen 2024 – Skiva effektivt och med hög precision

Gillar du färskt bröd, ost och kött från charken, eller bara jämnt skivade grönsaker? Då kanske du ska läsa vidare för att få reda på mer om skärmaskinen! Det är en smart maskin du har i köket för att effektivisera ditt skärande. Du kan enkelt skära upp såväl bröd som kött med en bra skärmaskin. Bäst av allt är att du kan se till att få samma storlek på alla dina skivor.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

För att hjälpa er på traven med att välja skärmaskin så har vi i vanlig ordning tagit reda på vilka som är de bästa skärmaskinerna just nu! Läs vidare i artikeln för att få veta just det. Ni får hittar också vår köpguide över vad du ska tänka på när du är på jakt efter en skärmaskin.

Bäst i Test bland Skärmaskiner

Nedan hittar du våra utvalda skärmaskiner som just nu är bäst i test. Beroende på dina behov kan säkert någon av våra favoriter bland skärmaskiner passa dina behov.

Graef Classic Twin

Graef Classic Twin skärmaskin

Först ut har vi en skärmaskin från Graef. Det är ett tyskt företag som är över hundra år gammalt. De har under den tiden lyckats bli otroligt bra på bland annat köksredskap. Den här skärmaskinen är inget undantag! I namnet hittar vi ordet twin, eller tvilling som kommer från faktumet att maskinen levereras med två stycken skärblad. Skillnaden mellan bladen är att det ena är tandat och det andra är slätt. Som du säkert kan tänka dig så gäller samma regel som för knivar. Ska du skära grönsaker, frukt eller pålägg vill du använda det släta bladet. Ska du istället skära upp bröd eller kött vill du istället använda det tandade bladet för att få ett så bra resultat som möjligt. Båda bladen som följer med har en diameter på 170 millimeter. Du kan skiva en stor mängd olika saker i din nya skärmaskin. 

Den här skärmaskinen är överlag väldigt lättskött. Den står stabilt på en glasplattform som är väldigt lätt att rengöra. Maten du skivar hamnar prydligt i en mathållare för att ge dig stor kontroll över användandet. Motorn är en av kondensatortyp vilket i det här fallet för med sig att den går tyst, kraftfullt, och underhållsfritt. Du behöver alltså mer eller mindre bara koppla in maskinen och tuta och köra. Varje gång! Motorn är på 170 watt vilket är ganska kraftfullt och låter dig skära igenom de flesta tänkbara råvarorna. 

Graef har sett till att göra det så smidigt som möjligt för dig som kund, så skärmaskinen har inte bara två olika knivblad. Skärmaskinen har också ett kabelfack för strömkabeln för att minska trassel på köksbänken när du ska använda maskinen. Sist men inte minst är maskinen också barnsäker. Det gör att även barnen kan hjälpa till och skiva upp färskt pålägg till frukostbrödet! 

Wilfa skärmaskin

Wilfa skärmaskin

Wilfa är kända för hög kvalité utan kompromisser, och här har vi deras variant av skärmaskinen. Det handlar om en kraftfull sådan med en motoreffekt på 200 watt. Du kan med andra ord skära i princip vad du vill med den här skärmaskinen. Trots den här imponerande prestandan ligger skärmaskinen i en rimlig prisklass. Det gillar vi! 

Som sagt har motorn en hög effekt, och som vi sa i inledningen kan du använda en skärmaskin till att skära upp kött, pålägg, frukt, grönsaker eller bröd. Allt detta går alltså givetvis bra att göra med den här skärmaskinen från Wilfa. Den här skärmaskinen skickar bara med ett knivblad. Här rör det sig om ett universalblad så det borde inte vara några som helst problem med att använda det till såväl kött som grönsaker. När du sedan ska välja tjocklek på dina skivor kan du variera dig från mellan 0 och 15 millimeter. Fritt fram att välja den optimala tjockleken på salamin. Skulle du behöva eller vilja byta knivblad i framtiden har Wilfa sett till att ta fram några ersättningsblad och andra tillval. Det är väldigt trevligt att vi inte begränsas alls av den här skärmaskinen utan kan enkelt använda den till vad vi vill och hur vi vill. 

