Hur blir man av med bananflugor? Guide med 10 knep!

Bananflugor kallas de där små små flugorna som förr eller senare dyker upp i de allra flesta hem. Det kan kännas som att de dyker upp som över en natt. Plötsligt är de bara där. De kan finnas överallt i ditt hem och de är ofta irriterande och upplevs som äckliga. Hur har de kommit in? Varför får man bananflugor? Och viktigast av allt, hur blir jag av med bananflugor?

Vi svarar på alla era frågor i den här guiden om hur du tar bort bananflugor. Vi har 10 enkla knep för att bli av med bananflugorna, så läs vidare för att ta reda på hur du gör ditt hem fritt från de små djuren! Det kan också vara en god idé att bokmärka den här artikeln så att du inte tappar bort den. Det är ofta så att man kan få tillbaks bananflugor när man väl haft dem en gång.

1. Ställ in mycket i kylskåpet

Det här första knepet är ett mycket bra sådant. Du kan ofta förebygga bananflugorna genom att ställa in mycket av din färska mat i kylen. Det brukar nämligen vara så att det är sådant som drar till sig bananflugor. Ofta kan det vara så att de allra flesta bananflugorna flockar sig runt exempelvis frukt och grönsaker. Allra mest sätter sig flugorna runt sånt som är moget eller något övermoget.

Av den här enkla anledningen är det därför bra om du kan förvara alla dina frukter och grönsaker i kylskåpet. På så sätt hindrar du flugorna från att känna av frukten eller grönsakerna. Resultatet är att ditt hem får en mindre dragningskraft för de små flugorna och det är en större chans att de lämnar dig ifred.

Om du läser den här guiden när du redan fått in bananflugor i hemmet kan du ändå ställa in frukt och grönt i kylen. Om det är några flugor kvar i närheten kommer de att dö i kylan av kylskåpet.

2. Håll det städat hemma

Överlag är det en bra regel att försöka ha det ordentligt städat hemma. På så vis kan du vara säker på att du gör allt du kan för att det ska vara svårt för bananflugorna att få fäste.

Din bästa chans för att hålla bananflugor borta är genom att hålla ditt hem väldigt rent. Det är extra viktigt på sommaren då bananflugorna är extra aktiva. Du vill se till att städa bort sötsaker och annan mat snabbt efter det använts för att inte locka till dig bananflugor med matens doft.

Vi nämnde att det är viktigt att hålla koll på flugorna under sommaren, men det går att vara lite mer exakt än så. Det är sant att sommaren är bananflugornas högsäsong men det finns vissa temperaturer de föredrar lite extra. Bananflugorna mår allra bäst i mellan 25-30 grader. Under de förhållandena kan de leva i cirka 30 dagar.

3. Se över din sophink

Eftersom bananflugor dras till doften av mat är det inte förvånande att de uppskattar en öppen sophink. För dem är det som att bli bjuden på världens största buffé. För att motverka detta kan du skaffa en stängd sophink eller en sophink med lock. På så sätt har du en chans till att blockera den mesta av lukten från soporna att komma ut.

Ett sista tips med soporna är att slänga soporna i soptunnan varje dag. På så sätt spelar det ingen roll om bananflugorna fått fäste i soppåsen, eftersom att du ändå slänger den i soptunnan utomhus.

4. Tänk på tomflaskor och tomburkar

Det är inte bara mat som kan locka bananflugorna. De kan också vara intresserade läsken som är kvar i botten på burken, eller kanske ölen som är kvar i flaskan. För att råda bot på den här situationen är det bra att göra det till en vana att skölja ur tomflaskor och tomburkar innan de läggs i pantpåsen.

Om du har en halvfull flaska är det en god idé att försöka försluta den med en kork eller liknande. På så sätt kan inte bananflugorna känna av doften av innehållet.

5. Kontrollera din kompostering

Om du som många andra har en kompost hemma på gården gör du en stor tjänst för vår miljö. Det kan dock vara en bra idé att ta det lite lugnt med komposterandet under bananflugornas högsäsong. Anledningen här är enkel och du har säkert redan listat ut det. Komposten drar till sig flugorna, och om du har komposten nära ditt hus har flugorna lätt för att vandra in även hos dig.

Om du däremot har en riktigt stor trädgård där komposten är en lång bit ifrån ditt hus kan du för all del fortsätta kompostera så mycket du kan.

