Bästa gjutjärnspannan 2024 – en hållbar och robust panna

Det bästa du kan köpa till ditt kök är en ordentlig gjutjärnspanna. Det kanske inte är det billigaste redskapet du kan köpa, men tar du hand om det kan du använda det livet ut. Med förhållandevis lite underhåll kan du se till att aldrig behöva köpa en ny stekpanna igen. Tack vare gjutjärns goda hållbarhet och värmeförmåga har den förblivit en stor favorit i det svenska hushållet. Läs vidare för att se vilken vi tycker är årets bästa gjutjärnspanna, samt få tips på vad man ska tänka på när man köper sin gjutjärnspanna!

Bäst i test för dig som vill ha en bra gjutjärnspanna

Det finns många gjutjärnspannor att välja på där ute så för att göra det lättare för dig har vi tagit fram några av de bästa. Nedan listar vi såväl kundfavoriter som prisvinnare hos experterna.

Scanpan TechnIQ stekpanna 22 cm

Bild på Scanpan TechnIQ stekpanna

Om man ska vara noggrann borde den här stekpannan inte vara med på listan. Scanpan TechnIQ stekpanna är ju trots allt inte en gjutjärnspanna. Den delar dock i princip alla egenskaper av en traditionell gjutjärnspanna. Scanpan TechnIQ stekpanna är en belagd stekpanna med en textur som liknar en gjutjärnspanna så vi tänkte att den kunde passa in här ändå. Det är inte jättestor skillnad mellan en bra belagd stekpanna och en bra gjutjärnspanna.

Stekpannan är belagd med en patenterad teknik som heter Stratanium+. Det är en variant av non-stick beläggning som till skillnad från vanlig beläggning inte innehåller några farliga gifter. Det betyder att den här stekpannan är helt fri från ämnena PFOA och PFOS.

Trots att den här stekpannan är belagd klarar den av väldigt höga temperaturer, likt en riktigt gjutjärnspanna. Scanpan TechIQ stekpanna klarar av upp till 260 grader vilket betyder att du lätt kan använda den i ugnen som ugnsfast form eller för att värma mat.

Det här är en jättebra stekpanna som med sina 22 centimeter i diameter passar in i alla kök oavsett storlek!

Lodge Gjutjärnspanna 25 cm lätt

Bild på Lodge Gjutjärnspanna 25cm lätt

Härnäst i listan tittar vi på budgetfavorit från Lodge. Lodge är kända för att göra riktigt kvalitativa gjutjärnsprodukter, och trots att den här är en billigare variant har de inte tummat på kvalitén. Gjutjärnspannan mäter 25 centimeter i diameter, och är gjord i lättviktsgjutjärn. Det gör att den här modellen kan användas av i princip vem som helst. Vanligt gjutjärn är ju lite av det tyngre slaget, så att det finns lättare alternativ är mycket välkommet!

Trots att Lodge gjutjärnspanna är lite lättare, och lite billigare har den fortfarande samma goda egenskaper som man förväntar sig av en schysst gjutjärnspanna. Den här modellen har dessutom dubbla handtag som underlättar manövrering, samt en hällpip som kan vara bra att ha. Kanske har du gjort en sås i grytan som du vill hälla upp, eller ska du bara hälla av överflödig vätska.

På grund av att den här modellen väger lite mindre har den snäppet sämre värmefördelning. Detta för att det finns mindre material att fördela värmen på. Fördelen som kommer med detta är istället att gjutjärnspannan går snabbare att värma upp, samt att den som sagt väger mindre.

Den här prisvärda lättviktaren är fortfarande en mycket slitstark gjutjärnspanna som går att använda med alla typer av värmekällor. Ett mycket bra alternativ för dig som vill ha alla fördelar av en gjutjärnspanna men som inte vill ha ett tungt redskap.

Skeppshult Traktörpanna med trähandtag 20 cm

Bild på Skeppshult Traktörpanna med trähandtag

Nu har vi kommit till en stor kundfavorit och en riktig legend på området. Småländska Skeppshult har arbetat med gjutjärn sedan 1906 så man kan lugnt säga att de vet vad de håller på med. Den här gjutjärnspannan är en så kallad traktörpanna. Det innebär att den har högre kanter än en vanlig stekpanna. Det gör den lätt att koka i, och göra mindre grytor. Till många traktörpannor kan man dessutom använda ett lock.