Vi har tidigare nämnt att den här skärmaskinen är särskilt prisvärd sett till sina goda funktioner och mångsidighet. Den är också väldigt lättanvänd så även om du är helt ny till världen av skärmaskiner kanske detta kan bli din första! När det sedan kommer till rengöring är den här maskinen snäppet värre att rengöra än förstaplatsen, men det är egentligen inte svårt alls. Man tar bara enkelt isär själva kniven och sedan kommer man åt där det blivit smutsigt. Detta är en mycket bra skärmaskin som vi rekommenderar till alla hushåll!

Severin Skärmaskin

Severin Skärmaskin

Här har vi en ännu något mer budgetvänlig skärmaskin. Den här gången handlar det om en skärmaskin från företaget Severin. De vill kunna erbjuda bra köksmaskiner till en bred skara genom sitt låga pris och det tycker vi är extra bra. Trots det lägre priset mäter sig den här maskinen med de andra i listan utan ett överdrivet underlag. Faktum är att effekten på motorn i Severins skärmaskin är snäppet högre än i Graefs skärmaskin. 

Här har vi alltså en motor på 180 watt, och även den här modellen kommer med dubbla knivblad. Här handlar det dock inte om ett slätt och ett tandat blad. Istället skickar Severin med ett universalblad, precis som Wilfa, men sedan också ett särskilt skink-blad som är speciellt bra på att skiva just skinka. När det sedan kommer till att välja tjocklek på skivorna så kan du ställa in på allt från 15 millimeter och nedåt. Ett brett omfång som borde räcka för alla. 

När det kommer till användarvänligheten så har Severin utrustat sin skärmaskin med ett fingerskydd för att se till att man inte skär mer kött än man räknat med. Skärmaskinen är också utrustad med sugproppsfötter för att se till att maskinen står stadigt när du skär dina råvaror. Sist men inte minst har skärmaskinen också en resthållare för det du skurit upp. Smidigt att slippa få det över hela köksbänken!

Vem ska köpa en skärmaskin?

Skärmaskiner är inte jättevanliga i dagsläget, trots att de flesta har god användning för dem. Många vet dock att de finns i charken i livsmedelsbutiken, och säkerligen på någon restaurang. Skärmaskinen har egentligen en plats i alla de hem där man lagar mat regelbundet och där man ofta skivar upp saker. Du kan få perfekt skivade gurkor om du vill göra inlagd sådan, eller kanske göra trådtunna skivor av din favoritkorv. Vem skulle inte vilja ha något sånt? 

En skärmaskin kan du som sagt många gånger i texten, ha till mycket. Du kan skiva bröd, grönsaker, frukt och allt annat. Det är det som gör den så självklar i allas kök. Förutom det kan den också ge ett mycket gott intryck om du någon gång bjuder över gäster på mat. Tänk att kunna erbjuda perfekt skivade bitar av stek, skinka, ost eller korv. Det ger en helt annan känsla än den slumpmässigt knivskurna korven eller steken. Den saken är helt klar. Köper du en skärmaskin kommer du aldrig bli besviken. Du kommer vilja använda den till att skiva alla möjliga saker där hemma i köket.

Köpguide – tänk på detta när du köper skärmaskin

Det finns lite olika saker att tänka på innan man köper en skärmaskin. Här kommer delen då du måste fundera ut vad just du värdesätter när det kommer till användningen av skärmaskinen. Vi går igenom de allra viktigaste punkterna nedan så läs vidare för att se till att du blir så välinformerad som möjligt.

Skärbredd

Du vill inte köpa en skärmaskin för att sedan packa upp den och märka att du inte alls kan skära i de storlekarna du tänkt dig. Därför är det viktigt att kontrollera just skärbredden hos skärmaskinen du är intresserad av. I de allra flesta fallen kan skärbredden justeras mellan 15 och 0 millimeter, och oftast täcker man in allas behov i det spannet. Men som med alla andra produkter så finns det avstickare även här. Kontrollera därför alltid skärbredden för att vara säker på att du får vad du är ute efter.