6. Rensa avloppet med kokande vatten

Vi har hittills i texten skrivit om hur bananflugorna drar sig till både mat och sopor. Vi har också sagt att de drar sig till komposten. Det är alltså rätt så äckliga små djur. Det är med detta i bakhuvudet inte alltför förvånande att deras favoritställe för att lägga ägg är i avloppet.

Det gäller att agera snabbt när man börjar se spår av bananflugor. De ökar väldigt snabbt i antal, och ett smart sätt att minska ökningen är genom att förhindra deras ägg från att kläckas. För att göra detta på enklast möjliga sätt vill du hälla kokande vatten i alla avlopp i närheten av där du sett bananflugorna. Oftast handlar detta om köket, men det kan också vara en idé att hälla lite vatten i andra avlopp också.

7. Välj bort flugvänliga blommor

Som om att det inte vore nog med att bananflugor gillar allt från avlopp till mat och sopor så gillar de också blommor. Vissa blommor mer än andra dock så det gäller att du har rätt sort hemma. Har du sådana blommor som bananflugor gillar kan du lätt få nya inneboende.

Om du märker att några av dina blommor drabbas mer av bananflugorna än andra kan det vara en god idé att göra dig av med dem.

8. Den effektiva fällan av vinäger och diskmedel

Vi har hittills pratat mest om hur du förebygger bananflugornas uppkomst. Vi har tagit upp ett gäng knep och tips som ska göra det svårare för bananflugorna att få fäste. När det kommer till att ta bort sådana som fortfarande finns kvar hemma finns det också lite knep. Det vi tar upp här är ett av de vanligaste.

Den här metoden använder vinäger och diskmedel och går till såhär:

 • Ta ett glas eller en skål som rymmer minst 2 dl.
 • Lägg i några droppar diskmedel.
 • Häll i 1 dl vinäger och 0.5 dl honung.
 • Blanda innehållet i skålen eller glaset
 • Ställ fram på en plats nära flugorna

Resultatet av den här tekniken är att bananflugorna kommer att söka sig till skålen eller glaset. När de går närmre ytan för att äta av vinägern och honungen kommer de att märka att det inte finns någon ytspänning tack vare diskmedlet. Resultatet blir därför att bananflugorna faller ner i blandningen och drunknar.

9. PET-flaska med sött innehåll

Den här fällan kräver mer från din sida, men fungerar i praktiken på ungefär samma sätt. Du ställer fram en PET-flaska eller annan flaska med tät kork. Du fyller den med en söt vätska som lockar till sig bananflugor. Sedan ställer du enkelt fram flaskan där du har dina bananflugor. När flugorna hittat ned i flaskan sätter du på korken och skruvar åt.

När du fångat alla flugor i flaskan skakar du om den så att alla flugor fastnar i vätskan och drunknar. För att bli av med alla flugor behöver du bara repetera den här processen tills alla bananflugor är borta.

10. Äppelcidervinäger och plastfolietekniken

Den här sista fällan är den mest pyssliga av de alla men kan fungera mycket bra. Det du behöver för att börja är:

 • Äppelcidervinäger
 • Plastfolie
 • Gummiband
 • Tandpetare eller annat vasst föremål

För att bygga din fälla gör du såhär:

 • Öppna flaskan, som också kommer agera fälla för flugorna.
 • Täck öppningen med plastfolie.
 • Se till att det är tätt kring foliet med ett gummiband.
 • Stick ett litet hål i plastfolien så att bananflugorna känner av vinägern.
 • Bananflugorna kommer inte kunna fly och är fast i flaskan.

På så sätt har du skapat en fälla som ännu en gång utnyttjar bananflugornas svaghet för vinäger och drunkning.

Sammanfattning

Sådär! Nu har vi kollat på ett stort gäng olika tips och knep. För att göra en lång lista kort kan det vara bra att komma ihåg att placera frukter och grönsaker i kylskåpet för att ta bort flugornas största frestelse. Sedan är det också en god idé att ha det städat och rent hemma. Som vi sa in inledningen kan det vara en bra idé att lägga den här sidan som ett bokmärke så att du snabbt hittar tillbaks hit om du skulle få problem med bananflugor i framtiden!

Bli av med bananflugor

9.9

Betyg

9.9/10

Lämna en kommentar