Precis som föregående gjutjärnspanna har även denna två handtag för enkel manövrering. Något som får Skeppshults gjutjärnspanna att sticka ut är dock dess handtag i trä. Handtaget gör gjutjärnspannan mycket greppvänlig och isolerar dessutom från värmen av pannan.

Den här gjutjärnspannan går att använda på alla spishällar, och tillsammans med alla redskap. Mycket smidigt att man slipper köpa nya köksredskap för att skydda beläggningen. Bottnen är 5 cm tjock vilket möjliggör bra värmefördelning som ger en fin stekyta gång på gång.

Skeppshult gjuter alla sina gjutjärnsprodukter i unika former vilket betyder att ingen panna är den andra lik. Det ger en ökad känsla av lyx att veta att man verkligen har en unik produkt i sin hand som med rätt omsorg kan komma att gå i familjen i flera generationer framåt.

Är gjutjärnspanna något för mig?

En gjutjärnspannas potential är lika stor som din fantasi. Du kan använda din gjutjärnspanna till i princip vad som helst. Den går att ha i ugnen, man kan göra en enklare paj i den, eller bara steka lite fredagstacos. Det är ett mycket stabilt köksredskap som man alltid kan lita på och som får jobbet gjort lika bra, varje gång.

Den enda riktiga nackdelen vi kunde komma på med gjutjärnspannor är att de väger mer än exempelvis rostfria stekpannor, eller vanliga belagda stekpannor. Detta kan till exempel vara ett problem om man inte kan lyfta tungt eller har ledbesvär. Det kan såklart också vara en personlig preferens huruvida man vill ha en tung stekpanna eller inte. Lösningen på detta kan vara att titta på lättviktsgjutjärn, men det är ändå inte för alla. Vi rekommenderar att man tar en sväng in till närmsta butik för husgeråd och känner på en gjutjärnspanna innan man tar beslutet att köpa en om man är osäker.

Överlag kan man sammanfatta det hela såhär: gillar du att laga mat och uppskattar god kvalité? Då är en gjutjärnspanna verkligen något för dig. Tar du väl hand om din gjutjärnspanna kan den lätt hålla en hel livstid, och du kan till och med låta den gå i arv till nästa generations matlagare. Om du värderar kvalité framför allt, och tycker att priset är rätt är gjutjärnspannan verkligen ett solklart val.

Köpguide – Hur väljer jag den bästa gjutjärnspannan?

Man kan tro att gjutjärnspannor inte är så himla komplexa prylar och att alla är likvärdiga. Tyvärr är det inte fallet. Det finns en rad olika saker som kan variera mellan olika modeller och tillverkare. Vi går igenom de vanligaste sakerna nedan för att ge dig som konsument möjligheten att ta ett så informerat beslut som möjligt.

Storlek

Först ut har vi storleken på pannan. Vill du ha en mindre panna för att steka frukostägget i, eller behöver du en större för att laga middagen i? Gjutjärnspannor går att få i flera olika storlekar så det gäller att välja en storlek som är rätt för dig. För att få maximal värmefördelning i gjutjärnspannan är det också viktigt att den får väl plats på din spishäll. Det kan alltså vara en bra sak att tänka på när man är ute och shoppar för en ny gjutjärnsgryta.

Tyngd

En gjutjärnspanna är av design ett tungt verktyg. Eftersom den är gjuten i otroligt värmetåligt järn blir den också tung. Det kan komma att vara ett problem för personer som kanske inte vill behöva manövrera en tung panna. Det kan också vara problematiskt om man har andra anledningar till att inte vilja bära tungt.

Som tur är finns också lättviktsgjutjärn. Lättviktsgjutjärn är precis som det låter, lättare än vanligt gjutjärn. Uppoffringen man gör när man väljer lättviktsgjutjärn är att de ofta har sämre värmefördelning. Något som dock kan ses som ett plus är att de blir varma fortare. Det är såklart på grund av att det finns mindre material att värma upp. Vår åsikt är att en vanlig gjutjärnspanna är att föredra.

Tjocklek

En gjutjärnspannas tjocklek och tyngd går lite hand i hand. Tjockleken på järnet tillför ju nämligen till tyngden av hela pannan. Inga konstigheter där kanske, men ändå något att känna till. Man brukar säga att bottnen på en riktigt bra gjutjärnspanna ska vara 5mm tjock. Det är för att ge en så bra värmespridningsförmåga som möjligt. Med en bra tjock botten får man en jämnare matlagning och i regel bättre resultat.

Handtag

Nu har vi kommit till den delen av gjutjärnspannan många överser. Hur viktigt kan handtaget egentligen vara? Väldigt viktigt säger vi då. Har du ett handtag som också är i gjutjärn kan det komma att bli väldigt varmt och det kan bli jobbigt att flytta på pannan när den används.

Istället kanske du vill titta på att införskaffa en gjutjärnspanna med trähandtag eller kanske plasthandtag. Dessa material leder inte värme på samma sätt som järn. De kommer istället isolera dig från värmen och göra det enkelt att använda pannan. Den nackdel som kan komma med dessa materialval är att du inte lika enkelt kan ha den i ugnen. Vet du med dig redan nu att du kommer vilja använda din gjutjärnspanna i ugnen hade vi rekommenderat ett metallhandtag.

Många gjutjärnspannor har dessutom som ett litet extra handtag på motsatt sida från det vanliga. Om det är något man tror sig kunna dra nytta av borde man se till att gjutjärnspannan man väljer har just ett sådant. Det är viktigt att tänka över den här aspekten av gjutjärnspannan då den håller väldigt länge och kommer finnas i ditt kök en lång tid framöver.

Spishäll

Sist men inte minst är det dags att tänka på vad man har för spishäll där hemma. Eller kanske ännu bättre, att tänka på vad man kanske kommer ha för spishäll i framtiden. Gjutjärnspannan kommer som sagt att hålla ett bra tag framöver med god omsorg, och därför kan det vara relevant att tänka med en lång tidshorisont.

Det blir ju alltmer populärt med induktionshäll i svenska hem så det kan absolut vara en idé att titta på gjutjärnspannor som passar för ändamålet. Det är ofta just induktionshällar som kan vara lite problematiskt för vissa gjutjärnspannor. Alla de andra vanliga spishällarna brukar fungera helt utan problem.

Hur valde vi ut den bästa gjutjärnspannan?

Vi har under artikelns gång etablerat att gjutjärnspannor inte är så enkelt som det kanske först verkade. Med den vanföreställningen ur vägen har det blivit tydligt att det finns många unika varianter av gjutjärnspannor. Ingen passar alla, men några passar många. Det gäller verkligen att hitta rätt när man trots allt köper en gjutjärnspanna som potentiellt finns med dig i resten av ditt liv.

När vi skulle framställa den här listan över de bästa gjutjärnspannorna var det viktigt för oss att vara breda i vår undersökning. Detta såklart för att kunna ge en så bra bild av marknaden som möjligt. Vår undersökning gjorde det också lätt att få ihop en köpguide vi verkligen hoppas kommer kunna hjälpa er att ta informerade beslut.

För att hitta all den information vi behövde för att kunna berätta om den bästa gjutjärnspannan har vi gjort mycket efterforskning. Vi har läst på om mängder av olika tillverkare, och deras processer. Vi har läst otaliga tester av diverse gjutjärnspannor. Allt detta för att kunna ge en så bra lista som möjligt. Vi tyckte dock inte det räckte, och började istället leta vidare efter mer information.

Hur gick testerna av gjutjärnspannor till?

Våra testvinnande gjutjärnspannor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Vi hoppas att ni har blivit inspirerade till att införskaffa en riktigt bra gjutjärnspanna efter att ha läst igenom vår lista och köpguide. Du får oslagbar matlagningskvalité i en mångsidig gjutjärnspanna som kan hålla en hel livstid. Vad finns där att inte gilla?

Vi har försökt träffa så brett som möjligt med vår lista över den bästa gjutjärnspannan för att det ska finnas ett bra alternativ för alla. Lycka till med ert köp!

Källor

Skeppshult Traktörpanna med trähandtag 20 cm

10

Pris

10.0/10

1 svar på ”Bästa gjutjärnspannan 2024 – en hållbar och robust panna”

Lämna en kommentar