Storlek

Om du inte har oändligt med yta på köksbänken hemma kan det vara väl värt att kontrollera hur mycket plats du har att undanvara för en skärmaskin. Kanske har du någon plats att förvara den mellan dess användningar och då spelar ju detta mindre roll, men kan ändå vara värt att ha i bakhuvudet. Bäst är så klart att ha en stationär plats för skärmaskinen där den alltid kan stå så att du kan ta fram ett arbetsflöde kring den. Det finns dessutom varianter av skärmaskiner som går att fälla ihop för att de ska ta mindre plats på bänken. En konsekvens man får ta då är ofta att de är något svagare än modeller som inte går att fälla ihop.

Matningshåll

En skärmaskin kan antingen bli matad från höger eller vänster. Detta vill du verkligen ta reda på innan du köper en skärmaskin. Är du högerhänt vill du såklart mata maskinen från höger. Är du istället vänsterhänt vill du såklart mata den från vänster. Kolla också så att du får plats med maskinen där du tänkt ha den, när du nu vet från vilket håll du kommer mata den. Det kan vara så att vissa maskiner bara finns som högermatade, men då är det något man helt enkelt får acceptera och sedan göra en avvägning om det är något man bryr sig om. Man kan ju alltid se det som att man får mer träning i sin icke-dominanta arm!

Pris

Jag tror inte att någon har lust att spendera en förmögenhet på en skärmaskin, och därför är det viktigt att kontrollera priset noga innan köp. Vad får du egentligen för pengarna? Vilka funktioner är kostnadsdrivare och vilka funktioner känns onödiga? I de flesta fall så gäller det att de allra dyraste är tillräckligt välbyggda för att användas i stora kök, charkdiskar, och under andra professionella omständigheter. Om man vet med sig att man är okej med att ha något snäppet mindre än professionellt så finns det ett brett urval av skärmaskiner med en lika bred prisklass.

Motorns styrka och ljudnivå

Förr i tiden använde man en vev för att manuellt kontrollera hastigheten på knivbladet. Nu för tiden använder vi såklart elmotorer för det jobbet istället. Nu kan man välja på många olika modeller av skärmaskiner som alla har olika effekt på motorn och därmed också olika ljudnivå. Om du vill skära i tunga råvaror får du leva med att maskinen låter lite högre, men om du från början vet att du bara kommer skära lite mindre råvaror kan det vara en idé att satsa på en svagare men fortfarande fullt duglig skärmaskin. Då får man dessutom en lägre ljudnivå på köpet.

Hur valdes våra bäst i test skärmaskiner ut?

För att kunna välja ut de bästa skärmaskinerna till vår topplista behövde vi göra lite grundläggande arbete för att få oss en uppfattning om vilka skärmaskiner som fanns och vilka kvalitéer de besatte. Vi tog del av tidigare utförda tester för att se vilka kriterier och slutsatser vi kunde hitta där. Vi undersökte också de allra sämsta skärmaskinerna för att se vad som gjorde en skärmaskin usel för att sedan kunna undvika att ta med det i vår topplista.

För att sedan få den sista biten av informationen vi behövde så konsulterade vi användarrecensioner av mängder av olika skärmaskiner för att se vad användarna tyckte var viktigast med sina skärmaskiner. Efter allt detta kände vi oss säkra med att sätta ihop en topplista över vilka vi tycker är de bästa skärmaskinerna just nu. Tack vare vårt förarbete kan vi garantera att det inte finns några dåliga produkter med på listan!

Hur gick testerna av skärmaskiner till?

Våra testvinnande skärmaskiner i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning av skärmaskiner

Med en bra skärmaskin kan du får stor avlastning i köket då en enda maskin kan lösa många utav dina tråkigare uppgifter som att skära upp kött eller grönsaker. Det finns dock mycket att tänka på inför ett köp av skärmaskin och det finns många bra modeller där ute. Vi hoppas att ni ska ha kunnat hitta mycket bra information i vår köpguide och dessutom fått bra rekommendationer från vår topplista. När du väl köpt och använt en skärmaskin kommer du aldrig vilja gå tillbaks till att inte ha en. Det är helt enkelt för smidigt och för bra när man väl vant sig vid hur snabbt det går!

SkärmaskinPris och omdöme
Graef Classic TwinLäs mer…
Wilfa skärmaskinLäs mer…
Severin SkärmaskinLäs mer…

Källor

Graef Classic Twin

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar