Alldeles för få svenskar har insett nyttan med att ha en symaskin hemma. Kanske har man inte riktigt fått grepp om just hur smidigt det är att ha en symaskin hemma. Det är dessutom ganska enkelt att lära sig hur man använder den med lite träning. Du kan ha den både för hobby och arbete hemma, och du kan enkelt hjälpa både dig själv och kompisar med att laga kläder och annat. Du kanske till och med syr ihop några egna klädesplagg. Bara fantasin sätter gränser när du väl skaffat dig en symaskin.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
För att ta reda på vilken symaskin du borde köpa kan du kolla in vår topplista här. Vi listar de bästa symaskinerna just nu. För att ge dig ännu lite mer kött på benen när du går ut i djungeln för att köpa symaskin kan du också läsa vår köpguide. Där tar vi upp de viktigaste sakerna att tänka på inför ditt köp.

Bäst i Test bland symaskiner
Här följer vår topplista över de symaskinerna som är bäst i test just nu. Först ut hittar vi en riktigt bra modell från Brother.
Brother DS120 S

Med den här symaskinen lämnas lite att önska. Den kommer med hela 20 sömmar. Förutom det har den här modellen också overlocksömmar, samt tre olika inställningar för automatiska knapphål.
För att se vilka inställningar du gjort, och för att visa annan information används en liten men informativ display. Den pryder den i övrigt mycket fina symaskinen. Den har rundade former som gör att den smälter in väl var du än ställer den. På maskinen hittar du information om olika sömmar. Du kan göra diverse inställningar med hjälp av displayen, och den visar även andra viktiga saker som stygnlängd.
För att nämna några fler spännande och hjälpfulla funktioner den här symaskinen har kan vi lyfta fram att den har nåltrådare, tryckfötter samt nålstopp. Om du är obekant med dessa uttryck kan du vara lugn. Det betyder bara att maskinen fungerar så säkert som möjligt. Det betyder också att den är designad för att vara så smidig som möjlig för dina önskemål. Brother ger dig mycket för pengarna med den här symaskinen.
Den här symaskinen är ett mycket bra val för dig som vill ha många alternativ. Den här är extra trevlig då den erbjuder många bra funktioner utan att kosta för mycket.
Singer One

När man pratar om symaskiner är det i princip omöjligt att inte förr eller senare stöta på Singer. De är giganter inom området och har producerat kvalitativa symaskiner väldigt länge. Det här är första, men inte sista Singer-maskinen på den här listan.
Den här modellen, Singer One, är en av Singers mer populära symaskiner. Den här har 22 olika inställningar att välja på vilket ger dig en maskin med mycket möjligheter. För att välja den inställningen du vill ha klickar du enkelt på den motsvarande knappen. Här behöver du alltså inte hålla på med någon knepig meny eller liten display. Istället har du allt ett knapptryck bort.
Den här maskinen är inte särskilt stor. Den mäter 498 millimeter på höjden, 332 millimeter på bredden och tillslut 498 millimeter på djupet. Du kan alltså enkelt förvara den här hemma utan att den tar upp för mycket plats.
Eftersom att Singer är väldigt duktiga på att göra symaskiner kan du räkna med god kvalité när du handlar av dem. Den här modellen är inget undantag. Den har en robust konstruktion som gör den mycket hållbar. Letar du efter en symaskin som inte gör dig besviken är detta rätt för dig.
SINGER 14SH754 Overlock

Som sagt tidigare innehåller den här listan inte bara en symaskin från Singer. Den här modellen skiljer sig dock något från den föregående. Denna är något mer avancerad och har lite mer mekanik i sig. Den här gången handlar det om en 3-4 trådig overlock-symaskin. Den har dessutom differentialmatning som ser till att ge dig bra resultat även med stretchigt tyg. Den här typen av symaskin, overlockmaskinen, används bland annat för att sy snygga kanter på tyger.
Eftersom att den här maskinen i huvudsak är en overlockmaskin kanske du vill köpa den här som komplement till till din vanliga symaskin. Denna kommer inte med så värst många avancerade funktioner. Istället har den 2-trådig kantavslutning som ser till att kanterna på tunna tyger blir riktigt bra. Förutom det har den här modellen två stycken nållägen, och möjlighet till 4 trådar. Trådningen är heller inget problem på den här maskinen. Det går väldigt fort att tråda den och du är igång med ditt projekt på nolltid.
Vi rekommenderar den här modellen för dig som kanske redan har en bra vanlig symaskin och letar efter något som kan komplettera. Den här är som sagt mycket bra för att sy perfekta kantavslutningar med.
AEG 65Z

Härnäst hittar vi en kraftfull symaskin från AEG. Den här är funktionspackad och har möjlighet till 100 olika stygn. Du kan alltså göra mängder och åter mängder med olika stygn med den här maskinen. Den har också sex stycken automatiska inställningar för knapphål. Väldigt smidigt, och väldigt funktionellt.
För alla de tillgängliga 100 stygnen kan du också justera både längden och bredden på stygnen. Allt detta styr du och ser du via den LCD-skärmen som finns på symaskinen. Där kan du se all information du kan tänkas behöva.
Maskinen är gjord mestadels i aluminium. Det ger symaskinen en väldigt stark konstruktion och du kan räkna med att den håller en lång tid framöver. Sådant gillar vi att se. Det är alltid kul när produkter går in för att vara så hållbara som möjligt. Ju längre vi kan ha saker utan att behöva köpa nytt, desto mer pengar sparar vi ju.
Med den här symaskinen får du dessutom 2 års garanti. Den här symaskinen är verkligen för dig som uppskattar att ha många olika stygn och inställningar att välja från. Det är ett mycket bra val av symaskin även om mängden olika inställningar drivit upp priset något.
Brother M343D

Här har vi ännu en overlockmaskin, men den här gången från Brother. Även den här har möjlighet till 3-4 trådar och gör ett mycket bra jobb med det. Den här har fyra grundläggande sömmar samt åtta fler tillgängliga om du köper till extrafunktioner.
Denna symaskin har ett stort gäng med användbara och smidiga funktioner som du kommer att älska att använda. För att nämna några av dem så har maskinen gjorts väldigt enkel att tråda. Den har också en justerbar överkniv, samt justerbara stygnlängd och stygnbredder.
Tack vare att maskinen också har LED-belysning kan du alltid se vad du håller på med, även när du har det mörkt i rummet. Eftersom maskinen också har rullsömsfunktion kan du enkelt sy väldigt exakt. Med den här overlockmaskinen från Brother får du en förstklassig symaskin som dessutom kommer med tre års garanti!
Singer Quantum Stylist 9960N

Den sista symaskinen är också en Singer. Den här borde du satsa på om du verkligen är ute efter att sy många egna klädesplagg. Denna symaskinen är nämligen speciellt gjord för det.
Vi har hittills sett en annan maskin med 100 sömmar, men den här symaskinen tar det ett steg längre. Med denna får du hela 103 sömmar. Med dessa kommer också 13 olika sömmar för knapphål. Detta är en verklig best av symaskin och klarar av allt du vill att den ska göra. Den klarar av att sy såväl nyttosömmar, elastiska sömmar, dekorativa, samt satinsömmar. Med andra ord finns det inget jobb som är för avancerat för den här symaskinen.
Tack vare sin konstruktion i metall är symaskinen tung, och därför står den stadigt och låter dig sy med precision. Singer Quantum Stylist är också utrustad med dubbel LED-belysning för att ge dig så bra ljus som möjligt. För att underlätta vid nålträdningen finns en automatisk sådan i den här maskinen. Den har också en inbyggd trådklippare, samt en automatisk knapphålsmätare.
Oavsett vad du vill börja sy för typer av kläder kan den här symaskinen utan tvekan hjälpa dig med ditt jobb. Du kan överkomma alla hinder med den här otroligt kompetenta symaskinen som alltid ser till att göra ett bra jobb.
Köpguide – tänk på detta när du köper symaskin
Symaskiner är mekaniska och tekniska mästerverk. Därför finns det också många varianter att välja på. Det är viktigt här att välja en maskin som du verkligen kommer att uppskatta. När det kommer till olika symaskiner så är det oftast några huvudsakliga bitar som brukar variera sig. Vi går igenom dessa nedan.
För att börja köpguiden kan vi bara nämna att det ofta är så att det finns en rätt symaskin till ett visst jobb. Om du exempelvis ska sy skjortor eller fina klänningar kanske du behöver något som är mer avancerat än om du bara tänkt sy gardiner. Om man är sugen på att ge sig in i världen av symaskiner för att kunna skapa egna kläder är det dock viktigt att veta vad man köper. På så sätt får man ut det mesta av sina pengar.

Olika typer av symaskin
Det viktigaste man behöver veta om symaskiner är att det finns fyra huvudsakliga olika typer. Det är mekanisk symaskin, datorstyrd symaskin, overlockmaskin, och broderingsmaskin. De har alla olika specialiseringsområden. Vi går in i lite djupare detalj om de alla nedan.
För att snabbt sammanfatta det hela kan vi dock säga att nybörjare oftast nöjer sig med den mekaniska eller en billig elektronisk eller datorstyrd symaskin. Det går snabbt att hitta mer avancerade varianter av såväl den mekaniska som den datorstyrda om man skulle finna sig intresserad av symaskiner.
Mekanisk symaskin
Detta är den klassiska symaskinen. De flesta har nog använt en innan, antingen om man har en hemma eller om man använt den i skolan. Du ställer in vilken funktion du vill ha med hjälp av en analog ratt och sedan syr du.
Dessa symaskiner är oftast de billigaste så det kan vara ett bra alternativ för nybörjaren som inte vill lägga ut några stora summor. Den mekaniska symaskinen går bra att använda till vardagliga saker som att sy upp gardiner, eller lägga upp byxor, eller kanske sy kuddar. Du kan alltså känna dig nöjd med en mekanisk om du inte vill göra mer avancerade saker än så.
För att vara säker på att du får en symaskin som är värd sina pengar vill du att den ska ha sex bas-funktioner. Du vill att den ska kunna sy raksöm, sicksack, trestegs sicksack, trestegs elastisk, elastisk, och fogsöm.
Datorstyrd eller ”elektronisk” symaskin
Den datorstyrda eller elektroniska symaskinen är i princip likadan som en mekanisk. Den stora skillnaden mellan de båda är såklart att den ena är datorstyrd. Vad det innebär är att alla inställningar görs ofta via en display, och maskinen gör automatiska korrigeringar. Om du väljer en viss typ av söm kommer maskinen direkt veta hur brett du vill sy och hur långa stygn du vill ha.
Det finns också mer avancerade datorstyrda symaskiner som kan ta in avancerade instruktioner för att sy avancerade mönster. Dessa är ofta rätt dyra. På tal om kostnad är den elektroniska eller datorstyrda symaskinen oftast dyrare än den mekaniska, men den elektroniska är allt som oftast snabbare än den mekaniska.
Overlockmaskin
Overlockmaskinen, eller overlock-symaskinen är mer avancerad än en vanlig symaskin. Dessa maskiner kan ofta ta upp till fem rullar med tråd och med hjälp av det sy fem stygn samtidigt. Om man inte vet vad de ska användas till kan de se väldigt avancerade ut. Faktum är att deras funktion oftast är ganska enkel. De används för att ge en fin kant på tyger. Det är så man får till den ”butiksköpta” looken. Värt att tänka på med den här maskintypen är att den inte kan ersätta en vanlig symaskin. Detta är alltså bättre som ett komplement till en vanlig symaskin.
Broderimaskin
Föga förvånande används broderimaskinen till att brodera. Även här gäller det att denna typ av maskin inte kan ersätta den vanliga symaskinen då denna är speciellt tillverkad. Det enda ändamålet med en sån här maskin är att underlätta brodering.

Hur valdes våra bäst i test symaskiner ut?
För att välja ut topplistan av symaskiner hade vi ett brett synfält. Detta för att välja in produkter som kan vara lämpliga både för erfarna sömmerskor och skräddare, men också för nybörjare. Att sy är väldigt roligt och man inser snabbt hur många olika saker man kan använda en symaskin till.
Vi tog del av gamla tester som gjorts för att se vilka funktioner som varit bra tidigare. När vi sedan kände att vi kunde tillräckligt om symaskiner började vi välja ut bland alla modeller som finns på marknaden. Resultatet blev vår topplista!
Hur gick testerna av symaskiner till?
Våra testvinnande symaskiner i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.
Sammanfattning av symaskiner
Det finns mycket att hämta hos en symaskin, och det är en bra konst att kunna. Du kommer aldrig ångra att du lärde dig använda en symaskin. Du kan göra allt från att skapa nya kläder till att sy upp gardiner eller laga något trasigt plagg. Kolla in vår topplista över symaskiner för att hitta de bästa symaskinerna just nu!
Symaskiner | Pris och omdöme |
Brother DS120 S | Läs mer… |
Singer One | Läs mer… |
SINGER 14SH754 Overlock | Läs mer… |
AEG 65Z | Läs mer… |
Brother M343D | Läs mer… |
Singer Quantum Stylist 9960N | Läs mer… |
Källor
- https://www.whiteaway.se/hem-tradgard/kl-dvard/symaskin/product/brother-ds120s/
- https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/kladvard/symaskiner/singer-model-one/233547.9409/
- https://www.whiteaway.se/hem-tradgard/kl-dvard/symaskin/product/singer-symaskin-14sh754n/
- https://www.whiteaway.se/hem-tradgard/kl-dvard/symaskin/product/aeg-65z-friarm-100-prg/
- https://www.whiteaway.se/hem-tradgard/kl-dvard/symaskin/product/brother-m343d
- https://www.computersalg.se/i/5019706/siuvimo-ma%C5%A1ina-singer-sewing-machine-quantum-stylist-9960-number-of-stitches-600-number-of-buttonholes-13-baltas
- https://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=31147